Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik na incidentrijke sprint

zondag 4 oktober 2020 om 17:00
Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik na incidentrijke sprint

Alaphilippe juicht, Roglic wint - foto: Cor Vos

Primoz Roglic heeft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. In het derde monument van het seizoen klopte de renner van Team Jumbo-Visma Julian Alaphilippe, nadat de wereldkampioen te vroeg de handen in de lucht stak.

Vroege vlucht met negen
Een peloton van 175 renners vertrok om tien over tien onder natte en frisse omstandigheden aan een tocht van 257 kilometer door de Ardennen, waar de renners elf hellingen voor de wielen geschoven kregen. Tijdens het eerste wedstrijduur trokken acht renners ten aanval. Kobe Goossens (Lotto-Soudal), Kenny Molly (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Valentin Ferron en Paul Ourselin (Total Direct Energie), Michael Schär (CCC), Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation), Gino Mäder (NTT) en Iñigo Elosegui (Movistar) kregen de ruimte van het peloton en zouden de vlucht van de dag gaan vormen.

Dat was echter buiten Mathijs Paasschens gerekend. De Nederlander van Bingoal-Wallonie Bruxelles probeerde in zijn eentje de oversteek te maken en slaagde in zijn missie. De kopgroep werd uitgebreid naar negen renners, die een maximale voorsprong van een kleine vijf minuten bij elkaar reden.

Negen vluchters kleurden het eerste gedeelte van de wedstrijd – foto: Cor Vos

Van Avermaet valt uit de wedstrijd
Onderweg zorgden de nodige valpartijen voor tumult. Greg Van Avermaet kwam onderweg ten val na een botsing met een verkeerseiland en moest daardoor vroegtijdig de koers verlaten. Ook Adam Yates haalde de finish niet. Even later ging tijdens de afdaling van de Côte de Wanne ook onder meer Julian Alaphilippe onderuit, maar de wereldkampioen kon zijn weg vervolgen.

Trek-Segafredo bepaalde het tempo aan kop van het peloton. Na een tempoversnelling van Elosegui op de Wanne, spatte de kopgroep uiteen. Op de Côte de Stockeu was het Schär die er alleen vandoor ging. Met nog zeventig kilometer te gaan kreeg hij gezelschap van landgenoot Mäder, die tijdens de beklimming van de Col du Rosier Schär toch weer moest laten gaan. Schär ging solo verder, maar werd op de Côte de la Redoute met nog 36 kilometer te gaan ingerekend door het peloton.

Tijdens de beklimming was het Dries Devenyns die in dienst van kopman Alaphilippe het tempo hoog hield. Op weg naar Côte des Forges ging Michael Albasini in zijn laatste koers als prof nog even in de aanval. Zijn moment of fame bleek echter van korte duur. Vanaf de beklimming van Des Forges regende het aanvallen. Tot de Roche-aux-Faucons zou niemand er echter in slagen om te ontsnappen.

Alaphilippe zat op de Redoute vooraan – foto: Cor Vos

Demarrage Alaphilippe op de Roche-aux-Faucons
Op de scherprechter van de dag bepaalde Tom Dumoulin het tempo, toen op vijfhonderd meter van de top Alaphilippe een versnelling plaatste. Hirschi reed naar de Fransman toe, terwijl ook Roglic de aansluiting wist te maken. Op de uitloper na de top kwamen ook Pogacar en Kwiatkowski erbij.

Het bleef onrustig in de groep van vijf. Op elf kilometer van het einde plaatste Hirschi een versnelling, waarop aanvankelijk enkel Alaphilippe kon reageren. Pogacar en Roglic wisten zich terug te vechten, waarna er vier leiders richting Luik reden. Een grote groep achtervolgers (met daarin Mathieu van der Poel) slaagde er niet in om de aansluiting te maken. Superdaler Mohoric kwam nog op tien seconden, maar kwam te laat.

Alaphilippe brak de koers open op Roche-aux-Faucons – foto: Cor Vos

Roglic profiteert van beginnersfout Alaphilippe
In de straten van Luik leken er vier renners te sprinten om de overwinning, maar was het superdaler Mohoric die uit de achtergrond nog terug wist te komen. De Sloveen ging de sprint vroeg aan, maar werd snel geremonteerd door Alaphilippe. De Fransman zette zijn sprint in en hinderde onderweg Hirschi nadat hij van zijn lijn afweek.

Alaphilippe leek te gaan winnen, maar Roglic kwam als een duveltje uit een doosje alsnog langszij, waardoor hij alsnog de overwinning naar zich toetrok. Van der Poel won met overmacht de sprint van het achtervolgende peloton, wat hem de zesde plaats. Alaphilippe werd door de wedstrijdjury alsnog gedeclasseerd en werd teruggezet naar de vijfde plek in de uitslag.

Laatste kilometer:

Dit artikel delen:

270 Reacties

reusjen 4 oktober 2020 om 17:09

K. Arma wat mij betreft de sterkste in koers vandaag.

RodyTur10 4 oktober 2020 om 17:09

In de slow-mo herhaling is duidelijk te zien hoe Alaphilippe bewust Hirschi en Pogacar de pas afsnijdt. Sunweb moet echt om een diskwalificatie vragen.

vanSpringel 4 oktober 2020 om 17:11

En terecht zojuist gekregen.

Lalsacien 4 oktober 2020 om 17:11

Bewust…. Jij weet het zeker!

Merlinappa 4 oktober 2020 om 17:15

Nou ja, hij lijkt opzij naar Hirschi en stuurt dan naar links. Das in ieder geval niet per ongeluk. Had best als laatste gezet mogen worden.

oscarito1908 4 oktober 2020 om 17:20

Zeker bewust laslacien hij kijkt voordat hij kwakt om. Begint erg naar te worden flipje.

Fast Freddy 4 oktober 2020 om 17:09

Alaflip reed in de laatste 11 km al 3x bijna tegen het wiel van Hirschi, en dan afsluiten met zo’n belachelijke zwieper. Hij heeft ongekende klasse, maar hij ken nie fietse.

Dolfy 4 oktober 2020 om 17:10

vijfde plek voor Alaphilppe, dus geen podium.

n92 4 oktober 2020 om 17:10

Waarom noemen mensen dit een “mooie” of “verdiende” winnaar? Die hele finale wordt de nek omgedraaid door Alaphilippe. Zowel zijn eigen kansen vergooien als die van de anderen. Hirschi was hier de “verdiende” winnaar geweest en niemand anders.

vanSpringel 4 oktober 2020 om 17:12

+1

martini151 4 oktober 2020 om 17:16

Wat zou Hirschi hier de verdiende winnaar maken? Pogacar was misschien nog wel voorbij gesprint. Of wie weet was Roglic toch wel sneller dan Hirschi in de sprint.

Edit: In voorgaande reacties zie ik nergens iets over een verdiende winnaar

Chris Van Uden 4 oktober 2020 om 17:18

Waarom verdient hij het dan als enige volgens jou?

JP LeDouche 4 oktober 2020 om 17:20

Omdat ‘ie als eerste over de streep fietst?

de nieuweMerckx 4 oktober 2020 om 17:20

Omdat hij voor een ollandse ploeg rijdt natuurlijk.

Romāns Vainšteins 4 oktober 2020 om 17:22

Het was een mooie memorabele aankomst met daarbij zoals altijd de verdiende winnaar namelijk degene die als eerst binnen is. Geweldig dit soort aparte aankomsten, zoals ook bijv MSR met Kwiat, Sagan & Flip

Abdoe 4 oktober 2020 om 17:10

Alaflip teruggezet naar 5e. Blijft wel lullig voor Hirschi en Pogacar, die leken de snelsten

RodyTur10 4 oktober 2020 om 17:13

Hij had gediskwalificeerd moeten worden. Schrappen uit de uitslag.
Dit is gelukkig zonder zware gevolgen, maar zo bewust je tegenstander in volle sprint afsnijden is reglementair hetzelfde als Groenewegen deed.

Dikke Vrouw 4 oktober 2020 om 17:10

Kijken en opvangen. Zeer kwalijk. Of het nu in een massasprint is of een sprint met een klein groepje..

Lalsacien 4 oktober 2020 om 17:10

Vijfde plaats voor Alaphilippe. Gedeclasseerd dus. Terecht!

inzekerezin 4 oktober 2020 om 17:10

Hij kijkt, ziet Hirschi komen en wijkt uit. Twee renners bijna vol in de rem. Dat Hirschi nog makkelijk derde wordt zegt voldoende: Die had dit gewonnen.

Alaphilippe moet worden gediskwalificeerd. Maar helaas blijft Hirschi dan de verliezer, wat sneu voor hem. Mathieu echt weer kampioenstrui waardig, wat een klasbak.

Pietspeed 4 oktober 2020 om 17:39

+1

Dikke Vrouw 4 oktober 2020 om 17:11

Ala druipt al, huilend..

harryjohan71 4 oktober 2020 om 17:12

Omdat hij zijn collegae van een winst beroofd.

Pietspeed 4 oktober 2020 om 17:40

Krokodillentranen

harryjohan71 4 oktober 2020 om 17:11

Op de Belgische praten ze over een klein foutje van Alaphilippe

vanSpringel 4 oktober 2020 om 17:15

Ongelooflijk maar waar. Dankzij de stuurvaardigheid van Hirschi en oplettendheid van Pogacar zorgen ervoor dat er geen ambulance aan te pas hoeft te komen. Ongeleid projectiel die vibrator met een WK trui aan.

Chris Van Uden 4 oktober 2020 om 17:20

Ja rijdt voor Belgische ploeg he, daar gelden andere regels voor vinden ze.

horsm 4 oktober 2020 om 17:32

Ja bij Sporza was de teneur: wat ontzettend sneu voor Alaphilippe.

JP LeDouche 4 oktober 2020 om 17:11

Driewerf vloek van de trui van monsieur tres nerveus. Maar verder vooral een hele verdiende overwinning. Hulde ook Dumoulin, Hofstede (!) en VdP even top10.

Marcus Aurelius 4 oktober 2020 om 17:11

Gedeclasseerd uiteraard. Hoop dat ze ook de ballen zouden hebben gehad wanneer Alaphilippe had gewonnen.

Erik33 4 oktober 2020 om 17:11

Nu zal Lefevre wel weer gaan janken.

Domestique 4 oktober 2020 om 17:12

Is het ooit al gebeurd in een koers van deze allure dat iemand zijn handen te vroeg in de lucht steekt (los van de DSQ)?

Toch een behoorlijk zware anti-climax, Hirschi en Pogacar die hun kansen niet hebben kunnen verdedigen. Roglic als winnaar vind ik verder wel prima na zijn in extremis mislukte Tour (hoewel we de nu al zo uitgemolken Wuyts/Lefèvre-"grapjes" jammer genoeg nog wat langer zullen moeten verdragen).

Alaphilippe vorige week nog de held, nu de grote anti-held. Het kan snel verkeren.

MVDP vond ik eigenlijk verrassend sterk. Zelfs zonder die enorme inspanning van gisteren had ik hem eerlijk gezegd niet zo dicht verwacht.

Dolfy 4 oktober 2020 om 17:15

Als wereldkampioen niet denk ik, maar ook grote namen hebben wel eens te vroeg gejuicht. Zo dacht Zabel Milaan-San Remo te winnen maar het was Freire die de juichende Zabel nog net voorbij stak. Heb ik goed onthouden ook. omdat ik als voorspelling zei dat Freire net aan zou winnen voor Zabel… Zal nooit meer zo'n goede voorspelling doen. :)

Webber 4 oktober 2020 om 17:12

Alaphilippe gaat in de fout, maar de bagger die hij nu over zich heen krijgt hier? Toch ook wat overdreven wat mij betreft. Dq is terecht en daarmee basta en dat weet hij heus ook wel.

harryjohan71 4 oktober 2020 om 17:17

Hij verknalt wel een klassieker overwinning voor Hirschi

Lalsacien 4 oktober 2020 om 17:30

Hij verknalt een eerlijke strijd tussen Hirschi, Pogacar en in mindere mate Roglic.
Hoe minder sterk Alaphilippe zich voelt, hoe nerveuzer hij is. En dat is gevaarlijk, niet alleen in de sprint.
Wellicht kun je waarschuwingen uitdelen. Bij één waarschuwing declassering en bij twee diskwalificatie.

JapieJapo 4 oktober 2020 om 17:12

Lol!!!!! Verweggistan.

Als ik de sprint terugkijk denk dat Pogacar had gewonnen. Begon perfect in het wiel van Hirschi en zat er half naast toen die zwiep kwam.

Wel heel gaaf voor Roglic, niet opgeven na het verlies van de Tour en niet opgeven in de laatste meters!!

Lennimator 4 oktober 2020 om 17:13

Tactisch toch niet sterk. Normaal gesproken was Roglic 4e geworden in deze sprint.

De winnaar heeft altijd gelijk – alhoewel ik het enigszins betwijfel bij the Donald.

debarreman 4 oktober 2020 om 17:13

DeCauwer: “er is een klein foutje gebeurd”
Ala, teveel van dit soort fouten. Puntensysteem, vaker straffen.

Roglic mazzelt maar is natuurlijk ook ijzersterk.

Lalsacien 4 oktober 2020 om 17:31

+1

Michelangelo 4 oktober 2020 om 17:37

Alaphillipe haalt met een puntensysteem nergens meer de finish, met zijn hopeloze geslinger. Was al 3 of 4 keer eerder bijna prijs. En dan de keren dat de camera er niet bij was…
Misschien zijn stuur eens vastlassen!

Sagan=hulk 4 oktober 2020 om 17:14

Dit is een 100% DSQ voor Alaphilippe. Hij kijkt eerst achter zich en dan wijkt hij volledig van zijn lijn af om zowel Hirschi en Pogacar in de vernieling te rijden, hoe Wuyts hierop reageert is gewoonweg niet te geloven.

Hoe de sprint dan verder verloopt is heel belachelijk voor Alaphilippe, met de handen in de lucht en Roglic er nog over. Nog voor de DSQ heb ik er geweldig mee gelachen.

Spijtig dat we geen koninklijke sprint zagen tussen Hirschi, Roglic en Pogacar. Alaphilippe zou duidelijk vierde geworden zijn.

Chris Van Uden 4 oktober 2020 om 17:23

Daarvoor reed Ala ook al twee keer bijna tegen zijn voorganger aan omdat hij achterom keek. Dsq is zwaar terecht.

Daan Knijnenburg 4 oktober 2020 om 17:14

Dit verpest natuurlijk gewoon de hele koers van hirschi en pogacar en voor mij ook een beetje de sport.

Chris Van Uden 4 oktober 2020 om 17:23

Drama queen

hanzul 4 oktober 2020 om 17:14

Dat ze hem na plek 5 zetten is pas belachelijk. Ze hadden hem volledig moeten diskwalificeren!

Alto de angliru 4 oktober 2020 om 17:14

@Japie

Juist goede waarneming van je al was het close geweest met Hirshi

Haanaf 4 oktober 2020 om 17:14

Vreemd dat Hirschi uit zijn pedaal schiet. Het lijkt er niet op dat hij geraakt werd.

vanSpringel 4 oktober 2020 om 17:18

Goed terugkijken. Hirschi zwenkt zo abrubt uit dat ie daardoor uit zijn pedaal schiet.

Romāns Vainšteins 4 oktober 2020 om 17:15

Mooie uitgave van LBL waarbij wel gesteld mag worden dat het nieuwe parcours finale er op vooruit gegaan is. Esthetisch was de oude aankomst langs de oude mijnen van Seraing, Sclessin, St Nicolas wel fraaier en ook voor het publiek een veel leukere finale om te bezoeken waar als scherprechter is de Valkenrots met uitlopers en een snelle afdaling naar Luik wel wat beklijvender.

Wat de verre finale betreft, Flippie maakt weer een behoorlijk aantal neurozwiepers die weliswaar bij hem horen maar af en toe wel erg link zijn. Zijn laatste bij de finish waarmee hij in 1 tijd Hirschi en Pogacar aftroeft vind ik een randgevalletje erover, ik denk eigenlijk dat Hirschi eruit schiet vanwege die move. Dat hij totaal niemand aan zijn rechterkant gezien heeft en daardoor juichend verliest maakt hem hopelijk erg hongerig voor de volgende editie in April.

Roglic wint hier door goed teamwork, goed opletten, wanneer het moet meerijden en aan het einde niet opgeven. Verdiende winnaar.

vanSpringel 4 oktober 2020 om 17:23

Weet wel zeker dat Hirschi daardoor uit z’n pedaal klapt.

Jacco van Stierop 4 oktober 2020 om 18:05

Voor de wedstrijd vind ik het een zeer geslaagd uitgetekende laatste 10 kilometer. Wat decor betreft mis ik ook wel de vervallen industrieterreinen tussen de Maas en de St. Nicolas. Wellicht in de toekomst weer de St. Nicolas, maar dan afdalen richting station, de Maas en dan de finish.

Romāns Vainšteins 4 oktober 2020 om 18:31

Inderdaad Jacco. Maar vanaf die kant is het veelal wel heel erg steil omlaag en vaak ook van die Luikse donkergrijze keien.

Headlines

Materiaalzone

Populair