Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik na incidentrijke sprint

zondag 4 oktober 2020 om 17:00
Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik na incidentrijke sprint

Alaphilippe juicht, Roglic wint - foto: Cor Vos

Primoz Roglic heeft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. In het derde monument van het seizoen klopte de renner van Team Jumbo-Visma Julian Alaphilippe, nadat de wereldkampioen te vroeg de handen in de lucht stak.

Vroege vlucht met negen
Een peloton van 175 renners vertrok om tien over tien onder natte en frisse omstandigheden aan een tocht van 257 kilometer door de Ardennen, waar de renners elf hellingen voor de wielen geschoven kregen. Tijdens het eerste wedstrijduur trokken acht renners ten aanval. Kobe Goossens (Lotto-Soudal), Kenny Molly (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Valentin Ferron en Paul Ourselin (Total Direct Energie), Michael Schär (CCC), Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation), Gino Mäder (NTT) en Iñigo Elosegui (Movistar) kregen de ruimte van het peloton en zouden de vlucht van de dag gaan vormen.

Dat was echter buiten Mathijs Paasschens gerekend. De Nederlander van Bingoal-Wallonie Bruxelles probeerde in zijn eentje de oversteek te maken en slaagde in zijn missie. De kopgroep werd uitgebreid naar negen renners, die een maximale voorsprong van een kleine vijf minuten bij elkaar reden.

Negen vluchters kleurden het eerste gedeelte van de wedstrijd – foto: Cor Vos

Van Avermaet valt uit de wedstrijd
Onderweg zorgden de nodige valpartijen voor tumult. Greg Van Avermaet kwam onderweg ten val na een botsing met een verkeerseiland en moest daardoor vroegtijdig de koers verlaten. Ook Adam Yates haalde de finish niet. Even later ging tijdens de afdaling van de Côte de Wanne ook onder meer Julian Alaphilippe onderuit, maar de wereldkampioen kon zijn weg vervolgen.

Trek-Segafredo bepaalde het tempo aan kop van het peloton. Na een tempoversnelling van Elosegui op de Wanne, spatte de kopgroep uiteen. Op de Côte de Stockeu was het Schär die er alleen vandoor ging. Met nog zeventig kilometer te gaan kreeg hij gezelschap van landgenoot Mäder, die tijdens de beklimming van de Col du Rosier Schär toch weer moest laten gaan. Schär ging solo verder, maar werd op de Côte de la Redoute met nog 36 kilometer te gaan ingerekend door het peloton.

Tijdens de beklimming was het Dries Devenyns die in dienst van kopman Alaphilippe het tempo hoog hield. Op weg naar Côte des Forges ging Michael Albasini in zijn laatste koers als prof nog even in de aanval. Zijn moment of fame bleek echter van korte duur. Vanaf de beklimming van Des Forges regende het aanvallen. Tot de Roche-aux-Faucons zou niemand er echter in slagen om te ontsnappen.

Alaphilippe zat op de Redoute vooraan – foto: Cor Vos

Demarrage Alaphilippe op de Roche-aux-Faucons
Op de scherprechter van de dag bepaalde Tom Dumoulin het tempo, toen op vijfhonderd meter van de top Alaphilippe een versnelling plaatste. Hirschi reed naar de Fransman toe, terwijl ook Roglic de aansluiting wist te maken. Op de uitloper na de top kwamen ook Pogacar en Kwiatkowski erbij.

Het bleef onrustig in de groep van vijf. Op elf kilometer van het einde plaatste Hirschi een versnelling, waarop aanvankelijk enkel Alaphilippe kon reageren. Pogacar en Roglic wisten zich terug te vechten, waarna er vier leiders richting Luik reden. Een grote groep achtervolgers (met daarin Mathieu van der Poel) slaagde er niet in om de aansluiting te maken. Superdaler Mohoric kwam nog op tien seconden, maar kwam te laat.

Alaphilippe brak de koers open op Roche-aux-Faucons – foto: Cor Vos

Roglic profiteert van beginnersfout Alaphilippe
In de straten van Luik leken er vier renners te sprinten om de overwinning, maar was het superdaler Mohoric die uit de achtergrond nog terug wist te komen. De Sloveen ging de sprint vroeg aan, maar werd snel geremonteerd door Alaphilippe. De Fransman zette zijn sprint in en hinderde onderweg Hirschi nadat hij van zijn lijn afweek.

Alaphilippe leek te gaan winnen, maar Roglic kwam als een duveltje uit een doosje alsnog langszij, waardoor hij alsnog de overwinning naar zich toetrok. Van der Poel won met overmacht de sprint van het achtervolgende peloton, wat hem de zesde plaats. Alaphilippe werd door de wedstrijdjury alsnog gedeclasseerd en werd teruggezet naar de vijfde plek in de uitslag.

Laatste kilometer:

Dit artikel delen:

270 Reacties

Romano1800 4 oktober 2020 om 17:05

Leuke verassende winnaar .

Ben altijd een vdp fan geweest omdat het zo groot wonderkind is maar op dit moment is van aert een veel groter talent dan vdp, wat die gister doet is uiterst knap .

Maar de absolute top rijdt wel hier, en als je zo wonder talent ben als hoe je voor geschetst ben dan verwacht ik hem hier wel ook al 25 . Ben benieuwd wat voor rek erin zit .

In vergelijking met vorige jaar geen verbetering geen stap gemaakt bij deze ploeg en kijk naar van aert wat een stappen die maakt . Denk dat vdp even achter ze oor zal krabben na ze carrière.

007 4 oktober 2020 om 17:08

Whut? Reed wout van aert ook mee? Niet gezien. Of staat hij ergens in het artikel vermeld?

Geen idee wie MVDP een wonderkind noemt eigenlijk. Maar we zien de eerste volgende MTB wedstrijd wel of van Aert vd Poel kan bijbenen

Ainu 4 oktober 2020 om 17:11

Wat zeg jij nu allemaal? Wat vdP hier doet na die demonstratie van gisteren is eigenlijk fenomenaal. Absolute topfavoriet in de ronde, samen met Van Aert (als die z’n vorm er nog is).

CechRepublic 4 oktober 2020 om 17:12

Neem nog een pintje, Romano.

Erik33 4 oktober 2020 om 17:13

Trol

martini151 4 oktober 2020 om 17:14

Wat een ongelofelijke onzin staat hierboven. Hoe vaak het Wout van Aert LBL al gewonnen? In de Ronde en Roubaix gaan we het allemaal zien

girardengo 4 oktober 2020 om 17:40

Overal de vergelijking Van der Poel – van Aert – en ook Evenepoel bijhalen: het is stomvervelend, kinderachtig en amateuristisch op een wielerforum.

Doordrijver 4 oktober 2020 om 17:45

Wat wil je nu eigenlijk zeggen met deze post? Ben je pro, contra? Van Aert heeft werkelijk niets te maken met de hele afgelopen week.
Wat Vdp hier laat zien, op niet volledig zijn terrein, na de enorme inspanning van gisteren is erg, erg sterk.
Dit laat het beste voor komende weken verhopen.

kampie 4 oktober 2020 om 18:45

De schaamte voorbij.

Alto de angliru 4 oktober 2020 om 17:05

Rogla geluk want Hirschi en Poga waren de snelste maar het is hem gegund na de tour

Westfalen 4 oktober 2020 om 17:05

Alaphilipe mag ook wel een keer aangepakt worden met dat geslinger altijd.

Paling99 4 oktober 2020 om 17:15

Precies, minstens een keer een stevig gesprek vanuit organisatie of ploegleiding voordat het een keer echt misgaat. Snap eerlijk gezegd ook niet dat er tot nu toe nog geen renner is geweest die hem in koers al op zijn plaats heeft gezet. Wordt stilletjes aan tijd.

Milan Clement 4 oktober 2020 om 17:18

Volgens niet bevestigde geruchten is Lefebvre een rechtzaak aan het voorbereiden.

RodyTur10 4 oktober 2020 om 17:05

Wat een enorme opsteker voor Roglic.
Luik is een dikke vis voor Jumbo!

Hofstede en Dumoulin ook ijzersterk gereden.
En Mathieu een mooie 6e plaats (zeker als je bedenkt wat hij gisteren nog voor een inspanningen heeft gedaan).

Zoals altijd een fraaie top 10 in Luik. Topkoers.
Wat een hectische finish. Heel leuk wielerweekend.

non-believer 4 oktober 2020 om 17:05

Wat is dat toch met renners van dqs en van hun lijn afwijken? Trainen ze daarop?

Webber 4 oktober 2020 om 17:09

Het schijnt als voorwaarde in het contract te zijn opgenomen.

ParijsIsNogVer 4 oktober 2020 om 18:44

Zelfs de streep waarop ze hun handtekening moeten zetten is scheef.

john 4 oktober 2020 om 18:51

Ja en in gaten duiken die er niet zijn en dan kan brulboei gaan staan schreeuwen dat die renner naar de gevangenis moet

Dikke Vrouw 4 oktober 2020 om 17:05

En dan nog juichen en geklopt worden op de streep. Heel lullig

Lennimator 4 oktober 2020 om 17:05

Ik hoop dat Roglic een keer voor Dumoulin gaat werken.

rayman1976 4 oktober 2020 om 17:25

Vuelta

Koersmaniak 4 oktober 2020 om 17:05

Wuyts is weer op dreef: “Dit is een nachtmerrie voor Alaphilippe” en vond ook dat Hirschi zich moest verontschuldigen tegenover Alaphilippe…

bartp25 4 oktober 2020 om 17:12

Wat dat meen je toch niet he? Als die dat heeft gezegd is het echt tijd voor pensioen voor deze man

WernerFranke 4 oktober 2020 om 17:14

Heeft ie niet gezegd hoor, wel dat het een nachtmerrie is voor Fluppie, wat gewoon zo is.

Ainu 4 oktober 2020 om 17:14

Hij zei dat helemaal niet. Hij dacht dat Hirschi teken deed om zich te verontschuldigen, maar vergiste zich daarin. Ik heb niets met de man, maar die Wuyts haat hier neemt echt absurde proporties aan.

platteprijs 4 oktober 2020 om 17:15

Hirschi steekt een hand in de lucht en daaruit maakt Wuyts op dat Hirschi zich verexcuseert voor het uit de pedaal schieten. Maar Hirschi’s gebaar is gewoon een protest tegen de slinger van Ala.

CechRepublic 4 oktober 2020 om 17:18

Ja, we zijn met die anti Wuyts teksten nu wel heel erg in de Vlaamse afkeer tegen Roglic sferen beland. Hij krijgt nu van alles in zijn mond gelegd wat hij niet gezegd heeft. Laten we wel een beetje reëel blijven aub.

Maillot à Pois 4 oktober 2020 om 19:47

Zijn eerste reactie is “Alaphilippe beïnvloedt deze sprint op onreglementaire wijze”. Achteraf interpreteert hij de reactie van Hirschi wel helemaal verkeerd, maar ook bij Sporza was iedereen het toch wel eens over de declassering van Alaphilippe.

Miko1983 4 oktober 2020 om 17:05

Ala echt een idioot. Die spoort niet qua gedrag. Moet maar eens aangepakt worden al die bewegingen. Wel lekker voor Roglic en Jumbo…Maar erg zuur voor Hirschi…gewoon geflikt door de wereldkampioen!!

Lennimator 4 oktober 2020 om 17:06

En Van Aert niet te vergeten…

JP LeDouche 4 oktober 2020 om 17:06

Respect! Wat een beest.

Anketieletje 4 oktober 2020 om 17:15

Klopt. ’t Is werelddierendag…

baukeingeel 4 oktober 2020 om 17:06

Jumbo in monumenten dit seizoen:
1e Milaan – San Remo
2e Ronde van Lombardije
1e Luik-Bastenaken-Lui

Het kan gewoon zo zijn dat Jumbo alle monumenten dit seizoen podium gaat rijden met Van Aert straks

Laatste man 4 oktober 2020 om 17:08

Zo dan. En dan ook nog 2e in de Tour.

Strade Bianche niet te vergeten.

platteprijs 4 oktober 2020 om 17:17

En nu ook graag een keer met Nederlanders. Dat wegcijferen van Dumoulin was nergens voor nodig. Hij lanceert zo alleen maar Alaphilippe

RodyTur10 4 oktober 2020 om 17:29

Als Dumoulin niet de halve klim doortrekt dan wordt er misschien eerder aangevallen en dan had je Alaphilippe en Hirschi misschien als tweetal op kop gehad met Roglic in een tweede groep met Pogacar (en Woods, Kwiatkowski en misschien anderen).

Goede kans dat de achtervolging dan niet goed op gang komt en Hirschi en Alaphilippe alleen gaan sprinten om de zege. Nee, Jumbo heeft het uitstekend gedaan. Wel denk ik dat Roglic vooraan meer had moeten bluffen, maar achteraf was zijn sprint dus goed genoeg.

Silent Hill 4 oktober 2020 om 17:43

Ik moest al eens goed denken wie 2de werd in Lombardije.

platteprijs 4 oktober 2020 om 18:09

@ Rody, Nee hoor. Zeer slechte tactiek, kenmerkend van Jumbo. Dumoulin is nu een uitstekend lanceerplatform voor Alaphilippe. En dan is hij nog een van de laatsten die afhaken. Smijt hij niet met zijn krachten, dan komt hij wellicht nog bij de eersten. Nu wint Roglic enkel doordat Alaphilippe 2 fouten maakt. Met heel veel mazzel dus. Als de sprint normaal loopt wordt Roglic derde of vierde.

S. Morgenstern 4 oktober 2020 om 18:13

Dumoulin zit nooit mee met die springveren, dus dan is een poging tot het kraken van de veerkracht van de concurrentie van Roglic een prima tactiek.

madeinstars 4 oktober 2020 om 18:39

Als Dumoulin het niet zo hard maakt, zit VdP misschien wel mee. Vervolgens prima afstopwerk van Dumoulin in de achtervolging… Dat je hier nog een tactische fout in weet te herkennen is wonderbaarlijk.

Paling99 4 oktober 2020 om 17:06

Alaphilippe rijdt echt een belachelijke finale. Als je ziet hoe hij stuurt de laatste 5km zou je hem op basis van dat gedrag eigenlijk al moeten diskwalificeren. Hij stuurt zo lomp en bruusk (niet alleen hier, maar in alle finales) in mijn ogen puur met het idee anderen te imponeren en te zorgen dat ze zijn wiel niet te kort durven pakken. Die sprint is dan de kers op de taart; hoe opzichtig kun je eerst kijken en daarna sturen. Ronduit belachelijk!

sjoerdtjen 4 oktober 2020 om 17:12

Vind eigenlijk wel dat je hier een goed punt aansnijdt…. Denk alleen niet dat er regels bestaan om hem uit koers te nemen voor zijn gedrag de laatste 5km en daarvoor ook al een paar keer.

Hij is teruggezet hoor ik net, terecht!

Alto de angliru 4 oktober 2020 om 17:06

Vdp heeft kilometers lopen sleuren op kop voor niks niemand die mee wou werken

Haanaf 4 oktober 2020 om 17:08

En toch Mohoric nog bij de voorste gekomen.

Lalsacien 4 oktober 2020 om 17:23

Dat is niet waar. Barguil, Molard, Uran, Guillaume Martin en Dan Martin hebben ook kopwerk verricht.

Silent Hill 4 oktober 2020 om 17:48

Zelfs de motards wilden deze keer niet meewerken.

NCK17 4 oktober 2020 om 17:06

Alaphilipe te arrogant en verliest daardoor. Heel blij dat Roglic eindelijk wint. Verdient dit echt. Van der Poel had denk ik kunnen winnen als hij gister niet van zo ver aangaat.

horsm 4 oktober 2020 om 17:07

Hahaha… schitterende laatste seconde

Tuubke 4 oktober 2020 om 17:11

Ja, maar die drie daarvoor vond ik om te huilen. Twee topcoureurs na 260 km koers uitgeschakeld met zo’n achterlijke zwiep.

Laatste man 4 oktober 2020 om 17:07

Hihi Flipke toch. En maar zwiepen en camerageil zijn.

Verdiende overwinning voor Roglic na deze zomer. Hirschi en Pogacar ook weer enorm sterk. Matje deed aan stoempen bergop! Mohoric kwam ook heel sterk terug.

Prachtige finale trouwens.

Michelangelo 4 oktober 2020 om 17:07

Ala-kwak… en dan iets met karma! Maar hij staat wel mooi op de foto met zijn nieuwe trui…

Voor deze beweging mag hij wat mij betreft gedeklasseerd worden. Vernachelt de sprint van Hirschi. En lachende derde is Roglic.

En ik zat te kijken op de NOS, maar voor dit moment wilde ik graag terug even naar Sporza. De blauw-witte favorieten van Wuyts, geklopt door Sporza-staatsvijand nummer 1 Roglic. Dat wilde ik niet missen ;-))

Miko1983 4 oktober 2020 om 17:10

Hahaha een finishfoto om in te lijsten idd. 100% karma. Geluk dat hirschi overeind blijft..anders had hij ook t gevang in gemogen toch??

harryjohan71 4 oktober 2020 om 17:07

Tot 2 keer toe probeert Alaphilippe zijn concurrenten uit te schakelen. Km voor de sprint gaat het net goed. Bij de sprint doet hij het perfect, als ze hem niet DSQ.

Verweggistan 4 oktober 2020 om 17:08

Is Boogie te heet gewassen ofzo?

Baukema Tomoulin 4 oktober 2020 om 17:08

Qua karma puntjes mooi voor Roglic, maar nu staat Hirschi weer in de min :( en hopelijk 5de plek of minder voor Alaphillipe. Wat een idioot. Nu al last van de vloek van de regenboogtrui?

JumbowintdeGiro 4 oktober 2020 om 17:08

Pogacar had ook een sterke aanzet. Die had ook kunnen winnen.

JumbowintdeGiro 4 oktober 2020 om 17:08

Kom maar op met Lefevere over reglementaire sprints. Het was wat dat betreft extra mooi als Alaphilippe als eerste over de streep was gekomen, maar daarna wordt gedeklasseerd.

Boasson en Hagen 4 oktober 2020 om 17:08

Vloek van de regenboogtrui is alvast begonnen.

Jacco van Stierop 4 oktober 2020 om 17:08

Dom, dom, dom van Alaphilippe, wat een miskleun en wat een volharding van Roglic om toch zo door te bijten de laatste meters. Vreemde sprint.
Laatste 20 km aardige koers, verder wat zouteloze editie.

horsm 4 oktober 2020 om 17:09

Monument nr 2 voor TJV.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair