Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik na incidentrijke sprint

zondag 4 oktober 2020 om 17:00
Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik na incidentrijke sprint

Alaphilippe juicht, Roglic wint - foto: Cor Vos

Primoz Roglic heeft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. In het derde monument van het seizoen klopte de renner van Team Jumbo-Visma Julian Alaphilippe, nadat de wereldkampioen te vroeg de handen in de lucht stak.

Vroege vlucht met negen
Een peloton van 175 renners vertrok om tien over tien onder natte en frisse omstandigheden aan een tocht van 257 kilometer door de Ardennen, waar de renners elf hellingen voor de wielen geschoven kregen. Tijdens het eerste wedstrijduur trokken acht renners ten aanval. Kobe Goossens (Lotto-Soudal), Kenny Molly (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Valentin Ferron en Paul Ourselin (Total Direct Energie), Michael Schär (CCC), Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation), Gino Mäder (NTT) en Iñigo Elosegui (Movistar) kregen de ruimte van het peloton en zouden de vlucht van de dag gaan vormen.

Dat was echter buiten Mathijs Paasschens gerekend. De Nederlander van Bingoal-Wallonie Bruxelles probeerde in zijn eentje de oversteek te maken en slaagde in zijn missie. De kopgroep werd uitgebreid naar negen renners, die een maximale voorsprong van een kleine vijf minuten bij elkaar reden.

Negen vluchters kleurden het eerste gedeelte van de wedstrijd – foto: Cor Vos

Van Avermaet valt uit de wedstrijd
Onderweg zorgden de nodige valpartijen voor tumult. Greg Van Avermaet kwam onderweg ten val na een botsing met een verkeerseiland en moest daardoor vroegtijdig de koers verlaten. Ook Adam Yates haalde de finish niet. Even later ging tijdens de afdaling van de Côte de Wanne ook onder meer Julian Alaphilippe onderuit, maar de wereldkampioen kon zijn weg vervolgen.

Trek-Segafredo bepaalde het tempo aan kop van het peloton. Na een tempoversnelling van Elosegui op de Wanne, spatte de kopgroep uiteen. Op de Côte de Stockeu was het Schär die er alleen vandoor ging. Met nog zeventig kilometer te gaan kreeg hij gezelschap van landgenoot Mäder, die tijdens de beklimming van de Col du Rosier Schär toch weer moest laten gaan. Schär ging solo verder, maar werd op de Côte de la Redoute met nog 36 kilometer te gaan ingerekend door het peloton.

Tijdens de beklimming was het Dries Devenyns die in dienst van kopman Alaphilippe het tempo hoog hield. Op weg naar Côte des Forges ging Michael Albasini in zijn laatste koers als prof nog even in de aanval. Zijn moment of fame bleek echter van korte duur. Vanaf de beklimming van Des Forges regende het aanvallen. Tot de Roche-aux-Faucons zou niemand er echter in slagen om te ontsnappen.

Alaphilippe zat op de Redoute vooraan – foto: Cor Vos

Demarrage Alaphilippe op de Roche-aux-Faucons
Op de scherprechter van de dag bepaalde Tom Dumoulin het tempo, toen op vijfhonderd meter van de top Alaphilippe een versnelling plaatste. Hirschi reed naar de Fransman toe, terwijl ook Roglic de aansluiting wist te maken. Op de uitloper na de top kwamen ook Pogacar en Kwiatkowski erbij.

Het bleef onrustig in de groep van vijf. Op elf kilometer van het einde plaatste Hirschi een versnelling, waarop aanvankelijk enkel Alaphilippe kon reageren. Pogacar en Roglic wisten zich terug te vechten, waarna er vier leiders richting Luik reden. Een grote groep achtervolgers (met daarin Mathieu van der Poel) slaagde er niet in om de aansluiting te maken. Superdaler Mohoric kwam nog op tien seconden, maar kwam te laat.

Alaphilippe brak de koers open op Roche-aux-Faucons – foto: Cor Vos

Roglic profiteert van beginnersfout Alaphilippe
In de straten van Luik leken er vier renners te sprinten om de overwinning, maar was het superdaler Mohoric die uit de achtergrond nog terug wist te komen. De Sloveen ging de sprint vroeg aan, maar werd snel geremonteerd door Alaphilippe. De Fransman zette zijn sprint in en hinderde onderweg Hirschi nadat hij van zijn lijn afweek.

Alaphilippe leek te gaan winnen, maar Roglic kwam als een duveltje uit een doosje alsnog langszij, waardoor hij alsnog de overwinning naar zich toetrok. Van der Poel won met overmacht de sprint van het achtervolgende peloton, wat hem de zesde plaats. Alaphilippe werd door de wedstrijdjury alsnog gedeclasseerd en werd teruggezet naar de vijfde plek in de uitslag.

Laatste kilometer:

Dit artikel delen:

270 Reacties

flores 4 oktober 2020 om 17:49

Mathieu reed een fantastische wedstrijd. Hij is er nu achter gekomen dat hij ook zo een wedstrijd kan winnen. Respect voor zijn rijden.

Chippen 4 oktober 2020 om 17:57

kreeg weinig hulp in de achtergrond, vraag me af of dat een indicatie is voor de kasseienklassiekers.

ook voor van aert trouwens, dat die veldrijdertjes het allemaal maar alleen oplossen als ze zo sterk zijn

I. Karner 4 oktober 2020 om 17:56

Sloveense NK met internationale deelnemers :-) (3 in de top 4)
Bravo, Rogla! De finish is met de finish streep.
Nooit opgeven, vechten tot het einde.

theo vlieland 4 oktober 2020 om 17:57

Het is Roglic gegund zeg. Daarnaast valt me vooral de prestatie van vd Poel op. Wat een klasbak, als je dit nog kan (best of the rest) na zo’n solo een dag er voor.

koos1 4 oktober 2020 om 18:02

Mooi dat Roglic hier kan winnen, die had echt nog een turbo in laatste meters. Al zullen we nooit weten wie er vandaag de snelste was door de schandalige actie van Alaphilppe. Meer dan terecht dat Alaphilippe terug is gezet in de uitslag, maar zeker in eendaagskoersen zou voor zulke acties gewoon een DSQ moeten staan.
Verder Van der Poel sterk vandaag na zijn lange winnende ontsnapping van gisteren. Met net wat betere klimmersbenen of net wat meer steun in de achtergrond had hij hier me afstand kunnen winnen.

moa 4 oktober 2020 om 18:05

Kolder op het eind. Ala doet zichzelf twee maal de das om. Hirschi opnieuw hele flauwe overnames en achteraan blijven hangen. iemand moet die jongen dringend inlichten dat er van iemand met zijn status meer verwacht wordt. Hoor dat ie al een slechte naam heeft in peloton hierdoor. En compensatie voor Roglic.

Lance4eva 4 oktober 2020 om 18:27

Van wie hoor jij dat dan?

Merlinappa 4 oktober 2020 om 18:30

Onzin. Hirschi heeft nu al meer kilometers solo op kop gereden dan de helft van het peloton.

Joaquim Agostinho 5 oktober 2020 om 09:23

"Moa" heeft een trauma opgelopen toen Hirschi WK werd…..

Lennimator 4 oktober 2020 om 18:38

Ach, wat zal er gebeuren als Mathieu ooit voor Quickstep gaat rijden…

JumbowintdeGiro 4 oktober 2020 om 21:51

In treintje voor Evenepoel naast Van Aert in treintje voor Dumoulin?

Joop Zoetemelk 4 oktober 2020 om 19:06

Hirschi had met 2 fietslengtes gewonnen, gevaarlijke stunts haalt Alaphillippe toch uit…
Een schorsing zal op zijn plaats zijn.

Mooi voor Roglic, appeltje na de dorst..

Oddjob 5 oktober 2020 om 07:29

Zoetemelk hadden ze indertijd ook moeten schorsen wegens te veel wieltjeszuigen zoals men dat in Vlaanderen noemt.

Marcus Aurelius 4 oktober 2020 om 19:51

Tijd voor een systeem van strafpunten ? Bij een aantal punten drie maanden geschorst of zo en een hoge boete. Het kan niet zijn dat je de cowboy kan uithangen op goed geluk en dat je ’s anderendaags terug gewoon kan starten alsof er niks gebeurd is. Of mensen vallen of niet, maakt in feite geen verschil, de daad is hetzelfde en het gevaar ook.

Eddy Vroemm 4 oktober 2020 om 21:53

Schandalige actie van Alaphilippe, een smet op de trui van wereldkampioen. Vorige week was hij een terechte winnaar, maar vandaag een terechte en vooral onsportieve verliezer. Met name omdat hij de zwieper met opzet doet, eerst even kijken en dan insturen. Heeft bij mij veel sympathie verloren.

Treurig voor Hirschi en Pogajar, een van hen zou anders gewonnen hebben.

Oddjob 5 oktober 2020 om 07:27

MVDP weer niet goed genoeg. Wordt er los uitgereden op de Roche.
Hopelijk kan hij zijn seizoen nog redden in de Vlaamse klassiekers.
Ik ben wel een beetje fan van Alaphilippe maar wat hij gisteren deed, was lomp, tot 2x toe. Hem nu wegzetten als een regelrechte gangster, wat door sommige sujets hier gretig gebeurt, is er echt wel zwaar over.
Spijtig voor Hirschi. Had hier dubbelslag kunnen slaan.

Michelangelo 5 oktober 2020 om 09:12

Oddjob,
Het was een actie die zonder veel verbeelding had kunnen leiden tot wat botbreuken.
En met het net voorafgaand naar links kijken, lijkt het verdacht veel op een “bewussie”. Dus het is niet gek dat dit door 95% van de flitsers hier scherp wordt veroordeeld, en wordt gezien als een aanslag op de gezondheid van andere renners (die wonder boven wonder is mislukt).

Zeker met in het achterhoofd de opmerkingen die zijn ploegbaas maakte n.a.v. eerdere zwiepers van andere ploegen (heeft iemand Lefevere intussen al gehoord; hij is namelijk normaal gesproken de eerste die wat roept als 1 van zijn mannen het slachtoffer is).

DonQuijote 5 oktober 2020 om 09:14

Vond het leuk dat je in beeld zag hoe hij voordeed aan een verzorger dt hij zijn fiets naar voren gooide op de streep.

Dat interpreteer ik als volgt:
Voor elke ervaren prof die bijna allemaal in de jeugdcategorieeen honderden overwinningen hebben behaald is dat zo normaal dat het het noemen niet waard is.
Maar voor Roglic die feitelijk niet eens een ervaren renner is, is zo’n actie nog iets waarvan hij denkt dat je dat nog moet uitleggen :)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair