Rodriguez kroont zich opnieuw tot Amerikaans kampioen
maandag 27 mei 2013 om 23:41

Rodriguez kroont zich opnieuw tot Amerikaans kampioen

Fred Rodriguez

foto: Sirotti

Fred Rodriguez heeft verrassenderwijs de nationale wegtitel in de Verenigde Staten voor zich opgeëist. De renner van Jelly Belly Cycling verschalkte Brent Bookwalter en Kiel Reijnen in de straten van Chattanooga. Rodriguez werd daarmee alleen recordhouder met vier nationale wegtitels. De grotere Amerikaanse renners – op Tyler Farrar na – waren echter niet aanwezig.

Waar de meeste nationale kampioenschappen pas over een dikke maand plaatsvinden, werd in de Verenigde Staten de nationale titelstrijd op maandag verreden. Daarin koos een viertal renners al vroeg het hazenpad: Christopher Jones, James Stemper, Tyler Wren en Thomas Zirbel. Laatst genoemde werd eerder deze week nationaal kampioen tegen de klok.

De maximale voorsprong van de vier kwam nooit boven de drie minuten en op de laatste van vier beklimmingen van Lookout Mountain, was het afgelopen voor de vluchters. Zij werden op dat moment overruled door oud-winnaar Matthew Busche. Er volgde echter nog meer dan 35 kilometer voor de enige RadioShack-Leopard-renner in koers.

Niet veel later smolten verschillende groepen samen tot een negentien man sterke kopgroep. Farrar was daar niet bij, maar good old Fred Rodriguez wel. De 39-jarige renner van Jelly Belly werd al drie keer eerder kampioen van zijn land en mikte dan ook op een vierde. Phillip Gaimon was inmiddels weggesprongen en achter hem stokte de samenwerking bij de overige achttien. Hij krijg nochtans niet meer dan tien seconden, maar bouwde zijn voorsprong langzaam maar zeker uit.

Hij leek het te gaan halen, maar het was opnieuw Busche die hem terug haalde. Vervolgens was Rodriguez dankbaar de rapste van de overgbleven kopgroep. Door zijn zege mag Rodriguez voor een vierde keer in zijn loopbaan de Stars and Stripes om zijn schouders hangen. Sallaint detail: Rodriguez signeerde pas op 8 mei j.l. een contract bij de ploeg van Danny van Haute.

Amerikaans kampioenschap op de weg 2013
Chattanooga – Chattanooga (163,2km):

1. Fred Rodriguez (Jelly Belly Cycling p/b Kenda) in 4u06m56s
2. Brent Bookwalter (BMC Racing Team)
3. Kiel Reijnen (UnitedHealthcare)
4. Benjamin Jacques-Maynes (Jamis Hagens Berman)
5. Gavin Mannion (Bontrager Cycling Team)
6. Caleb Fairly (Garmin-Sharp)
7. Edward (Ted) King (Cannondale Pro Cycling)
8. Alex Howes (Garmin-Sharp)
9. Matthew Busche (RadioShack Leopard)
10. Christopher Baldwin (Bissell Cycling)

Volledige uitslag

RIDE Magazine