Robin Carpenter verrast het peloton met dubbelslag in Tour of Britain
foto: Cor Vos
maandag 6 september 2021 om 16:59

Robin Carpenter verrast het peloton met dubbelslag in Tour of Britain

De tweede etappe van de Tour of Britain is uitgedraaid op een verrassing. Robin Carpenter van de Rally-ploeg verraste het peloton door vanuit de vroege vlucht stand te houden en na 184 kilometer solo over de finish te komen in Exeter. De Amerikaan neemt ook de leiderstrui over van Wout van Aert, omdat hij meer dan een halve minuut voorsprong had op het aanstormende peloton.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De kopgroep van de dag bestond uit Nícolas Sessler (Global 6), Leon Mazzone (Saint Piran), Jacob Scott (Canyon dhb Sungod), Robin Carpenter (Rally) en William Bjergfelt SwiftCarbon). De vijf reden een voorsprong van ruim zes minuten bijeen, terwijl de controle in het peloton in handen was van het Jumbo-Visma van leider Wout van Aert. De Nederlandse ploeg kon Chris Harper niet inzetten in de achtervolging, omdat de Australiër vroeg in de rit moest opgeven door een val.

Gijs Leemreize en Tony Martin zetten zich daardoor lange tijd op kop, in dienst van Van Aert. Zij lieten de voorsprong van de koplopers groeien richting de acht minuten. In het Dartmoor National Park, waar het peloton twee serieuze beklimmingen onder de wielen kreeg, was het verschil nog zes minuten. Mede omdat Movistar mee ging achtervolgen. Eerst wachtte de Rundlestone en later de Warren House Inn. Vanaf die top was het nog 35 kilometer tot de finish in Exeter.

Jumbo-Visma voert het peloton aan – foto: Cor Vos

Robin Carpenter lost zijn medevluchters
In de kopgroep overleefden Sessler, Carpenter en Scott die heuvelzone met verve. Met ruim vier minuten voorsprong kwamen ze over de top van Warren House Inn. In het peloton werd toen wel duidelijk dat het tempo omhoog moest. Onder meer Alpecin-Fenix en Team DSM lieten zich zien, maar konden het verschil niet maken. Carpenter bleek vooraan over de beste benen te beschikken. Hij reed Sessler en Scott op de golvende wegen uit het wiel en ging solo de laatste 25 kilometer in.

De Amerikaanse koploper hield knap stand in de finale, die grotendeels in dalende lijn ging. Movistar en Qhubeka NextHash deden nog verwoede pogingen om het verschil naar beneden te krijgen, maar vijf kilometer voor de meet was het verschil nog altijd meer dan twee minuten. Daardoor mocht Carpenter ook dromen van de leiderstrui, want hij begon met 30 seconden achterstand op Van Aert aan de tweede rit.

Robin Carpenter – foto: Cor Vos

Van Aert staat leiderstrui af
Ook in de ultieme slotfase kwam de voorsprong van Carpenter niet meer in gevaar, ondanks dat de weg nog vies opliep bij het ingaan van de laatste kilometer. De sprint van het peloton werd op 32 seconden achterstand gewonnen door Ethan Hayter van INEOS Grenadiers. Door die voorsprong en de bijbehorende bonificatieseconden nam Carpenter de blauwe leiderstrui over van Van Aert. Dinsdag gaat hij in dat tricot van start in de ploegentijdrit van de Tour of Britain.

 
28 Reacties
Sorteer op:
6 september 2021
Alaphilippe mag wel worden teruggezet voor die beuk aan van Aert in de sprint, dat sloeg echt helemaal nergens op.
  6 september 2021
  Stevig zwiepertje inderdaad, je krijgt het er bij hem toch echt niet uit.
  6 september 2021
  Inderdaad, zag ik ook gebeuren. Typische DQS manoeuvre. Alaphillippe DSQ
  6 september 2021
  Van Aert zat verder in de groep. Ik denk dat het een zwieper was tegen Rory Townsend. Is net zo erg trouwens.
  6 september 2021
  Was idd een andere blauwe trui. Zwieper was typisch adhd-kortsluiting bij Flip. Een keer flinke douw voor geven zou wel goed zijn, begint op Sagan te lijken.
  6 september 2021
  Ja hallo, daar trainen ze bij DQS op. Ze huren Badr Hari in om te leren een kopstoot uit te delen. Dus dat gaat er echt niet uit. Overigens vond ik dit nog wel meevallen.
6 september 2021
Je kon op het helicopter beeld van na de finish zien dat wva achter Flip aan bleef fietsen. Misschien om even iets te bespreken? Flip ontkwam
6 september 2021
Doet Van Aert hier een Roglicje, de trui verspelen aan een relatieve nobody?
  6 september 2021
  Verspelen? Toch eerder niet teveel energie verspillen. Morgen is die trui terug bij hem ;)
6 september 2021
De Grijze Eminentie, ene Patrick L., heeft het NIET gezien, dus ook geen aandacht daarvoor in zijn wekelijkse column.....
  6 september 2021
  Geen tijd om te kijken vandaag, had het te druk met de belachelijke selectie van zijn mannen voor het W.K. Wat een aanfluiting in België.
Wat is er met Eekhoff gebeurd?
  6 september 2021
  Dat is idd vaag. Zie hem niet in de uitslag op PCS, maar ook niet als DNS of DNF.
  6 september 2021
  Gediskwalificeerd?
  6 september 2021
  De uitslag op PCS is nog niet compleet, er missen nog z'n 40 renners
  6 september 2021
  Gewoon ff geduld hebben. 93e op 17:30
  6 september 2021
  Eekhoff in een groep Jeanies en Mickies op 17m30.
  Dan blijft mijn vraag alsnog staan. Dat is toch niet zijn plek...
6 september 2021
Knappe zege, maar ook heel knap om in een paar kms ruim vier minuten te verspelen. En ja, de weergegeven tijdverschillen klopten wel degelijk. Voor de tweede dag op rij doet Alazwiep zijn naam eer aan. Wanneer wordt dat een keer een halt toegeroepen? Het houdt niet op, niet vanzelf.
  6 september 2021
  Ja, die tijdsverschillen klopten toch. Erg sterk gereden hoor, lang volgehouden om zelfde tempo te rijden. Aan het einde was het op, maar de buit voor hem en Rally is binnen, die rijdt niet voor de eindoverwinning.
6 september 2021
Sterk staaltje van Carpenter
6 september 2021
Het is toch raar dat Qhubeka hier met een Nizzolo rijdt en vervolgens pas op kop gaat rijden als het veel te laat is en DSM helemaal niet gezien terwijl ze Kanter in de groep hadden.
  6 september 2021
  DSM slaagt er dan ook in om drie man in de groep met Jeanies en Mickies op 17 min te hebben, dan hou je met kleine ploegen weinig over …
6 september 2021
Die Carpenter timmert aan de weg!
  6 september 2021
  Hij is scherp hoor!
  6 september 2021
  ja, zijn vijfde overwinning alweer, de eerste sinds 2017? Het was moeizaam timmeren blijkbaar.
6 september 2021
Leuk, op Europese wegen wist het er voor hem nog niet uit te komen, ondanks dat hij in Amerika al een paar keer wat moois liet zien. Mooie zege en de trui is bonus
  7 september 2021
  Nog steeds niet op Europese wegen dus…

Reacties zijn gesloten.