Robert Gesink stelt vast: “Ik haal een van mijn betere niveaus van de laatste jaren”

Robert Gesink stelt vast: “Ik haal een van mijn betere niveaus van de laatste jaren”

foto: Cor Vos

dinsdag 28 juli 2020 om 21:00
Interview

Jumbo-Visma stoomt zich in de Franse Alpen klaar voor de Tour de France. Op volle oorlogssterkte trekt de Nederlandse WorldTour-ploeg straks naar de grootste koers van het jaar – mits corona geen roet in het eten strooit, natuurlijk. Daar hoort ook Robert Gesink bij. “De sfeer is goed en we rijden hard omhoog”, vertelt de ervaren klimmer ons goedgemutst vanuit Tignes.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Verkenning
Samen met kopmannen Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Primož Roglič bereidt Gesink zich tezamen met bijna de rest van de Tour-ploeg voor middels een hoogtestage. Alleen Tony Martin was er niet bij, maar eerste reserve Mike Teunissen maakte het achttal compleet.  “We hebben het aardig getroffen met het weer, al was het vandaag (vrijdag, red.) wat minder. Maar over het algemeen was het goed. De omgeving is ook mooi. Als je in Tignes zit, moet je natuurlijk wel steeds dezelfde klim op, maar dat is inherent aan een hoogtestage. Aan het eind van de dag moet je toch weer naar boven. Maar dat is gelukkig goed te doen.”

De geel-zwarten hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om een aantal Tour-etappes te verkennen. “De rit naar die nieuwe Col de la Loze is super lastig. Het lijkt wel een soort fietspad dat ze aangelegd hebben op de skipiste. Een beetje de stijl die je wel ziet in de Giro of de Vuelta. Echt pittig. Heel steil, dan weer vlak, dan weer heel steil en af en toe zelfs een klein stukje afdaling. Er zit totaal geen ritme in. Het ligt hoog (2304 meter boven zeeniveau, red.), na een heel zware dag met ook de Col de la Madeleine. Etappe achttien hebben we ook verkend, met daarin Cormet de Roselend, de Col des Saisies en Plateau des Glières.”

Sfeerbeeld uit Tignes – foto: Bram Berkien

Terug op oude niveau
Gesink zelf woont in Andorra. Door de coronamaatregelen moest hij lange tijd thuisblijven en dat merkt hij tijdens het trainingskamp. “Goed punt. Ik had geen enkel probleem met de aanpassing, hier. Dat was perfect!”, lacht de geboren Varssevelder. “Ik zat al zo’n veertig dagen op 1800 hoogtemeter. Hier is het 2100 meter hoog. Dan is dat verschil voor je lijf niet meteen shocking, om het zo maar te zeggen. Maar wat ik vooral merk: vorig jaar brak ik mijn bekken in Luik-Bastenaken-Luik. Dat was natuurlijk klote. Dat soort blessures duurt toch net wat langer voordat je weer echt op je hoogste niveau bent, dat je weer écht fit bent.”

“Ik had wel het idee dat ik deze periode van hard trainen en hard werken even nodig had, om echt weer in orde te zijn”, gaat Gesink verder. Vorig jaar miste hij de Tour de France en kwam hij pas tijdens de Ronde van Polen weer terug in competitie. “Om een voorbeeld te schetsen: mijn hoogste twintig minuten-waarde reed ik vorig jaar volgens mij in etappe achttien in de Vuelta a España. Helemaal op het eind, in ieder geval. Die waarde was bijna 430 watt. Diezelfde waarde reed ik een paar dagen geleden op training ook! Dat is niet in de koers. Als je dat zo kunt doen, dat zegt wel wat. Het geeft mij goed vertrouwen.”

Dat terwijl de klimmer ook nog niet in topvorm moet zijn, uiteraard. “In koers kun je ook altijd meer. Je krijgt dan nog net iets meer prikkels. Het móet dan echt. Dit waren drie herhalingen van twintig minuten bergop, steeds iets intensiever. De laatste zou dan ongeveer op de drempel zijn. Maar je weet hoe dat gaat; dan maak je elkaar toch allemaal een beetje gek en uiteindelijk rijd je dik boven je drempel. Er zit in ieder geval heel wat werk in de benen. Over het algemeen ben ik tevreden met hoe het hier gaat. Ook over mezelf. Ik heb een van mijn betere niveaus van de afgelopen jaren, als ik dat zo een beetje bekijk.”

Dit artikel delen:

20 Reacties

Olly 28 juli 2020 om 08:38

Ik hoop echt dat het doorgaat. Maar ik ben toch echt bang, nu alle regeringen weer de maatregelen versterken, dat ook de tour straks niet meer door kan gaan.

0
Yeez 28 juli 2020 om 08:44

In de tour kan hij ook altijd wat meer. Die gaat goed zinn

0
boehoe 28 juli 2020 om 09:12

Hij kiest er wel een goed jaar voor uit…

0
jvh93 28 juli 2020 om 09:14

De Tour is denk ik te belangrijk voor Frankrijk om volledig af te gelasten. Verwacht eerlijk gezegd een circus zonder publiek dit jaar, zonder podiumceremonies en met een stuk minder motoren van de pers etc. (wat in mijn ogen sowieso een stuk beter is)

0
Boomie1 28 juli 2020 om 09:40

Ik denk enkel officiele ASO motoren. Commentatoren zijn sowieso niet welkom begreep ik.

0
Olly 28 juli 2020 om 10:50

Ik ben er niet zo zeker van. Het is nl. de regering die de beslissing neemt en het aflassen van EK-voetbal en olympische spelen (niet door Frankrijk) is imo nog een zwaardere beslissing. Als het zonder publiek en motoren moet, dan heb ik dat ook graag, als het maar doorgaat. :-)

0
Wheely 28 juli 2020 om 09:29

Wel mooi dit soort berichtjes allemaal, de ene is lichter dan ooit, de ander trapt zijn beste waarden ooit en weer een ander rijdt strava records aan gort. De trainers kunnen hun lol op denk ik, de renners zijn nu echt een soort labratten. Dat wordt echt wat als de koers weer begint.

0
Jungle Man 28 juli 2020 om 09:42

Hopelijk kan ie deze waarden verzilveren in een tour.
Zoals ie een paar jaar geleden de skyline trein op een hoopje reed was gaaf. Maar Gesink moet natuurlijk wel gevrijwaard blijven van ongevallen, hij heeft daar een patent op.

0
dani 28 juli 2020 om 10:01

Leuk om te lezen, ik blijf toch altijd een zwak voor Gesink houden. je gunt hem nog een paar mooie jaren. En hopen op een grote vis

0
Geurt Harm 28 juli 2020 om 10:55

Hopelijk houdt ie het vast. Kopman in de Giro dan maar, na de Tour?

0
Panache 28 juli 2020 om 11:26

Een knecht is altijd goed (op 95%) terwijl een kopman altijd piekt naar zijn doel. Van een knecht ineens een kopman maken en verlangen om die 100% aan te tikken is vrijwel onmogelijk. Je kan dan nog altijd goede uitslagen rijden natuurlijk, maar niet meedoen voor een podium. Al gun ik het Gesink wel dat hij deze Giro een vrije rol krijgt om op een ritzege te jagen in de Giro. De Plus zoekt het maar uit voor zijn P7.

0
the one raul 28 juli 2020 om 11:37

Gesink is nog steeds mijn favoriete renner. Op de eerste plaats vanwege zijn amabele en vroolijke persoonlijkheid, maar ook zijn doorzettingsvermogen zowel op de fiets als na een blessure. En daarnaast natuurlijk ook zijn leuke manier van koersen. Je vecht altijd met hem mee achter de buis.

Natuurlijk is er niet alles uitgekomen wat er in zat, met weinig overwinningen. Echter veel van zijn ereplaatsen herinner ik mij nog erg goed. Voor mij is winnen niet het allerbelangrijkste kennelijk..

0
Siep De Vries 28 juli 2020 om 11:46

Ik ben wel benieuwd wat het niveau van Dumoulin nu is zou dat het zelfde zijn als dat van roglic bijvb?

0
bonimenier 28 juli 2020 om 14:49

In zijn geval kan het ook niet zó moeilijk zijn om een beter niveau te halen dan de laatste jaren. De laatste jaren ging de gemiddelde wielerrecreant sneller met de fiets dan Robert.

0
zipp404 28 juli 2020 om 15:23

Ja, wie rijdt er tegenwoordig geen 300 watt tijdens een koffieritje?

0
Samlambeej 28 juli 2020 om 22:56

Zag Wout Van Aert op IG een fotootje posten van zijn Garmin:
20:00 470W
Kan het nog steeds niet geloven.

0
Pizzi 28 juli 2020 om 23:38

Wout gaat de Tour winnen!

0
Fast Freddy 28 juli 2020 om 23:56

Wtt/kg ;) Hij moet er nogal wat omhoog sleuren.

0
Fast Freddy 28 juli 2020 om 23:57

Nu hopen dat Gees op z’n fiets blijft zitten. Dat is hem zo gegund.

0
mr-prins 29 juli 2020 om 22:53

superknecht gesink

0

Headlines

Populair

Materiaalzone