Robert Gesink: “Ik heb goede hoop dat ik er weer sta”

Robert Gesink: “Ik heb goede hoop dat ik er weer sta”

Foto: Marcel Koch

donderdag 2 juli 2015 om 07:30

Voor Robert Gesink zat het begin dit jaar – na toch al een aantal lastige jaren – niet mee. Door tegenslagen kon de kopman van LottoNL-Jumbo zijn seizoen pas in de Waalse Pijl starten. Toch is de klassementsrenner klaar voor de Tour de France: “Ik heb hard gewerkt en alle trainingen gedaan die ik normaal altijd deed. Daar hoort een bepaald niveau bij en ik denk dat-ie goed is”, vertelt de LottoNL-Jumbo-renner aan WielerFlits.

‘Zwitserland was een goede koers voor mij’
“Waar ik sta? In Utrecht!”, lacht Gesink. “De Ronde van Zwitserland ging iets minder dan ik gehoopt had. Ik had gedacht, of beter misschien: gehoopt, al iets verder te staan. Je moet het nooit onderschatten, het was gewoon zwaar. Kijk bijvoorbeeld maar naar Tom Dumoulin op het NK Tijdrijden. Ik denk niet dat hij volledig hersteld was van de inspanningen in Zwitserland. Als ik voor mezelf spreek, was het toch een goede koers. Ik groeide er sterk in, zeker de richting de laatste dagen. Toen voelde ik me heel goed. Daarna heb ik mijn rust gepakt om te herstellen. Vervolgens ben ik naar Spanje getrokken voor een aantal pittige trainingen, om me voor te bereiden op de zware tweede en derde week van deze Tour en de hectiek in de eerste week.”

Nieuwe tijdritfiets
Aankomende zaterdag barst de Tour in al zijn hevigheid los. Tijdens de individuele tijdrit in Utrecht rijdt LottoNL-Jumbo op de nieuwe Bianchi Aquila CV-tijdritfiets. Wilco Kelderman zei tijdens de ploegenpresentatie in januari: “Ik denk dat de nieuwe tien tot twintig procent beter is dan de tijdritfiets van vorig seizoen. Daar hebben we een hele hoop mee gewonnen. Je kunt er veel meer combinaties aan wielen inzetten, de stijfheid is nu goed en je bent meer aerodynamisch op deze fiets.” Gesink kan zich vinden in de woorden van zijn mede-kopman in de Tour. “De nieuwe tijdritfiets bevalt heel goed! Tijdens de slottijdrit in de Ronde van Zwitserland werd ik tiende (op 1.32 van Dumoulin, over 38,4 kilometer, red.). Dat was prima.”

‘Vanmarcke’s benadering werkt inspirerend’
Na de tijdrit in Utrecht, de etappe naar Neeltje Jans en de aankomt op de Muur van Huy, volgt de kasseienrit naar Cambrai. Die heeft Gesink met zijn ploeg verkend. “Ik ging daar eigenlijk best goed over de kasseien heen. Ik ben natuurlijk geen lichtgewicht als Nairo Quintana en weeg gewoon zeventig kilo. Ik stuiter niet van steen naar steen, om het zo maar te zeggen. Het scheelt ook als je iemand als Sep Vanmarcke in je ploeg hebt. Over kasseien rijden is echt zijn ding. De manier waarop hij heel minutieus met het parcours bezig is en eigenlijk elke steen weet te liggen, werkt heel inspirerend en is mooi om te zien. Hopelijk kunnen wij daar als klassementsmannen een beetje op meeliften.”

PIC534453232

Gesink op de nieuwe Aquila – Foto: Sirotti

Kasseienrit belooft spektakel
In de editie van 2014 was de door Lars Boom gewonnen kasseienrit cruciaal. Vincenzo Nibali pakte er een ruime voorsprong op zijn naaste belagers en legde daarmee de basis voor zijn Touroverwinning. “Het is opnieuw een heel lastige rit”, vindt Gesink. “Het lijkt erop dat het droog blijft. Maar dat kan natuurlijk nog veranderen. Toen wij het verkenden, was het nat. En als het nat ligt, gaat het zeker oorlog zijn en spektakel opleveren. In 2010 reden we ook over kasseien in droge omstandigheden, maar ook toen was het een prachtige rit. Deze strook is zelfs nog iets lastiger, iets glooiender.”

Gesink realistisch: ‘Normaal kan ik niet mee met Contador, Froome, Nibali en Quintana’
Na die kasseienrit volgt onder meer een etappe naar de Mur de Bretagne en werken de teams op dag negen een ploegentijdrit af. Daarna volgen de bergen. Hoe ver staat Gesink onder het niveau van topfavorieten Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali en Quintana? “Ik heb geen idee, dat gaan we zien. Ik heb tot nu toe geen normaal jaar gehad en heb me ook niet kunnen kunnen meten met die jongens. Ik verwacht niet dat ik op hetzelfde niveau ga acteren. Je moet ook realistisch zijn: dat zijn niet de mannen waar ik mij op richt in deze Tour. Het zijn klimmers van een ander niveau en een ander niveau klassementsrenners. Zij hebben dingen in het verleden laten zien, die ik nog nooit heb laten zien. Daarom is het niet reëel om mezelf daaraan te spiegelen.”

Ploeg gaat alles geven voor een plek bij de eerste tien
“Dat is voor mij ook helemaal niet belangrijk”, gaat Gesink verder. “Ik ga de Tour rijden zoals ik in het verleden altijd grote rondes heb gereden. Dat wil zeggen dat ik van dag tot dag zo min mogelijk tijd probeer te verliezen en door taai te zijn. In het verleden is het me meerdere keren goed gelukt om op die manier een goed klassement te rijden. Het is ook een paar keer minder gegaan, maar ik heb goede hoop dat ik er weer sta. Dat we op de juiste momenten relaxt kunnen koersen en op de goede momenten van voren zitten. De doelstelling waar we vooraf mee van start gaan is top-10. We gaan er met de ploeg alles aan doen om dat te bewerkstelligen”, sluit de nummer vier van de Tour 2010 af.

Dit artikel delen:

67 Reacties

teunster 1 juli 2015 om 20:08

Mooi interview WF! Gesink heel realistisch en hij heeft er volgens mij veel zin in.

0
alsjewint 1 juli 2015 om 20:08

Dit lijkt me een prima uitgangspunt om mee van start te gaan. Denk ook dat het een nuchtere en eerlijke inschatting van zijn eigen mogelijkheden is. Kom op gaan voor een mooie Tour zou ik zeggen. De start in Nederland, puike tijdritfiets, kortom alle ingredienten om optimisctisch af te trappen zaterdag.

0
klootje kriekeljon 1 juli 2015 om 20:13

Als ik het er een gun….

0
Sephiroth 1 juli 2015 om 20:19

Heerlijk realistisch met een gezonde vleug realisme. Nu nog hopen dat het goed uitpakt :)

0
ti-raleigh 1 juli 2015 om 20:25

Zit niet veel swahili tussen, duidelijk dus. Ik hoop dat hij een top-10-plek scoort, maar denk het eerlijk gezegd niet. En of hij veel zal aanvallen, dat denk ik niet als ik de laatste alinea goed interpreteer.

0
Niels_S 1 juli 2015 om 20:28

Op welke plek is Gesink ook al weer geëindigd in de Tour van 2010? Jammer dat we daar de laatste tijd te weinig aan herinnerd worden.

0
Sephiroth 1 juli 2015 om 20:34

Waarom dat Niels_S? tis 5jaar geleden en er is mega veel veranderd voor Gesink. Niet te vergeten alle jonge talenten die zijn gekomen. Hij is m.i. realistisch genoeg dus om te beseffen dat er de afgelopen 5 jaar veel is veranderd.

0
tendam 1 juli 2015 om 20:40

@niels_s
Tip: als je daar niet aan herinnerd wilt worden, moet je geen artikelen over Gesink in de Tour lezen…

on: ik heb Gesink nog nooit zo slecht gezien in de voorbereiding op een ronde. Het is hem zeer gegund, maar ik denk dat het qua Nederlanders niet van hem moet komen.

0
Gesink4President 1 juli 2015 om 20:44

Ik denk dat hij het hoogst gaat eindigen van TLJ en ik hoop dat dat top 10 is

@tendam Mocht hij teleurstellen hebben we meteen de kopman voor de Vuelta

0
ghostwriter 1 juli 2015 om 20:45

I blijf me afvragen of Gesink niet beter deze Tour had kunnen overslaan om zich op de Vuelta te richten. Tijdens de voorbereiding op de Tour heeft Gesink geen goede indruk gemaakt en ik heb nog geen enkel moment het gevoel gehad dat hij er klaar voor is. Natuurlijk kan je dat als buitenstaander ook moeilijk inschatten maar toch…

0
jacques 1 juli 2015 om 20:57

ik vond vooral de laatste tijdrit in Zwitserland een goed teken. En als hij zegt dat hij zich beter voelde met de dag dan zie ik niet waarom hij niet de ambitie mag hebben om top 10 te willen rijden. Of hem dit lukt, dat weet ik niet. Maar een goede poging doen mag van mij wel.

0
LaurentJalabert 1 juli 2015 om 20:58

Als klimmer heeft hij dit jaar helaas nog geen indruk gemaakt. Dit is een tour voor klimmers.

Maar zoals wel vaker komen niet de beste uiteindelijk in de top-10, of de mannen die je het meest vooraan ziet. Vorig jaar stond ook opeens Zubeldia in de top-10, heel de tour niet gezien.

0
hardfietser 1 juli 2015 om 21:08

Zubeldia valt de hele Tour niet op en staat in de eindafrekening wel in de top 10. Dat is ook een talent…

0
Knutknudsen 1 juli 2015 om 21:12

Het ploegenklassement lijkt me een mooi en niet onrealistisch doel voor dit team, helaas wordt dat klassement door de Nederlandse pers wat ondergewaardeerd, maar dat kan veranderen als je hem wint

0
baggerdagen 1 juli 2015 om 21:13

Tja, reden voor meer dan hoop is er voor Gesink ook niet.

0
Wheely 1 juli 2015 om 21:22

Het is super dat Gesink deze Tour rijdt, komt naar mijn idee precies op tijd. Voor mijn gevoel een begin van een nieuw tijdperk voor deze fantastische renner, met andere ambities dat wel.

0
Romāns Vainšteins 1 juli 2015 om 21:28

Naar mijn gevoel loopt men vanuit de redactie die 6e plaats van Gesink en de discussie daaromtrent ook wel een beetje te pushen…

0
lottojumbofan 1 juli 2015 om 21:31

Top 10 en misschien wel top5 moet lukken. Ik denk dat hij stiekem ons erg gaat verbazen.

0
vinnievidefietsen 1 juli 2015 om 21:38

Het is allereerst geweldig dat we zoveel Nederlandse renners aan de start hebben staan, dat is toch wel uniek en dat met de start in Utrecht. Dan zijn ook nog eens al “onze” beste klimmers erbij, maar toch zie ik alleen Mollema (mits hersteld van zijn rug) top 10 rijden. Ik hoop heel, heel erg op Gesink, maar ik vrees dat hij teveel aan klimvermogen en explosiviteit bergop heeft ingeleverd afgelopen jaren, maar wie weet. Ten Dam zal ergens een anonieme plaats 13 in het klassement bemachtigen of al vroeg de strijd moeten staken door een zware valpartij, heb het gevoel dat Wilco ook te maken krijgt met veel pech en dat het niveau nog net te hoog is voor hem. Eigenlijk gaat alleen Kruijswijk ons echt blij gaat maken met een etappeoverwinning op de Alpe en de bergtrui. Kortom: de Tour kan beginnen!

0
ProfrondeZevenbergen 1 juli 2015 om 21:39

Kies een rit uit en vergeet het klassement. Top 10 met dit parcours en dit deelnemersveld is niet realistisch. Wel mooi natuurlijk dat hij het als doel stelt.

0
Spruch 1 juli 2015 om 21:57

@RV
Nee hoor, het valt alleen zuurpruimen ;) zoals jou op.

0
Bollentrui 1 juli 2015 om 22:01

Kelderman, Gesink maar ook Mollema gaan voor plek 7 t/m 20 strijden. Als het een beetje meezit zal er vast wel 1 top 10 gaan rijden.

0
MooieMario 1 juli 2015 om 22:21

Ik ben nog steeds van mening dat Gesink te zwaar is. Hij geeft aan 70 kg te wegen en dat is 5 tot 10 kilo zwaarder dan de toppers. Dan kun je bergop gewoon niet mee. Gesink legt altijd veel nadruk op wattage en duurvermogen maar hij kan beter 5 kg afvallen. Neem een Kruijswijk die was aan het eind van de giro echt mager en die klom gewoon vrij makkelijk.

0
Youri IJnsen 1 juli 2015 om 22:32

@MooieMario

Waar moet hij dat nog gaan afvallen dan? Gesink is gemiddeld 20 cm langer dan de meeste klassementsrenners. Verhoudingsgewijs klopt het wel.

0
maklukzat 1 juli 2015 om 22:41

In het verleden was Gesink 68 kg. Hij is dus nu toch 2 kg zwaarder.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone