Robert Gesink: “Ik ben weer uit de lappenmand”

Robert Gesink: “Ik ben weer uit de lappenmand”

foto: Sirotti

Robert Gesink kan sinds enkele weken weer pijnvrij fietsen. Het boegbeeld van LottoNL-Jumbo kampte met een blessure aan zijn knie, waardoor hij een tijdje niet kon fietsen. De oplossing bleek een nieuwe houding op de fiets. “Je kan het een beetje als zenuwpijn omschrijven”, zegt Gesink tegen de NOS.

“Ik heb een jaar of zes, zeven geleden mijn rechterbeen gebroken en die is sindsdien een centimeter korter. Dus daar heb ik een plaatje voor onder mijn rechterschoen, om dat een beetje te compenseren. Maar ik heb daardoor ook een beetje de neiging om naar rechts te gaan zitten.”

De 31-jarige Gesink dacht aanvankelijk dat de pijn een erfenis was van zijn val in de Tour de France 2017. Bij die val brak hij toen zijn ruggenwervel en moest daardoor drie maanden lang een korset dragen. Uiteindelijk vond een biomechanicus uit Bilbao de oplossing door Gesink anders op de fiets te zetten. “En daarmee zijn de pijnklachten weg. Ik ben weer uit de lappenmand.”

Gesink start zondag in de Amstel Gold Race in een diende rol. In de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik gaat hij zelf voor een goede uitslag. Zijn piekmomenten zijn dit jaar gepland voor de Giro d’Italia en Tour de France, waar hij mikt op ritzeges.

Dit artikel delen:

42 Reacties

Secondant 13 april 2018 om 09:28

Het zij deze jongen zo gegund. Altijd gezeur over zijn blessures, want daar heeft hij een hele waslijst van gehad. Maar in hoeverre valt hem dat te verwijten? Daarnaast meen ik ook een tijdje uit de roulatie geweest om voor zijn gezin te zorgen toen dat nodig was. Volkomen terecht natuurlijk. Persoonlijk vind ik Gesink een renner met een enorm hoog sympathie gehalte. Dat hij een topper is met vijf top-10 plaatsen in grote rondes hoeft hij niet meer te bewijzen, maar het is helaas al even geleden. Een of meerdere etappes in de Giro/Tour zouden hem zo gegund zijn en een kroon op zijn palmares zijn.

tetedelacourse 13 april 2018 om 09:29

Het is hem van harte gegund blijvend uit die lappenmand te zijn. Hopelijk gaan we flarden zien van de oude Gesink die overal waar hij startte een mooi resultaat kon rijden. En dat dan graag in combinatie met beulswerk voor een Roglic of Kruinswijk wanneer dat nodig is. Of hij moet zelf weer eens voor een vijfde plek in de Tour rijden, dat mag van mij altijd weer!

Edit @secondant: helemaal eens dus ook met jouw verhaal.

Jungle Man 13 april 2018 om 09:32

Voor de AGR zou ik graag nog eens de Gesink zien van in zijn jonge jaren.
Ooit werd ie toch 3e dacht ik, ik meen achter Karsten Kroon en Ivanovski.

assen 13 april 2018 om 09:34

Ja, ik gun hem ook het beste. Fantastische kerel. Kreeg tranen in mijn ogen toen ie na zijn winst in Canada zijn vrouw omhelsde, en toen ie in de Vuelta zegevierde.
Hopelijk kan ie nog wat kunstjes flikken, al denk ik dat het weleens over zou kunnen zijn.

Romāns Vainšteins 13 april 2018 om 09:43

En ik denk dat het niet superlang nog goed gaat gaan in dit topic.

Winst zou in ieder geval mooi zijn !

Mwielerfan 13 april 2018 om 09:43

Ivanov was geen skiër. Gesink fietste zich toen naar zijn eerste knieblessure door zo diep te gaan om peloton voor te blijven.
Ik denk dat als hij een klassement wil rijden dat hij podium vuelta zou kunnen halen als alles mee zit.
Maar zie hem liever etappes winnen in tour dan 5de worden. En dan niet de fout maken om hem veel te laten knechten want etappes win je niet tegen frisse concurrent rittenkapers.

StonedCamel 13 april 2018 om 09:50

Hopelijk geeft hem dit net weer voldoende extra om weer echt mee te kunnen doen.
Met Gesink heb ik al vaker gedacht dat het klaar was, maar als hij iets heeft laten zien is het dat hij iedere keer toch weer terugkomt.

De kans is <1% maar wat zou het mooi zijn als hij zondag dat weer laat zien. Voor mij is er bijna geen renner met een grotere gunfactor.
In de Giro mag ook trouwens.

Romāns Vainšteins 13 april 2018 om 10:00

Gesink heeft 2 6e stekken (jawel, en wie dat niet zo ziet moet Jurgen vd Broek voor eeuwig lauweren als podiumbeest) gewoon zijn plafond gehaald qua rondewerk. Het enige wat ik hem graag nog eens zou zien doen is zich 100% focussen op een hem goed liggende vuelta voor het AK. Dan ga ik hopen op een helse tour met alle ‘wereldtoppers’ erin daarvoor en snikheet weer in Spanje.

Secondant 13 april 2018 om 10:09

@ Romans,
Tour: 1x5e, 1x6e
Vuelta: 2x 6e, 1x7e (1 ritzege).

Daarnaast zo’n beetje in alle grote etappekoersen van een week wel een top-10 in het eindklassement behaald (Tirreno, Romandie, Parijs-Nice, Catalonie, Baskenland etc). Helaas geen veelwinnaar doordat er altijd wel betere klimmers zijn en hij geen sterk eindschot heeft, maar het is en blijft gewoon een klasbak.

Hoe je het ook went of keert, maar is gewoon een boegbeeld van het Nederlandse wielrennen van zijn generatie. Samen met Terpstra, Poels en Mollema. Dumoulin is hem nu natuurlijk al voorbij gestreefd.

Mwielerfan 13 april 2018 om 10:13

Terpstra is hem natuurlijk ook ver voorbij.

Romāns Vainšteins 13 april 2018 om 10:14

Ik ben dat eens hoor, daarnaast was hij in zijn vuelta waar hij het tegen Valverde moest afleggen gewoon vd winst aan het rijden

platteprijs 13 april 2018 om 10:52

Gesink start in een dienende rol zondag … dan vraag ik me voor wie? Om Paul Martens te helpen een plek bij de eerste 20 te bemachtigen?

Jan 13 april 2018 om 10:59

wordt tijd dat tie eens weg gaat bij Delahaye.
nieuwe houding op de fiets, ongelooflijk weer.
klote carbon in te kleine frame maten.

Wielerfan1987 13 april 2018 om 11:02

Ik gun Gesink die overwinningen in de Giro en Tour uiteraard ook.

Jarenlang de druk van de ploeg en de natie (en zichzelf) op zich gehad om de nieuwe Zoetemelk te worden.
Hij was in de Vuelta al eens heel dichtbij eindwinst tot een niet te ontwijken valpartij hem parten speelde.
En dan de Giro waarin hij grote kans had op een ritoverwinning maar zijn ketting er af sloeg op een kasseiweggetje een paar kilometer voor de finish.

En dan hebben we het nog niet gehad over die Parijs Nice en die Ronde van Zwitserland die hij destijds gewoon had moeten winnen…

Gesink zijn palmares doet op het moment nog geen eer aan de persoon en de sportman die Gesink is en die door de buitenwacht altijd al ondergewaardeerd wordt.

Het zou hem zo gegund zijn als hij zich zou kunnen scharen bij die iconische kleine groep renners die in alle drie de grote ronden etappes hebben gewonnen

LB117 13 april 2018 om 11:05

Chapeau! het woord salaris is niet gevallen!

StonedCamel 13 april 2018 om 11:13

@Secondant:
Ik zou zelfs wel zover willen gaan als dat Gesink de voornaamste wegbereider is geweest voor de topgeneratie die we nu hebben. Na het stoppen van Boogerd en de teloorgang van Thomas Dekker was hij eigenlijk de enige die Nederland smoel gaf in de echte top. Daardoor bleef bijv Mollema, maar ook Dumoulin wat langer in de luwte waardoor ze zich veel rustiger konden ontwikkelen. Een luwte waar Gesink zelf ook veel baat bij had kunnen hebben. Die heeft door de combinatie van zijn uitzonderlijke prestaties op pakweg 21 jarige leeftijd en het ontbreken van een echte ervaren Nederlandse topper naast zich voor mijn gevoel (in ieder geval van het publiek) nooit echt de kans gekregen af en toe flink teleur te stellen.

PietFriet 13 april 2018 om 11:19

Ik mis de Gesink uit de Rabobank jaren. Het is zo jammer (vooral voor hem) dat hij sindsdien bijna altijd geblesseerd is geweest of herstellende van een blessure.

mollemarijden 13 april 2018 om 11:21

Strijder! Zoveel pech en zovaak afgeschreven!
Gewoon blijven proberen, daar kan je niks anders dan RESPECT voor hebben.

heldenepos 13 april 2018 om 11:35

Fantastische coureur. Vaandeldrager voor de echte liefhebbers. Gun hem het allerbeste. ’n mooi klassement, ’n klassieke winst, ’n prima WK in Oostenrijk of etappe’s in welke rittenkoers dan ook.

ikbenprocycling 13 april 2018 om 12:36

Ik oordeelde nogal ongezouten over Gesink na zijn abandon in Ronde van Catalonie wegens ‘knieklachten’, maar vanwege deze plausibele analyse zijnerzijds wil ik dat omzetten in succeswens (verder). Hopelijk blijft hij nu lange tijd uit de lappenmand en kan hij passend niveau tonen. Ik reken nergens meer op, maar des te leuker zijn eventuele verrassingen.

heldenepos 13 april 2018 om 12:40

Gesink in een dienende rol in de Amstel Gold ! Weet even niet wie precies dan uitgespeeld gaat worden, maar zowel bij de Amstel Gold, de Waalse Pijl als ook bij Luik staat er geen Roglic op de startlijst voor Lotto-Jumbo. Rustperiode of op hoogte aan het trainen wellicht?

StonedCamel 13 april 2018 om 12:51

Dienend zal vooral betekenen dat hij niet de hoofdpion op de Cauberg zal zijn lijkt me. Allicht een aanval in de vroege finale.
Alleen ik vraag me af voor wie dat dienend zal zijn, want iemand als Martens heeft er niet echt baat bij dat de koers hard wordt gemaakt. En de Tier en Lindeman lijken me ook niet echt renners om je ploeg omheen te bouwen.

En het is allicht ook verwachtingsmanagement

ghostwriter 13 april 2018 om 13:38

@heldenepos
Roglic richt zich geheel op de kleine rondes en dit past gewoon niet zo goed in zijn opbouw.

Huubi 13 april 2018 om 13:50

Die ene keer dat ie vooruit was mrt Kroon en Kolobnev (?) dat was een hele mooie editie

Headlines

Materiaalzone

Populair