Van der Poel zet streep door Rio na 34ste plek in Albstadt

zondag 22 mei 2016 om 17:55
Van der Poel zet streep door Rio na 34ste plek in Albstadt

Foto: Marcel Koch (archief)

Mathieu van der Poel is er tijdens de mountainbikewedstrijd in het Duitse Albstadt niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Van der Poel werd tijdens de wereldbekerkoers 34ste en zet zelf een streep door Rio: “Jammer dat ik het niet haal.”

Update 17.55: Olympische kwalificatie gaat niet lukken
Om zich te kwalificeren moet Van der Poel tijdens een wereldbekerwedstrijd twee keer twaalfde of een keer zesde worden. In de wedstrijd in het Franse La Bresse op 29 mei krijgt hij een nieuwe kans. “Persoonlijk had ik eigenlijk al een streep getrokken door Rio na het EK”, vertelt hij aan Mountainbike.be. “Jammer dat ik het niet haal. Al wist ik op voorhand al dat het erg moeilijk zou worden om me te kwalificeren. Ik besefte al dat dit een zwaar onderschatte sport is, waarvan het niveau heel hoog ligt.” De overwinning in ALbstadt ging naar de Zwitser Nino Schurter. Hij klopte de Fransman Julien Absalon in een sprint-a-deux.

Geen spijt van keuze
“Deze poging was een impulsieve beslissing, een kortetermijnplan”, legt MvdP uit over zijn MTB-campagne richting de Olympische Spelen. “Eigenlijk begon ik er een jaar te laat mee. Vooral de startpositie nekte me. Als ik van de volgende Spelen een langetermijndoel maak, dan zou het misschien toch iets kunnen worden. […] Ik denk dat ik volgende week toch start in La Bresse. En als ik geselecteerd geraak voor het WK, dan start ik daar wellicht ook wel. Ik vind dat deze discipline zijn voordelen heeft voor de weg en voor het veld. Het zorgt ook voor afwisseling, en daardoor ga ik het wegwielrennen ook weer meer appreciëren. Deze afwisseling maakt het fietsen leuker en leuker.”

Dit artikel delen:

24 Reacties

HoofdIsVrij 22 mei 2016 om 16:22

Niveau lijkt toch veel te hoog te liggen.

0
walkowiak 22 mei 2016 om 16:36

wegfiets pakken en rio vergeten
nog een jaar in het veld en je voorbereiden op het vlaamse voorjaar

0
Janjanssen98765 22 mei 2016 om 16:37

Volgens mij moest hij starten op plek 96 dus vrij goed gereden.
Zou hem graag eens zien starten op een fatsoenlijke plek zodat hij niet eerst een heel peloton moet inhalen.

0
titanio82 22 mei 2016 om 16:45

Het is niet het nivo, maar de start positie. Vandaag weer 92ste. Rij je er toch 58 voorbij, en dat zijn ook geen pannekoeken. Kost dus echt 2 seizoenen punten bij elkaar sprokkelen om een goede start positie te verwerven. En dan moet ik nog zien wie hem er nog af rijdt.

0
titanio82 22 mei 2016 om 16:46

Het probleem is gewoon de startpositie. Kost, xoals ik al dacht, dus echt 2 seizoenen om vanaf de start voorin mee te kunnen draaien.

0
Velominatus 22 mei 2016 om 17:45

Gewoon de MTB en crossfiets aan de wilgen hangen en op de weg komen domineren.

0
Rondo 22 mei 2016 om 18:16

Start is belangrijk, ze wisten van te voren dat het zo zou werken.
Grappig dat hij het mountainbiken zo zwaar vindt dat hij het weg wielrennen weer gaat warderen.
Maar denk nu maar niet dat als MvdP van de eerste start rij start, dat hij dan ook top 10 rijdt. Later de ronde tijden nog maar eens bestuderen.

0
Har77 22 mei 2016 om 18:45

Mooi dat ie gewoon start en zelfs hoopt op WK selectie. Betere match met het veld dan in een peleton kilometers malen in de ronde van Belgie of iets dergelijks.

0
Janjanssen98765 22 mei 2016 om 19:26

@rondo

Als hij van de eerste rij start dan heeft die natuurlijk wel een veel reëlere kans op een resultaat, eerst 60 man inhalen is geen sinecure.
Het feit dat hij zoveel mannen die al jarenlang zich op het mtb-en richten voorbij rijdt, zegt toch wel iets over zijn potentie.

0
Banddikte 22 mei 2016 om 19:47

Dit zei ik lang geleden ook al. Nl dat die startpositie een groot probleem zal worden. Leuk dat ik nu mijn gelijk krijg

0
Dupouey 22 mei 2016 om 21:34

Startpositie niet te groot maken. Bij MTB eindigt iedereen toch ongeveer op zijn eigen plek. Zie Absalon na zijn lekke band in eerdere race. Het is zoals MvdP zelf zegt: sport wordt zwaar onderschat.

0
Smuckinho 22 mei 2016 om 21:41

@Banddikte Als je een dikke narcist bent die denkt dat de wereld om hem/haar draait, dan is dat inderdaad erg leuk!

Jammer! Maar het was wel een beetje te voorspellen dat zijn startpositie icm de vaak smalle parkoersen een groot probleem zou worden, zoals Sven Nys ook meteen aangaf. Het EK was toch wel zijn grootste kans, maar daar had ie helaas een slechte dag. Ik dacht trouwens dat er 2 plekken te vergeven waren voor de OS; dat Rudi Houts er een had weten te bemachtigen en dat de overige mtb’ers zouden strijden voor dat tweede ticket. Maar dat klopt dus niet?

0
Di_Rossi 22 mei 2016 om 21:42

@ Janjansen potentie is er zeker maar ook hier komt het aan op de laatste 2% wat het verschil maakt. hij zal zich er een jaar op moeten richten en niet erbij doen. De top 12 rijdt hij er echt niet even af. Laat staan resultaten rijden in de wedstrijden die er toe doen.

0
Pédaleur de charme 22 mei 2016 om 22:06

Niet alles wat een wonderkind aanraakt verandert in goud.

Wel grappig hoe Van der Poel betrekkelijk anoniem door de zijdeur verdwijnt, nu Kruiswijk alle schijnwerpers op zich weet gericht. Het kan verkeren.

0
Romāns Vainšteins 22 mei 2016 om 22:14

ok…

Ik vond het sowieso al een beetje te optimistisch gedoe, ga de weg op zou ik zeggen want het kan misschien een aardig goede coureur worden. Dat met die startposities is natuurlijk dodelijk, MTB in algehele zin veel meer een doe- dan kijksport.

0
Kees Choice 22 mei 2016 om 22:46

En nu de komende jaren de focus op de weg. Heeft al laten zien een goede klimmer te kunnen worden!

0
Rondo 22 mei 2016 om 22:58

@ janjansen, als MvdP zich nu eens volledig op het mtb en zou richten en het cyclocross erbij zou doen. Dan denk ik echt dat hij talent in overschot heeft en dit kan omzetten in klinkende munten.
Maar mountainbiken is een wereld sport, de top is over heel de wereld verdeeld, Frankrijk en Zwitserland hebben zoveel toppers, zij laten meer talent thuis dan dat wij mee nemen naar de OS.
De weg op kan wel na de mountainbike carrière.

0
Banddikte 22 mei 2016 om 23:24

@smuckhino Natuurlijk is het jammer dat VDP Rio niet haalt. Maar zoals jijzelf ook aangeeft twas redelijk voorspelbaar. Ik zit er wel eens naast met mn uitspraken/ voorspellingen dan mag ik toch ook wel ns blij zijn dat ik een keertje wel t gelijk aan mn zijde heb…

0
sooike 22 mei 2016 om 23:29

Niet geschoten is altijd mis….kop op Matthieu !

0
Janjanssen98765 22 mei 2016 om 23:34

@rondo

Het feit is dat hij inderdaad wel moet kiezen voor mtb of de weg en het veldrijden erbij moet doen.
Het lijkt me trouwens wel lastig om overal zo goed in te zijn maar het niveau op de weg en in het mtb is in de top wel te hoog om op meerdere paarden te wedden.

0
eddyvv 23 mei 2016 om 01:21

hij is een liefhebber
en daarom ben ik een fan

0
Mark 23 mei 2016 om 01:27

Misschien tegen het zere been van veel fans, maar waarom niet de komende vier jaar nog op het veld en de mtb focussen. Dan is hij 25 jaar bij de OS, daarna overstappen op de weg waar hij nog 8-10 jaar meekan.

0
Har77 23 mei 2016 om 09:10

Juist, lekker focus op de mtb in de zomer, het veld in de winter.
Degene hierboven die meent dat een startpositie niet van belang is: think again. Inderdaad rijdt Absalon vanuit dezelfde positie naar voren in Cairns, maar vergeet daarbij 1 ding niet: hij doet dat zeer gedoseerd en berekenend, én de mindere goden laten een Absalon echt wel passeren als deze aandringt. Vergelijk het met een Boonen/Cancellara die door het peleton naar voren wil: die krijg echt wel 'right of way' van de rest. Daarbij: VDP hád zich op het moment dat Absalon bij 'm reed, al 30 plekken winst geboekt in het veld. Kortom; op dat moment al een zwaardere race gereden dan Absalon.
VDP gaat de eerste ronden als een malle tekeer (zoals in de cross), maar bekoopt dat omdat een mtb XCO parcours nauwelijks herstelmomenten biedt (ook in de afdalingen moet je focussen). Hij rijdt te ongecontroleerd en zonder reserves gewoon om maar zsm op te schuiven, en op het moment dat ie dan enigszins vooraan zit is de koek op. Daarnaast moet ie gewoon echt hard knokken voor ieder plekje omdat ze hem er niet zo makkelijk langs laten. Hij moet leren doseren, maar dat is nu gewoon niet de aard van het beestje. Daarnaast is het in Albstadt echt kl*te inhalen.

Al bij al denk ik dat we kunnen stellen dat de man zeker wel een supertalent is, en als VDP bijvoorbeeld de startplek van een Van Houts zou hebben we echt wel een top 5-8 rijder in huis hebben. Hopelijk rijdt ie een goed WK vanuit (mogelijk) een betere startplek door de puntjes uit Cairns en Albstadt en is dat de basis voor iig nog 4 jaar VDP op de mtb.

Zou het zeer jammer vinden als ie nu al voor de weg kiest. Peleton is druk genoeg en de mtb sport verdient een boost in NL.

0
Kaunertal 23 mei 2016 om 10:42

In de race van gisteren was Van der Poel op basis van de laatste drie (van de zeven) ronden de nummer 15. Van zijn achterstand op de nummer 10 in de uitslag van ruim 2,5 minuut had hij 1,5 minuut te pakken in het aanloopstuk (qua tijd ongeveer 2/3 ronde).

Het is misschien allemaal scorebordjournalistiek maar ik ben ervan overtuigd dat Van der Poel met een startplek in de eerste 20-30 nu al dicht tegen de top 10 aan leunt en dat hij met een jaar verder in zijn ontwikkeling en een verbeterde startpositie in wereldbekers en op een wk een vaste top 10 klant kan worden met uitzicht op de absolute top.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone