Rijdt Evenepoel in 2023 de Tour? Lefevere: “We gaan wachten met een beslissing”

maandag 26 september 2022 om 13:59
Rijdt Evenepoel in 2023 de Tour? Lefevere: “We gaan wachten met een beslissing”

foto: Cor Vos

Het zijn goede dagen voor Remco Evenepoel. Nadat hij onlangs de Ronde van Spanje winnend afsloot, soleerde hij zondag naar de zege in de wegrit van de WK in Wollongong. Gaat de regenboogtrui volgend jaar te zien zijn in de Tour de France? Daar is nog geen besluit over genomen, liet Patrick Lefevere weten aan Sporza.

“We gaan wachten tot de rook om onze hoofden is verdwenen om beslissingen te nemen”, zei de ploegbaas van Quick-Step-Alpha Vinyl, de ploeg van Evenepoel. “We gaan met een paar verstandige mensen aan tafel zitten en bekijken of we een stap moeten overslaan of niet. Want stel dat Evenepoel naar de Tour gaat en het valt niet mee, dan staat iedereen weer klaar om hem neer te schieten. Als winnaar van de Ronde van Spanje en met die trui om zijn schouders kan hij het zich eigenlijk niet permitteren om af te gaan.”

Lefevere zei in juli dat hij Evenepoel in 2023 liever nog eens de Giro d’Italia ziet rijden, zodat zijn poulain in 2024 kan debuteren in de Tour de France. De Giro lijkt in 2023 bovendien op maat gemaakt voor de tijdritspecialist Evenepoel, aangezien de Italiaanse ronde naar verluidt drie chronoproeven bevat. In totaal zou er zestig à zeventig kilometer tegen de klok gereden moeten worden. Het volledige parcours van zowel de Giro als de Tour wordt in oktober bekendgemaakt.

Dit artikel delen:

36 Reacties

Panache 26 september 2022 om 14:33

Ik kan mij voorstellen dat het een lastige beslissing is. Met de nieuwe status (let wel: een klein half jaar geleden na de Brabantse Pijl was Evenepoel terug de underdog) verwacht iedereen toch wel een top-5 in de Tour en sommigen zullen zelfs verwachten dat hij mee kan doen voor de eindzege. Hoe sterk Evenepoel op dat vlak is daar is (zo blijkt) ook intern bij team Lefevere onzekerheid over. Is dit een nieuwe onderschatting van de kleine Revket? Ik vind het heel lastig. Zijn wk-zege gisteren vond ik allereerst een tactische overwinning, mede mogelijk gemaakt door de bondscoach en de aanwezigheid van Van Aert in het peloton. Niemand weet of Evenepoel gisteren de sterkste renner was, want er is nooit een man tegen man gevecht geweest tussen Evenepoel, Van Aert, Pogacar, Matthews, Küng, Van Baarle of Laporte. En dat is geen diskwalificatie, ik ben het type volger die tactische zeges niet minderwaardig vindt aan de sterkste man in koers zijn. Net als de snelste sprint gaat het er slechts om dat je als eerste over de finish komt. Maar wat ik wil zeggen, die manier van fietsen in Wollongong is niet mogelijk in de Tour. Op het wk speelde Evenepoel het fantastisch uit door met de tweede lijn van de toplanden op pad te gaan en vervolgens bleek niemand meer de wil te hebben om te achtervolgen, een briljant uitgespeeld schaakspel en drie ronden voor het einde beseften de toppers dat ze slechts een bijrol speelden. In een Tour zijn de teams veel sterker en is er ook een veel sterkere hiërarchie. In de Tour raak je niet voorop met Sepp Kuss om zodoende 2 minuten te pakken op Vingegaard. Je gaat ook niet zien dat Pogacar zich schaakmat laat zetten door McNulty, zoiets zie je alleen in Baskenland. Voor het type coureur dat Evenepoel is zou hij het normaliter heel lastig hebben tegen sterkte blokken waar renners zich echt opofferen voor hun leider. Wat dat betreft zou meedoen aan de Tour wel interessant zijn, om hem in de man tegen man gevechten in het hooggebergte te zien. Stiekem denk ik ook dat het de eigen ambities van Remco zijn die hem naar de Tour brengen, hij streeft niets anders na dan het hoogste en dat is en blijft het winnen van de Tour (p.s. interpreteer deze laatste zin niet als downplayen van een wk, zo is het niet bedoeld).

8
jan jansen 26 september 2022 om 16:59

Het devalueren van zijn prestatie is weer begonnen
Remco is de beste
Hup Remco

4
Groetjesaandevoetjes 26 september 2022 om 14:36

en in andere koersen rijden ze met oortjes, dus weten ze de precieze situatie

-2
Rufusvb 26 september 2022 om 14:02

Gewoon lekker giro doen volgend jaar. Evenepoel kan wel klaar zijn voor de Tour, de ploeg moet dat ook zijn: zowel zijn knechten als de omkadering ervan. Dan kun je beter nog keer een giro en eventueel Vuelta doen om te bouwen aan die ploeg met omkadering.

6
Arie den Blanken 26 september 2022 om 14:23

Uit sportieve overwegingen heb je misschien gelijk. Maar daar gaat het in het beroepswielervak niet om. De publicitaire waarde van de Tour Is 70% van het totaal voor de sponsors in het profpeloton. Jan Bakelants noemde gister bij het nakaartprogrmma op Sporza in dat opzicht de Giro terecht een troostprijs. Vanuit dit opzicht of de ploeg er klaar voor zou zijn of niet altijd de Tour doen. Zeker in de regenboogtrui want dan is het publicitaire rendement veruit het grootst.

0
Massimo Bataille 26 september 2022 om 14:26

Het zal inderdaad grotendeels overweging zijn tussen sportieve en commerciële doelstellingen.
Sportief zou ik denken rij heuvelklassiekers aan 90% (samen met Alaphilippe) en in voorbereiding op de Giro. Skip de Tour en zet alles in op WK TT en WK. Daarna nog Italiaans najaar met Lombardije.
Maar de Vuelta winnaar en Wereldkampioen niet naar de Tour zenden is commercieel een ramp natuurlijk. Die regenboogtrui geeft zoveel exposure naar het team toe. En tegelijk kan hij natuurlijk voor een goed AK gaan

0
Het Belgische Jachtluipaard 26 september 2022 om 14:23

Lekker naar de Giro! Ervaring opdoen en Patlef tijd geven om de Tourploeg te versterken voor 2024.

2
Cornelius 26 september 2022 om 14:29
Quote:
Gaat de regenboogtrui volgend jaar te zien zijn in de Tour de France?

Hooguit één dag. In de eerste rit neemt Remco een voorsprong van 20 minuten en rijdt de rest van de Tour in het geel. ;)

2
Gelei 26 september 2022 om 14:34

De keuze van Giro/Tour hangt niet alleen van de Giro/Tour af.

– WK Glasgow 2023 in Augustus. Wegrit telt slechts een goede 3000 hoogtemeters, maw eerder een sprint WK.
– Olympische Spelen 2024 eind Juli in Parijs zal ws ook maar beperkt aantal hoogtemeters hebben. TT geeft op papier beste kans op goud.
– WK Zurich 2024 eind september. Geen parcours bekend maar ws een klim WK gezien de ligging.
– Italiaans najaar: ik kan me voorstellen dat Lombardije hoog op z'n verlanglijstje staat.

De vraag is op welke van deze events hij wil scoren en hoe die te combineren zijn met een GT.

2
djerkson 26 september 2022 om 18:11

Het parcours gisteren had 4000 hoogtemeters, niet zo heel veel meer. Een pak daarvan zat dan ook nog eens in Mount Keira. Ik denk dat je Glasgow niet mag onderschatten, daar is het niet onmiddellijk vlakvlak.

1
Gibo 26 september 2022 om 18:37

Inderdaad djerkson. Er zijn 190hm in de ronde van 14.4km die ze 10 keer doen. 2000hm dus in de laatste 150km. Het zou bestaan uit enkele korte kuitenbijters. Niet helemaal op evenepoels maat maar zeker geen vlak parcours voor de spurters. (Al beroep ik me voor bovenstaande op wielerkrant.be)

1
Romāns Vainšteins 26 september 2022 om 14:36

Ik zou absoluut voor de tour gaan indien daar een goed parcours voor hem uitrolt. Het is geen gegeven feit dat je als sporter jaren achtereen op hetzelfde niveau blijft doch al aannemelijker dat hij binnen een jaar nog tot de beste (ronde)wielrenners ter wereld hoort. Koppel hem aan de wijze en ervaren Flip als vaste mentor en koop er nog ergens een superkracht bergop bij. Geld daarvoor zal er nu wel wezen lijkt me.

Ik denk ook dat er in de tour niet per se heel veel meer te verliezen is dan in de giro. Het is het hoogste niveau en met grootheden als Pogacar, Vingegaard en Roglic inclusief hun monsterteams zijn REVKET en QS er gewoon underdog. Startend in de giro kan hij alleen maar verliezen.

Overigens kan Belgie dan echt los met van Aert die er alles aan doet om Evenepoel te laten verliezen, jullie mogen raden hoe de verhoudingen dan komen te liggen aldaar.

2
sus 26 september 2022 om 15:12

Die gaat gewoon volgens plan de giro doen , daar heeft hij trouwens nog iets recht te zetten.
Lefevere weet heus wel waarmee hij bezig is .

1
djerkson 26 september 2022 om 15:12

Met een start in Spaans Baskenland (volgens Bakelants) is dat een startparcours op zijn maat alvast. Maar er is die Giro met de 3 tijdritten he.

1
samsys 26 september 2022 om 15:24

Hij kan de Giro ook gewoon winnen natuurlijk dat is ook een optie

1
LeoR 16 26 september 2022 om 16:23

Veel verandert er op zich niet, alles wat hij doet (of net niet doet) zal met een vergrootglas worden bekeken. Maar al die extra aandacht, lijkt hij net leuk te vinden.

Ongeacht hij nu de Giro, dan wel de Tour rijdt, denk ik dat het vooral zaak wordt van te bevestigen in 3 weken constant zijn. Of dat nu resulteert in plek 7, een podium of winst, is op zijn leeftijd in principe nog steeds bijzaak.

2
meestre 26 september 2022 om 14:41

Aan alle mensen die hierop gereageerd hebben, proficiat voor de volwassen commentaar. Veel beter dan al die bagger

1
Dikke Vrouw 26 september 2022 om 15:27

Rem moet naar de tour ja, een top 10 en een rit !

1
Gebruikersnaam 26 september 2022 om 15:43

Ik vind het dubbel.

Ondanks zijn solide prestaties in de Vuelta én de vele tijdritten in de Giro, ligt het doorsnee Giro-parcours (en dan heb ik het dus over de bergen) hem nog altijd minder dan het doorsnee Tour-parcours.

Anderzijds heb je natuurlijk in de Tour wel veel zwaardere tegenstand, in de Giro zou ik denken dat hij Hindley, (de huidige) Carapaz en Landa wel kan hebben, ook al ligt er hier of daar een steile berg te veel.

Ik zou toch eerder naar de Giro neigen, met in het achterhoofd dat hij voor een Tour-podium toch beter omringd moet zijn en er dus iemand (Soudal? Quickstep? Meneer Bakala?) wat dieper in de buidel moet tasten voor 2024.

1
De Siepel 26 september 2022 om 17:28

Lekker in de TdF starten. Waarom nog een jaar wachten. Pogacar is toch ook een jonkie. Ik zie het probleem niet.

1
Wieler-Joke 26 september 2022 om 21:00

Gewoon naar de tour dat is uiteindelijk toch de enige grote ronde die er toe doet voor de sponsers dus Patje zal zijn goudhaantje asap willen opstellen en dan kan hij eens kijken hoe ver hij komt tegen het sterkste deelnemersveld van gans het jaar.

1
guyremgabdel 26 september 2022 om 15:50

Rustig eerst eens de beide parcoursen bekijken en dan pas een beslissing nemen.
Vegni kennende zal die er wel alles aan doen om Remco ter wille te zijn.
QST gaat zich ook nog serieus moeten versterken voor het hooggebergte of anders gaat Remco er veel te vroeg alleen voor staan. Van Wilder en co gaan er niet alle dagen staan.
En wat met hun sprinters ? Merlier en Jacobsen mogen thuisblijven als Remco de strijd wil aangaan met Vingegaard en Pogacar en mssch Bernal (als die nog terugkomt).

0
Steven_E 26 september 2022 om 16:02

Van Wilder die maakt volgend jaar een extra stap hoor. En Hirt kan Vervaecke aflossen als extra kracht. Ieder om beurt eens een bergrit voor z’n rekening nemen. En dan is er nog Masnada die ook wel stukken beter kon dan wat hij nu (geblesseerd) liet zien. Maar akkoord, nog 1 extra berggeit erbij (niveau Kuss of Majka op zijn top) zou geen overbodige luxe zijn. Had gehoopt dat ze De Plus zouden halen & opnieuw op niveau zouden krijgen, maar dat zal niet lukken. En een Vansevenant gaat dát niveau ook niet bereiken denk ik.

1
guyremgabdel 26 september 2022 om 23:04

Roglic ? Zal knechten worden voor Vingegaard in de Tour. Ofwel Roglic naar de Giro ?

0
sus 26 september 2022 om 17:30

Roglic komt erbij

-1
hjjanssen1973 26 september 2022 om 16:08

Ik zou eerst de Giro doen. Veel tijdrit kilometers. Meer kans om te winnen voor hem. En dan een jaar later wel de Tour. Tegen die tijd is hij dan 24. Tja. ;-)

0
Pizzi 26 september 2022 om 16:13

In 2023 naar de Giro met 4 man in ondersteuning. Merlier ook naar de Giro, krijgt een minitreintje van 3 mee, waarvan er minimaal 1 ook werk kan verzetten van Evenepoels.

Jacobsen wederom naar de Tour.

0
djerkson 26 september 2022 om 18:20

Merlier gaat naar QS voor de tour hoor (tenzij Evenepoel). In vive le vélo deze zomer waren de nieuwe sponsors erg kordaat, de nadruk moet liggen op Belgisch succes.
Jakobsen gaat zijn laatste contractjaar in en tenzij dat verlengd wordt, zal het geen tour voor hem worden. Het zal afhangen van de punten, komma's, opwaarderingen en programma's. Als Evenepoel de tour wil doen, zal het een volledige ploeg in steun zijn en geen sprinters.
Ps: Jakobsen is een betere sprinter dan Merlier, daar gaat het niet over.

1
Massimo Bataille 26 september 2022 om 16:31

Voorlopig als ik (Pro Cycling Manager-stijl) programma moeten maken zou ik
Giro: REV + Van Wilder/Hirt/Masnada/Serry + Bagioli/Ballerini/Cavagna
TdF: Alaphil + Cattaneo/Schmidt en Jakobsen+Asgreen/Declercq/Senechal/Morkov
Vuelta: Vansevenant/Vervaeke/Honore + Lampaert/Cerny/Van lerberghe/Merlier + 1 extra

Giro: AK met REV – Tdf: Etappes met Alaphil+Jakobsen – Vuelta: etappes met merlier en aanvallers
Maar veel hangt nog af van het parcours, sponsoren en blessures

0
Baroudeur Baroudeur 26 september 2022 om 16:37

Ook Giro voor mij zodat de ploeg nog kan versterkt worden om vervolgens naar de Tour te gaan.

Giro- Ronde van Zwitserland – WK’s – Ronde van Lombardije

Geeft toe, klinkt toch niet slecht…

0
Gibo 26 september 2022 om 16:40

Allereerst is het verstandig om daar nu geen uitspraken zijnde Lefevre.
Ik heb het gevoel dat Evenepoel zelf wel de tour wil doen. Met zijn WK-trui is de publicitaire waarde nog eens zo groot, dus ik verwacht dat de sponsoren dit ook wensen.
Ook voor de opbouw van een programma met een voorjaar is de tour interessanter dan de giro (LBL combineren met de giro is echt heel lastig denk ik, tenzij hij het doet zoals met san sebastian, zonder voorprogramma).
In de giro heeft hij volgens mij niet veel te winnen en kan hij enkel verliezen. De ervaring die hij daar zou opdoen is volgens mij minder nuttig dan de ervaring van de tour eens te rijden.
In de tour hoeft hij echt geen eindzege te halen om van een geslaagde tour te spreken. De ploeg is er misschien nog niet klaar voor maar dat hoeft ook niet als je de leiderstrui niet draagt.

0
LeoR 16 26 september 2022 om 16:45

Ik snap niet goed waar die "kan hij enkel verliezen" vandaan komt? Is dat spanning opbouwen om hem nadien neer te sabelen?

Voor mij zal Remco in de giro gewoon één van de vele podiumkandidaten zijn, en in de Tour zelfs eerder een outsider toch?

Edit: Je extra stuk over de tour brengt wel meer nuance.

1
Cornelius 26 september 2022 om 17:05

Hoewel de organisatie van de Giro er alles aan gedaan heeft om Remco te strikken, kan Remco eigenlijk alleen naar de Tour:

De Tour is commercieel veel interessanter dan de Giro.

Als Remco de Giro rijdt en niet wint, zal men van een mislukking spreken.

Als Remco de Tour rijdt en top vijf (tien?) haalt, spreekt men van een succes.

0
Jean Dumas 27 september 2022 om 07:34

In de Tour zal naar verwachting 40 tot 80 km tegen de klok worden gereden, dus tijdritkilometers zal niet de doorslag geven in Giro versus Tour. Ik denk zelfs dat de komende Tour hem beter zal liggen dan de Giro, waar de bergzone in de derde week altijd het zwaarst is.

0
tramontana 28 september 2022 om 04:04

Het lijkt me duidelijk dat hij de Giro kan verliezen en (in) de Tour kan winnen. Hoewel hij nog jong is, zijn er in een carrière niet oneindig veel kansen om de Tour te winnen. Kijk naar wat Bernal overkwam. De Tour-kaarten kunnen in 2023 zomaar goed vallen, dan is het zonde als je er niet bij bent. Qua status is Remco nu een renner die daar perfect thuishoort. En voor de wielerliefhebber is het vingers en duimen aflikken als Remco, Pogacar, Roglic, Bernal en Vingegaard op hetzelfde podium verschijnen.

0
Marcel de Gendt 26 september 2022 om 14:24

Denk dat het grotere plaatje binnen de ploeg ook mee speelt. De focus ligt nu op Evenepoel na WK en Vuelta, maar wat met Jakobsen en Merlier? Ga je met Evenepoel vol voor de TdF, dan heeft dat consequenties voor de topsprinters. Meer klassementsondersteuning is minder sprintondersteuning. Daar zullen ze niet happy van worden, en ook niet succesvoller.

Dit lijkt me een belangrijker overweging dan “mocht hij niet leveren dan wordt Evenepoel neergeschoten”. Want dat gaat bij falen in de Giro net zo hard plaatsvinden, dat is het gevolg van zijn geweldige Vuelta en daarmee zijn nieuwe status.

Verder ben ik het eens met Bakelants: hij heeft de Vuelta gewonnen, dan is de TdF gewoon de logische vervolgstap. Mocht hij “slechts” top 10 gereden hebben met een duidelijke offday of achilleshiel, dan zou ik wel voor de Giro geopteerd hebben.

-1

Net binnen

Populair

Materiaalzone