Riis bevestigt: “Ik wist van dopinggebruik binnen CSC”

vrijdag 26 juni 2015 om 14:23
Riis bevestigt: “Ik wist van dopinggebruik binnen CSC”

Bjarne Riis heeft het dopinggebruik van zijn renners bij de ploeg van CSC bewust genegeerd. Die conclusie uit het rapport van de Deense anti-dopingautoriteit is bevestigd door de oud-renner en voormalige ploegleider zelf. Riis deed zijn verklaring tegenover het Deense televisiestation TV2.

Riis kwam er niet al te best vanaf in het rapport en moest daarom met de billen bloot op TV2. Naar eigen zeggen was hij ‘niet volwassen genoeg’ om de verantwoordelijkheden te dragen die kwamen kijken bij het leiden van een grote wielerploeg. Ook liet hij weten dat zijn geloofwaardigheid inmiddels behoorlijk laag is.

Riis had volgens het rapport van de Deense dopingautoriteit de verantwoordelijkheid om dopinggebruik te melden en de renners te schorsen, maar liet dit volledig na. Riis had al een groot dopingverleden als renner en stond bekend als ‘monsieur 60%’, naar zijn gevaarlijk hoge hematocrietgehalte. In 2007 bekende hij het EPO-gebruik tussen 1993 en 1998, dat hem onder andere de Tourwinst in 1996 opleverde.

Eerder dit jaar werd zijn contract bij Tinkoff-Saxo opgezegd, na een tumultueuze samenwerking met Oleg Tinkov.

Dit artikel delen:

58 Reacties

Stelvio-fan 26 juni 2015 om 14:24

de boef ;-)

Contador#N.1 26 juni 2015 om 14:26

Meneer Riis wilt u alsjeblieft vertellen wie er allemaal doping hebben gebruikt bij CSC dank u.

Raafje 26 juni 2015 om 14:28

waarom komen er nu allemaal opeens dopingverhalen naar voren net voor de Tour?

Fiets 4All 26 juni 2015 om 14:29

Zucht…. Alsof dat bij andere ploegen anders was!
Gaat nu elk jaar, vlak voor de tour, een land een onzinnig rapport naar buiten brengen met gezeik wat iedereen al wist, daarmee de wielersport meer schade toebrengend dan nodig??

klootje kriekeljon 26 juni 2015 om 14:30

Wederom schandalig dat Riis jaren zweeg, vervolgens bekende als mosterd na de maaltijd en er kennelijk nog veeeeel meer te bekennen was. Riis, net als Armstrong nooit meer in de sport toelaten. Volgende: Vino.

achtpuntzes 26 juni 2015 om 14:30

@ raafje:
waarom kwamen er in de winter allemaal opeens dopingverhalen naar voren? en in de lente ook? en nu nog steeds? en na de Tour?
doping in de wielersport: het hele jaar door….

Roberto 26 juni 2015 om 14:35

Het zou hem sieren om ook even de namen van de renners (toen en nu) te noemen, desnoods alleen aan de onderzoekers. Nee, dit is weer niks, alleen excuses waarom hij er niks aan gedaan heeft.

Skedel 26 juni 2015 om 14:38

Achja.. Geen verrassing lijkt me.. Wel jammer om te zien dat ook hij heeft moeten bezwijken voor de hypocriete wielermedia en volgers.

Coldeportes 26 juni 2015 om 14:43

De interviews terugkijkend waarin hij, in de tuin van zijn landhuis, bezweert dat hij echt 100% anti-doping is en daar streng op handhaaft naar zijn staf en renners toe, is toch wel pijnlijk. Vooral de passage als hij stelt dat hij zich realiseert de schijn tegen te hebben, maar echt echt echt waar: als andere ploegen het zouden doen zoals CSC, was er geen dopingprobleem meer in het wielrennen…..

Tja Bjarne, dit waren dus nu je excuses voor je tijd bij CSC.
Wanneer komen de exuses voor je tijd bij Saxobank en later Tinkov-Saxobank??
Of was je er toen natuurlijk mee gestopt, omdat je eindelijk als vijftiger 'volwassen genoeg' was geworden….??

Prima Facie 26 juni 2015 om 14:45

Een van de pilaren van integriteit in het huidige wielrennen (Cancellara) is doorgebroken onder Riis. Ik vraag me af of der Fabian ook heeft valsgespeeld.

Purito 26 juni 2015 om 14:47

Dit is gewoon een ziek figuur, die hulp nodig heeft.

Ik verschil wel eens van klootje m.b.t. de dopingproblematiek, maar hij heeft natuurlijk volledig gelijk dat ook Vino zo snel mogelijk het veld moet ruimen. Je hebt mensen die in de fout gaan, boeven en pure criminelen. Tot die laatste categorie behoort onze Kazachse makker wel.

MooieMario 26 juni 2015 om 14:50

Ik word altijd een beetje moe van dit soort uitspraken. Ze zeggen iets maar benoemen nooit man en paard. De enige die dat wel hebben gedaan waren de kornuiten van Armstrong. Die zijn zo onder druk gezet dat ze dat wel hebben gedaan. Waarom kunnen we dat in Europa niet?

Giant-GreenEdge 26 juni 2015 om 14:51

En zo wordt meer en meer duidelijk dat één van de weinige integere mensen binnen de wielersport mijnheer tinkov is. Oleg for (uci)president! ;)

Chaba 26 juni 2015 om 14:56

En opeens ga je naar een andere ploeg en dan gebeurt het niet meer. Ik heb zo een idee dat hij iets meer betrokken was in het dopinggebruik bij de ploeg dan dat hij het alleen niet durfde te melden omdat hij zogenaamd nog niet volwassen genoeg was.

@KK en Purito De volgende zou inderdaad Vino moeten zijn.

Spruch 26 juni 2015 om 14:56

Nu Vinokourov, Lefevre en Unzue nog. Het gaat langzaam, maar stuk bij beetje wordt er opgeruimd. Een goede zaak.

horsm 26 juni 2015 om 14:56

Tja – enerzijds wel eens met Coldeportes – maar aan de andere kant, ook wel weer fijn dat hij nu bekent. Dat zie ik Vino nog niet doen. Maar goed, het is makkelijk bekennen als je net je ploeg voor weet-ik-hoeveel miljoen kronen hebt verkocht aan een Russische miljardair.

Skedel 26 juni 2015 om 15:04

Het lijkt wel of mart smeets wat accounts geopend heeft om zijn rancune kwijt te kunnen.

Tutu888 26 juni 2015 om 15:08

Bjarne Riis is een man zonder scrupules. Als renner kwam hij tekort voor de top maar door zich van onder tot boven vol te proppen met EPO heeft hij toch een fraaie erelijst bij elkaar gefietst. Los van het feit dat daar ook een portie wilskracht bij kwam zetten om zijn beperkte talent te compenseren is hij het schoolvoorbeeld hoe van een werkpaard toch een drafpaard gemaakt kan worden.
Als ploegleider kon hij nog steeds niet tegen zijn verlies en wist hij niet alleen van het gebruik in zijn ploeg maar heeft hij ook renners aangezet tot dope. Pas toen de pakkans te aanzienlijk was geworden heeft hij nog geprobeerd van zichzelf het heilige boontje van het peloton te maken.
Deze man heeft te veel fout gedaan in zijn carriere om hem ooit nog in deze sport terug te willen zien.
En om met anderen te spreken: nu graag Vino!

LyndaLid 26 juni 2015 om 15:09

Leuk, na CSC was ie natuurlijk opeens wel de verantwoordelijke ploegleider, waardoor er bij Saxo, en nu Tinkoff niks gebeurde.

Als ie nou eens zijn bek durft open te doen over niet het verre verleden, maar ook het recente verleden, dan zouden we er iets mee opschieten! Ik bedoel, neem nou Contador: is al eens gepakt, reed bij Vino, reed bij Riis maar lijkt nu rond te fietsen als iemand die aan alle verdachtmakingen ontkomt. Ik snap het gewoon niet.

Iedereen op dit forum wordt weer boos op Riis, en terecht hoor, maar je hoort tegelijkertijd niemand over hoe de problematiek binnen “zijn” ploeg dan nu zou zijn. Denken jullie nou echt dat Riis is weggestuurd omdat Tinkoff zijn renners zonder doping wilt zien rijden?

Het blijft een belachelijk zieke sport, zo treurig.

Daan° 26 juni 2015 om 15:16

Klopt Lynda, maar eerlijk gezegd wordt ik ook heel moe dat iedereen telkens weer zwaar boos wordt op de mensen die doping hebben gebruikt of wat dan ook. Laat iedereen gewoon doping gebruiken en het probleem is opgelost..

Wil de Bondt 26 juni 2015 om 15:17

Zou Kurt van de Wouwer nog wel eens treuren over de gemiste tour-overwinning van 1999 en wie de hel in 1996?

Tutu888 26 juni 2015 om 15:19

@Daan
Dat is wel vaker geopperd maar heeft teveel keerzijden. Ten eerste wordt het een kwestie van wie de beste dope kan betalen en dus een geldrace. En we gaan weer terug naar de tijd dat renners bij bosjes aan hartfalen overleden. Zitten we ook niet echt op te wachten toch?

klootje kriekeljon 26 juni 2015 om 15:21

Daan, zeker een optie. Zelfs veel artsen zeggen bijv. dat oa EPO-gebruik in bepaalde mates gezonder mbt herstel van de renner zou zijn. Maar in het kader van gezondheid is dat echt het domst wat je kunt doen, wachten tot er renners dood van de fiets vallen.

tendam 26 juni 2015 om 15:22

How the mighty have fallen. Het ‘bewust negeren’ is wel een terugkerend thema, faciliteren of bewust negeren. Dat zal voor alle ploegen wel gelden in die tijden, maar in sommige landen doet men er nog wat aan en elders laat men het op z’n beloop (Lefevere, Unzue).

Roberto 26 juni 2015 om 15:22
Quote:
Laat iedereen gewoon doping gebruiken en het probleem is opgelost..

Ja laten we het vrijgeven, wielrennen alleen nog voor dopingzondaars. Diegene die sport op een gezonde manier willen bedrijven hebben er niks meer te zoeken..
Lak aan de gezondheid van renners, laat ze zich maar vol spuiten/slikken.

Sarcasm off.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair