Renners die op voetpad reden in Omloop Het Nieuwsblad mogelijk alsnog beboet
foto: Marcel Koch
maandag 27 februari 2017 om 18:29

Renners die op voetpad reden in Omloop Het Nieuwsblad mogelijk alsnog beboet

De renners die zaterdag in Omloop Het Nieuwsblad op het voetpad reden, riskeren mogelijk alsnog een boete. Sporza sprak met UCI-commissaris Guy Dobbelaere en die zegt: “Dat kan wel nog een staartje krijgen.”

De reglementen van de UCI stellen dat renners die op een voetpad of afgesloten fietspad rijden dienen te worden gediskwalificeerd. Echter de kopgroep met onder andere Peter Sagan en Greg Van Avermaet uit koers halen, is volgens Dobbelaere een stap te ver. “Hen daarvoor uitsluiten zou te zwaar geweest zijn”, zegt hij.

“Ik kan die kritiek zeker begrijpen. Ofwel is het iedereen die dat doet, ofwel niemand. De achtervolgers hadden de pech dat er een commissaris in de buurt was. De brave renners zijn op de kasseien gebleven, de “stoutere” renners hebben van de situatie geprofiteerd.”

“Maar het is misschien best dat het eens echt goed bekeken wordt hoe we kunnen voorkomen dat dergelijke dingen nog gebeuren. In de Ronde van Vlaanderen doen we dezelfde weg, maar dan is het fietspad afgesloten door dranghekken.”

Wie op een afgescheiden fietspad rijdt, kan daarvoor volgens de regels een boete krijgen. De UCI gaat nu bekijken of ze dat ook gaan doen. “Er is zeker een rapport opgesteld en dat is naar de UCI gestuurd. Die beslist nu of dat al dan niet naar de disciplinaire commissie zal gaan. Dat kan wel nog een staartje krijgen. De namen van de renners hebben daarbij geen belang, het gaat om het principe”, volgens Dobbelaere.

RIDE Magazine
39 Reacties
Sorteer op:
27 februari 2017 22:19
blijft zo wie zo al vreemd dat er veel kassei stroken zijn waar ze ook
daar een gootje kunnen fietsen dan heb je ook niks aan die stroken toch,
en ja je moet de regels wel handhaven maar gebeurd bij meerdere sporten niet.
27 februari 2017 22:33
Ik vind dat de renners al het bereikbare terrein mogen gebruiken en begrijp prima dat ze in al dat gedoe en gedrang regelmatig naast de baan belanden, zoiets kun je niet met regeltjes handhaven of het moet kei-keihard waarbij heel wat niet gespotte 'overtreders' de dans ontspringen. Is er iemand die gelooft dat er ook maar 1 renner afgelopen omloop het hele parcours correct heeft afgelegd ? Ja, naast LTJ dan :)
27 februari 2017 22:35
En die kasseienhelling allemaal omkaderen met een klein beetje schuin naar buiten gelegde dranghekken, als ze er zo per se overheen moeten dokkeren. Krengen vanaf de omloop op alle nodige plekken neerzetten en na de RvV weer weghalen, voila.
27 februari 2017 22:47
Belachelijk natuurlijk een geldoete, die betaald de sponsor lachend.
Van mij mogen ze die renners uit de uitslag schrappen .
De renners vinden veiligheid toch zo belangrijk?
Dat ze er dus maar mee beginnen.
Waar moet je dan gaan staan met je kinderen?

27 februari 2017 23:45
Ach ja lekker gebruik maken van het voetpad, fietspad of berm waar zo nodig, ik begrijp dat wel. Als je wilt dat ze er niets fietsen moet je er dranghekken voor zetten. Mensen hiervoor uit koers halen zou ik belachelijk vinden, zeker achteraf. En denk dat de meeste renners inderdaad wel even ander paadje hebben opgezocht. Boete nu nog, ach mosterd na de maaltijd maar levert wel lekker zakcentje op.
28 februari 2017 07:09
Neem ze de UCI punten af
28 februari 2017 07:32
Het stuk waar de kopgroep over t voetpad ging of de varent vind ik wat minder duidelijke situaties. Maar in het begin van de uitzending ging z'n beetje de hele canondaleploeg over het fietspad naar voor (na waarschijnlijk een sanitaire stop). Dat was echt overduidelijk een afgescheiden fietspad en echt bewust gebruik maken hiervan om weer voorin het peloton te komen.
28 februari 2017 09:25
In die geest mogen ze dus ook een beetje doping gebruiken en/of af en toe een hulpmotor laten monteren...
28 februari 2017 09:44
Ik vind dat ze de renners die over de stoep achter het publiek door knallen ook uit koers moeten nemen. die nemen een onaanvaardbaar risico op ongelukken
28 februari 2017 10:19
Als ze dit consequent gaan toepassen dan blijft er geen 10 man overeind in de einduitslag ...
Op de grote weg richting Kruisberg reden er meer renners op het fietspad en op de parkeerstrook dan op de weg. Ik herinner me vooral nog de hele Canondale trein die Vanmarcke in goeie positie kwam brengen over het fietspad links.

Feitje 2: Gilbert reed de taaienberg op, op de kasseiën aan de linkerkant achter het publiek. Weinig relevant in deze discussie, maar het toont aan hoe de koersomstandigheden zijn in Vlaanderen.

Feitje 3: Vanmarcke die net voor de eikenberg de bocht afsnijd ... Wuyts bejubelde hem over z'n parcourskennis en dat ie zo vol door die bocht durfde te knallen. Diskwalificatie dan maar? nee toch ...

Een regel heeft pas zin als je hem ondubbelzinnig kan omschrijven. De term "afgesloten fietspad" is in Vlaanderen op z'n zachtst gezegd niet heel duidelijk. Dus om dan plots te gaan zwaaien met diskwalificatie van Sagan, Van Avermaet en co zal veel meer problemen geven, dan dat het problemen oplost.
Een flinke boete, omdat het zo prominent in beeld was, vind ik dan ook zeer voldoende om een voorbeeld te stellen.
28 februari 2017 12:39
Misschien tijdstraffen geven. 10 sec straf voor eerst overtreding. 1 minuut bij tweede overtreding. Bij derde overtreding uit de wedstrijd nemen. Stel dat de winnaar als enige op de stoep gefiest heeft, dan krijgt hij 10 seconden straf. Hij/zij wint maar er finishen anderen in de zelfde tijd. Dan verliest hij de overwinning maar wordt niet gediskwalificeert. Mooi wat werk extra voor wedsrtrijd commisarissen.
28 februari 2017 13:03
In ieder geval handhaven en niet die zwakke instelling zoals bij voetbal. Rijden over paadjes waar je niet mag rijden en onder spoorbomen door zou aangepakt moeten worden, anders krijg je zoals bij voetbal dat het spel bedorven wordt door zeurende en klagende voetballers en vele duikelpartijen om een vrije trap of penalty te versieren.
3 maart 2017 20:20
Ze nemen toch niet voor niets kasseien op in een parcours?! Zet gewoon obstakels op het parcours en bij overtreding direct diskwalificatie..
27 maart 2017 19:24
Eerst een gele kaart en dan uitsluiting... Ach ja.

Reacties zijn gesloten.