Renners Cannondale-Garmin gewaarschuwd: “Dit moet een wake-upcall zijn”

zaterdag 15 augustus 2015 om 10:10
Renners Cannondale-Garmin gewaarschuwd: “Dit moet een wake-upcall zijn”

foto: WielerFlits - archief

De positieve plas van Tom Danielson voorafgaand aan de Tour of Utah betekende bijna het einde van Cannondale-Garmin. Teammanager Jonathan Vaughters zegt al langere tijd dat bij een positieve test in zijn ploeg alle sponsoren zouden stoppen. Dat is dit keer voorkomen. Echter, “als dit nog een keer gebeurt, is het echt over”, zegt Dylan van Baarle.

“Bij het trainingskamp aan het begin van het seizoen was duidelijk gezegd dat de ploeg zou stoppen als iemand positief test”, zegt Van Baarle tegen NU.nl. “Toen ik het nieuws van Danielson zag, viel de boel wel een beetje in duigen. Gelukkig willen de sponsoren gewoon door blijven gaan en daar ben ik ze natuurlijk heel dankbaar voor. Het is ons wel duidelijk gemaakt dat dit een wake-upcall moet zijn.”

De 23-jarige Nederlander bekritiseert de voorlopig op non-actief gezette Danielson niet. “In eerste instantie baal je wel even dat hij de toekomst van het team op het spel zet, maar uiteindelijk weet ik niet hoe het komt dat die test positief is.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

LinusGerdemann 15 augustus 2015 om 10:15

Een reactie uit het oude wielrennen dit. Hij valt m niet af want hij weet niet hoe het komt. Als je jarenlang bij team Armstrong hebt gereden en geschorst bent geweest en er een synthetische testosteron wordt gevonden dan wil je zo’n gast toch op zn tankinks op zn “bek slaan” hij brengt wel jou toekomst in gevaar met dit soort praktijken. Kom op Dylan wat meer bravoure.

Sammysosa 15 augustus 2015 om 10:23

Dit is toch een hele logische reactie? Die gasten rijden met elkaar, kennen elkaars vrouw, slapen op een kamer en zijn vaak matties. Dan wacht je even met veroordelen.

Het is een beetje vergelijkbaar met die crimineel (niet dat ik doping gebruikende renners daar onder schaar) waarvan de buurt zegt; ‘het was zo’n lieve jongen, ik had dit nooit verwacht’.

climber 15 augustus 2015 om 10:24

Misschien eerst even afwachten hoe het komt? Nu zijn harde woorden wat voorbarig. Ik vind de reactie van Dylan gepast.

NairoQ 15 augustus 2015 om 10:37

Je hebt altijd mensen die denken dat iedereen de emoties van een robot heeft en die vriendschappen negeren.

Zou pas bizar zijn als hij hem op dit moment zou afvallen, dus normale reactie.

Turtlehead 15 augustus 2015 om 10:40

@Sammy: met elkaars vrouw slapen doen ze alleen in tennis hoor :)

Verder typisch Vaughters: veel geschreeuw en weinig wol.

Koersmaniak 15 augustus 2015 om 10:42

“In eerste instantie baal je omdat hij de toekomst van het team op spel heeft gezet?”
Als de sponsoren zich werkelijk hadden terug getrokken zoals steeds gesteld wordt door JV, dan zou Dylan toch wat meer doen dan ‘balen’. Dan ben je toch ontzettend kwaad op zo iemand die weer hervalt in zijn oude gewoontes?

Wheely 15 augustus 2015 om 10:50

Elke postivieve test zou in principe een wake up call moeten zijn voor renners die pakken. Voor schone renners geldt dit niet tenzij ze dopinggebruik overwegen of zo…

LyndaLid 15 augustus 2015 om 11:16

Het hoeven misschien geen robots te zijn, maar ik vind het net zo'n grote onzin om te doen alsof alle teamgenoten "matties" zijn. Ik denk dat een jonge hond als Van Baarle erg weinig heeft met Danielson. Zelfs binnen LottoNL (Belkin/Blanco, whatever) bleek dat niemand bijvoorbeeld maten met Mollema was, dat waren zelfs landgenoten. Er zijn vast vriendjes in ploegen, maar denk dat het grootste deel van het peloton dat niet is (met hun ploeggenoten). Zeker niet met renners die gepakt worden en de reputatie van jouw sport, jouw ploeg en dus van jezelf op het spel zetten. Al was het een goede collega van je, dan vind ik een koele reactie als "eerst maar eens zien wat er uit de B-straal komt" eigenlijk zelfs meer robot-achtig dan een emotionele reactie waarbij je iemand gewoon verafschuwt.

Thijs E 15 augustus 2015 om 11:55

Hij wacht de definitieve uitspraak/ B-staal af. Zo werkt het Nederlandse rechtsbestel ook. Je bent pas schuldig als de rechter zich daarover uitgesproken heeft.

En dat vind ik een goede insteek. Je kunt wel helemaal reaguurder gaan op Danielson, maar ook die kan iets overkomen zijn. Zoals een ondeugdelijke test. Daarvoor is het onderzoek naar de B-staal. Dat wel weer lang op zich laat wachten. Dat dan weer wel.

west 15 augustus 2015 om 12:10

@LL
Het feit dat niet iedereen matties is, betekent niet dan Van Baarle en Danielson geen matties zijn…

LinusGerdemann 15 augustus 2015 om 12:14

Grappig als Danielson een Astana renner was geweest en daar een andere Astana renner wat over had gezegd in de vorm van k veroordeel m niet dan was de pagina te klein geweest. Dubbele moraal.

Thijs E 15 augustus 2015 om 12:31

@Linus: iemand is nog verdachte en je wil hem “op zijn bek slaan”. Als dat jouw moraal is, dan is een dubbele moraal misschien nog aangenamer.

LyndaLid 15 augustus 2015 om 12:36

Wie kan mij een voorbeeld noemen van een renner die zichzelf als onschuldig opstelde, en waar dat ook bleek uit bijvoorbeeld de B-staal? Precies. Dat men nog zo naief is… Bizar. Helemaal met Linus eens dat als dit niet door een Nederlander bij Cannondale, maar een door een Rus bij Katusha of een Italiaan bij Astana gezegd zou zijn, wielerflits te klein zou zijn. De scheve moraal van de volger.

LinusGerdemann 15 augustus 2015 om 12:37

@thijssie lezen…. Je wilt reacties horen in de trant van Tankink over Ricco in de huidige tijd. Toen Tankink dat zei was er ook alleen een a staal. En die bstaal is er alleen voor de sier die is 99% van de gevallen ook positief. Zeker als het om kunstmatige en dus geen lichaamseigen stoffen gaat.

Thijs E 15 augustus 2015 om 12:49

@Linus: je begint denigrerend en je eindigt denigrerend, jammer. In je eerste post leef je je in in de denkwereld van Van Baarle en vind je kennelijk dat hij die gevoelens naar zijn teamgenoot moet hebben én moet uiten in de media. Ook uit je jouw mening in de tweede persoon, waarom is dat?

[edit] je hebt nu het stukje over de les begrijpend lezen geschrapt zie ik. Je eindigt dus niet meer denigrerend.

Ik vind dat als er een systeem is met 2 testen om zoveel mogelijk fouten uit te sluiten, je wacht totdat die uitslag er is en er een oordeel door de rechtsprekende over gegeven is.

Stel jij wordt verdacht van iets op je werk waar ontslag en 2 jaar schorsing uit je beroepsgroep op staat. Hoe wil jij dan behandeld worden?

Roberto 15 augustus 2015 om 12:49

Ik denk dat renners bij ploegen die de laatste jaren met moeite een nieuwe sponsor hebben weten te strikken echt wel ingeprent hebben gekregen (bij contract) hoe de vlag erbij hangt als er vals gespeeld wordt.
Dit zal potentiële valsspelers er overigens niet echt van weerhouden om het toch te doen.

Van Baarle zou zich wat harder mogen opstellen. Ook al is de uitslag vd B-staal er nog niet, die zal ook positief zijn met de aanwezigheid van een niet lichaamseigen synthetische stof.

DeGroteMolen 15 augustus 2015 om 12:58

LL komt vaak voor idd maar soms wel; atlete Marion Jones B staal negatief op epo.

Kingstown 15 augustus 2015 om 13:05

Het begint natuurlijk al met het feit dat je nooit, maar dan ook echt nooit contracten moet gaan tekenen waarbij de sponsor weg gaat als er een dopinggeval is. Dat is vragen om problemen, want vroeg of laat komen die gevallen er altijd.

Een beetje realiteitszin zou niet gek zijn.

xistnc 15 augustus 2015 om 13:19

Ook Danny Pate is jarenlang ploegmaat geweest van Tom Danielson, maar kennelijk toch minder ‘mattie’. Of in ieder geval te weinig ‘mattie’ om zich op de vlakte te houden.

Dylan mag best iets stelliger zijn, al is het maar naar aanleiding van dit voorval ten opzichte van doping in het algemeen. Dat staat los van de B-staal.

non-believer 15 augustus 2015 om 13:22

oftewel, een hoop gebakken lucht…

ikbenprocycling 15 augustus 2015 om 13:33

Woorden zijn uiterst heikel, dus in dit soort gevallen kunnen renners (en zeker collega's) het beste kortweg en consequent 'geen commentaar' zeggen.

(edit: bijv. "als dit nog een keer gebeurt, is het echt over"…is geen slimme uitspraak.

Coldeportes 15 augustus 2015 om 13:55

huh? als je bij 'the clean team' rijdt, heb je toch geen wake-up call nodig????
Suggereert dat men was weg aan het dommelen (lees, grijze gebied opzoeken o.i.d.) en nu echt wakker geschud zijn….

Tja die Danielson is een pakhaas. De dubbele moraal van sommigen is stuitend:
bij Danielson is het fout, bij pak 'm beet 'vergiftigde' Frank Schleck niet. Hypocriet posten, noem ik dat.

Headlines

Materiaalzone

Populair