Renners AG2R nemen openlijk afstand van ploeggenoot Mondory

woensdag 11 maart 2015 om 12:09
Renners AG2R nemen openlijk afstand van ploeggenoot Mondory

De renners van AG2R La Mondiale hebben vlak voor de start van de derde etappe van Parijs-Nice in een emotionele verklaring openlijk afstand genomen van hun op EPO betrapte ploeggenoot Lloyd Mondory. “Dit is slecht voor ons team, voor de Franse wielersport en voor het wielrennen in het algemeen”, las Samuel Dumoulin voor uit een brief die hij samen met zijn ploeggenoten had opgesteld.

“Al jaren vechten we voor ons imago, dat nu weer is aangetast door iemand die zijn zwakheden niet kan aanvaarden”, zei de 34-jarige renner met trillende stem. “Het wielrennen wordt zo weer in diskrediet gebracht en dat verdient deze sport niet. Na zoveel jaren in de strijd tegen doping mogen we niet opgeven, ookal bekruipt ons soms een gevoel van moedeloosheid.”

De renners voelen zich verraden door Mondory, die zelf nog altijd zwijgt in alle toonaarden. “Het zal even duren voordat deze wond is genezen, maar dankzij de steun van het publiek en onze collega’s zijn we vastbesloten onze weg te vervolgen”, zei Dumoulin. Dinsdag had manager Vincent Lavenu al gezegd zich te schamen voor het gedrag van zijn renner.

Dit artikel delen:

46 Reacties

Bizziecle 11 maart 2015 om 12:32

Het is hoopvol als renners zo reageren.

LyndaLid 11 maart 2015 om 12:36

Dit is nou een reactie die wél gepast is, in tegenstelling tot de remarks van Westra laatst. Dit plaatst die discussie wellicht ook in een ander perspectief, zo kan het ook!

123poetertjes 11 maart 2015 om 12:40

Ik weet niet wat ik hiervan moet vinden. Ik geloof moeilijk dat Mondory de enige is in deze ploeg (als hij door iemand benaderd is is de kans groot dat een teamgenoot hier ook bij betrokken is), dus een deel van die handtekeningen is waarschijnlijk door hypocriete vingers neergepend. Betreffende het schone deel van de ploeg, dat er ongetwijfeld ook is, heb ik dan weer begrip voor deze actie. Dumoulin geloof ik bijvoorbeeld wel.

xistnc 11 maart 2015 om 12:41

Maar heeft Geraint Thomas ook een brief voorgelezen vandaag voor de start?

Utrecht19 11 maart 2015 om 12:43

Renners aan een soort schandpaal nagelen als ze gepakt worden is een goed signaal van de schone/andere renners. Ik ben wel benieuwd hoe de omerta op dit moment is binnen het peloton. Als schone renners weten wie gebruikt of ze dit ook van te voren doorgeven aan instanties. Zodat deze renners extra en gericht gecontroleerd kunnen worden.

Pingdo 11 maart 2015 om 12:45

Hij zegt het met een trillende stem, wetende dat dit fragment de wereld over gaat wanneer hij over een tijdje ook betrapt wordt.

Tutu888 11 maart 2015 om 12:46

Als de laagste schatting uit het CIRC rapport waarheid is en 20% van het peloton nog aan de dope zit waren er toch zo’n 40 renners aan de start die krokodillentranen huilden.

Romāns Vainšteins 11 maart 2015 om 12:46

Bühne, guillotine. Dan was Vino’s verklaring net zozeer hoopvol. Duidelijk een ‘moetje’ naar geeikt Frans recept.

albertooo 11 maart 2015 om 12:49

AG2R is toch wel de mist geloofwaardige Franse ploeg, zelfs vóór het geval Mondory. Er zit een naar geurtje aan deze vlugge reactie, net als aan die van Lavenu.

wulu 11 maart 2015 om 12:51

Een open brief…

Natuurlijk, want je wordt betaald door de sponsor…

52voor11achter 11 maart 2015 om 12:51

@Romans
en wat stel jij dan voor? Het is toch juist goed renners die er niet op aangesproken worden uit zichzelf een verklaring afgeven? Ze hadden ook hun mond kunnen houden zoals (bijna) iedereen voor hen in de afgelopen 20 jaar (of meer).

Wheely 11 maart 2015 om 12:54

@LL
Dat vind ik dus niet, die van Westra was oprecht, deze riekt naar hypocrisie. Alsof deze renners allemaal geen idee hebben waar de anderen mee bezig zijn. Dat geloof ik dus niet.

Netraam 11 maart 2015 om 12:55

@albertooo
Europcar werd een paar jaar geleden door renners uit het peloton ook aangewezen als onbetrouwbaar en Cofidis was toen ook een rare eend in de bijt.

albertooo 11 maart 2015 om 12:58

@52voor
Als je prof bent en een ploeggenoot wordt betrapt, dan voel je je wel degelijk betrokken. Of je nu clean bent of niet… zo’n open brief werkt altijd goed voor de PR.

Romāns Vainšteins 11 maart 2015 om 12:59

@52/11 (dikke poten neem ik aan, ai!)

'uit zichzelf' Hmmmmmmmmmm, twijfel, twijfel…

albertooo 11 maart 2015 om 13:01

@Netraam
Gezien de prestaties van JC Péraud in de Tour en allerhande positieve gevallen schat ik AG2R nog net onbetrouwbaarder in. En Cofidis had bv. wel Moncoutië als kopman, die door velen wordt gezien als een schoon renner.

zacht 11 maart 2015 om 13:04

Of ze nu Kittel, Westra, of Fietsienov heten, en voor een Nederlandse, Kazachstaanse, Franse of Verweggistaanse ploeg rijden: de geloofwaardigheid van de renners hangt samen met de geloofwaardigheid van het wielrennen. Er is te lang te veel gelogen. Gewoon je mond houden, fietsen, en geef ons een paar seizoenen waarin een dopinggeval een enorm grote uitzondering is, dan wil ik jullie pas weer horen.
Ik blijf wel gewoon kijken trouwens, hypocriet die ik ben.

Romāns Vainšteins 11 maart 2015 om 13:05

Moncoutié, de held. Gewoon clean niet omdat hij fatsoenrakker was maar omdat hij geen zin had aan het gezeik eromheen en liever 9 dagen geniette van de vergezichten met af en toe een gooi richting dagzege dan schuimbekkend aan te klampen om het verschil tussen stek 16 en 18 te maken.

Geprezen zij de wilg waar zijne stalen ros aan hangt _0_

Romāns Vainšteins 11 maart 2015 om 13:07

Ondertussen ook nog de nodige exposure voor zijn werkgever genererend door altijd prominent in de staartshot te peddelen, slimme mens.

LyndaLid 11 maart 2015 om 13:09
Quote:
@LL
Dat vind ik dus niet, die van Westra was oprecht, deze riekt naar hypocrisie. Alsof deze renners allemaal geen idee hebben waar de anderen mee bezig zijn. Dat geloof ik dus niet.

Waarom zouden deze renners wel een idee moeten hebben van wat hun ploeggenoten doen en Westra dan niet? Uit het CIRC rapport bleek nou juist dat renners meer individueel handelen tegenwoordig. Dit is gewoon een openlijke uitspraak tegen dopinggebruik, wat natuurlijk ALTIJD beter is dan een onverschillig schouder optrekken over de gang van zaken onder je collega’s. Nu het over Fransen gaat is het opeens hypocriet omdat ze zelf ook wel zullen valsspelen, en bij Westra was het oprecht en dat was niet verdacht.. Ik vind het super scheef.

Bovendien: wat voor reactie is er nou beter dan dit? Je wordt gepakt, gestraft en openlijk afgemaakt door je ex ploeggenoten. Top dus, dat maakt de drempel voor de volgende weer wat hoger.

Roberto 11 maart 2015 om 13:11

Kijk, zo kan het dus ook!
Beter als zeggen “ik ben er niet mee bezig”, “de ploeg is goed bezig” en “ik zie het hier niet verkeerd lopen”!
Jaren hebben renners hun mond gehouden, dus het is goed dat ze zich eens uitspreken.
Of het hypocriet is, zal de tijd uitwijzen.

@xistnc
+1

Romāns Vainšteins 11 maart 2015 om 13:15

Jaja, wat is er nou beter dan afgemaakt worden door ploeggenoten die dit ook met een soort van ‘gun op de kop’ doen en waar op zekers nog wel wat ‘huichelaars’ tussen zitten met in ieder geval niet een immer schoon blazoen. Dat doet een wereld goed. Helemaal eens met Wheely dus.

albertooo 11 maart 2015 om 13:18

@Lyndalid
Deze brief is van het niveau van Vino's reactie op de positieve Iglinskiy's. De ploeg heeft er niks mee te maken, renners doen die dingen zelf, slecht voor ons imago. Dit is iets meer gericht op het Franse wielrennen, wat iets geloofwaardiger is, aangezien er de afgelopen jaren bij Astana meer positieve gevallen zijn geweest dan onder de Fransen.

Ideefiks 11 maart 2015 om 13:19

@LL, helemaal met je eens !

LyndaLid 11 maart 2015 om 13:23
Quote:
Romāns Vainšteins – 11 maart 2015 om 13:15
Jaja, wat is er nou beter dan afgemaakt worden door ploeggenoten die dit ook met een soort van ‘gun op de kop’ doen en waar op zekers nog wel wat ‘huichelaars’ tussen zitten met in ieder geval niet een immer schoon blazoen. Dat doet een wereld goed. Helemaal eens met Wheely dus.

Dan vind je dus niks. Het enige wat jullie zeggen is dat dit ook weer niet goed is. Kom dan eens met een idee hoe er gereageerd zou moeten worden door (oud-)collega's. Dit is gewoon openlijk uitspreken tegen doping, dat kan op geen enkele manier (hoe scheef je ook wil redeneren) schade brengen aan de wielersport.

Quote:
albertooo – 11 maart 2015 om 13:18 – Bewerkt op 11 maart 2015 om 13:18
@Lyndalid
Deze brief is van het niveau van Vino's reactie op de positieve Iglinskiy's. De ploeg heeft er niks mee te maken, renners doen die dingen zelf, slecht voor ons imago.

1 cruciaal verschil: Dit is van een groep renners die nog nooit gepakt zijn en totaal niet vergeleken kunnen worden met professioneel gore gluiperd Vino. Waarom die vergelijking? Overigens is toch ook net uit dat rapport gebleken dat renners het nu meer op eigen houtje doen? Waarom moet menig wielerflitser nou weer doen alsof ie wel beter weet..

Headlines

Materiaalzone

Populair