‘Renner Israel Cycling Academy moet onderduiken voor conflict in Ethiopië’

woensdag 18 november 2020 om 12:32
‘Renner Israel Cycling Academy moet onderduiken voor conflict in Ethiopië’

foto: Cor Vos

Awet Gebremedhin (Israel Cycling Academy) heeft nog geen contract voor volgend seizoen, maar de tot Zweed genaturaliseerde Eritreër heeft belangrijkere dingen aan zijn hoofd. Volgens zijn zus zit hij namelijk ondergedoken in de Ethiopische regio Tigray, waar een conflict dreigt uit te monden in een burgeroorlog.

Na een seizoen waarin Gebremedhin slechts 11 koersdagen had, keerde hij terug naar Mekele. Deze stad in het noorden van Ethiopië is de hoofdstad van de regio Tigray, waar een bloedig conflict woedt tussen de regering en lokale troepen. Bij aanvallen over en weer zijn waarschijnlijk honderden doden gevallen. De stad werd al gebombardeerd en vele duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

Marcelino Pacheco, de manager van Gebremedhin, probeert al enkele weken contact te krijgen. “We zijn op zoek naar een team voor 2021 en we wilden contact opnemen, maar ik heb hem al twee weken niet gesproken”, zegt Pacheco tegen de Spaanse sportkrant Marca. “Gelukkig woont zijn zus in Zweden en zij vertelt dat Gebremedhin met zijn gezin ergens is ondergedoken, wachtend tot alles voorbij is.”

“Er wordt gezegd dat er een burgeroorlog op het punt staat uit te breken en we zijn echt bezorgd. Laten we hopen dat het conflict niet erger wordt, want we maken ons zorgen om onze vriend”, besluit Pacheco.

Aan het begin van dit seizoen werd Gebremedhin overgeheveld van de hoofdmacht van Israel Start-Up Nation naar de continentale ploeg, Israel Cycling Academy. In 2019 wist hij onder meer de Ronde van Lombardije en de Giro d’Italia uit te rijden.

Dit artikel delen:

8 Reacties

guyremgabdel 18 november 2020 om 13:51

Dit is ook een soort van lockdown maar dan op gevaar van je leven. En wij hier dan maar klagen.

Polleke 18 november 2020 om 14:04

Precies… ons is gevraagd om een paar weken thuis te blijven en Netflix te kijken… dat blijkt al onmogelijk…sterkte Awet en bij uitbreiding iedereen die zoiets moet zien te overleven…

SnellePelle 18 november 2020 om 14:38

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

doorak 18 november 2020 om 17:09

Valt inderdaad niet mee, een soort van lockdown zoals eerder gemeld met Netflix, youtube wielerflits en verder het WWW.
Vanochtend vroeg nog een “wandeling ” door Sint Petersburg gemaakt en vanmiddag tussendoor even vluchtje met de ISS beleefd. Gewoon omdat het kan, met het WWW.

Wat Affligems en Grimbergen bestellen bij de super en prima maaltijden bij de traitteurs of een restaurant die nu vooral bezorgen. Een ander met thuis een hot tubof sauna of wellicht zelfs een escort. Tja valt niet mee inderdaad.

CechRepublic 18 november 2020 om 14:41

“In 2019 wist hij onder meer de Ronde van Lombardije en de Giro d’Italia uit te rijden.”

Als dit de hoogtepunten van je erelijst zijn is een profcontract misschien net iets te veel van het goede.

Michiel De Rooij 18 november 2020 om 19:39

Naar de maatstaven van het UCI heeft hij wel recht op een mooi, nieuw contract vind ik. Ze hebben al erkend dat de wielerwereld een niet diverse clan is die toch wel doorspekt is met institutioneel racisme. En dan heb je ook nog racisten als Simmons en Moscon in het peloton rondrijden. Ik overweeg een petitie.

VerstandOpNul 18 november 2020 om 20:07

Dan verwacht ik ook dat de UCI regelmatig out-of-competition controles komt doen..

Michiel De Rooij 18 november 2020 om 20:26

Fair enough. En als je niet meewerkt kom je subiet op een zwarte, sorry…lijst van kleur te staan.

Sjit’s

Headlines

Materiaalzone

Populair