Remco Evenepoel heeft geen twijfels meer over Roglic: “Dacht lang dat ik de mindere klimmer was”

Remco Evenepoel heeft geen twijfels meer over Roglic: “Dacht lang dat ik de mindere klimmer was”

foto: Cor Vos

vrijdag 5 mei 2023 om 06:30
Interview

Na een week de puntjes op de i zetten in Spanje is Remco Evenepoel helemaal klaar voor de Giro d’Italia, die zaterdag van start gaat met een openingstijdrit in de Abruzzen. “Ik ben beter dan tijdens de Vuelta a España van vorig jaar, daar kan ik heel kort over zijn”, vertelt hij ontspannen op de persconferentie, twee dagen voor de Giro.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Remco, op Instagram had je het over de Strive for Perfection. Heb je de perfectie inmiddels benaderd?
“Ik heb die post niet zelf geplaatst, haha. Dat heeft iemand anders gedaan. Maar natuurlijk heb ik geprobeerd om me perfect voor te bereiden. Ik mag niet klagen over mijn voorbereiding, denk ik. All good so far.”

Hoe voelt het om een van de favorieten te zijn in de Giro, nu je de Vuelta hebt gewonnen?
“Ik zit hier met een heel goed gevoel. Ik heb net Luik-Bastenaken-Luik gewonnen, dus beter kun je bijna niet aan de Giro beginnen. Ik heb de UAE Tour gewonnen en ben ook nipt tweede geworden in de Ronde van Catalonië. Dit jaar heb ik echt een nieuwe stap in mijn carrière gezet. Als je op zo’n jonge leeftijd al zo’n palmares hebt, dan kun je je alleen maar heel goed voelen als je hier als favoriet aan de start staat.”

Heb je al nagedacht over de etappe waarin je de roze trui wil pakken? De negende etappe (tijdrit naar Cesena, red) lijkt een geschikte rit te zijn om dat te doen.
“Als ik hem in de negende etappe al kan pakken, waarom niet? Vorig jaar in de Vuelta had ik de rode trui al vanaf de zesde etappe om mijn schouders hangen, dus we hebben als ploeg al laten zien dat we een grote ronde kunnen controleren.”

“Misschien is de negende etappe wel een perfecte rit om de leiding te grijpen, maar we moeten dat niet per se daar doen. De laatste week is zo verschrikkelijk zwaar, dat je ook nog prima in de twintigste etappe de rode trui kunt overnemen. Alles zal beslist worden in de laatste dagen.”

Lees ook:
Giro 2023: Voorbeschouwing op het parcours – Een ronde voor alleskunners

Wat zijn de sleutelritten dan volgens jou de komende weken?
“Vanaf de dertiende etappe naar Crans-Montana en de vijftiende etappe naar Bergamo gaat de Giro pas beginnen. Dat heeft allemaal te maken met die superzware laatste week en ik weet zeker dat alle klassementsrenners ook zo denken.”

“Voor mij worden de tijdritten in etappe 1 en etappe 9 enorm belangrijk in het eerste deel van de Giro, en daarna kunnen we pas verder kijken. Veilig arriveren in de tweede week is het eerste doel. Natuurlijk zijn de vierde, zevende en achtste etappe ook helemaal niet makkelijk, maar ik ben niet van plan om in die ritten al actie te ondernemen.”

Iedereen praat over het duel met Primož Roglič. Vorig jaar heb je hem getroffen in de Vuelta en dit jaar in Catalonië. Wat zeggen die wedstrijden over de Giro?
“Ik had vorig jaar twijfels of ik wel even goed kon klimmen als Roglič, maar die twijfels zijn na de Ronde van Catalonië weg. Daar waren we denk ik gelijkwaardig aan elkaar. Het recept voor de zege zal zijn om even goed te klimmen als hij, en tijd op Roglič te pakken in de tijdritten. Hij is de olympisch kampioen tijdrijden, dus dat zal heel lastig worden. Ik ben in ieder geval een paar procent beter dan in Catalonië. We gaan het zien.”

Zijn er nog andere concurrenten of teams waarmee je rekening houdt?
“Ik denk daar niet echt over na. INEOS Grenadiers en Bahrain Victorious zijn op papier de sterkste teams.  INEOS heeft met Geraint Thomas een duidelijk plan, maar UAE Emirates, EF Education-EasyPost en Bahrain Victorious kunnen verrassen met meerdere renners. UAE bijvoorbeeld met Jay Vine en Joao Almeida. Het gaat een speciale en open koers worden, maar ons team is flexibel en klaar voor alles.”

Lees ook:
Nog een coronageval bij Jumbo-Visma: Sam Oomen vervangt Jos van Emden in Giro

Ben je niet bang voor corona?
“Natuurlijk ben ik bang voor corona, maar we gaan het behandelen zoals de Vuelta. We gaan iets meer aandacht eraan geven, handen wassen… Daar ligt ook de volle focus op de komende drie weken. Dat er nu een paar renners om die reden niet meedoen, moet dat een duidelijke boodschap zijn voor iedereen. We moeten elkaar gewoon niet aansteken.”

Wat heeft de zege in Luik-Bastenaken-Luik je geleerd?
“Ik voel daardoor minder druk voor de Giro en kreeg er de bevestiging van mijn vorm. Eigenlijk was het een beetje vergelijkbaar met mijn zege in de de Clásica San Sebastián vorig jaar. Voor het team was het heel heel goed, omdat de overwinning veel renners een boost en zelfvertrouwen gaf. Ik heb ook echt een boost gekregen. Luik voelde meer als een laatste voorbereiding voor de Giro, dan dat we die wedstrijd reden met als doel om de klassiekers te redden.

Lees ook:
Giro 2023: De deelnemers en rugnummers

Dit artikel delen:

43 Reacties

lo squalo dello Stretto 4 mei 2023 om 14:59

De te kloppen man

2
11 na 11 4 mei 2023 om 17:28

Voor Roglic. En Roglic is de te kloppen man voor Evenepoel.

6
wielerlover 4 mei 2023 om 15:07

Zijn interviews beteren. Matuur en zelfzeker met redelijke antwoorden waarin hij niet veel geheim houdt. Ik mis een gekke quote maar ach, dat is voor de volgende keer

1
Comments 4 mei 2023 om 17:30

Dat valt alweer tegen voor de organisator van de Giro. Uw gevreesde gekke quote is er al. De wijziging van de klimtijdrit vindt hij nu al n schande. Jammer hoor.

-3
jooprioolpijp 4 mei 2023 om 17:41

hier is je gekke quote: “handen wassen, daar ligt de volle focus”.
OT: eens met de stelling over z’n interviews, het jongmens wordt volwassen. Waarbij het makkelijker is goede interviews te geven wanneer alles lekker loopt. Bij tegenslag kan het vlot een ander verhaal worden.

1
Het Vleesmonster Van De Visafslag 4 mei 2023 om 15:46

Wordt een mooie strijd voor het roze in ieder geval. Ik denk zelf dat Remco dichter bij zijn topvorm was in Catalonië dan Roglic die daar niet te vaak té diep wilde gaan. Wie er ook wint, het zal niet gestolen zijn in ieder geval.

Hopelijk krijgen we ook nog een onverwachte contender die het de twee lastig kan maken.

Laat de ronde maar beginnen, ik heb er zin in!

1
djerkson 4 mei 2023 om 17:22

Roglic wint drie ritten in de Tirreno en het eindklassement, twee ritten in een superzware Catalonië en het eindklassement. Dat win je niet aan 80% lijkt me.

0
Het Vleesmonster Van De Visafslag 4 mei 2023 om 19:37

In de Tirreno viel ie buiten de top 10 in de TT, waren er 2 puncheurs etappes en won hij de bergrit in de sprint tegen mannen die hij normaliter eerder zou lossen. Aangezien de Tirreno voor vrijwel iedere klassementsrenner een voorbereidingskoers is op de grootste doelen en dus stuk onder de 100% topvorm zit zou dat niet heel gek zijn als Roglic op 85% zat toen.

In Catalonië heeft hij ook zo 'zuinig' als mogelijk het rondje gewonnen. Remco, die toen ook niet op 100% zat heeft hem het vuur aan de schenen gelegd en hem een keer gelost en Roglic heeft maar 1x een pijl afgeschoten na een klein valletje gezet te hebben voor de Wereldkampioen. Daar had ik dus echt het idee dat Roglic nog veel meer groeimarge tot zijn top had ivm van Evenepoel. Ik gooi het op 92,5% Roglic om 95% Evenepoel.

Dat is mijn mening en wie weet heb ik het helemaal verkeerd gezien maar dat zullen de komende drie weken wel uitwijzen dan he.

2
jooprioolpijp 4 mei 2023 om 17:45

Evenpoel geeft hier indirect het recept voor TJV om hem te kloppen: er vanaf de eerste mogelijkheid een slijtageslag van maken in de hoop dat de vormpiek van LBL tot en met 3e week Giro te lang is. Ik denk dat Roglic (niet per se de meester van de 3e week) in dit geval z’n vormpiek beter precies op de Giro heeft afgestemd. Wordt, valpartijen en ziekte daargelaten, in elk geval spannend.

1
ken dcq 4 mei 2023 om 18:40

Maar heeft Roglic dat nodig om er een slijtageslag van te maken, ik denk om eerlijk te zijn dat Roglic toch meer kansen heeft op dit parcours dan Remco. Als er twee teams er een constante oorlog van moeten maken om het klassement te winnen zijn het UAE en Ineos, goede kopmannen maar net iets minder dan een Roglic imho dus dan moeten ze zoals Jumbo in de Tdf de topfavoriet uitputten door samen te werken.

0
Jumbo 4 mei 2023 om 15:09

Een Evenepoel die zegt zich ontzettend sterk te voelen, is ook ontzettend sterk. Hij wint de Giro, hoe graag ik ook Roglic dit zie doen.

0
makkelijk 4 mei 2023 om 15:24

Dat weet je nooit. Het blijft wielrennen. De kans dat 1 van de 2 tijd verliest door pech of vallen is toch al gauw richting de 50%. Dan kun je alsnog winnen, zie Vingegaard in de tour…

Ik heb al mijn geld ingezet op Koen Bouwman. Doorlopend krediet erbij ook.

3
Davbam 4 mei 2023 om 15:40

Voor mij te kort door de bocht.

Evenepoel, zijn entourage maar vooral zijn fans stralen heel vaak uit dat een wedstrijd bij voorbaat al in de tas zit. “Perfecte voorbereiding, paar procentjes erbij, beste waardes ooit”. Of “wanneer ga je roze pakken, in de eerste rit of pas in de 9e…?” alsof het playstation is ipv wielrennen.

Roglic, TJV en zijn fans hoor je veel minder. Weinig grootspraak. Maar betekent het ook dat hij daardoor minder goed gaat zijn? Tot op heden hebben ze dit jaar 1 keer de degens gekruist en daar trok Roglic aan het langste eind. Na een winter die in het teken stond van terugkomen na een zware val; een groot verschil met Evenepoel die de winter in ging met Vuelta winst en een wereldtitel…

Maar waar vriend en vijand het wel over eens is, is dat Evenepoel echt wel op niveau gaat zijn. 105%, 110%… wie het weet mag het zeggen.

4
Deef Dubbelzwammer 4 mei 2023 om 17:04

Ik denk dat Wilde Willem het niet beter zou kunnen zeggen, Davbam

5
williams 4 mei 2023 om 18:14

@davbam fans en entourage stralen uit dat de wedstijd op voorhand in de tas zit… Meestal is dat ook gewoon zo.

0
Davbam 4 mei 2023 om 20:11

@Deef, het gerucht gaat zelfs dat hij zo goed in vorm is dat hij zijn laatste 20 minuten test in 19 minuten en 23 seconden heeft afgeraffeld… da’s pas echt straffen toebak!!

1
Anton van Valouwe 4 mei 2023 om 16:18

Roglic wint deze Giro, mits hij heel blijft!

0
dakraamflats 4 mei 2023 om 16:19

Zijn naam is RemCo, Remco Evenepoel. Moge dat duidelijk zijn, ook in dit artikel. We moeten wel de wetenschap even bijstellen over al die percentages boven de 100%. Zelfs de hoogmoed zit er al boven.
Titel moet wel even aangepast WF, moet zijn: 'Remco Evenepoel heeft geen twijfels meer over zichzelf'. Klinkt anders zo gek.

0
In de waaier 4 mei 2023 om 22:07

Als mens is Roclic veel beter.

0
Kopinkas 4 mei 2023 om 22:35

Rare titel. Vlag die de lading niet dekt.
L-B-L als voorbereiding op de Giro blijft wel een hilarische quote.

0
velovibes 5 mei 2023 om 01:21

Contador was natuurlijk de natuurlijke klimmer bij uitstek. Vergeleken met hem zou de huidige favorieten voor de grote rondes op Pogacar na, geen natuurlijke klimmers noemen.

0
Tim 5 mei 2023 om 11:05

Ik zou juist Pogacar geen pure klimmer noemen. De plekken waar Vingegaard en Roglic hem pijn hebben kunnen doen zijn juist de etappes met veel hoge beklimmingen.
Vingegaard komt denk ik het meeste in de buurt van een pure klimmer van de grote vier klassementsmannen.

0
Mooie Sjors 5 mei 2023 om 11:26

'Natuurlijke klimmers' zijn meestal klassementsrenners die niet allround genoeg zijn om te winnen.

Kijk eens naar wie sinds 1990 de Tour heeft gewonnen. Daar zit bijna geen enkel type 'natuurlijke klimmer' tussen. Een goed geprepareerde Pantani, Sastre, Contador en Bernal zou je daar kunnen onder scharen. Al waren Contador en Bernal ook gewoon goede tijdrijders die zelf tijdritten hebben gewonnen. Vingegaard zijn tijdritten doen bv. ook niet onder voor die van Pogacar.

In de Giro en Vuelta heb je iets meer eindwinnaars gehad die je 'natuurlijke klimmers' zou kunnen noemen. Maar de complete klassementsrenners die op het hoogste niveau de Tour wonnen, waren ook bergop meestal de beste. Ik ken er niet veel die vandaag de dag Pogacar, Vingegaard, Roglic of Evenepoel kunnen volgen in de bergen, dus wie is dan eigenlijk de natuurlijke klimmer? Contador bv. werd er bergop ook af gereden door Froome.

0
Dikke Kater 5 mei 2023 om 02:26

Wat een vreemde titel. Voor straf lees ik het verder niet -).

0
tramontana 5 mei 2023 om 05:19

In Catalonië gezien dat er veel wederzijds respect te bespeuren is tussen Remco en Roglo. Ik hoop dat beide gespaard blijven van valpartijen en andere miserie, en dat het een tweestrijd wordt zoals in Catalonië. Nog leuker wordt het als bv een Jay Vine zich in de debatten mengt. Fingers crossed!

0
dakraamflats 5 mei 2023 om 07:40

Bij IDL doen ze aan wat betere titels voor dezelfde info: Evenepoel bulkt van het vertrouwen: 'Twijfels tegenover Roglic zijn weggespoeld na Catalonië'.

De hoogmoed blijft hetzelfde verder…en wat een verschil met het interview met Roglic. Het zijn beiden klasbakken (sorry als ik hier een bijnaam gebruik, maar 'klasbak' wordt vaak in de volksmond gebruikt voor iemand die van nature ongekend veel talent heeft). Er zit 10 jaar tussen in leeftijd, maar er zit nog wel ietsje meer tussen t.a.v. mentaliteit.

0
Batüwü Griekgriek 5 mei 2023 om 08:23

Ik lees helemaal geen hoogmoed. Hij is zelfverzekerd, maar dat lijkt me haast noodzakelijk om goed aan de ronde te beginnen. Twijfels zijn funest. Bovendien rijdt hij dit jaar al behoorlijk wat prijzen bij elkaar. Hij heeft recht van spreken. En dat Roglic misschien wat minder nadrukkelijk zegt dat het zich goed voelt en voor de overwinning gaat maakt hem toch geen beter mens?

0
RiccardoRicco 5 mei 2023 om 09:06

Evenepoel heeft in het echte hooggebergte en op de lange steile klimmen nog alles te bewijzen. Daarom moet ik het allemaal nog zien.

In mijn optiek ligt er voornamelijk aan hoe Roglic zijn tijdritten zullen uitpakken. Heeft hij daarin de Olympische vorm te pakken of net wat minder? Bij vorm OS gaat hij daar weinig op inleveren en maakt hij een goede kans want wat mij betreft heeft hij een streepje voor in het hooggebergte qua ervaring, stijl en ploeg.

0
Jacco van Stierop 5 mei 2023 om 10:25

“Evenepoel heeft in het echte hooggebergte en op de lange steile klimmen nog alles te bewijzen.”
Etappe 6 van de Vuelta 2022 met de Pico Jano in Cantabrië als slotklim. Steil, onregelmatig en 12,5 km lang. Ook toen was vooraf weinig vertrouwen in Evenepoel. Iemand schreef: “Ik denk dat morgen Roglic, Mas, Sivakov en Hindley voor een afscheiding gaan zorgen met op een half minuutje de overige ak-renners waaronder natuurlijk Arensman en Evenepoel present.”
Nadat Vine al aan het begin van de slotklim er vandoor was gegaan, trok Evenepoel op 8,5 km voor de finish vanuit de groep der favorieten ten strijde. Roglic kon een kilometer lang volgen maar moest toen afhaken, alleen Mas wist met pijn en moeite in het wiel te blijven, maar was niet in staat tot aan de meet ook maar één keer over te nemen. Achter Vine werd Evenepoel tweede en nam de rode trui over van Molard. Roglic, Hindley en Sivakov verloren een kleine anderhalve minuut op Evenepoel.
Het geeft uiteraard geen garanties voor de komende Giro en met name die derde week. Maar dat Evenepoel “nog alles te bewijzen heeft op de lange steile klimmen” is onzin.

2
RiccardoRicco 5 mei 2023 om 10:35

Met alle respect, maar in die etappe finished hij met Enric Mas, niet bepaald het wereldniveau in de world tour. En met 1100 meter is het ook niet bepaald hooggebergte waar we het over hebben in dit geval.

In de giro hebben we etappes met +5000 hoogtemeters die boven de 2000 meter uitkomen. En met name de opeenstapeling daarvan. Ik zeg niet dat hij het niet kan, ik moet het alleen nog maar zien.

1
Jacco van Stierop 5 mei 2023 om 12:16

Enric Mas, ja, die een maand later Pogacar aftroefde in Emilia en de daaropvolgende zaterdag na dezelfde Pogacar 2e werd in Lombardije.
De 3e week is zonder meer loodzwaar, maar in slechts één etappe komt men boven de 2000 meter (Tre Cime); de andere twee etappes waar men boven de 2000 meter komt worden verreden in de eerste week (Gran Sasso) en de tweede week (Crans Montana), behoorlijk verspreid dus.
Er is in deze Giro geen enkele etappe met +5000 hoogtemeters.

1
Klein Verzet 5 mei 2023 om 11:56
Quote:
“Ik had vorig jaar twijfels of ik wel even goed kon klimmen als Roglič, maar die twijfels zijn na de Ronde van Catalonië weg. Daar waren we denk ik gelijkwaardig aan elkaar.”

Even ter relativering: Roglic kwam terug van een (schouder)blessure en was dus (nog lang) niet top. Ik schat dat hij inmiddels op 106% zit.

0
Arry1338 4 mei 2023 om 22:45

Hoogmoed komt voor de val.. Al zijn antwoorden zijn volgeladen met positiviteit en nergens een greintje gezonde nuance. Het is alsof hij denkt dat hij het volk dit moet geven, dat we het meest genieten van de talentvolle, alles bereikende omhooggevallen mannetjes. Ik was in de tijd van Armstrong ook altijd voor zijn grootste uitdager, of dat nou Ullrich, Beloki of Contador was. Nu, Remco haalt bij mij hetzelfde gevoel naar boven. Iedereen mag van mij winnen, ook hij, maar toch liever een ieder ander.

Behalve als Riccardo Ricco nu weer plots komt bovendrijven ;)

-1
11 na 11 5 mei 2023 om 06:54

Geen greintje nuance?

“Het recept voor de zege zal zijn om even goed te klimmen als hij, en tijd op Roglič te pakken in de tijdritten. Hij is de olympisch kampioen tijdrijden, dus dat zal heel lastig worden.”

0
Limal 5 mei 2023 om 12:42

@Arry, voor nuance kan je terecht in het volledige 21 minuten lange interview: https://sporza.be/nl/2023/05/04/remco-evenepoel-blikt-bij-renaat-schotte-vooruit-op-de-giro-ik-ben-nog-sterker-dan-in-de-vuelta~1683229863700/

Evenepoel is in de afgelopen jaren toch wel sterk geëvolueerd als persoon. In de spanning en adrenaline van/net na de volle inspanning zal hij waarschijnlijk altijd een scherp kantje behouden (en daarom zal hij altijd wel de meningen blijven verdelen – niet iedereen moet fan zijn), maar buiten de wedstrijden lijkt hij nu heel relativerend. Geef het volledige interview eens een kans, misschien verrast de inhoud je wel. Met een biertje erbij om het draaglijk te maken? ;-)

0
Albeijing Feeniks 4 mei 2023 om 16:18

Ik ben een grote Evenepoel fan maar Remco zal nooit een natuurlijke klimmer zijn zoals Roglic dat is!wees eerlijk

-3
Gelei 4 mei 2023 om 19:50

Je kan eindeloos debatteren over wat een “natuurlijke klimmer” is, maar de laatste waaraan ik zou denken is toch Roglic.

2
Albeijing Feeniks 4 mei 2023 om 16:22

Lijkt net alsof Roglic de wisselNederlander is lol
Zouden jullie niet beter voor Arensman supporteren,?

-3
Reusjen 4 mei 2023 om 16:41

Waarom is het beter om te supporteren voor een landgenoot? Ik supporter persoonlijk voor renners waar ik me tot aangetrokken voel. Het karakter, uitstraling, manier van koersen, gedrag en energie.

5
Deef Dubbelzwammer 4 mei 2023 om 17:05

ook het bijenpakje zit er voor niks tussen?

0
Giovinazzi 4 mei 2023 om 18:14

Volgens mij ben jij degene die over Roglic begint onder een interview met Evenepoel.

2
Klootje Kriekeljon 4 mei 2023 om 18:52

Ik vraag me vaak af: jong of simpel? Wat is je excuus.

-1
Keltador 4 mei 2023 om 18:12

Wanne mooskop

-9

Headlines

Populair

Materiaalzone