Nog een coronageval bij Jumbo-Visma: Sam Oomen vervangt Jos van Emden in Giro
foto: Cor Vos
donderdag 4 mei 2023 om 14:18

Nog een coronageval bij Jumbo-Visma: Sam Oomen vervangt Jos van Emden in Giro

Jos van Emden zal toch niet aan de start staan van de Ronde van Italië. De Nederlander werd dinsdag aan de selectie van Jumbo-Visma toegevoegd vanwege coronagevallen binnen de ploeg, maar blijkt het virus nu zelf ook onder de leden te hebben. Sam Oomen is zijn vervanger.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Dinsdag kwam het nieuws naar buiten dat Tobias Foss en Robert Gesink corona hebben opgelopen en de Giro d’Italia moeten missen. Rohan Dennis en Jos van Emden werden als vervangers opgeroepen, maar laatstgenoemde blijkt nu ook corona te hebben. De 38-jarige renner zal dus niet voor de twaalfde keer deelnemen aan de Ronde van Italië.

Oomen neemt de plaats in van Van Emden bij Jumbo-Visma. De 27-jarige klimmer reed de Giro vier keer eerder. In 2018 behaalde hij zijn beste eindklassering: in de kleuren van Team Sunweb en in dienst van Tom Dumoulin werd Oomen toen negende.

Dit seizoen had Oomen al de nodige pech. Een valpartij zorgde voor een opgave in de Volta ao Algarve en voorafgaande aan Luik-Bastenaken-Luik testte ook hij positief op corona. Hij moest La Doyenne daardoor aan zich voorbij laten gaan.

 
45 Reacties
Sorteer op:
4 mei 2023
Romandie is dus 1 grote haard gebleken. Hopelijk zijn ze zo slim geweest om Jos weg te houden vd ploeg
  4 mei 2023
  Klopt, mag er dan gezegd worden dat Ineos (0), Uae (0), Qs (1), trek (0) het slimmer deden door tijdens Romandie met hun Giro renners op hoogte te gaan? Terwijl Jumbo toch met 3-4 Giro kanidaten aan de start stond zo kort voor de Giro.
  4 mei 2023
  Achteraf mag dat gezegd worden. Met de nadruk op achteraf.
  4 mei 2023
  Mwa weet ik niet. Deze ploegen hadden wel grote delen van hun giroploeg in lbl staan natuurlijk. Toen oomen en tosh in lbl positief testte en leemreize en andere renners doorgingen naar romandie had jv beter moeten weten mijn inziens… maarja… dan kun je aan de andere kant ook maar beter thuisblijven als de angst regeert
  4 mei 2023
  Het is begonnen na de AGR waar meerdere ploegen bij Van der Valk hotel Maastricht sliepen. Volgens de ploegarts van Trek-Segafredo Nino Daniele waren er daar ook veel andere toeristen en nergens beschermingsmaatregelen zoals handgel bij het buffet. Vervolgens heeft de ene renner de andere beginnen besmetten.
  tja van de 3x dat ik Corona heb opgelopen was het twee keer in Zwitserland........
Weet iemand wat er met Gloag is gebeurd? 3 weken op de Teide met de ploeg en nog steeds wordt hij ook niet opgeroepen. Oomen was daarnaast zelf ook nog positief getest 1,5e week geleden, maar had maar milde verschijnselen en is blijkbaar snel hersteld.
4 mei 2023
Kunnen ze hofstede niet opstellen. Een man van no Neede policy van het zuiverste kaliber. Niet gehoord dat hij in de afgelopen jaren het virus onder de leden had, dit terwijl de ene naar de andere jumbojet geveld werd door.Corona.
4 mei 2023
Oomen heeft al positief getest net voor LBL, dus zie zit wel even safe.
4 mei 2023
Niet zo zeer een slechtere vervanging denk ik....
  4 mei 2023
  Denk dat ze hier alleen maar beter van worden. Hadden al genoeg motoren en Oomen kan langer bergop dan Van Emden
  4 mei 2023
  Ik denk het niet go Ineos. Mocht dat wel het geval zijn, dan werd Omen al in eerste, en niet in tweede instantie opgeroepen.
  4 mei 2023
  @thenewgoat klinkt op zich logisch, maar als je kijkt naar de originele uitvallers Gesink en Foss lijkt dit toch een logischere 1-1 vervanging. Misschien eerder te maken met vorm of met het schema dat Oomen beloofd was voor het vervolg van het seizoen. Jos zal daar in zijn fase van de carrière wellicht minder om geven.
Hebben die renners allemaal ergens een feestje gebouwd ofzo? Allemaal corona opeens
  4 mei 2023
  Romandië: Foss, Gesink, Van Emden en Mäder hebben Romandië gereden...
  Kijk al uit naar de verhalen daar à la Boogerd en Dekker
  4 mei 2023
  Bij Gesink en Van Emden heb ik toch iets meer een thee met een biscuitje en een workshop alpaca-knuffelen vibe dan cocaïne en hoeren op de hotelkamer.
4 mei 2023
Dr vervanging zelf is geen eens een slechte, maar het baart toch zorgen dat zoveel mensen weer corona hebben. Het zou wel echt typisch zijn als Roglic daardoor naar huis zou moeten. Voordeel is wel dat hij dan dit keer in de tour voor revanche zou kunnen gaan en in revanche is Roglic heel goed
  4 mei 2023
  Het is niet te hopen natuurlijk, maar ik zie Roglic als verrassing in de TdF-ploeg.
  4 mei 2023
  Ja het tour parcours is echt op zijn lijf geschreven.
  4 mei 2023
  De vuelta was revanche van de tour? Deze Giro is de revanche van vorige vuelta Dat is dan de laatste mega evolutie van Roglic dat we gaan zien in de tour? 1ne met wit haar
Waarom ging Gloag dan mee op hoogtestage? Prima zo, leuk voor Oomen. Jammer voor Jos
  Het is nog geen zaterdag he. Wie weet start hij toch nog aan dit tempo.
  4 mei 2023
  Het zou zelfs kunnen dat straks Plugge zelf het lycra aan moet gaan trekken.
  Gloag schijnt de Ronde van Romandie niet zo best verteerd te hebben. Bovendien reed hij daar dus in de ploeg met al die coronagevallen. Wellicht beter om iemand in te vliegen die daar niet bij was.
4 mei 2023
Is wielrennen nog de enige sport die controleert op Covid?? Ik kan me dergelijke recente berichtgeving in pakweg het voetbal niet herinneren.
  4 mei 2023
  Ja ik snap 'm ook niet helemaal. Niet opstappen met koorts lijkt me duidelijk, of andere klachten die de prestatie kunnen verzwakken. Maar 't is net of we terug in de tijd zijn.
  4 mei 2023
  Voetbal is dan ook een spel, geen sport. :-)
  Denk dat dit inderdaad een van de weinige sporten zal zijn. Is natuurlijk ook wel 1 vd meest fysieke sporten, waarbij een tikkeltje ziek zijn voor grote verschillen kan zorgen. Tevens is er nog altijd de (terechte) bezorgdheid tussen covid en hartproblemen bij diepe inspanningen. Als je in het voetbal je niet goed voel (covid, ziekte of zelfs kater), dan loop je gewoon wat minder. Als je er nog steeds 2 binnen trapt, hebj goeie match gespeeld al loop je niets.
4 mei 2023
Hopelijk blijft roglic gespaard
  4 mei 2023
  Heb het berekend. Remco krijgt na 2 weken Corona. Roglic immuun.
4 mei 2023
Geen lekker begin dit :(
4 mei 2023
En nu maar hopen dat ook de andere ploegen, hun kop niet in het zand steken en goed testen en hun eventueel besmette renners thuis laten anders krijgen we weer een uitval-feest en daar zit niemand op te wachten.
  Of niet testen? Corona is enkel in het wielerpeloton nog zo aanwezig, door de grote focus er op. En door heel strikte maatregelen wordt ook geen natuurlijke weerstand opgebouwd. Beter 1 keer goed besmet zijn en daarna nauwelijks nog symptomen krijgen dan je constant koste wat kost afschermen
  4 mei 2023
  Voor goed gezonde mensen gaat dat misschien op. Voor topsporters die bijna continu op het randje van wat nog gezond is balanceren lijkt me dat een veel te groot risico. Je speelt nu eenmaal niet met de gezondheid van mensen (mijn bescheiden mening uiteraard).
  5 mei 2023
  Bijna iedereen zal het wel eens zijn met de bescheiden mening dat men niet met de gezondheid van mensen hoort te spelen. Als je ziek bent is het verstandig om thuis te blijven en te rusten, geen zware inspanningen te doen. Echter in verband met de covid ziekte zijn van overheidswege een aantal handelingen aangeraden die mensen zoals ikzelf en "advocaat van de duivel" zien als roulette spelen met de gezondheid. Ik denk dat advocaat hierboven bedoelt dat als van begin af aan op een meer wetenschappelijke en verantwoordelijke wijze met de ziekte was omgegaan, de wielrenwereld dan nu met minder problemen zou zitten.
4 mei 2023
Jammer voor Jos en Barbara. Zou hij hebben overwogen het teststaafje in z'n holle kies te steken en een negatieve test te laten zien bij de ploeg? Gesink fietst ook gewoon rond in Andorra lijkt me gezien z'n professionaliteit niet dat hij ziek is / klachten heeft.
  4 mei 2023
  Mischien heeft hij klachten gehad, En op een ogenblik moet je ook gewoon de knoop doorhakken. En men heeft besloten hij doet niet mee. En het kan zijn dat hij zich al goed genoeg voelt om weer te fietsen. Maar dat wil niet zeggen dat hij ook fit genoeg is om de giro te rijden.
4 mei 2023
Toch niet het gedroomde afscheid van Barbara
4 mei 2023
OK vind Sam een prachtig vervanger. Hij was al in 2022 een schadouw-kopman.
Op zich wel goed nieuws voor de Jumbo-trein. Als die naar voor komen, zal iedereen wel een paar meter ruimte geven.
  4 mei 2023
  Ja natuurlijk....Even serieus nu. Waarom zouden ze zo onder de indruk moeten zijn van de Jumbo-trein? En wie zijn "ze" dan?
Als we nu gewoon alleen renners met Covid toelaten, is het probleem ineens opgelost.
  4 mei 2023
  Ja leuk, iedereen ziek, zwak en misselijk naar huis.

Reacties zijn gesloten.