Reichenbach stapt naar de rechter en eist schadevergoeding Moscon
foto: Sirotti
Youri IJnsen woensdag 25 oktober 2017 om 14:02

Reichenbach stapt naar de rechter en eist schadevergoeding Moscon

Gianni Moscon wacht een roerig off season. De 23-jarige Italiaanse enfant terrible heeft tijdens de Tre Valli Varesine Sébastien Reichenbach een gebroken elleboog en een barst in zijn bekken bezorgd, is de Zwitser van mening. “Ik werd bewust ten val gebracht door Gianni Moscon. Hij moet betalen voor de schade”, vertelt Reichenbach aan Het Nieuwsblad.

Hoop op bewijsmateriaal
Volgens Reichenbach en diens team FDJ, is de actie van Moscon een afrekening na een tweet van de Zwitser eerder dit seizoen. Moscon discrimineerde in de Ronde van Romandië Reichenbachs ploeggenoot Kévin Reza, waarna de Zwitser op Twitter hard uithaalde naar de Italiaan. “Plots kreeg ik een duw van Moscon. Hij heeft zich opzettelijk tegen mij geworpen. Er zijn renners die het hebben zien gebeuren en willen getuigen. Want dit kan echt niet door de beugel. Mijn ploeg heeft me aangespoord om een klacht in te dienen. Ik hoop ook dat een toeschouwer de val heeft gefilmd. Want ik besef ook dat het nu woord tegen woord is.”

Ongewoon
Het komt bijna niet voor dat renners hun collega’s voor het gerecht slepen. “Maar het recht eindigt niet aan de stadionpoort”, vertelt advocaat Johnny Maeschalck, gespecialiseerd in sportrecht. “De normale regels van het straf- en burgerlijk recht zijn ook van toepassing op de sport. Het is ongewoon. Maar als een renner vindt dat hem schade is toegebracht, heeft hij het recht om naar de rechtbank te trekken. Hij zal wel met bewijzen moeten komen. Liefst beelden, maar ook foto’s of ­getuigenissen kunnen volstaan.” Moscon zelf maakt zich niet zo veel zorgen: “We reden op een stuk ruw wegdek en zijn handen gleden van het stuur. Ik heb niks te vrezen, de waarheid zal wel aan het licht komen.”

Mogelijk volgt ook een schorsing

Gianni Moscon – foto: Sirotti

Reichenbach trekt dus naar de rechter, maar Moscon krijgt mogelijk ook de UCI nog achter zich aan. De Zwitser heeft namelijk ook een klacht ingediend bij de internationale wielerbond. Zij onderzoekt nu de zaak. Het komt niet vaak voor dat renners een schorsing krijgen naar het al dan niet bewust ten val brengen van een collega. Een bekend voorbeeld is de valpartij van Daryl Impey in de Ronde van Turkije 2009, toen Rabobank-renner Theo Bos hem in de laatste kilometer ten val bracht. Na onder meer het bestuderen van de beschikbare tv-beelden kwam de disciplinaire commissie van de UCI tot de conclusie dat Bos ‘het beeld, de reputatie en de belangen van het wielrennen en de UCI heeft geschaad’. Bos kreeg daarvoor een maand schorsing.

‘Sky verlengt desondanks Moscons contract’
Eerder dit jaar startte de UCI ook al een onderzoek naar aanleiding van de racistische uitlatingen aan het adres van Reza. Nadat Sky zelf besloot om Moscon voor zes weken te schorsen, is er van dat UCI-onderzoek niets meer vernomen. De Italiaan is bij Sky in het bezit van een aflopend contract, maar volgens SpazioCiclismo heeft Moscon inmiddels een nieuwe verbintenis getekend. Hij werd dit jaar onder meer vijfde in Parijs-Roubaix en derde in de Ronde van Lombardije. Daarnaast verrichte Moscon belangrijk werk in een knechtenrol voor Chris Froome in de Vuelta a España.

 
45 Reacties
Sorteer op:
25 oktober 2017
Die Moscon lijkt (!) toch een serieus probleem te hebben. Onder andere zijn eigen persoonlijkheid
25 oktober 2017
Tsja de schijn heeft hij natuurlijk tegen maar in wielrennen kan een ongeluk zo gebeuren, mocht het echt bewust zijn dan zal dit echt wel boven komen
25 oktober 2017
Als het afhangt van een toeschouwer die precies op dat punt van de afdaling heeft gefilmd, vind ik het een zwakke zaak. Niet slim van Bassie.
25 oktober 2017
Dit gaat hem niet worden voor Reichenbach want het donkerbruine vermoeden onstaat reeds bij mij dat de getuigen 2/3 eveneens 'aagespoorde' ploeggenoten zal betreffen. Dat hij bij voorbaat al om filmpjes bedelt maakt het niet makkelijker voor hem.
25 oktober 2017
Als iemand van zo iets groots onterecht beschuldigd wordt, reageert degene normaal wel anders dan 'zijn handen gleden van het stuur. Ik heb niks te vrezen'.
25 oktober 2017
Wie filmt er een filmpje van Reichenbach, lijkt op die politicus(naam ff kwijt) die Koot weergaloos naspeelde met ben ik in beeld? Vele letsels komen voort uit onbewust schuld van anderen dus dit is onmogelijk aan te kaarten, daarnaast kan Sky iets dieper in de buidel tasten.
25 oktober 2017
Moscon heeft de schijn uiteraard niet mee, maar zonder hard bewijs zul je hier juridisch weinig mee kunnen. Dat filmpje kun je wel vergeten, want als iemand het voorval op beeld had vastgelegd was het ongetwijfeld al lang opgedoken. Dan komt het dus op getuigenverklaringen aan, en de vraag hoe betrouwbaar die zijn.
25 oktober 2017
tja. ik kan er niks over zeggen, want het is niet duidelijk wat er nu gebeurd is. maar als je als mens/wielrenner continue van het ene naar het andere probleem rolt dan is de kans toch echt groot dat je daar zelf een flink aandeel in hebt. het is toch ook altijd diezelfde renner die altijd in vechtpartijen/geboks terecht komt (ik hoef geen naam te noemen lijkt me, die is wel duidelijk)
25 oktober 2017
Nooit meer laten rijden... die reichenbach. Een andere renner zonder bewijs zwartmaken, bah.
25 oktober 2017
@schipperaar wethouder Hekking van Juinen!
25 oktober 2017
Reichenbach speelt wel hoog spel. Het is voor hem te hopen dat hij duidelijke(re) bewijzen kan overleggen bij de rechter, anders wordt het straks toch vervelend terug keren in het wielerpeleton als hij bakzeil haalt. Moscon heeft zeker de schijn tegen na eerdere schermutselingen met FDJ. Dit moet natuurlijk ook geen president gaan scheppen, want dan is het hek snel van de dam. De UCI zou hierin ook sneller en daadkrachtiger moeten optreden.
25 oktober 2017
@lalsa Nee het was die Hagenaar van onderwijs dacht ik, ook nog burgermeester van A'dam die de Olympische spelen in een schone stad als Alkmaar voor deed en de plaatsnaam met een jute zak omwikkelde meesterlijk, we can sky from the Westertown and skate on the canals. Deedtman van onwijs en wetenschappen best sketch ever.
25 oktober 2017
Hou op over het daadkrachtig optreden van de UCI, toen Moscon aan de auto hing op het Wk had de UCi meteen moeten optreden en hem meteen uit de wedstrijd zetten, maar ja het is iemand van Sky, kijk maar naar de uitslag van het pakketje (doping), niets meer van vernomen.
25 oktober 2017
@ skylimit: ik probeer het af te leren om de taalpurist uit te hangen maar bij 'een president scheppen' moet ik toch echt even melden dat het 'een precedent scheppen' is, of je moet een graf willen graven voor iemand als Trump. :p
25 oktober 2017
Doomsday - 25 oktober 2017 om 15:20 Volgens mij bepaalt een rechter of het bewijs overtuigend is....?! Jij beschuldigt Reichenbach zonder bewijs dat hij zonder bewijs Moscon zwart maakt. De pot verwijt de ketel....
25 oktober 2017
@8.6 ik vind president eigenlijk wel passen in deze context met verwijziging naar de vele malloten van presidenten op deze aardbol. Maar je hebt volkomen gelijk, ik zat in mijn hoofd met jurisprudentie en precedent en dat wordt dan verbasterd naar "president.
25 oktober 2017
@sky Prachtige taalvondst, zou idd geen kwaad kunnen want die lomperik die er nu zit kunnen we missen als kiespijn, blijkt een iq van 69 te hebben samen met zijn eega.
25 oktober 2017
schipperaar - 25 oktober 2017 om 15:29 Zie PB voor de juiste oplossing.....
25 oktober 2017
@ schippie: ik moest wel lachen toen de ex van Trump beweerde de eigenlijke 'first lady' te zijn. Trumps huidige en jongere wipkip kon het niet zo waarderen. @skylimit: hij is wel leuk! :) on: zo'n Doomsday is natuurlijk in-triest, zonder enige info toch maar meteen je mening bepalen. als Reichenbach toch voldoende bewijs heeft sta je dan enorm voor lul met die mening.
25 oktober 2017
Dank je Koel, haalde Deetman/Thijn en Enkhuizen/Alkmaar door elkaar, is ook al ff geleden. Prachtig met de draai orgel muziek en Bie als onvervalst Olympisch lid, Ij see, Ij see. Delen!
25 oktober 2017
Deze stap maakt het voor mij aannemelijker dat er Moscon zich misdragen heeft. Indien het waar is blijf ik bij mijn standpunt dat het juridisch wel eens poging tot doodlsag kan zijn als je iemand in volle afdaling van de fiets duwt. Zal niet de eerste zijn die bij een val in een afdaling ten onder gaat. Maar laten we voor we oordelen wachten op de uitspraak van de rechter. Ik ben er groot voorstander van dat sportincidenten waarbij opzet in het spel is voor een civiele rechter komen. Als ik op mijn werk iemand mishandel gebeurt dat ook. Nu nog de karatetrappen in het voetbal aanpakken
25 oktober 2017
Mocht Moscon dit werkelijk gedaan hebben dan wordt hij hopelijk zwaar gestraft. Hij heeft de schijn tegen.
25 oktober 2017
Rare jonges die van FdJ . De winst van Demare in Milaan - San Remo en zijn sprintzege in de TdF waarvan o.a. Cav. en Degenkolb het slachtoffer waren en de ploeg samen met jury hun handen in onschuld wasten en Sagan de schuld kreeg.
25 oktober 2017
Het enige dat werkelijk te bewijzen is met beelden is dat Kevin Reza na afloop van de etappe in de ronde van Romandië ruzie kwam zoeken met Gianni Moscon. Al het andere wordt aangebracht door slechts één partij, namelijk de FDJ-wielerploeg. Just saying ....
25 oktober 2017
Op zich goed dat dit akkefietje nu netjes uitgezocht wordt. Tot die tijd onthoudt huize Rioolpijp zich van opinies over die kl##tz*k ;-). Off, over het scheppen van presidenten: er is een oude Fokke en Sukke die 'F & S scheppen een president heet'. U is in goed gezelschap.

Reacties zijn gesloten.