Reichenbach stapt naar de rechter en eist schadevergoeding Moscon

Reichenbach stapt naar de rechter en eist schadevergoeding Moscon

foto: Sirotti

woensdag 25 oktober 2017 om 14:02

Gianni Moscon wacht een roerig off season. De 23-jarige Italiaanse enfant terrible heeft tijdens de Tre Valli Varesine Sébastien Reichenbach een gebroken elleboog en een barst in zijn bekken bezorgd, is de Zwitser van mening. “Ik werd bewust ten val gebracht door Gianni Moscon. Hij moet betalen voor de schade”, vertelt Reichenbach aan Het Nieuwsblad.

Hoop op bewijsmateriaal
Volgens Reichenbach en diens team FDJ, is de actie van Moscon een afrekening na een tweet van de Zwitser eerder dit seizoen. Moscon discrimineerde in de Ronde van Romandië Reichenbachs ploeggenoot Kévin Reza, waarna de Zwitser op Twitter hard uithaalde naar de Italiaan. “Plots kreeg ik een duw van Moscon. Hij heeft zich opzettelijk tegen mij geworpen. Er zijn renners die het hebben zien gebeuren en willen getuigen. Want dit kan echt niet door de beugel. Mijn ploeg heeft me aangespoord om een klacht in te dienen. Ik hoop ook dat een toeschouwer de val heeft gefilmd. Want ik besef ook dat het nu woord tegen woord is.”

Ongewoon
Het komt bijna niet voor dat renners hun collega’s voor het gerecht slepen. “Maar het recht eindigt niet aan de stadionpoort”, vertelt advocaat Johnny Maeschalck, gespecialiseerd in sportrecht. “De normale regels van het straf- en burgerlijk recht zijn ook van toepassing op de sport. Het is ongewoon. Maar als een renner vindt dat hem schade is toegebracht, heeft hij het recht om naar de rechtbank te trekken. Hij zal wel met bewijzen moeten komen. Liefst beelden, maar ook foto’s of ­getuigenissen kunnen volstaan.” Moscon zelf maakt zich niet zo veel zorgen: “We reden op een stuk ruw wegdek en zijn handen gleden van het stuur. Ik heb niks te vrezen, de waarheid zal wel aan het licht komen.”

Mogelijk volgt ook een schorsing

Gianni Moscon – foto: Sirotti

Reichenbach trekt dus naar de rechter, maar Moscon krijgt mogelijk ook de UCI nog achter zich aan. De Zwitser heeft namelijk ook een klacht ingediend bij de internationale wielerbond. Zij onderzoekt nu de zaak. Het komt niet vaak voor dat renners een schorsing krijgen naar het al dan niet bewust ten val brengen van een collega. Een bekend voorbeeld is de valpartij van Daryl Impey in de Ronde van Turkije 2009, toen Rabobank-renner Theo Bos hem in de laatste kilometer ten val bracht. Na onder meer het bestuderen van de beschikbare tv-beelden kwam de disciplinaire commissie van de UCI tot de conclusie dat Bos ‘het beeld, de reputatie en de belangen van het wielrennen en de UCI heeft geschaad’. Bos kreeg daarvoor een maand schorsing.

‘Sky verlengt desondanks Moscons contract’
Eerder dit jaar startte de UCI ook al een onderzoek naar aanleiding van de racistische uitlatingen aan het adres van Reza. Nadat Sky zelf besloot om Moscon voor zes weken te schorsen, is er van dat UCI-onderzoek niets meer vernomen. De Italiaan is bij Sky in het bezit van een aflopend contract, maar volgens SpazioCiclismo heeft Moscon inmiddels een nieuwe verbintenis getekend. Hij werd dit jaar onder meer vijfde in Parijs-Roubaix en derde in de Ronde van Lombardije. Daarnaast verrichte Moscon belangrijk werk in een knechtenrol voor Chris Froome in de Vuelta a España.

Dit artikel delen:

45 Reacties

FritsvanHoefelen 25 oktober 2017 om 17:56

Goed dat Reichenbach dit doorzet. Wie A zegt, moet namelijk ook B zeggen.
Sky zal ongetwijfeld al wel druk bezig zijn om dit kapot te maken

Doomsday 25 oktober 2017 om 18:17

Hebben jullie ooit van laster gehoord? De wijze waarop reichenbach zich uit is er mijns inziens sprake van indien hij zijn gelijk niet krijgt. Dat kan behoorlijk schadelijk zijn voor een carrière. Mijn opmerking op een beperkt medium vergelijken met een dergelijke statement van reichenbach is lachwekkend.

PietFriet 25 oktober 2017 om 18:40

Doomsday er is alleen sprake van laster wanneer hij die het misdrijf van smaad of smaadschrift pleegt, weet dat het te last gelegde feit in strijd is met de waarheid. We zullen dus eerst moeten weten wat er daadwerkelijk gebeurd is om te beoordelen of er sprake is van laster.

Lalsacien 25 oktober 2017 om 19:01

@Limburgia je verwart het een en ander.
@fustviking ander bewijs is dat Moscon intern geschorst is door Sky, dat komt weer niet van FDJ….

Kelder is de Man 25 oktober 2017 om 19:03

Als Reichenbach hoopt dat het gefilmd is, zal hij vrij zeker zijn dat er opzet was en staat hij mi volledig in z’n recht er een zaak van te maken.

Covadonga 25 oktober 2017 om 19:25

Het kan natuurlijk ook dat hij al wel beelden heeft, maar deze niet overtuigend zijn….

Doomsday 25 oktober 2017 om 19:39

@pietfriet dat zou ook zomaar eens het geval kunnen zijn. Ook dat bewezen zien te krijgen is erg lastig maar ik ben van mening dat als je sterk staat je dit niet via de media moet willen uitvechten. Dan wacht je uitspraken af. Een oproep om goed beeldmateriaal maakt de uitspraken op zijn minst prematuur.

vlek 25 oktober 2017 om 19:57

Iemand die weet dat hij een klacht neerlegt terwijl hij weet dat er totaal geen grond is, die zal niet snel een oproep doen naar beelden van zijn val. Het lijkt me dan ook erg sterk dat je hier laster hard zoo Kinney maken. Reichenbach maakt wat dat betreft veel meer kans in het gelijk gesteld te worden.

Wildebert 25 oktober 2017 om 20:25

Gelukkig de humor is terug. Dank voor jullie bijdragen. Geschapen presidenten, een huis zonder Rioolpijp, maar toch Moscon even lelijk doorspoelen, fustviking en T ramp.
Vind de naam Moscon overigens wel wat duisters hebben, past goed bij zijn donkere outfit. Verder afwachten of de rechter vindt dat hij Reichenbach omver Skypte.

schipperaar 25 oktober 2017 om 20:43

@wildebert
Leuk, Moscon vietst alles op een hoop, toch wel mooi die licht arrogante blik vergeleken met de meute nonames al denk ik dat ie zijn moeder op handen draagt come siempre in Italia, mooi volk.
@koel
Pb.

achtpuntzes 25 oktober 2017 om 21:06

@ schippie:
Moscon is pas 23 jaar dus die zal nog wel thuis wonen en pas ver na zijn 30ste het huis uit gaan zoals de meeste van zijn mannelijke landgenoten.

schipperaar 25 oktober 2017 om 21:14

@8.6
Op dat moment nemen ze hun ouders in huis, zorg heet dat, “rust” huizen kennen ze amper. Tendens komt hier ook terug hopelijk.

Thailand 26 oktober 2017 om 10:53

Dit gaat wel heel ver, die Moscon lijkt gewoon een heet gebakerd mannetje van de straat wat heel makkelijk te triggeren is, je zegt wat tegen hem en hopla, de racistische teksten rollen eruit. Niet normaal en niet ok, hij heeft zijn terechte straf gehad.

Iedereen heeft het over de beeldvorming van hem, maar niemand heeft het over de beeldvorming van FDJ. Ik ben het eens met fustviking, het is steeds FDJ wat betrokken is bij dit soort zaken. Misschien moeten die ook gewoon gaan fietsen ipv zich op te winden over dit soort zaken.

albertooo 26 oktober 2017 om 18:34

@Thailand
Zijn ouders zijn appelboeren. Hoezo van de straat?

klootje kriekeljon 26 oktober 2017 om 18:58

Zal wel weer weggehaald worden, maar Italië is natuurlijk ook een land waar racisme een veel groter probleem is dan bijv. hier.

schipperaar 26 oktober 2017 om 19:00

@albertoo
Wekelijks op de markt waarschijnlijk, ga hem steeds leuker vinden met die lichte arrogantie, wordt vervolgd.

Mwielerfan 26 oktober 2017 om 23:26

@fustficking niet helemaal waar want sky heeft schuld bekend en moscon in naam geschorst dit voorjaar

Mwielerfan 26 oktober 2017 om 23:34

@Thailand welke straf heeft moscon gehad dan? Je bedoelt toch niet de fake straf in de tijd waarin hij toch niet koerste door zn de eigen ploeg? Of vind je dat echt een straf?

En telkens fdj? Er zijn niet zoveel andere ploegen met een donkere renner die moscon kan beledigen. Dat van demare is schandalig maar veel sprinters doen dat. Het schandaal ligt dan ook vooral bij de jury die niks hiertegen doet. Zn move in de sprint tijdens de val van cavendish zie ik ook elke week wel ongeveer. Ze worden nu genoemd maar het lijkt me niet dat fdj dit soort dingen meer heeft dan anderen.
Of bedoel je dat ze zich meer uitspreken tegen racisme? Lijkt me juist dikke plus

Alexander 27 oktober 2017 om 08:22

Reichenbach speelt hoog spel maar heeft ook gruwelijk fysiek letsel. Lijkt mij dat als je handen gewoon van je stuur gleden je echt geen rechtzaak gaat beginnen. Er is vast wel contact geweest. Het feit dat Moscon dat contact ontkent maakt hem in mijn ogen direct ongeloofwaardig. Als hij had aangegeven dat er contact was geweest maar absoluut geen opzet dan zou ik hem eerder geloven. Het nog bewezen krijgen lijkt mij flinke uitdaging maar feit dat ze het weken later alsnog door willen zitten lijkt erop dat de advocaat, die ongetwijfeld is geraadpleegd, hier wel kans van slagen in ziet. Kortom weer iets wat erop wijst dat Moscon hier nog wel slecht uit komt, maar zal wel geschikt worden.

Ik ben overigens GROOT voorstander van een civiele rechtzaak indien het feit heeft plaats gevonden. Het feit dat het tijdens sport gebeurt moet nooit carte blanche zijn om iemand ernstig fysiek letsel toe te brengen.

fustviking 27 oktober 2017 om 11:21

@Mwielewrfan, leer lezen en stop met het vrijelijk invullen van jouw gedachten.
Ik schreef: 'Het enige dat werkelijk te bewijzen is met beelden is dat Kevin Reza na afloop van de etappe in de ronde van Romandië ruzie kwam zoeken …'. Daar is niets aan gelogen en wel volledig waar.

  • 1
  • 2

Headlines

Materiaalzone

Populair