Reacties voor aanvang van de Ronde van Vlaanderen

zondag 7 april 2019 om 10:29
Reacties voor aanvang van de Ronde van Vlaanderen

foto: Cor Vos

Vandaag zullen we weten wie de 103e editie van de Ronde van Vlaanderen wint. Peter Sagan? Zdeněk Štybar? Of toch Mathieu van der Poel? Sporza bundelde voor de start de reacties van enkele hoofdrolspelers.

flag-be Greg Van Avermaet (flag-pl CCC)

Greg Van Avermaet won in zijn carrière al grote klassiekers, maar de Ronde van Vlaanderen staat nog altijd niet op zijn palmares. “Als er één koers is die ik nog wil winnen, dan is het de Ronde”, zo laat de Olympisch kampioen weten. “Ik ben er al enkele keren dichtbij geweest.”

De kopman van CCC staat met vertrouwen aan de start. “Ik hoor zeker bij de favorieten. Ik was goed in de E3 BinckBank Classic, een koers die toch het dichtst tegen Vlaanderen aanleunt. Dat geeft dan ook vertrouwen. Ik zit dicht tegen mijn topvorm aan.”


flag-be Deceuninck-Quick-Step 

Vrijwel alle ogen zijn gericht op Deceuninck-Quick-Step. De Belgische sterrenformatie beschikt met Zdeněk Štybar, Philippe Gilbert, Bob Jungels en Yves Lampaert over vier kandidaat-winnaars. “Het is mooi om als topfavoriet aan de start te staan, maar de koers moet nog worden verreden”, aldus Štybar.

Voor de Tsjech is het geen kwestie van moeten, aangezien hij al Omloop het Nieuwsblad én de E3 BinckBank Classic wist te winnen. Toch is de klassiekercoureur gemotiveerd. “De conditie is goed, maar ik ben niet de absolute kopman. Zo koersen we niet als Deceuninck-Quick-Step.”

Let op een vroege aanval van Bob Jungels – foto: Cor Vos

Misschien dat oud-winnaar Gilbert wel kan profiteren. Het is echter de vraag of de Belg weer topfit is. “Het gaat nu weer beter, al is het niet ideaal”, zo doelt hij op zijn maagproblemen. “Gelukkig is het vandaag goed weer.” Ook Lampaert en Jungels zijn gebrand op een goed resultaat. “Al ben ik ook content als er iemand van de ploeg wint”, aldus de Belgische kampioen. “Ik ga mijn best doen”, is de korte reactie van Jungels.


flag-be Sep Vanmarcke (flag-us EF Education First)

Het is toch een klein wonder dat Sep Vanmarcke aan de start staat. De Belgische klassiekerspecialist van EF Education First kwam namelijk zwaar ten val in de E3 BinckBank Classic. Het is vooral de knie die zorgen baart. “Ik voel het eigenlijk constant. Zonder tape kan ik helemaal niet fietsen. De pijn zal daarom snel terugkeren.”

Waarom staat Vanmarcke eigenlijk aan de start? “Het is vooral de hoop richting Parijs-Roubaix. Ik hoop volgende week toch nog iets uit te richten. Daarnaast wil ik de groep bijstaan. Vandaag koersen is niet gevaarlijk voor mijn knie”, verzekert hij.


flag-no Alexander Kristoff (flag-ae UAE Emirates)

Alexander Kristoff won vier jaar geleden nog de Ronde van Vlaanderen. Kan de winnaar van Gent-Wevelgem voor een tweede keer zegevieren in Vlaanderens Mooiste? “Ik zal dan wel moeten anticiperen”, is de Noor realistisch. “De Ronde van Vlaanderen is een veel zwaardere koers dan Gent-Wevelgem.”

“Het zal moeilijk worden om de klimmetjes te overleven. Ik zal de toppers niet kunnen volgen. Ik moet dan ook een voorsprong pakken. Je moet daar echter wel de benen voor hebben”, zo concludeert Kristoff.


flag-be Wout van Aert (flag-nl Jumbo-Visma)

Zdeněk Štybar is voorlopig dé renner van dit Vlaamse voorjaar, maar ook Wout van Aert maakte al indruk. Zo eindigde de kopman van Jumbo-Visma als tweede in de E3 BinckBank Classic. Daarnaast maakte hij in Gent-Wevelgem indruk op de Kemmelberg. De 24-jarige Van Aert is dan ook een van de topfavorieten voor de Ronde.

“Een hele eer”, zo reageert de Belg. “Ik start dan ook met het hoogst haalbare in het achterhoofd. De Ronde van Vlaanderen is een niet te onderschatten koers, dus moet ik krachten sparen. Ik hoop zo fris mogelijk de finale te bereiken. Vervolgens moet je je instinct volgen.”

Wout van Aert (links) is een van de topfavorieten – foto: Cor Vos


flag-be Oliver Naesen (flag-fr AG2R La Mondiale)

Oliver Naesen is een van de topfavorieten voor de Ronde van Vlaanderen, maar de renner van AG2R La Mondiale kampt echter met bronchitis. Hoe gaat het nu met de West-Vlaming? “Ik denk dat het wel zal meevallen”, stelt Naesen zijn supporters gerust.

“Ik heb nog nooit gekoerst met antibiotica, maar ik ga uit van het scenario dat ik in topvorm ben”, vertelt hij lachend. “Ik denk niet dat ik moet anticiperen om de bergjes over te raken. Er zijn een paar punten waar je het initiatief kunt nemen. We gaan het zien”, zo besluit Naesen.


flag-sk Peter Sagan (flag-de BORA-hansgrohe)

Štybar, Van Aert, Naesen, Van der Poel… Veel favorieten zijn in vorm voor de Hoogmis. Maar hoe is het eigenlijk met Peter Sagan? De winnaar van 2016 wist dit seizoen nog geen klassieker te winnen. “Ik weet niet wat het gaat worden. Of ik een goede koers verwacht? Dat zullen we pas weten na de finish.”

Volgens Van der Poel was Sagan de sterkste renner in Gent-Wevelgem. “Ah, hij wil me dus extra druk opleggen”, reageert Sagan met een knipoog. “Het is altijd leuk als je een compliment krijgt van een andere renner. Of van der Poel zelf kan winnen? Alles is mogelijk”, aldus de drievoudig wereldkampioen.


flag-be Tiesj Benoot (flag-be Lotto Soudal)

Renners als Van der Poel, Sagan en Van Avermaet kunnen gokken op hun (sterke) sprint, maar Tiesj Benoot zal solo moeten aankomen. In Dwars door Vlaanderen (vijfde) liet hij wél zien in vorm te zijn. “Ik kon echt strijden om de overwinning. Ik hoop vandaag hetzelfde te doen”, aldus de renner van Lotto Soudal.

Met Tim Wellens en Jens Keukeleire kan hij alvast rekenen op een sterke ploeg. “Hopelijk kan iemand van ons wegrijden in de finale. De koers zal dit jaar minder gecontroleerd zijn, aangezien er veel renners zullen aanvallen. Weinig coureurs willen met Sagan of Van der Poel naar de streep rijden.”

Tiesj Benoot bekijkt de tegenstand in Dwars door Vlaanderen – foto: Cor Vos


flag-au Michael Matthews (flag-de Team Sunweb)

Michael Matthews lag een maand geleden nog volledig in de kreukels, maar vandaag begint de Australiër als schaduwfavoriet aan de Ronde van Vlaanderen. “Winst zou echter een mirakel zijn”, is de renner van Team Sunweb realistisch. “Natuurlijk wil ik winnen, maar dat zou echt een droomscenario zijn.”

“Dat is dan ook niet de ambitie. Het is afwachten tot de daadwerkelijke finale. Of ik een topfavoriet heb voor de overwinning? Niet echt. We kijken vooral naar onszelf”, aldus 28-jarige spurter.


flag-nl Lars Boom (flag-nl Roompot-Charles)

Lars Boom leek na Le Samyn (vierde) klaar voor het Vlaamse voorjaar, maar de kopman van Roompot-Charles stelde teleur in de daaropvolgende klassiekers. Wat kunnen we van hem verwachten in de Ronde? “Ik zal moeten anticiperen op wat renners die halverwege de koers zullen aanvallen”, beseft Boom.

Met Boom, Štybar, Van der Poel en Van Aert zijn de (ex-)veldrijders goed vertegenwoordigd. Van wie verwacht Boom het meest? “Wout en Mathieu zijn natuurlijk nog redelijk onervaren in dit soort koersen. Štybar heeft meer ervaring en zit in de ploeg die de wedstrijd zal controleren. Die laatste is dus in het voordeel”, is hij van mening.

Dit artikel delen:

2 Reacties

quickstep 7 april 2019 om 10:41

come on quick step !

Mwielerfan 7 april 2019 om 13:51

Boom gaat nu anticiperen voor de renners die halverwege al aanvallen? Dus eerder dan halverwege al naar de kopgroep?
Heeft hij dat echt zo gezegd?

Headlines

Materiaalzone

Populair