Prudhomme: “Vital Concept moet geduld hebben”

maandag 8 januari 2018 om 18:39
Prudhomme: “Vital Concept moet geduld hebben”

Christian Prudhomme - Foto: Sirotti

Christian Prudhomme heeft een nadere uitleg gegeven over de uitgedeelde wildcards voor de komende Tour de France. Vandaag werd bekend welke vier ploegen een uitnodiging kregen. De nieuwe Vital Concept-ploeg van sprinter Bryan Coquard viel buiten de boot.

“Het spijt me voor Coquard”, vertelt de koersdirecteur van de Tour aan persbureau AFP. “Net zoals ik het jammer vond dat hij er vorig jaar niet bij was”, geeft hij aan. “De selectie was gecompliceerder dan afgelopen jaren. Alleen al in Frankrijk zijn er vijf ProContinentale ploegen die gaan voor vier plaatsen in de Tour.”

‘Voorstander van een open systeem’
Hij legt uit dat de beslissing deels op sportieve gronden is genomen. “We hebben de beste twee ploegen uit de tweede divisie uitgenodigd: Wanty-Groupe Gobert and Cofidis. Wij houden de ranglijsten in de gaten. We zijn voorstander van een open systeem, waar teams kunnen promoveren en degraderen. We willen ploegen die goed presteren helpen”, legt hij uit. Ook de aanwezigheid van Nacer Bouhanni bij Cofidis was belangrijk. “We willen hem een nieuwe kans geven. Hij won etappes in de Vuelta a España, de Giro d’Italia, de Dauphiné en Paris-Nice, maar nog nooit in de Tour.”

Daarnaast is hij erg te spreken over Wanty-Groupe Gobert, dat vorig jaar debuteerde in La Grande Boucle. “De renners van Wanty-Groupe Gobert hebben het vorig jaar erg goed gedaan in de Tour. Ze lieten zich zien in de ontsnappingen en waren veertiende in het ploegenklassement”, legt hij uit. “Daarnaast beschikken zij over de jonge Franse klimmer Guillaume Martin. Hij is op verschillende manieren interessant.” Direct Energie en Fortuneo-Samsic hebben de uitnodiging mede te danken aan het feit dat de Tour dit jaar respectievelijk de Vendée (waar de Tour van start gaat) en Bretagne bezoekt.

Skil als voorbeeld
Volgens Prudhomme moet Vital Concept zichzelf de tijd gunnen. Hij noemt het Nederlandse Skil (het huidige Sunweb) als voorbeeld. “Ik hoop dat Vital Concept snel succesvol wordt. Het is hun eerste jaar, ze ontwikkelen zich stap voor stap. Ze moeten geduld hebben in plaats van ongeduldig zijn”, geeft hij aan. “We houden van projecten die beetje bij beetje groeien. Dat hebben we gezien met Skil en Bora, twee ploegen die we geholpen hebben. En dat zien we nu met Fortuneo-Samsic.”

Als compromis is Vital Concept uitgenodigd voor het Critérium du Dauphiné. Delko-Marseille Provence rijdt Parijs-Nice. Prud’homme benadrukt dat ASO probeert het Franse wielrennen te steunen. “We hebben een soort morele overeenkomst met de Franse wielersport dat iedere ploeg uit de tweede divisie zich kan ontwikkelen en deel kan nemen aan Parijs-Nice, het Critérium du Dauphiné of de Tour”, geeft hij aan.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Mwielerfan 8 januari 2018 om 18:58

Die zag ik niet aankomen. Had dan ook de veertiende plaats in ploegen klassement over het hoofd gezien, gek genoeg.
Informatief dat g martin op verschillende manieren interessant is. Je gaat je afvragen op welke manieren dan.
Skil had destijds ongeveer evenveel in de tour te zoeken. Maar zij zijn maar 1x geweest toen. Hoewel hun Fransen wel minder waren. Coquard is in principe beter dan skil destijds, al is het er al enige tijd niet uitgekomen

Thijs E 8 januari 2018 om 19:14

Ik vind het wel een helder verhaal. Wanty heeft vorig jaar meermaals de vlucht van de dag verzorgd en zich helemaal het schompes gereden.

En alle wildcards voor Franse ploegen is ook teveel van het goede. Jammer voor Coquard, maar hij nam ook een risico door naar een kakelverse PC-ploeg te gaan.

WernerFranke 8 januari 2018 om 19:18

Prudhomme had al laten doorschijnen dat hij naar de ranking van de Europe Tour ging kijken. Wanty eindigt als eerste, dan kun je er ook niet meer omheen.

Scott Sunderland 8 januari 2018 om 19:19

Ik denk ook dat Vital Concept moet groeien nog inderdaad. De andere vier ploegen vind ik veel interessanter op papier. Coquard aardige renner. De rest niet bijzonder genoeg om een wildcard af te dwingen. Non selectie gerechtvaardigd.

tdcbolide 8 januari 2018 om 19:38

Wanty heeft met jongens als Odd Eiking en De Clercq toch wel geïnvesteerd om het beter te doen in de Tour en bovendien staan er nog jongens als Meurisse klaar

Mwielerfan 8 januari 2018 om 19:45

Met de versterkingen begrijp ik het ook wel een beetje.
De Europe tour als ranking neemt toch alleen resultaten mee in Europese wedstrijden? Dus zonder world tour? Het kan dus dat een team dat veel wint op .1 niveau het beter doet dan een team dat weinig wint maar wel enkele wt etappes en .hc etappes. Etappes zijn sowieso erg ondergewaardeerd in de meeste rankings.
Maar goed ik zag dat wanty ook op cycling rankings tweede pct team was en dat is een betere graadmeter dan Europe tour rankings

west 8 januari 2018 om 20:02

Wanty en Cofidis zijn de enige ploegen die uberhaupt iets te zoeken hebben op het hoogste niveau. Alle andere (Franse) proconti ploegen zijn gebaseerd op 1 renner met wat knechten.

ah-ja 8 januari 2018 om 20:07

Die Italiaanse pro conti ploegen vragen zelf geen wildcard aan of hoe gaat dat?

jkjustin 8 januari 2018 om 20:08

@west
Welke renners heeft cofidis behalve bouhani die een toegevoegde waarde hebben in de tour?

west 8 januari 2018 om 20:14

@jk
De gebroeders Herrada?

Col du Bramont 8 januari 2018 om 21:13

Zeer heldere tekst en uitleg. Niets aan toe te voegen.

mollemarijden 8 januari 2018 om 22:54

Volkomen logisch.
Cofidis en Wanty by far de 2 sterkste ploegen en daarna Fortuneo.
@jk
Simon, Maté, Navarro, Laporte , Edet, de 2 Herrada’s en bonnafond is echt wel een mooie ploeg alleen ze moeten wel echt gaan verjongen weet niet of ze dit jaar echt talenten hebben kunnen binden. Want de meeste die ik opnoem zitten al in de +30 !

Frits des Jeux 8 januari 2018 om 23:48

“Als compromis mag Vital concept de Dauphiné rijden” uh Prudhomme als je kopman Coquard is heb je daar weinig te zoeken. Ik zelf had liever Vital gehad dan Wanty, maar de keuze is te begrijpen.

In elk geval weer genieten van Warren Barguil! Wat heb ik van die renner genoten en het is ook gewoon een echte afmaker. Die finish met Uran in de Vuelta 2013, legandarisch.

Patat Lefevre 9 januari 2018 om 01:00

Ik zal het even kort uitleggen:
-De Tour was vorig jaar doodsaai.
-In de vlakke etappes was Wanty zo ongeveer de enige die aanval.
-Vital zou met een team komen dat alleen maar voor een sprinter (Coquard) gaat rijden -> nog mindsr aanvallers en nog saaier

Viktrodriguez 9 januari 2018 om 02:50

Coquard heeft zich de afgelopen jaren ook niet onmisbaar gefietst voor deelname aan de Tour. Zijn prestaties op het hoogste niveau waren niet bepaald van dien aard dat zijn ploeg er hoe dan ook bij moet zijn.

SCIC 9 januari 2018 om 18:07

Vital heeft geen enkele garantie voor de komende jaren. Kijk maar naar Delko, die is nog nooit uitgenodigd voor de Tour. Het enige dat Vital kan doen is vol in te zetten op punten vergaren in koersen die net onder het WT niveau liggen. Of Martin wegplukken bij Wanty :-)

SCIC 9 januari 2018 om 19:04

De keuze voor Wanty is, met een Franse kopman, voor ASO in eigen land wel te verkopen. Gaat ASO dezelfde criteria aanleggen als ploegen zoals CC, Israel CA, Gazprom en Roompot bovenaan staan?

Headlines

Materiaalzone

Populair