Provincie Limburg gaat samenwerken met Sunweb

Provincie Limburg gaat samenwerken met Sunweb

Dumoulin tijdens de huldiging na de Giro in 'zijn' Maastricht - foto: Marcel Koch

donderdag 23 november 2017 om 17:30

De Provincie Limburg en Sunweb hebben donderdagmiddag een handtekening gezet onder een samenwerking die de provincie en de Duitse wielerploeg met elkaar aangaan. Volgens De Limburger steekt de provincie de komende drie jaren in totaal een bedrag van maximaal €750.000 in de wielerploeg van Iwan Spekenbrink.

Geen unicum
Dat een overheidsinstelling investeert in een commercieel bedrijf, is niet helemaal nieuw. Zo was Ameland van 2007 tot en met 2009 shirtsponsor van FC Groningen, om op die manier meer toeristen naar het waddeneiland toe te trekken. “We hebben het laten uitzoeken of het geoorloofd is, en dat is zo”, vertelt gedeputeerde Ger Koopmans over de samenwerking met Sunweb. “We gaan nu uitzoeken wat voor projecten we kunnen doen. We hebben talloze ideeën en we gaan bekijken welke uitvoerbaar zijn. Te denken valt aan initiatieven om scholieren te stimuleren om te gaan sporten.”

Sunweb wil zich vestigen
Teammanager Spekenbrink wil de samenwerking aangrijpen om met Sunweb een nieuwe ‘thuishaven’ te zoeken. “Wij willen ons steeds meer gaan vestigen op een locatie, zoals voetbalclubs al doen. Dat zie je in de wielersport heel weinig, maar wij werken langzaam naar een model waarin werknemers op één plek trainen en misschien ook wel wonen. In ruil voor de steun van de provincie kunnen wij met rolmodellen zoals Tom Dumoulin kinderen laten inspireren.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

DeLuiaardVanLimburg 23 november 2017 om 17:55

Cool! Zolang het inderdaad geen ongeoorloofde staatssteun is inderdaad, ik ben niet heel erg thuis in die materie.

Verweggistan 23 november 2017 om 18:03

Als dit niet zou mogen kun je een half peloton opdoeken. Sport Vlaanderen, Israel, Marseille, Wallonië, Euskadi, Burgos..

Hoebele 23 november 2017 om 18:05

Is in Spanje en Frankrijk heel gewoon: Euskaltel, Galicia, Andalucia, Durango, Poitou-Charentes, Nouvelle-Aquitaine, Bretagne, Roubaix-Lille, Marseille.

marehoek 23 november 2017 om 18:10

Die Ger Koopmans is van ” alle markten thuis”( in de goeie zin) , deze weet
de subsidies wel uit te halen.
Valkenburg is een mooie vestigingsplaats voor Sunweb, niet presteren 10 maal
de Cauberg op, de tijd opnemen, niet snel genoeg geweest extra Cauberg, wat
zullen we dan veel klimmers krijgen.
Flauwekul natuurlijk maar het is toch een mooi initiatief , alleen dan wel onder
Nederlandse licentie, zodat we dan ook bij mooie overwinningen ons volkslied
horen en niet het Duitse.
Misschien stappen dan ook meer grote bedrijven in zoals DSM ( nu met kleine bijdrage) en Sabi, Engie etc.

Patat Lefevre 23 november 2017 om 18:20

Ach ja steek ons belastinggeld maar in zo’n flut ploeg. Schandalig!

ghostwriter 23 november 2017 om 18:25

@Patat Lefevre
In een buitenlandse ploeg ook nog!

vlek 23 november 2017 om 18:25

Beetje vreemd om nu nog te moeten uitzoeken met welke projecten ze deze uitgave om gaan omzetten in waardevolle zaken. Ik zou verwachten dat concrete plannen noodzakelijk zijn om zo’n subsidie er doorheen te krijgen.

MatthiasVDH 23 november 2017 om 18:57
Quote:
“…een model waarin werknemers op één plek trainen en misschien ook wel wonen. “

Lijkt me niet meteen een goede oplossing. Hoe wil je hier ooit buitenlanders mee naar de ploeg lokken, of zelfs NL renners die aan de andere kant van het land wonen? En moeten de klimmers, sprinters, puncheurs, tijdrijders, klassieke types etc dan binnen een straal van 50, 60km aan hun trekken kunnen komen? Lijkt me contraproductief te gaan werken, geen thuisgevoel, geen vertrouwde trainingswegen, geen optimale trainingsmogelijkheden.

Hoebele 23 november 2017 om 19:07

Volgens mij wonen (bijna) alle vrouwen van Sunweb in of rond Sittard. Met het Tom Dumoulin Bike Park, heuvel- en vlakke trainingsritten binnen handbereik. Werkt voor hen kennelijk goed.

marehoek 23 november 2017 om 19:17

@patat Lefevre, je doet je naam eer aan, doe er nog wat mayo (Belgische) bij.

Wielerfan1987 23 november 2017 om 19:23

Op zich vind ik het geen gek idee dat de provincie met Dumoulin als boegbeeld de jeugd aan het fietsen wil krijgen, het zou zomaar de juiste jonge rennertjes kunnen inspireren om zich bij een wielerclub aan te melden en de toekomstige Robert Gesink, Tom Dumoulin of Niki Terpstra te worden.

Enige dat mij steekt is dat dat overheidsgeld verdwijnt in een ploeg die in het buitenland is geregistreerd.
Zelfs al is dan 30 tot 50% van de organisatie Nederlands, ze doen de laatste jaren veel te veel hun best om toch vooral maar Duits te zijn.
Klop dan ook maar in Duitsland aan voor staatssteun zou ik geneigd zijn te zeggen.

WernerFranke 23 november 2017 om 19:32
Quote:
” Te denken valt aan initiatieven om scholieren te stimuleren om te gaan sporten.”

Steek dan 730.000 euro daar rechtstreeks in via bv extra subsidies voor sportclubs, extra opleidingen voor trainers/begeleiders, vernieuwingen in sportcentra etc en vraag aan Dumoulin of hij een tv-spotje wil opnemen voor 20.000 euro. Dat lijkt me toch net iets efficiënter te zijn.

AWestie 23 november 2017 om 23:22

Ik neig ook snel naar wat WernerFranke zegt, maar snap ook dat een Sunweb wat meer slagkracht heeft dan een plaatselijke sportclub. In de sport werkt topdown (dat is ook een begrip toch?) werken ook wat meer geloof ik. Geef de kennis het geld en maak afspraken over wat ze met gewortelde organisaties moeten doen (oftewel sportclubs) en je hebt een gouden combi.

Brummel 24 november 2017 om 08:27

Slechte zaak. Ben benieuwd waar ze het geld weghalen om dit avontuurtje te bekostigen.

Jibi 24 november 2017 om 08:36

Veel vraagtekens!

In het inleidende stukje mis ik de afwegingen die de provincie al- dan niet gemaakt heeft. Bij besteding van overheidsgelden zou een afweging van mate van belang sieren. Ik stel vast dat orkesten veel subsidies kwijtraakten. Veel gezinnen met kinderen zitten onder de armoedegrens. Chronisch zieken zien noodzakelijke aanvragen afgewezen en in december worden burgers in supermarkten gevraagd toch vooral wat te delen met minderbedeelden. in het kader van de Voedselbank. Probleemkinderen staan tegenwoordig veel te lang op wachtlijsten voor jeugdzorg en ga zo door. Ik vraag me af of meer geld voor commerciële sport ook aantoonbaar leidt tot meer sportbeoefening,hetgeen kennelijk op voorhand wordt aangenomen. Het moet toch pijnlijk zijn voor mensen die jarenlang- zonder daar een persoonlijk aandeel in te hebben gehad -moeten rondkomen van een kleine bijstandsuitkering en evenzo velen jaren al hun aanvragen voor bijzondere bijstand zien afgewezen. Pijnlijk voor ouders die beseffen hun kinderen zelfs niet het minimale te kunnen geven, om nu vervolgens vast te stellen dat tal van bedrijven worden bevoordeeld (dividendbelasting etc.) )Waar is de afweging en welk belang heeft de Heer Koopmans?
Ik hou enorm van sport en meer bewegen kan positieve effecten hebben in tal van richtingen, maar mijn voorkeur bij de besteding van overheidsgelden zou toch gaan naar die groepen die het geld het hardste nodig hebben. Ik denk dan aan faciliteiten voor kinderen.:subsidie aan muziekscholen, meer bewegingsmogelijkheden voor scholen, zwemlessen in het basisonderwijs en het meer ontvankelijk verklaren van aanvragen van chronisch zieke mensen.
Slot: Het lijkt erop dat de overheid twee kernprincipes uit de bestuurskunde uit het oog verloren is: Rechtsstatelijk handelen en recht doen aan de menselijke waardigheid. Ik had graag meer zicht gehad op de overwegingen die al-dan niet meegespeeld hebben bij de genomen beslissing.

john 24 november 2017 om 09:39

Ja die Koopmans weet ons belasting geld wel te verkwanselen

SvB 24 november 2017 om 09:43

Eens met Jibi. Doneer aub jaarlijks 250.000 aan alle wieler verenigingen voor de jeugd afdelingen, met als boodschap om bijvoorbeeld op scholen clinics te geven oid.
Ik gun het Sunweb en Spekenbrink, maar ik vrees dat de werkelijke reden voor deze gulheid van de provincie is ingegeven door leuke vooruitzichten bij ploegenpresentaties, meet&greets met Tom en Michael, een kek zwart-wit fietspakje voor de geïnteresseerde provincie medewerker, etc etc.
Iedereen met een fiets in NL weet toch al dat Limburg de fietsprovincie van ons land is?

Cavia 24 november 2017 om 09:47

Jibi. Voor 99 procent met u eens.

Thailand 24 november 2017 om 10:01

@ Vlek, ik ben ook geen specialist als het gaat om overheidsbudgetten, maar in het bedrijfsleven is het vrij normaal dat je beslissingen neemt op basis van hoog over voorstellen. Wat ik eruit haal is dat het verder gaat dan een basic sponsoring, het wordt een soort samenwerking waarbij de ploeg betrokken wordt bij maatschappelijke initieven in ruil voor de muntjes. Vrij normaal dat daar de details nog niet zijn uitgewerkt voordat de deal rond is. Daarbij gaat de ploeg zich vestigen in Limburg, en daar dus ook geld uitgeven.

@ Jibi, mooi emotioneel betoog, het bestemmingsbeleid van overheidsbudgetten is altijd een moeilijk onderwerp waarbij je nooit iedereen blij kunt maken. De een wil een kleinere overheid, de volgende een juist veel grotere, en weer een ander wil veel investeren in hulpbehoevenden, en dan zijn er ook nog mensen die het liefst zien dat we de gehele culturele sector op overheidsgeld laten draaien.
Inhoudelijk, zoals ik het lees gaan ze het mogelijk maken dat de lokale held en uithangbord ingezet kan gaan worden voor diverse maatschappelijke projecten, waarbij scholieren aan het sporten krijgen een van de ideeen is. Lijkt mij een prima initiatief. Daarnaast gaat de ploeg ook weer geld investeren in de lokale economie. Ik heb de business case uiteraard niet gezien, maar op basis van deze info zou dit best een redelijke investering kunnen zijn.

Jibi 24 november 2017 om 11:03

@ Thailand
Ik zie zelf mijn reactie NIET als een emotioneel betoog maar juist ingegeven door objectiveerbare redenen. Uit cijfers is vast te stellen hoe de overheid de laatste jaren de meest kwetsbare mensen en zij die extra ondersteuning het meest nodig hebben glashard in de kou liet en laat staan. Tot mij wendde zich een mevrouw die in een zeer moeilijke situatie zit wat gezondheid en daaraan andere gerelateerde problemen. betreft. Ik heb uit de stukken vast kunnen stellen dat over de afgelopen 7 jaar al haar aanvragenvoor bijzonder bijstand werden afgewezen. Daar zaten aanvragen bij die medisch noodzakelijk zijn. De gemeente had 75.000 euro in kas en besteedde daar slechts 13.000 euro van. Bij deze invalide mevrouw werd een aanvraag voor een nieuwe matras afgewezen, maar de gemeenteraad stemde wel binnen enkele dagen in met de toekenning van 60.000 euro voor het opknappen van 'een kunstwerk'. Ik vind dan dat het bestemmingsbeleid van overheidsbudgetten (cit. Thailand) helemaal NIET moeilijk is als je ook maar een beetje oog wil hebben voor menselijke waardigheid. Ik voeg geen nieuwe voorbeelden toe, omdat ik in mijn reactie eerder aangaf dat ik voorzieningen voor de jeugd (vooral uit arme gezinnen) prioritair vindt aan de zogenaamde uitstralingseffecten van geld voor Sunweb! Bedrijven moeten zelf het benodigde geld maar genereren. Als ik aan 100 mensen binnen Wielerflits zou vragen waaraan zij het eerste het geld wilden besteden…..matras voor invalide mevrouw of opknappen kunstwerk? , dan heb ik er alle vertrouwen in dat zij gevoelsrijk zullen reageren op voorliggende schrijnende situatie van mevrouw en zich voor haar sterk maken.

Brummel 24 november 2017 om 11:55

zeer eens met Jibi

montventoux 24 november 2017 om 13:42

Bijzonder! 750.000 Euri voor “we gaan nu uitzoeken wat voor projecten we kunnen doen”. Meerwaarde is vrij onduidelijk. Je kunt er niet van uitgaan dat Dumoulin tijd heeft voor een uitgebreide toernee langs de scholen … Verwachten ze Tom of Wilco, krijgen ze de vrouw van Spekenbrink met een lezing over 1t4i. Zoiets.

Leuk voor de ambtenaren in kwestie. Leuk voor de teamkas.

“Laten uitzoeken of het geoorloofd is”. Blijkbaar hadden ze elf ook al twijfels bij deze dubieuze subsidieverstrekking.

vlek 24 november 2017 om 13:56

De ploeg betrekken bij maatschappelijke projecten is heel mooi, maar je mag bij zo’n bedrag toch wel verwachten dat daar dan reeds enkele concrete plannen zijn vastgelegd? Wat als de concrete mogelijkheden na het uitzoeken ervan tegen blijken te vallen?

Headlines

Materiaalzone

Populair