Primoz Roglic: “Ik denk dat ik de Tour de France ga rijden”

maandag 28 oktober 2019 om 11:46
Primoz Roglic: “Ik denk dat ik de Tour de France ga rijden”

foto: Cor Vos (archief)

Primož Roglič denkt dat hij zich volgend jaar gaat richten op de Tour de France. Dat heeft de Sloveense kopman van Jumbo-Visma gezegd tegen Marca. “De parcoursen van de Giro en de Tour zijn al bekend, maar ik heb ze nog niet goed kunnen bestuderen. Ik hou van beide rondes, maar ik denk dat ik in Frankrijk zal rijden”, aldus Roglič.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

“Ik weet nog niet zeker wat het programma gaat zijn. We moeten het goed bestuderen op de bijeenkomsten die we straks hebben met de ploeg in Girona of Alicante”, zegt Roglič. Met de komst van Tom Dumoulin is het klassementsblok van Jumbo-Visma versterkt, wetende dat ook Steven Kruijswijk nog ambities heeft. Manager Merijn Zeeman sprak al van een grote puzzel, nu in de Giro veel meer tijdritkilometers zijn opgenomen dan in de Tour.

Dat er slechts een tijdrit in de Tour de France zit, doet Vuelta-winnaar Roglič niet veel. “Dat is de twintigste etappe, de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles, waar ik grote verschillen kan maken”, blikt hij vooruit.

“Ik zou het leuk vinden om daarna op het podium te staan. Ik zou graag de gele trui daar aantrekken en die dan in Parijs dragen. Toen ik zag dat ze de tijdrit op de laatste echte racedag hadden staan, was ik erg blij. Maar we moeten stap voor stap kijken. Ik heb de Tour nog maar twee keer gereden en moet nog voorzichtig zijn.”

Olympische Spelen
Kort na de Tour staan ook nog de Olympische Spelen, bijna gemaakt voor klimmers, op het programma. “Ik moet erkennen dat er niets is zoals de Tour de France. Mijn eerste doel is om mij daarop te concentreren”, aldus de Sloveen. “Wat ik wel weet is dat ik van alles wat je kan winnen, ik het liefst de gele trui zou winnen.”

Roglič reed afgelopen weekend het Saitama-criterium in Japan, in de buurt van het olympische parcours. “Mij is verteld dat het extreem moeilijk is”, zegt Roglič. “Daarom wil ik nog niet naar huis, want ik wil de route eens rijden. Het zal ongetwijfeld een van mijn grote doelen worden voor 2020.”

Dit artikel delen:

58 Reacties

kelderfan 28 oktober 2019 om 11:59

Roglič is bij TJV ook de grootste kanshebber om ´t geel mee naar Parijs te nemen.
Dat wordt nog een leuke 5 weken voor Zeeman & Co. En wie gaat hij mee krijgen om ’t grote doel te bewerkstellen. {Roglič met Dumoulin/Kruijswijk, Bennett, De Plus/Kuss, Gesink, Martin, Teunissen en Van Aert?}

Rhohan 28 oktober 2019 om 12:27

Dumoulin is volgens mij nog altijd de completere renner en beter op de langere cols van de TdF. Tot nu toe ook altijd de betere gebleken in dat werk.

Boomie1 28 oktober 2019 om 13:03

@ Rhohan, ik denk dat dat wel meevalt kijkende naar de afgelopen Vuelta.
Veel zal meer afhangen van hoe TD uit z’n blessure periode komt. Ik zie het nog wel gebeuren dat ze Roglic kopman maken met Tom en Steven in de schaduw zoals dit jaar Thomas en Bernal.

SVJ 28 oktober 2019 om 13:03

@ Rhohan En volgens mij ligt het parcours van de komende Tour Roglič weer beter, met z'n punch en daalcapaciteiten.

Maar ik denk dan ook dat Roglič een completere renner dan Dumoulin is.

Jean Dumas 28 oktober 2019 om 17:01

In topvorm is Dumoulin de man voor de Tour. Dan moet je Roglic niet meenemen.

Brabander 28 oktober 2019 om 17:58

Roglič lijkt mij juist ook completer. En dat komt dan vooral door zijn punch die hij op het einde nog heeft. Hij kan makkelijker mee met de springveren dan Dumoulin, die dan vaak altijd wel een seconde of 20 verliest

Samlambeej 28 oktober 2019 om 12:28

Kruijswijk sprak het reeds uit, dan Groenewegen, nu Roglic.
Het is wachten op Tom.

Een halve redding kan zijn dat Tom meerijdt tot einde week 2 en dan naar Tokio vliegt.

Groningen 28 oktober 2019 om 21:40

Dat laatste lijkt me onwaarschijnlijk, maar het is wel een belangrijk puntje: valt de tour te combineren met de olympische spelen?
ik vermoed van niet, en ga er dan van uit dat de tour voor de echte klassementsrenners belangrijker is.

rahimns 28 oktober 2019 om 13:02

Kan me niet voorstellen dat TJV een renner gaat meenemen die na 2 weken gaat uitstappen, daarvoor staat de Tour iets te hoog aangeschreven. Lijkt me tegenover Roglic of Kruijswijk (wie er dan ook kopman is) niet echt eerlijk. Die moet het dan opeens met minder ondersteuning doen.

Panache 28 oktober 2019 om 13:03

Tom Dumoulin zonder ketonen, was beter dan Roglic zonder ketonen.
Tom Dumoulin zonder ketonen, leek minder sterk dan Roglic met ketonen.
De vraag is: hoe sterk is een fitte Tom Dumoulin tov Roglic wanneer ze beiden de ketonen van Jumbo Visma tot hun beschikking hebben?

KimJungPoels 28 oktober 2019 om 13:21

Veel te simpel geredeneerd.

leegloper 28 oktober 2019 om 13:24

@Panache,
Staar je niet te veel blind op de ketonen. Ik denk dat Roglic sowieso gegroeid zou zijn. En in die Tour van 2018 was Dumoulin niet zo veel beter dan Roglic. Laatste bergrit was Roglic sterker.
Bij Dumoulin mag je blij zijn als hij dat niveau van 2018 haalt (en dat was erg hoog in Giro en Tour), Roglic doet volgend jaar waarschijnlijk weer een stapje beter dan dit seizoen.

xistnc 28 oktober 2019 om 13:59

Ik vind die redenering an sich heel realistisch. Hooguit zou ik het begrip ‘ketonen’ wat ruimer trekken.

nummer3 28 oktober 2019 om 14:03

Dumoulin had voor die Tour ook al een Giro in de benen he.

Romāns Vainšteins 28 oktober 2019 om 13:06

Roglic heeft de leetijd, het palet aan mogelijkheden, de instelling én de adelbrieven om een kopmanschap in de tour op te eisen. Of je Dumoulin als joker eveneens meeneemt is eerder de vraag.

Natte spons 28 oktober 2019 om 13:31

Tom is nog altijd degene die 2de wist te worden in de Tour en dat zonder ketonen, zonder een sterke ploeg en zonder sterke tweede man.
Roglic werd 1 keer 4de, toen Tom 2de werd.
Beiden wonnen een andere ronde, waarbij de Giro een ronde is waar de kopmannen zich echt op voorbereiden, de Vuelta is meestal een ronde die erbij wordt gedaan, of die wordt gereden omdat men geblesseerd was tijdens het eerste echte doel.
Als Tom weer op zijn oude niveau komt, schaal ik die nog steeds hoger in, zeker als hij ook ketonen slikt.
Alledrie zijn top5 (incl. Kruijswijk) waardig.

nummer3 28 oktober 2019 om 14:05

Ze schelen ongeveer een jaar qua leeftijd. Lijkt me nou niet direct de doorslaggevende factor.

Panache 28 oktober 2019 om 14:06

Dumoulin heeft de leetijd, het palet aan mogelijkheden, de instelling én de adelbrieven om een kopmanschap in de tour op te eisen. Bovendien de juiste nationaliteit voor ploeg en sponsor.

tendam 28 oktober 2019 om 14:09

Ah, nu zijn het de ketonen die Roglic zo goed maken. Dumoulin had vorig jaar al moeite om z’n wiel te houden bergop. Maar het is makkelijker om alles aan een wondermiddel te wijten.

kleomantre 28 oktober 2019 om 16:33

Gezien de prestaties van de afgelopen twee jaar is natuurlijk Roglic de eerste kopman.

Het is aan Dumoulin om aan te tonen dat hij nog op het niveau van voorheen kan meestrijden. Als hij dat niveau kan bereiken zullen de verschillen wellicht klein zijn en kan het kwartje naar zijn kant vallen en zal ook wel afgesproken worden dat die verschuiving gaat plaatsvinden.

Het is nu aan het team om hem een beetje in de luwte te houden, iets dat hijzelf graag zou zien zo gaf hij laatst ergens aan. Wil zelf denk ik ook af van de mentale belasting van het alleen moeten rooien en/of twee rondes in een jaar rijden. Het is dus ook nog maar afwachten hoe mentaal fris en scherp hij straks zal zijn (Alhoewel dat dit jaar wel goed is gelukt met Van Aert bij TJV). Zou me trouwens niks verbazen als Dumoulin op de middellange termijn (deels) afstapt van dat ronderijden en dat gezeik van journalisten en landgenoten dat hij de Tour moet rijden. Zie hem nog wel een doel maken van LBL, Strade Bianchi, MSR of Ronde van Vlaanderen. Wellicht dat hij daar meer prikkels van krijgt dan zich uit te hongeren om achter aliens als Froome aan te rijden.

Overigens verwacht ik bij de Meribel etappe moeilijkheden voor Dumoulin en vrijwel zeker (grotere) moeilijkheden voor Kruijswijk. Kruijswijk als schaduwkopman zal denk ik dan ook geen sprake van zijn als je de winst wil. Misschien kan hij wel mee als bruikbare teammaat als hij eerder in hoogvorm de Giro mag doen met degelijke ondersteuning.

Romāns Vainšteins 28 oktober 2019 om 18:07

Goede samenvatting Kleo, ik denk ook echt dat Roglic het uithongeren, bergtopzitten en alle labsessies beter aan kan dan Dumoulin, anno nu

Kevin Lowagie 28 oktober 2019 om 13:17

Als je Ineos wil pletwalsen en de Tour de France echt wil winnen, moet je starten met Dumoulin, Roglic en Kruijswijk. Dat gaat dan ten koste van de andere grote Rondes.
Maar ze hebben dit jaar de Vuelta reeds gewonnen. Het lijkt me de enige manier om de hegemonie van team Ineos/ Sky te doorbreken.

Romāns Vainšteins 28 oktober 2019 om 13:26

Als het doel is om een grote ronde te winnen stuur je datzelfde gezelschap naar de giro.

nummer3 28 oktober 2019 om 14:06

Maar volgens mij is het doel om de Tour te winnen…

Akiria 28 oktober 2019 om 13:29

Leuk voor Roglic.. alleen is er een probleempje voor hem.. namelijk de betaler bepaald en dat is toch echt jumbo.. dus is Dumoulin de aangewezen kopman….

kleomantre 28 oktober 2019 om 16:49

Helaas werkt het zo soms in de echte wereld, maar gelukkig zijn er altijd sterke figuren die dit soort onzin kunnen weerstaan. Contador die Armstrong zeer deed met een demarrage bv, was een mooi voorbeeld. Als je zo goed als Roglic bent en dan gaat inhouden ben je of A niet goed wijs of B je bent een zwakke broeder die niet de absolute honger heeft.

Kosmonaut 28 oktober 2019 om 13:46

Roglic de Tour en Dumoulin de Giro lijkt me opzich best logisch aangezien Dumoulin dan ook naar Tokyo kan wat voor hem heel belangrijk is. Maar het is natuurlijk afwachten wat Frits wil.

Akiria 28 oktober 2019 om 13:51

Lijkt overduidelijk wat Frits wil……”Sponsor Frits van Eerd, de baas van supermarktketen Jumbo, legde de extra miljoenen op tafel om de komst van Dumoulin mogelijk te maken. Het idee is, dat Jumbo met Tom Dumoulin en Max Verstappen (en ook nog een schaatskampioen of twee), grote helden van de Nederlandse sport, reclame laat maken voor zijn winkelketen, die het gevecht met Albert Heijn wil winnen.”

leegloper 28 oktober 2019 om 14:28

@Akiria,
Waar komt dat stukje vandaan? Zeer ambitieuze plannen, Ineos en AH verslaan.

Akiria 28 oktober 2019 om 14:46

@Leegloper wel eens nagedacht over dit stukje… Als klap op de gele vuurpijl presteren de gesponsorde sportploegen in de Formule 1 en het wielrennen natuurlijk fantastisch. Leidt dat tot meer omzet? Ja, blijkt uit cijfermatige analyse, maar zeker zo interessant voor Jumbo is het effect op de top of mind merkbekendheid in België, waar het concern dit najaar zijn eerste 3 vestigingen in Vlaanderen gaat openen. Reken maar dat Wout van Aart en Max Verstappen een rol gaan spelen bij de opening van die winkels.

leegloper 28 oktober 2019 om 16:31

Leuk stuk.

rahimns 28 oktober 2019 om 16:58

kanttekening bij dat stuk is dan wel dat het de opinie is van Wagendorp en geen quote van Van Eerd, daarnaast werd het geschreven voordat Roglic de Vuelta had gewonnen. Wat ik in ieder geval uit de woorden van Plugge heb begrepen is dat de sponsoren niet bepalen wie waar start, dat doet de ploegleiding in overleg met de renners. En dat het voor hun ook niet uitmaakt wie er van de ploeg wint…

Akiria 29 oktober 2019 om 08:19

@rahimns dat Klopt, alleen wordt dit zo naar buiten gecommuniceerd…Maar intern zijn er wel andere belangen.. of denk jij dat Frits miljoenen neerlegt om Dumoulin te zien schitteren in de BinckBank tour? Wat denk je wat er gebeurd mocht hij de Tour winnen.. of Verstappen wereldkampioen F1 wordt.. dan komt de droom misschien uit.. AH verslaan.

west 29 oktober 2019 om 08:30

Ome Frits is toch ook gewoon een liefhebber met een veels te grote zak geld? Ja, natuurlijk wil hij alles winnen, ander wordt je ook niet zo stinkend rijk… Maar ik betwijfel of er heel veel meer strategie achter zijn beweegredenen zit dan de jongensdroom van een ontzettende sportgek?

Max01 30 oktober 2019 om 13:33

Het blijft hoe dan ook de kwestie wie maakt het meeste kans op winst in welke ronde. Jumbo is er ook niet bij gebaat als Dumoulin steeds in beeld komt als hij moet lossen. En ik denk echt dat de Giro TD veel beter past dan de Tour en dat Roglic meer kans maakt om de Tour te winnen.
Het gaat toch echt de ploeg zijn die hierover de meeste zeggenschap heeft én de beste inzichten. En niet de sponsor

leegloper 28 oktober 2019 om 14:34

Voor de sponsor is het vast ook mooi als Dumoulin (in oranje shirt) goud pakt in Tokyo. Dan is het logischer dat Dumoulin de Giro rijdt en Roglic de Tour, zodat Roglic vermoeid uit Frankrijk komt. Net zoals Roglic tussen Vuelta en Italiaans najaar een dip had op het WK.
En met een beetje geluk wint Kruijswijk als tweede kopman nog de Tour vanuit een lange aanval en dan is het helemaal jumbofeest.

kleomantre 28 oktober 2019 om 16:40

Dat is op zich ook een goede mogelijkheid. Zou een prima opzet van het programma zijn, waarbij ze over de hele linie kans maken en invulling kunnen geven aan persoonlijke doelen van de sterkste drie rijders en iedereen tevreden houdt. Vond Roglic-Kruijswijk prima overkomen in de Tour van 2018.

Tenzij iedereen het doel heeft de Tour te doen, dan moeten Dumo en Roglic maar gaan met Roglic als kopman en Dumo als dark horse.

venloos 28 oktober 2019 om 15:12

Als je kijkt naar 2019 is het wel erg chauvinistisch om te zeggen dat Tom meer aanspraak op geel zou maken. Echt onzin, eerst maar eens kijken hoe hij terugkomt

Franco Ballerini 28 oktober 2019 om 18:14

Inderdaad de grote vraag, evenals voor van Aert. Ondanks de ogenschijnlijke veel zwaardere val van Froome lijkt hij er behoorlijk beter voor te staan.

Ward 28 oktober 2019 om 18:36

Van de Roglic-Dumoulin discussies zijn we duidelijk nog niet af… Je zou haast wensen dat de Tour van 2020 al achter de rug was ;)

jan jansen 28 oktober 2019 om 18:41

Frits wil de tour winnen met Dumoulin, en Nederland ook.

Romāns Vainšteins 28 oktober 2019 om 21:23

Nederlanders zijn niet zo trouw hoor, wanneer Roglic beter (b)lijkt krijg je sowieso dit >

https://www.youtube.com/watch?v=BVecENKIbKg

kielabokki 29 oktober 2019 om 12:09

Bleef het daar maar bij. Nee dan krijg je de Jumbo-politie die volledig Kim Jong Un gaat op jouw mening. En die van jou. En ja ook de jouwe.

venloos 28 oktober 2019 om 21:28

@Romāns hahaha Echte vrienden, rijen dik echte vrienden

jan jansen 29 oktober 2019 om 12:02

Echte vrienden vind je bij WF

Krakowic 28 oktober 2019 om 21:32

Roglic heeft afgelopen jaar de Vuelta gewonnen, dan mag je toch eisen dat je het jaar daarop voor het allerhoogste wil gaan. Dus Roglic lijkt me zeker voor de tour. Daarnaast denk ik dat Roglic meer geschikt is voor het parcours en voor de klimtijdrit.

Dumoulin heeft daarnaast aangegeven meer interesse te hebben in de OS. Zeker afgezet tegen de houding van Roglic ten opzichte van de OS in dit artikel. Zou als ik Jumbo was toch inzetten op de Giro met Dumoulin (grote kans op winst dankzij vele t.t. kilometers, mits ouderwets goede Dumoulin natuurlijk), Tour met Roglic (start als één van de topfavorieten, sterke ondersteuning van schaduwkopman Kruijswijk).

Mocht Roglic de Tour winnen kan je misschien ook gewoon afscheid van hem nemen het jaar erop en dan vol voor Dumoulin gaan in 2021. Klinkt vreemd om afscheid te nemen van een tourwinnaar, maar er is maar één doel hoger dan het winnen van de tour voor Jumbo en dat is de tour winnen met een Nederlander. Dus dat zou dan die beslissing rechtvaardigen. Start Dumoulin de Tour in 2021 in het ideale scenario als Giro winnaar 2020 en mogelijk olympische gouden medaille winnaar.

maklukzat 28 oktober 2019 om 22:11

Roglic als kopman in de Tour lijkt me ook niet meer dan logisch gezien zijn ontwikkeling dit jaar. Een combi met Kruijswijk als reservekopman zou goed moeten werken, want ze hebben al eerder samen gereden in de Tour. Dumoulin kan dan mooi de combinatie Giro en OS doen.

Lapjestrui 28 oktober 2019 om 21:40

Dumoulin en Roglic gaan kopmanschap waarschijnlijk delen waarbij Dumoulin voorrang krijgt als 'ie weer top is. Roglic wacht dan een puissant, riante superlatievenbonus en mag later z'n ding doen. En mocht Dumoulin niet op topniveau zijn dan is er nog steeds geen man overboord. Prima scenario met de minste druk en optimaal spreiden van kansen. De 'verliezer' heeft nog een kans tijdens de OS.

Kruijswijk en de Giro. Kans op zoete wraak: podium (…).
Groenewegen: Italie, Spanje. Veel mooier dan Frankrijk.

Uitgepuzzeld!

Pietspeed 28 oktober 2019 om 22:27

Waarom Roglic dat denkt, blijkt iig niet uit het stukje. Hij wil het graag mss.
Maar enkele reacties lijken me wel waar : Ome Frits wil met Tom de TdF winnen, makkelijk zat. Het geel van de trui en TJV voor ome Frits. Of hem dat nu wat meer winkels in België oplevert of meer concurrentie met Appie zal ‘m uiteindelijk worst zijn. Die paar miljoen zijn peanuts. Denk dat hij al meer in Le Mans steekt… En uiteindelijk wie betaalt bepaalt, dan kan Plugge en Zeeman hoog en laag springen wat ze willen.

bart71 28 oktober 2019 om 22:33

Toch raar, dat hij in een interview dit nu aangeeft, terwijl volgens mij Dumoulin en Kruijswijk hebben aangeven eerst met de ploeg te zullen overleggen.

bart71 28 oktober 2019 om 22:35

Met raar, bedoel ik dat hij dit niet intern bespreekt maar via de krant….

BenderBeach 29 oktober 2019 om 10:47

+ 1

berggie1987 29 oktober 2019 om 02:35

Hoe zit het nu eigenlijk met de fitheid van Tom? Want als het een race tegen de klok wordt om echt op zijn absolute topniveau te komen, dan zou hij voor de tour toch ruim 6 weken extra de tijd hebben.

Sonsbach Allstars 29 oktober 2019 om 07:44

Ik heb dit ‘interview’ 3x gelezen en volgens mij is het van a t/m z verzonnen

theking 29 oktober 2019 om 08:44

Ik heb bij Roglic twijfels over de tijdrit op de voorlaatste dag. Hij is een begenadigd tijdrijder dat zeker. Maar in week 3 van een grote ronde kan ik me van hem enkel tegenvallende resultaten herinneren (2× tour en 1× giro). Daarbij zijn wel allerlei excuses opgegeven, maar feit blijft dat hij het eerst moet laten zien. Dumoulin daarentegen heeft ruimschoots bevestigd.

r_nijman 29 oktober 2019 om 10:41

Alles valt en staat met de doelstelling die team/sponsor zichzelf opleggen.

Is het doel ‘een grote ronde winnen in 2020’ dan kan je het beste de 3 kopmannen spreiden over het jaar, om de kans zo groot mogelijk te maken dat het een keer de goede kant opvalt. En dan zou ik kiezen voor Kruijswijk in de Giro (zware 3e week/vermoedelijk mindere tegenstand), Roglic in de Tour (beter in explosievere klimmen/klimtijdrit op voorlaatste dag) en Dumoulin in de Vuelta (meer tijd terug te komen van blessure dan starten in Giro). Met deze verdeling kun je ook Groenewegen met ondersteuning meenemen naar de Tour, zodat ook hij tevreden blijft. In een ideale situatie laat je één van de andere kopmannen in een andere ronde starten als schaduwkopman/luxe knecht. Bijv. Roglic in de Giro (3 tijdritten), Dumoulin in de Tour (als luxeknecht!) en Kruijswijk in de Vuelta als schaduwkopman.

Wil men echter voor de Tourwinst gaan, dan zou ik alles op alles zetten en je beste renners opstellen voor het klassement in de Tour. Dus met Roglic en Dumoulin als kopmannen, De Plus, Kuss en Gesink als klimknechten en Martin, Teunissen en van Aert/Hofstede voor het vlakke. Ik denk dat je in dat geval Kruijswijk niet mee moet nemen, omdat ik hem zelden voor een ander heb zien werken en hij ook niet dat explosieve heeft om achter een demarrerende concurrent aan te gaan als dat nodig is. Het bijkomende voordeel is dat je dan toch nog een kopman over hebt voor de Giro en/of Vuelta. Het blijft wel lullig voor Steven, die in 2019 3e is geworden in de Tour, maar die je dan nu niet meeneemt omdat-ie niet goed genoeg is…….

BenderBeach 29 oktober 2019 om 10:46

Arrogante kwal! Spreekt hier duidelijk voor zijn beurt. Ga eerst eens overleggen met ploegleiding en Tom (en Steven) voordat je zulke dingen roept.

En ja…dat het hem leuk lijkt om het geel in Parijs te dragen… Tsjah!

Headlines

Materiaalzone

Populair