Poulidor: “Mathieu van der Poel is van hetzelfde kaliber als Merckx”

maandag 19 juni 2017 om 08:31
Poulidor: “Mathieu van der Poel is van hetzelfde kaliber als Merckx”

Foto: Nico Vereecken / Photonews

Raymond Poulidor heeft veel vertrouwen in zijn kleinzoon Mathieu van der Poel. De 81-jarige oud-renner verwacht dat de 22-jarige renner in de toekomst mee zal dingen naar het geel in de Tour. “Als je kijkt naar wat Mathieu tot nu toe heeft gepresteerd, dan staat hij op zijn leeftijd al verder dan zijn vader en grootvader”, vertelt hij aan Sporza.

Poulidor denkt dat de toekomst van zijn talentvolle kleinzoon op de weg ligt. “Ik denk dat het onvermijdelijk is dat hij voor de weg zal kiezen”, aldus Poulidor. “Ik denk dat we hem ooit wel aan de Tourstart zullen zien en op termijn zal hij misschien zelfs als een van de favorieten voor de eindzege starten,” voorspelt hij.

“Nu zegt hij zelf dat hij te zwaar is voor het hooggebergte, maar er zijn genoeg renners geweest die veel zijn afgevallen en toch meededen in de bergen. Kijk naar Eddy Merckx. Toen ik die zag debuteren had ik nooit gedacht dat hij er ons ooit nog allemaal zou afrijden in de bergen. Ik denk dat Mathieu van hetzelfde kaliber is.”

Dit artikel delen:

57 Reacties

Noud89 19 juni 2017 om 08:34

Moeilijk te meten, ik denk in ieder geval dat renners van het kaliber Merckx in het huidige wielrennen niet meer het palmares van Merckx bij elkaar kunnen rijden.

Of van der Poel het niveau ooit ook maar gaat benaderen is afwachten, maar op voorhand zou ik zeggen dat die kans toch klein is.

RaketVuist 19 juni 2017 om 08:35

Eddy Merckx was op 22-jarige leeftijd al de winnaar van Milaan-San Remo, Waalse Pijl en Gent-Wevelgem. Hij reed podium in de RVV en LBL, werd wereldkampioen op de weg en reed top tien in de giro waar hij twee etappes won.
Sorry hoor, maar Van der Poel kan alleen maar dromen om ooit half zo goed te worden als Merckx.

Romāns Vainšteins 19 juni 2017 om 08:35

*Wrarghl*

NumberSeventeen 19 juni 2017 om 08:36

Zelfde bericht stond ook op het AD. Alleen het AD wist de primeur te melden van Poulidor de vader van Adrie was.

Frits des Jeux 19 juni 2017 om 08:36

Poupou vergeet even dat Merckx wat hulpmiddelen had. Los daarvan heeft Mathieu een hoop kwaliteit, maar hij zal dan wel heel snel uit het veld moeten en vol voor de wegkoersen gaan. En dan ook op het rondewerk richten in combi met Ardennenklassiekers. Hij doet nu teveel wat hij leuk vind. Op zich prima, maar hij kan er veel meer uithalen.

SolerEritrean 19 juni 2017 om 08:42

Hij zegt ook niet dat hij het palmares van Merckx moet hebben… Van het kaliber zijn aka zelfde hoeveelheid talent. En wat deze jongen kan, moutainbike-top, veldrit-top en eigenlijk ook Vlaamse koersen-top. Nu nog uitbreiden naar WorldTour-top wat zeker ook gaat lukken.

HoofdIsVrij 19 juni 2017 om 08:47

We gaan het allemaal meemaken…

Abdoe 19 juni 2017 om 08:49

Trotse opa’s zijn natuurlijk volkomen objectief…. inhoudelijk hierop ingaan lijkt me iig niet zo zinvol.

janwillem92 19 juni 2017 om 08:54

Aandoenlijk hoe deze man trots is op z’n kleinzoon. Slaat wat door in zijn optimisme maar daar is hij opa voor. Weet niet of dat nou voer moet zijn voor interviews en nieuws keer op keer.

Matthieu en z’n pa hebben volgens mij best een reele kijk, niet zo bang voor zelfoverschatting.

josi 19 juni 2017 om 08:54

Dat zullen wellicht meer trotse grootvaders van hun talentvolle wielrennende kleinzoon hebben gedacht. Het palmares van Merckx zal hij in ieder geval niet bij elkaar rijden, maar dat zal niemand in de moderne tijd lukken. Persoonlijk zie ik in Van der Poel meer een klassiekerrenner dan een ronderenner, net als zijn vader. Als hij al moeite heeft met de overstap naar de weg omdat hij de koersen te saai vindt, zal het rijden van een grote ronde trouwens wel helemaal een kwelling voor hem zijn.

Wheely 19 juni 2017 om 09:01

#opatalk

teunster 19 juni 2017 om 09:07

Hahaha hoe ruk je een uitspraak uit zijn verband :)
Leuk zo’n trotse opa en wat een mooie foto.

LaurentJalabert 19 juni 2017 om 09:13

Sja zolang ze niet dezelfde sport bedrijven kan je niet echt vergelijken. En om van een basketballer te zeggen dat ie die Champions League kan winnen is ook niet echt logsich. Ik wet dat die vergelijking een beetje overdreven is, maar MvdP doet er alles aan om maar niet op de weg te hoeven fietsen in al te spannende koersen en verslaat een keer Gilbert die zn eerste wedstrijd weer rijdt na zn blessure en nu zou hij de Tour kunnen winnen.

Misschien zou het beter zijn als we MvdP met zn allen niet zo zouden hypen, opa en papa incluis. Die Jongen wil lekker spelen en ziet het voor de rest allemaal wel. Als hij ooit voor de weg kiest gaan we wel zien wat er dan nog over is van dat talent.

Poeksel 19 juni 2017 om 09:18

In 2016: http://www.wielerflits.nl/nieuws/133563/poulidor-mathieu-klimt-beter-dan-merckx.html

Volgend jaar zegt ie dat Poulidor waarschijnlijk dat Mathieu bijna zo goed als Mercx is ;)

Guushovd 19 juni 2017 om 09:35

Yes, het wekelijkse speculatie topic over de toekomst van VDP op de weg.

Thailand 19 juni 2017 om 09:43

Ik vind Merckx ook bijna net zo goed als Matthieu… ;-)

Maar serieus, ik denk dat Poupou hier bedoeld dat hij het potentieel heeft om net zo te gaan domineren als Merckx, zoveel beter zijn dan de rest. Ik geloof ook dat het talent daarvoor aanwezig is, maar talent hebben is een, maar het tot dat niveau door ontwikkelen is een tweede. Erelijsten gaan vergelijken heeft sowieso geen zin, door verschil in tijd, doping, focus op wedstrijden, etc. Er zijn zoveel verschillen dat een dergelijk palmares nooit meer bij elkaar gefietst zal worden.

Speedy 19 juni 2017 om 09:49

Toen ik nog op mijn driewieler rondreed dacht mijn opa dat ook.

tvm 19 juni 2017 om 10:13

Mathieu in de gele trui, ik zie het eerlijk gezegd niet zo voor me.

kampioenvanhetkarakter 19 juni 2017 om 10:16

Ik denk dat niemand ooit te vergelijken zal met Merckx. Maar een trotse opa mag dat zeggen, en zo zie ik deze uitspraak ook.
In meerdere interviews lees ik dat Mathieu het gewoon saai vindt op de weg. Hij krijgt volgens mij ook niet echt een kick van winnen, maar meer van het rijden van een moeilijke afdaling, een wheelie bergop rijden enz. Eigenlijk is hij helemaal niet leep genoeg om een wegwielrenner te zijn.

Over de foto van de 3 generaties: Wat staat Adrie nog scherp!

Sephiroth 19 juni 2017 om 10:18

Een trotse opa, niks mis mee, jammer dat het een wielerlegende is en het daardoor wordt gezien als nieuws. vd Poel vergelijken met Merckx gaat niet, voor niemand in het huidige peleton trouwens. Niet omdat de een of de ander beter is qua getrapte waardes, maar om de omstandigheden.

Er zit een mega verschil in concurrentie, materiaal, voeding, training, techniek etc. Dat maakt het ten alle tijden een appels en peren vergelijking voor mij. Nog los van clean of niet clean als vraag natuurlijk.

Merckx was goed in zijn tijd, maar of hij nu net zo goed zou zijn met de getrapte waardes? dat is de vraag.

michielbrands 19 juni 2017 om 10:35

Van der Poel is misschien best even goed/talentvol als Merckx, het nadeel is dat er momenteel überhaupt veel meer talent/goede renners zijn als in de tijd van Merckx. Dominantie zoals Merckx in zijn tijd deed, is tegenwoordig niet meer nodig omdat de sport nu zoveel toegankelijker/groter/mondialer is ten opzichte van 30 jaar geleden.

Peter Sagan als goed voorbeeld is misschien nog wel beter als Merckx, echter domineert deze bij lange na niet zoals Merckx in zijn tijd deed.

Met bovenstaand stuk wil ik overigens op geen enkele wijze de prestraties van Merckx “downgraden”, alleen wel de vergelijking met de huidige renners zo “fair mogelijk” maken.

GreenDay 19 juni 2017 om 10:38

Raymond, stop met zoveel druk op de schouders van Mathieu te leggen. Je mag heel fier zijn op zo’n kleinzoon, maar laat hem gewoon Mathieu in plaats van Eddy zijn.

Doordrijver 19 juni 2017 om 10:57

Ach Frits des jeux… Het te verwachten triestige antwoord. Eén x enorm geflikt en verder hetzelfde als de tegenstand.

Kirsipuu 19 juni 2017 om 11:18

Prachtig zo’n trotse opa!

schipperaar 19 juni 2017 om 11:34

Vergelijken heeft geen zin maar schat hem hoger in als je zelfs op de mtb ieder op zij zet, 2/3 uur aan een stuk.
Ben benieuwd wat zijn tijd was geweest op de Ventoux als ie voluit was gegaan.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair