Portugese formatie W52-FC Porto volgend jaar niet te zien in het peloton
De renners van W52-FC Porto in betere tijden - foto: Cor Vos
maandag 24 oktober 2022 om 20:00

Portugese formatie W52-FC Porto volgend jaar niet te zien in het peloton

W52-FC Porto zal volgend jaar niet te zien zijn in het wielerpeloton. De veelbesproken formatie heeft in een brief aan de Portugese wielerfederatie laten weten dat het, na alle dopingzaken, geen aanvraag zal indienen voor een continentale licentie.

Zeven renners van W52-FC Porto zijn door het Portugese antidopingagentschap voor meerdere jaren geschorst. Zo moet João Rodrigues, die vorig jaar nog de beste was in de Volta ao Algarve, een straf van maar liefst zeven jaar uitzitten. Nog eens zes andere coureurs hebben een schorsing van drie jaar aan hun broek. Het gaat om Rui Vinhas, Ricardo Mestre, Ricardo Vilela, Daniel Mestre, José Neves en Samuel Caldeira.

Deze renners zijn door het Portugese antidopingagentschap ADoP geschorst wegens ‘bezit van een verboden stof en verboden methode’. De straf van Rodrigues (27) valt hoger uit omdat er ook nog eens afwijkende waarden zijn geconstateerd in zijn bloedpaspoort. In april kwam het nieuws naar buiten dat Nuno Ribeiro, ploegleider van W52-FC Porto, was opgepakt vanwege zijn betrokkenheid bij een dopingzaak.

De Portugese politie zette een groot team op de zaak en bij huiszoekingen werden, volgens diverse landelijke media, bij tien renners van het team dopingmiddelen aangetroffen. De UCI besloot vervolgens de licentie van de Portugese formatie in te trekken. W52-FC Porto was voor dit bewuste dopingonderzoek al meerdere keren in het nieuws vanwege dopinggevallen, maar nu heeft de ploeg ook besloten om voorlopig de stekker uit het project te trekken.

Slaagt Amaro Antunes er nog in om een nieuwe ploeg te vinden voor komend seizoen? – foto: Cor Vos

Toekomst van Amaro Antunes 
Het is voorlopig nog onduidelijk of de ploeg in 2024 weer zal terugkeren in het peloton. Een andere vraag is wat de toekomst nu brengt voor Amaro Antunes, in 2017, 2020 en 2021 nog winnaar van de Volta a Portugal. De 31-jarige klimmer is de enige renner van W52-FC Porto die niet is geschorst wegens dopinggebruik of betrokkenheid bij de zaak. De voormalig renner van CCC tekent binnenkort wellicht voor een andere ploeg, al is er nog geen duidelijkheid over zijn toekomst.

 
1 Reacties
Sorteer op:
25 oktober 2022
de dag die je wist dat zou komen

Reacties zijn gesloten.