Ploegleidster Carmen Small verlaat Jumbo-Visma voor nieuw avontuur
Small was dit jaar nog ploegleidster bij Jumbo-Visma - foto: Cor Vos
maandag 6 november 2023 om 17:32

Ploegleidster Carmen Small verlaat Jumbo-Visma voor nieuw avontuur

Carmen Small zal volgend jaar achter het stuur kruipen van de volgwagen van EF Education-Cannondale. De 43-jarige Amerikaanse oud-wielrenster komt over van Jumbo-Visma, waar ze de voorbije twee seizoenen ploegleidster was. Bij EF Education-Cannondale zal ze worden herenigd met Esra Tromp.

Tromp en Small werkten bij Jumbo-Visma al samen. Tromp was tot eind mei manager bij de vrouwenploeg van Jumbo-Visma, maar besloot halverwege het seizoen te vertrekken. Ze werd goed twee maanden later aangekondigd als de algemeen directeur van EF Education-Cannondale, een ‘nieuw’ vrouwenteam van EF Education-EasyPost. Het feit dat Tromp nu bij de Amerikaanse formatie zit, was voor Small een belangrijke reden om te tekenen.

“Ik heb alleen maar positieve ervaringen overgehouden aan de samenwerking met Esra”, laat Small weten in een persbericht. “Ik geloof in haar kwaliteiten, ze is een waanzinnig goede manager. Ze weet echt het beste in mensen naar boven te halen, en kan een team echt naar een hoger niveau tillen. Weer met Esra samenwerken stond helemaal bovenaan mijn prioriteitenlijstje”, spreekt de oud-renster vol lof.

“Toen Esra me benaderde, vond ik het meteen super interessant. Het is namelijk een nieuwe formatie en ik heb al ervaring met het opbouwen van een ploeg”, doelt Small op haar tijd bij Virtu Cycling. “Dit is dus zeker niet nieuw voor mij, maar wel leuk om te doen. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om echt iets op te bouwen. Dat trekt me aan.”

EF Education-EasyPost kondigde begin juni een ‘eigen’ vrouwenteam aan: EF Education-Cannondale. Dat was enigszins opvallend, omdat er afgelopen seizoen al een vrouwenteam reed onder de naam EF Education-TIBCO-SVB. Die ploeg, waar EF titelsponsor was, is alleen geen eigendom van het bedrijf dat achter de mannenploeg van manager Jonathan Vaughters zit.

De licentie van EF Education-TIBCO-SVB is in handen van Linda Jackson. Deze ploeg zal volgend jaar niet meer in het peloton te zien zijn. De vrouwenploeg stopt definitief omdat er niet voldoende sponsoring is gevonden.

EF Education-Cannondale zal overigens nog niet op het WorldTour-niveau actief zijn. De nieuwe ploeg van Vaughters – met Esra Tromp als algemeen manager – zal starten als een continentale ploeg.

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
De leegloop bij Jumbo is toch redelijk opvallend. Blijft weinig kwaliteit over.

Ik kan het gemist hebben, maar is het al bekend of het vrouwenteam meegaat in de Visma-Lisa Bike?
  6 november 2023 20:40
  Geen idee of het kwaliteit is wat weggaat. Rommelt wel in elk geval.
  6 november 2023 21:24
  Pun intended
  6 november 2023 21:40
  Dat was volgens mij wel de bedoeling, enkel de schaatsploeg wordt losgelaten. Ik kan ook geen reden bedenken waarom ze niet de vrouwenploeg zouden willen sponsoren. Moet er wel flink wat kwaliteit bij. Met Vos (2025), Henderson (2024), Markus (2024) en van Empel (2024) als kopvrouwen heb je inclusief de bevestigde transfers enkel jonge talenten ter ondersteuning.

  Geen betere ondersteuning dan zie ik Henderson en Markus ook wel vertrekken. Dan kun je de ploeg beter opdoeken.

  Als je ziet hoeveel stafleden er al dan niet gedwongen vertrekken en samen ergens anders verder gaan en rensters die vrij massaal verkassen kan het m.i. bijna niet anders dan dat er intern al langere tijd veel mis is.
6 november 2023 17:45
Wordt wel interessant om de prestaties van deze 2 ploegen volgend seizoen naast elkaar te leggen.

Kunnen we er meteen achter komen hoe groot de rol van Tromp (en Small) was bij het toch vrij waardeloze presteren van de dames van Jumbo.
  6 november 2023 17:59
  Het antwoord ligt in de vraag…de kwaliteit van de ploegleiders/trainers hangt voor 99% af van de kwaliteit van de atleten die ze begeleiden…
7 november 2023 10:11
@Mike1976 er wel eens aan gedacht dat rensters langdurige overeenkomsten hebben?
Als het eind contract is dan is een renster vrij om te vertrekken en soms is na een paar jaar de magie tussen sporter en coaches ook verdwenen.
  7 november 2023 15:53
  Natuurlijk, maar bij een goed geleide succesvolle ploeg is verlengen nogal wat evidenter dan je jaren verdoen in een chaotisch losgeslagen schip. Een carrière is voorbij voordat je er erg in hebt.

  Vos kampt steeds vaker met blessures en van Empel rijd een beperkt wegseizoen. Is voor ambitieuze rensters met goede benen alle kans om voor eigen succes te gaan. Maar dat gebeurd eigenlijk niet als de kopvrouwen niet aanwezig zijn of in geslagen positie zitten. Prestaties zijn afelopen jaar gewoon zeer matig geweest.

Reacties zijn gesloten.