Ploegleiding: “Lobato reageerde nergens op”

Ploegleiding: “Lobato reageerde nergens op”

Foto: Sirotti

zaterdag 16 december 2017 om 11:30

Nadat LottoNL-Jumbo eerder deze week bekendmaakte Antwan Tolhoek, Juan José Lobato en Pascal Eenkhoorn naar huis te hebben gestuurd vanwege het in bezit hebben of gebruiken van slaapmedicatie buiten de ploeg om, is nu ook meer bekend geworden over de toedracht van het incident.

De Nederlandse WorldTour ploeg heeft openheid van zaken gegeven in een reconstructie van de NOS. Dinsdagavond werden zowel Eenkhoorn als Tolhoek in verwarde toestand aangetroffen in het hotel. Beide renners waren wel bij kennis. Dit bleek niet het geval bij de Spaanse sprinter Lobato. “We zagen dat hij sliep. We probeerden hem wakker te maken, maar dat lukte maar niet”, aldus ploegleider Merijn Zeeman. Teammanager Richard Plugge zegt erg geschrokken te zijn van de situatie. “We stonden op een bepaald moment met wel 25 paarden aan hem te trekken, maar hij reageerde op niks.”

Hierop besloot de ploeg om contact op te nemen met de ploegarts, die het advies geeft om medische hulp in te roepen in de vorm van een ambulance. De Spanjaard, die inmiddels was ontwaakt uit zijn diepe slaap, werd vervolgens onderzocht door het ambulancepersoneel. “Lobato was in staat om op eigen kracht naar de ambulance te lopen”, vertelt Zeeman. De sprinter vertrok daarop, samen met Eenkhoorn en Tolhoek, naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Na enkele vervolgonderzoeken arriveerden Eenkhoorn en Lobato woensdagochtend weer bij het hotel. De renners moesten een paar uur later door de leiding nogmaals wakker worden gemaakt.

Het was aanvankelijk nog onduidelijk welk slaapmiddel de drie renners die bewuste avond hadden ingenomen. Het blijkt nu om het middel Noctamid te gaan, ook wel bekend als Lormetazepam. Dit middel wordt vaak kortstondig voorgeschreven aan patiënten vanwege de hoge verslavingsgevoeligheid. De vraag die nu heerst, is hoe de zaak zal worden afgehandeld. Zeeman stelt dat de ploeg zijn tijd zal nemen voor een weloverwogen besluit. “We zetten op dit moment alles tegen elkaar af, ook om de ratio en de emotie zo goed mogelijk van elkaar te scheiden. Maar iedereen binnen de ploeg neemt afstand van wat er is gebeurd. Het druist in tegen onze manier van het bedrijven van topsport.”

Dit artikel delen:

62 Reacties

jorryt 16 december 2017 om 11:32

Hoe dom kun je zijn

maurits1972 16 december 2017 om 11:33

Met dit nieuws was wf, wel heel laat. Dat stond gisteravond al op de nos. En ik had net die enquête van wf ingevuld en een hoog cijfer gegeven voor “snelheid van de berichtgeving” :)

leegloper 16 december 2017 om 11:36

Gewoon prima gehandeld door de ploegleiding in deze zaak. Alleen die 25 paarden lijkt me wat overtrokken. ;)

schipperaar 16 december 2017 om 11:39

Onbegrijpelijk dat duursporters slaapmiddelen nodig blijken te hebben, een of twee wijntjes en je slaapt als een roos maar dat zal ook wel verboden zijn.

horsm 16 december 2017 om 11:42

De tour win je in bed

dikkechaap 16 december 2017 om 11:44

Toevallig net dat boek van Thomas Dekker aan het lezen. Die trainingskampen gaan er zo te horen nog steeds hetzelfde aan toe.

Scott Sunderland 16 december 2017 om 11:45

Wel inderdaad benzodiazepinen dus. Dus uit dezelfde groep waar ook valium (Diazepam), xanax (Alprazolam) en seresta (oxazepam) in zitten.

Ik ben zelf bekend met de middelen. Zeker een slaapmiddel. Maar ook hebben ze een spierverslappend effect wat prettig is onder stress en bij gespannen spieren. Absoluut zeer verslavend. Als je ze te lang gebruikt heb je serieuze ontwenningsverschijnselen.

Dit mag je natuurlijk niet gebruiken zonder overleg met de ploegarts. Als ze alle drie dit middel namen dan is ook de vraagrelevant:

wie heeft het medicijn meegebracht en ook nog aan ploeggenoten verstrekt zonder overleg ??

Victor 16 december 2017 om 11:58

@ shipperaar, alcohol is net zo verslavend als lormetazepam (behorend tot de benzodiazepine’s). Een van de kenmerken is dat je steeds meer nodig hebt voor het zelfde effect, dit geld voor alcohol en benzodiazepine’s. Naast dat je van alcohol bij regelmatig gebruik juist slechter gaat slapen (korter en minder diep) slecht slaapmiddel dus.

daarnaast lijkt mij dit een indicatie dat individuele renners dus kunnen rotzooien met (al dan niet verboden) middelen, zelfs als ze ‘onder toezicht’ zijn van hun ploegleiding. En inderdaad, hoe dom kan je zijn……

Krentenbol 16 december 2017 om 11:58

@Scott ik vind de vraag wie het mee bracht ook wel interessant, dat is toch een soort van de initiator van de kwestie. Maar toch mag je hem er ook weer niet volledig op afrekenen dat hij het aan de rest verstrekt, de andere twee weten ook dat het niet is toegestaan en vragen/gebruiken het toch.

Mountainking 16 december 2017 om 11:59

Waarom gaan die jongens nog een beetje door het hotel lopen nadat ze een slaapmiddel hebben genomen? En waarom naar het ziekenhuis? Vreemd verhaal.

Prima Facie 16 december 2017 om 12:06

Waarom hebben die mensen geen recht op privacy? Mensen maken fouten, en in dit geval hebben ze vooral zichzelf ermee. Houd dit gewoon binnenskamers zoals dat bij vrijwel elke organisatie gebeurt.

Covadonga 16 december 2017 om 12:07

Dit is toch wel bizar en bijzonder schimmig. En wat gebeurt er nog meer, vraag ik me dan af?

OscarV 16 december 2017 om 12:11

Naar de eerste kunnen we alleen gissen. Wellicht waren ze zo ver heen dat ze geen idee meer hadden wat ze deden?
De tweede lijkt me duidelijk. Je renners zijn in de war en tijdelijk out van een onbekend middel. De enige juiste reactie is om ze na te laten kijken door artsen. Dus ga je naar het ziekenhuis.

reusjen 16 december 2017 om 12:11

@Mountainking
Dat lopen daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Bijv. de verwardheid of misschien hebben ze samen gebruikt en moest hij terug naar zijn eigen kamer. Dat je er een dokter bij haalt als iemand een slaapmiddel heeft gebruikt en niet meer wakker te krijgen is lijkt me ook niet vreemd. Diegene kan wel veel teveel genomen hebben en er in blijven.

Scott Sunderland 16 december 2017 om 12:12

@ Krentenbol

Zeker waar. Maar vergeet niet dat dit in principe medicijnen zijn die hier alleen op doktersvoorschrift te krijgen zijn, tenzij misschien ergens via internet uit het buitenland ofzo. Ik heb ook bepaalde medicijnen die dus strikt persoonlijk zijn. Als je die gaat uitdelen dan is dat een hele slechte zaak en zwaar aan te rekenen. Maar natuurlijk zijn ze alle drie in de fout.

Mountainking 16 december 2017 om 12:14

Toch wel behoorlijk paniekerig gereageerd van ploegleiding en arts. Zo gooi je een zweem van gerommel over je heen terwijl het een slaapmiddel betreft. Jongens naar bed sturen en intern straffen.

reusjen 16 december 2017 om 12:18

Ik heb zelf geen ervaring met slaapmedicatie, maar is get normaal dat je na het gebruik ervan verward bent en niet meer wakker te krijgen?

Krentenbol 16 december 2017 om 12:18

@Scott Zit ook wel weer wat in. Aangezien het ook best wel pittige medicatie is, lijkt het me dat je dit in het buitenland(Europa) ook niet zomaar ergens in een drogist kan kopen. Al hoewel ik heb ook wel gekke medicatie gewoon bij een drogist kunnen kopen in Italië, Spanje en Portugal. Dan is het nog steeds naïef en dom om het buiten de ploegarts om te doen, maar het voelt dan wel wat onschuldiger als dat het op doktersvoorschrift is.

Hoe dan ook kwalijke zaak, er zijn afspraken gemaakt, die zijn geschonden.

Stablinksy 16 december 2017 om 12:30

Dit is echt een raar verhaal.
In Italië werd het door voetballers gebruikt als negatieve doping. De doelman kreeg het product toegediend door een ploegmaat, omdat hij minder goed zouden presteren. Zijn ploegmaat had gegokt dat ze zouden verliezen.
https://www.researchgate.net/publication/51695676_Anti-negative-doping_testing_A_new_perspective_in_anti-doping_research

winningmood 16 december 2017 om 12:30

Wat valt er te overwegen? …..zero tolerance is toch zero tolerance.

horsm 16 december 2017 om 12:41

@winning, maar het gaat toch niet om doping?

Scott Sunderland 16 december 2017 om 12:49

@ reusjen

Ja dat kan absoluut. Maar het betekent wel dat je veel te veel hebt ingenomen. Het zijn rustgevende middelen.

Scott Sunderland 16 december 2017 om 12:54

Benzodiazepinen beïnvloeden trouwens ook je reactievermogen nadelig, wat met name lastig is in het verkeer. Ik kan me voorstellen dat dat niet de bedoeling is als je een wielrenner bent. Gevaarlijk voor jezelf en voor anderen.

Het is geen doping nee. Je gaat er niks sneller van fietsen. Het maakt je zelfs slomer. Maar het zijn echt serieuze medicijnen hoor, vergis je niet.

doeme80 16 december 2017 om 13:15

Vdb nam ook zolpidem of stillnoct. Wanneer je er meerdere neemt ga je flippen. De moderne quaalude. Uit ‘wolf of wall street’.

Jungle Man 16 december 2017 om 13:18

Komt over als een oerdomme actie met gevolgen. Deze 3 renners zak ik vanaf heden met argus ogen gaan volgen (als ze nog een wielercarriere gaan hebben….)

Headlines

Populair

Materiaalzone