Ploegleider van Evenepoel ziet zwakke plek bij Roglic: “Ben zeker dat hij kan kraken”

maandag 27 maart 2023 om 08:40
Ploegleider van Evenepoel ziet zwakke plek bij Roglic: “Ben zeker dat hij kan kraken”

foto: Cor Vos

In Ronde van Catalonië leverden Remco Evenepoel en Primoz Roglic een hevige strijd, waarbij laatstgenoemde uiteindelijk aan het langste eind trok. Wat hebben hun ploegen geleerd van de afgelopen week, met het oog op de Giro d’Italia? In gesprek met Het Nieuwsblad deelden Merijn Zeeman (sortief directeur bij Jumbo-Visma) en Klaas Lodewyck (ploegleider bij Soudal Quick-Step) hun bevindingen.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

“Wat ik onthoud, is dat we in de lastigste rit, richting La Molina, Roglic hebben gekraakt”, zegt Lodewyck als het over de klimcapaciteiten van beide klassementsrenners gaat. “Mocht er nog vijf kilometer extra worden geklommen, kreeg hij een minuut aan zijn broek. Hoe meer beklimmingen onderweg, hoe beter voor Remco. De twee ritten waar Primoz goed presteerde, zijn die waar het heel de dag vlak was en die werden afgesloten met een halfuurtje klimmen. In de Giro zijn er een paar ritten met veel hoogtemeters. Ik ben er zeker van dat Primoz kan kraken als we hem daar vanaf het begin onder druk kunnen zetten.”

Zeeman erkent dat Evenepoel als klimmer gegroeid is, maar denkt niet dat de wereldkampioen qua conditie nog ontzettend veel kan verbeteren de komende weken. “Evenepoel zei voor de start dat hij aan negentig procent zat. Als dat zo is, dan gaat hij vliegen in Italië. Ik moet daarmee lachen. De vermogens die iedereen, dus inclusief Remco, deze week heeft gereden, waren niet normaal. Als je daar nog tien procent bijdoet, dan stijgt hij op in de lucht.”

De tijdrit van Evenepoel
Wat de sterkte van het team betreft, ziet Zeeman dat Soudal Quick-Step zich aan het ontwikkelen is als klassementsploeg. “Ze hebben laten zien dat ze heel sterk zijn en dat zal in de Giro ook zo zijn. Ze gaan uit van hun eigen kracht. Bij ons vallen Sepp Kuss en Steven Kruijswijk weg voor de Giro. In principe blijven Tobias Foss, Koen Bouwman, Michel Hessmann en Robert Gesink in de Giro-kern, en komen Wilco Kelderman, Jan Tratnik en Edoardo Affini er al zeker bij. We zullen sterker zijn dan nu, maar dat zal ook nodig zijn.”

Lees ook:
Evenepoel na ‘mooi gevecht’ met Roglic: “Blij dat ik hem kon kloppen in de sprint”

De Giro d’Italia bevat meer dan zeventig tijdritkilometers dit jaar. Wat voor rol gaat dat spelen? “In Catalonië was er geen tijdrit, in de Giro zijn er drie. Dat zal een groot verschil zijn”, denkt Zeeman. “Primoz is ook sterk tegen de klok, maar die new kids on the block zijn heel straf. En Evenepoel is dan nog next level. In de Giro kan het zijn dat Primoz daardoor een achterstand zal moeten goedmaken.”

Andere tactiek Soudal Quick-Step
Lodewyck vertelt dat Soudal Quick-Step in de Giro een andere tactiek zal hanteren, juist vanwege deze tijdritten. “Pakt Remco in Catalonië de leiderstrui, dan werd het een andere situatie. Dan wint hij wellicht drie ritten omdat hij economischer kon koersen, zoals Roglic nu deed. In het beste geval moet Primoz in de Giro de jager zijn.”

Al met al denkt Zeeman dat Roglic en Evenepoel momenteel ongeveer op gelijkte hoogte staan. “Er is weinig verschil nu tussen Evenepoel en Roglic en ik denk dat niemand kan voorspellen wie het finaal zal halen”, klinkt het.

Lees ook:
Roglic genoot van strijd met Evenepoel: “Het was een geweldige week”

Dit artikel delen:

49 Reacties

Geit in mijn Kelderman 27 maart 2023 om 09:13

Merijn Zeeman die ‘Ik moet daarmee lachen’ zegt. Dat betwijfel ik of dit het letterlijke citaat is. Dat zou een Nederlander nooit zeggen, die zegt ik moet erom lachen. De hunkering van WF om de teksten te doorspekken met Vlaams gaan nu zelfs tot citaten van Hollanders.

10
Steven_E 27 maart 2023 om 09:23

Gekopieerd uit een Vlaamse krant, die het Nederlands van Zeeman ver-Vlaamst zal hebben. Waarna WF het niet ont-Vlaamst heeft.

9
Wheely 27 maart 2023 om 09:44

Misschien zei Zeeman het wel expres zo met een knipoog. Het gaat tenslotte over een Vlaamse renner.

-1
Alexander 27 maart 2023 om 13:47

Ik zag er wel meerdere Vlaamse uitspraken in staan. Een Noord Hollander gebruikt “straf” niet zoals hier gebruikt en “wie het finaal zal halen” hoor ik hem ook niet zeggen. Raar dat zij de quotes niet gewoon letterlijk overnemen.

ON topic: Ploegen en kopmannen leuk aan elkaar gewaagd. Hopelijk blijven zij allebei overeind en gaan wij een mooie strijd zien.

0
thenewGOAT 27 maart 2023 om 22:04

Misschien wou hij gewoon iets zeggen over pannenkoeken, maar heeft hij zich vergist..

0
Cochise 27 maart 2023 om 08:55

Zou je Remco daar echt mee helpen? Die zever dat Roglic een minuut aan z’n broek zou krijgen als ze meer moesten klimmen in de laatste rit?

6
madeinstars 27 maart 2023 om 09:12

Ja, bijzondere manier van grootspraak. Als Lo Port een kilometer langer was, had Remco volgens die theorie ook een minuut aan zijn broek gekregen… Een beetje bescheidenheid zou daar geen kwaad kunnen. Zeker als je op de laatste dag nog een mooi cadeautje heb mogen uitpakken.

8
mocca 27 maart 2023 om 10:10

Ik denk zelfs meer als een minuut.

Waar Remco Roglic gewoon lost, maar primoz gewoon reed. Stond remco gewoon geparkeerd toen Roglic aanging.

3
Angelo Pauwels 27 maart 2023 om 10:32

Mocca, Remco had al een paar keer stevig aangevallen en dan begint hij dan nog overmoedig te sprinten van op 300 meter. Lijkt me vrij logisch dat je dan volledig parkeert.

0
debarreman 27 maart 2023 om 09:41

Leuk hoor, die psychologische oorlogsverklaringen.
En apart om te vermelden dat Evenepoel beter is dan Roglic in lange slopende bergetappes. In welke bergetappes heeft Evenepoel Roglic dan al naar huis gereden?

Hoe zou het met Vlasov gaan? Sivakov? Hart? Almeida? Vine?
Of zijn die nu al kansloos?

De analyse van Zeeman, het gaat om de tijdritten, snijdt meer hout.

4
Gelei 27 maart 2023 om 15:07

Simpel toch. Vuelta vorig jaar: Pico Jano (4100m vert.), Les Praeres (3700m vert.).

0
debarreman 28 maart 2023 om 00:23

Gelei, je vergeet etappe 14.

-1
Al Phila 27 maart 2023 om 08:56

Als REV had doorgereden bij zijn eerste overwinning, waar hij Roglic op slechts 2 seconden zet, had hij de leiderstrui gekregen en had het er voor de rest van deze ronde heel anders uitgezien.

3
bertus11-11 27 maart 2023 om 09:10

dat is het he., als, als, als…Dat is altijd makkelijk praten achteraf.

2
Gelei 27 maart 2023 om 09:12

Dat had gekund. Het was vrij duidelijk dat Evenepoel nog métier mist in sprintaankomsten boven. Lodewyck heeft wel een punt dat de rit met 4000 hoogtemeters Evenepoel beter beviel dan Roglic.

3
dakraamflats 27 maart 2023 om 08:50

Natuurlijk stijgt ie op in de lucht, hij is TheRainbow. Dus: Remco op 90%, Roglic op 50% in de revalidatiestand. Zin in de Giro

2
Steven_E 27 maart 2023 om 09:29

Of ook: Evenepoel ongerecupereerd vanop hoogtestage, en Roglic met een wedstrijd-prikkel van de Tirreno in de benen. Ook zin in de Giro!

-2
Angelo Pauwels 27 maart 2023 om 09:10

Volgens berekeningen zaten ze beiden deze week boven de wattages van Pogi en Vingegaard in Parijs Nice. Dus ik denk ook niet dat er nog veel bij kan. Anders mist Roglic zijn moment om dit jaar de Tour te winnen.

2
debarreman 27 maart 2023 om 09:54

Angelo, kan je dat concreter maken? Zeeman refereert er ook aan.

0
Theo H 27 maart 2023 om 10:16

Komisch dat Zeeman (terecht) zegt dat Evenepoel niet veel meer kan verbeteren terwijl er op dit forum meerdere kenners/Roglic-fans/ras-optimisten waren die beweerden dat Roglic in Tirreno en in Catalonië nog niet in de buurt van zijn beste vorm zat. Laten we zeggen, in het niveau van de analyses is er ruimte voor verbetering.

3
wielerlover 27 maart 2023 om 10:49

Er moet wel nog een kilootje af bij Evenepoel, om nog net iets makkelijker te klimmen (maar misschien de tijdrit net iets minder zo?). Voor de rest lijkt het me ook niet dat er door beiden nog meer verbeterd kan worden dan van 97-98% naar 100 te gaan

0
Glorious 27 maart 2023 om 09:12

Als als als, 3e week is belangrijk

2
Wheely 27 maart 2023 om 11:00

Zeker in de Giro. Deze ronde van Catalonie valt er niet mee te vergelijken.

0
Mooie Sjors 27 maart 2023 om 09:48

Ze lijken beiden goed in orde, maar de Giro is weer een andere koers. Andere favorieten zijn toch minder van het constante hoge niveau doorheen het seizoen dan Roglic en Evenepoel, dus wie weet kunnen die nog wel verrassen met hun vormpiek? Zeker als Roglic en Evenepoel 2019 style te veel met elkaar beginnen bezig te zijn. In het hooggebergte ruimte genoeg om een onverwachte genadeslag uit te delen.

Bovendien: ze moeten eerst maar eens in die derde week geraken, want voor hetzelfde geld ligt 1 van de 2 erbij ergens in de eerste week.

1
Klein Verzet 27 maart 2023 om 11:02

Ben benieuwd waar Evenepoel (en consorten) die extra 10% vandaan denkt te kunnen halen. Ook zou ik de vermogens die nu in Catalonië getrapt werden even willen inzien.

0
KopOverKop 27 maart 2023 om 14:44

10% niet maar met deze week achter de rug zullen ze beide nog iets verbeteren. Waren beide nog in opbouw fase.
Verder veel zever, straks zal blijken hoe het zit. Het enige logische is dat Roglic een lunch heeft dienvaak wat op kan leveren hoewel REV ook nu sterker sprint.
En dat mogelijk maar weten we niet REV gezien leeftijd fysiek nog meer rek heeft mbt verbeteren en zwaar belasten. Daartegenover staat ervaring, mentale hardheid wat ook eea oplevert.

M.a.w. we zullen het wel zien en wie weet hoe verrassend eea zich ontplooit. Dat is juist het mooie en daarom al dat dit gedoe zever.

0
S.t.B 27 maart 2023 om 13:12

“Mocht er nog vijf kilometer extra worden geklommen, kreeg hij een minuut aan zijn broek.“

Moet zijn…

“Mocht er nog vijf kilometer extra worden geklommen en onze Remco deed ze alle vijf in volle sprint, kreeg Roglic een minuut aan zijn broek”

0
Marik 27 maart 2023 om 13:39

Laten we eerlijk wezen, als REV en Roglic in de Giro net zo tekeer gaan als afgelopen week, dan halen ze allebei het podium niet.

0
Limal 27 maart 2023 om 13:49

Laten we eerlijk wezen, dat is wel een hééle grote open deur intrappen ;-p

0
Marik 27 maart 2023 om 13:59

En toch is het een groot gevaar voor beiden. Afgelopen week kan bij beiden het hoofd op hol hebben gekregen.

-1
Limal 27 maart 2023 om 14:31

Wat was er dan zo speciaal aan afgelopen week? In de bergritten werd er gereden zoals er altijd wordt gereden in bergritten, en de enige reden dat er de laatste twee dagen nog zo gekoerst werd was dat het de laatste twee dagen waren om een verschil van 10 seconden uit te wissen/te verdedigen. Dit laat zich eenvoudigweg op geen enkele manier vertalen naar een grote ronde met meerdere bergritten én drie tijdritten.

1
Marik 27 maart 2023 om 15:05

Ik ben je even kwijt, eerst zeg je dat het een hele grote deur intrappen is en in je laatste reactie lijk je het er juist mee oneens te zijn.

0
Limal 27 maart 2023 om 17:02

Ik help je graag: het is een open deur intrappen om op te merken dat een grote ronde niet op dezelfde manier gereden kan/zal worden als een rondje van een week. In Catalonië waren er drie bergritten, die amper voor afscheiding zorgden, waardoor ook de 2 etappes nadien nog strijd opleverden. Zo kom je aan 5 op 7 etappes waar er voor het klassement gevochten werd. Of zelfs 6 op 7 als je die eerste (sprint)aankomst meetelt. Natúúrlijk gaat deze ratio lager liggen in een grote ronde. Goes without saying…

1
Jean Dumas 27 maart 2023 om 16:42

Ik zou een beetje voorzichtiger zijn, maar wat de tijdritten betreft heeft Lodewyck gelijk. Verder vooral gegrinnikt over de uitspraak van Zeeman over de 90%.

0
dakraamflats 27 maart 2023 om 11:01

Jammer van die biljart tijdrit halverwege de giro, daar krijgt TheRainbow een minuut kado. Die klimtijdrit op de voorlaatste dag is wel interessant. Normaal gesproken zijn dan de beenkes van TheRainbow al leeg. En hoe gaat Roglic daarmee om, mentaal, met een tijdrittour20?

-1
Dave Dubbeldammer 27 maart 2023 om 12:44

Roglic en klimtijdritten als er druk op zit: ja, dat is een geslaagde combo LOL. Lachen verzekerd.

-1
Jose Maria 27 maart 2023 om 13:03

Hij vergeet daar wel aan toe te voegen dat er ook bij Evenepoel heel wat zwakke punten te zien waren die hem kunnen nekken. Bijvoorbeeld zijn korte lontje, Roglic die (terecht) in zijn wiel blijft zorgde al voor kortsluiting in zijn hoofd. Ook de bewijsdrang (of zelfoverschatting?) kosten hem onnodig 6 seconden. En eveneens niet onbelangrijk, ik vraag me af of Remco een beetje goed ligt in het peloton, zijn haantjesgedrag maakt hem ongetwijfeld minder populair. Er komt altijd wel een etappe waar je moet rekenen op wat hulp van andere renners. Remco is zijn eigen grootste vijand.

-1
11 na 11 28 maart 2023 om 02:06

Die perceptie heerst vooral bij fans en op sociale media heb ik de indruk. Al van meerdere renners gelezen/gehoord dat ze Evenepoel een leuke, vlotte open jongen vinden. Sagan, Valverde, Van der Poel, Van Avermaet… Sagan zei dat niet omdat hij zich verplicht voelde, want in het zelfde interview veegt hij de vloer aan met Van Aert. Van der Poel is enkele dagen met Evenepoel gaan trainen in Spanje, dat doe je ook niet als je elkaar niet kan uitstaan. Dus dat lijken me geen opsmuk verhaaltjes om de schijn hoog te houden.

0
Rulifaller 27 maart 2023 om 13:19

Mooie strijd tussen de twee mannen en hopelijk ook in de Giro!

Beetje jammer dat je een paar Vlaamse gasten hier het nodig vinden de grootspraak van Lodewijk nog wat te overtreffen. Remco heeft inmiddels geleerd dat hoe goed hij ook is, het ook verstandig is om respect te hebben voor de concurrentie. Hij heeft wedstrijden op grandioze wijze gewonnen, maar dat was niet tegen de beste renners op hun allerbest. WVA is ook in alle Vlaamse koersen verreweg superieur, behalve als MVDP en Pog erbij zijn, dan heeft hij serieuze concurrentie op ongeveer hetzelfde niveau. Hetzelfde zal gelden voor Remco met Roglic, Pogacar en Vingegard.

Niemand kan voorspellen hoe het zal gaan, ze kunnen allebei op hun gezicht gaan en ze kunnen ook allebei in de derde week net niet genoeg in de benen hebben, dat hebben we bij allebei al gezien. De A- ploeg van JV is duidelijk sterker maar de B ploeg van JV in de Giro zal ook ongeveer gelijk zijn aan de ploeg van QS, en ze zullen idd Kelderman nodig hebben op niveau ( die dan weer wel beter is dan de beste knecht van Remco). Tactisch en qua ervaring in dit soort races is JV verder, en Zeeman ipv Lodewijk lijkt me dan ook geen nadeel.

-1
stephano 27 maart 2023 om 15:07

Wie was ook al weer olympisch kampioen tijdrijden?

-1
11 na 11 28 maart 2023 om 02:10

Iemand die niet bij de beste tijdrijders ter wereld behoort op lange vlakke tijdritten.

0
Rode_Rick 27 maart 2023 om 15:52

Grote woorden gebasserd op één keer 2 seconden pakken. Helemaal aangezien Roglic 2 wedstrijden terug is, de pure wedstrijdhardheid nog niet echt heeft, en Evenepoel historisch gezien ook niet zijn best scoort in de zwaarste bergritten.

-1
Jumbo 27 maart 2023 om 10:57

Deze ronde waren de beide renners elkaar evenknie. Het grote verschil in de Giro zit hem inderdaad in de tijdritten. Daarin is Evenepoel de beste ter wereld, aldus inmiddels bewezen. Overkomt hem niets geks dan wint hij met tamelijke eenvoud de Giro.

De mannen die Roglic aan zijn zijde heeft, zijn minder sterk dan wordt gesuggereerd. Foss weet mij dit seizoen totaal niet te overtuigen en lijkt wel te blokkeren sinds zijn WK-tijdrit titel. Bouwman is ook niet van het niveau 2022. En Kelderman gaat sowieso weer kennismaken met het asfalt, de vraag is niet of maar in de hoeveelste etappe (noem mij a.u.b. geen doemdenker op grond van deze uitspraak, we zullen het straks wel zien). Voor Gesink diep respect verder, al tellen bij hem natuurlijk ook de dagen. Beetje hetzelfde verhaal met Kruijswijk, die wel veel berenwerk heeft verricht overigens de afgelopen week.

-5
madeinstars 27 maart 2023 om 11:46

Beste in de wereld? WK tijdrijden: 0. Olympisch kampioen tijdrijden: 0 (Roglic 1). EK tijdrijden: 1. BK tijdrijden: 1. Tijdrit overwinningen op WT niveau: 2 (Roglic 13).

Laten we het ook niet overdrijven, zeker.

2
wielerlover 27 maart 2023 om 11:48

Foss rijdt heus niet slechter dan vorig jaar, toen ging bijna alles mis doorheen het seizoen en kwam de wereldtitel des te meer als een verrassing. Hij is imo geen slechte klimknecht maar ook geen topper zoals Kuss. Het is dan ook zijn taak niet om er als laatste bij te zijn, dit lijkt me voor Kelderman te zijn in de Giro

-1
Dave Dubbeldammer 27 maart 2023 om 12:41

Ze zullen wel op tijd klaar zijn, en dat zal nodig zijn, want REV kwam uit voorbereiding, terwijl Roglic al in T-A bleek top te zijn. Al hebben de Hollandse knechten van Roglic inderdaad hun beste tijd achter zich.
Zal wel allemaal niet kloppen volgens de bijtjeslovers hier, maar je zal zien: de Catalaanse pannenkoek was voor Roglic, de Giro is voor REV en zijn luitenanten.
Ik hoop wel dat Roglic eens een ganse ronde op zijn velo blijft zitten, anders krijgen we weer dat gezeik, dat hij pech had.

-2
S.t.B 27 maart 2023 om 12:50

@Jumbo

Kruijswijk rijdt de Giro niet.
TT suprematie van Remco is een nogal idealistisch mantra wat vooral vanuit Vlaamse hoek wordt herhaald. Zou daar erg voorzichtig mee zijn. Roglic vindt het heerlijk om vanuit die underdog positie genadeloos hard toe te slaan. Iets ‘geks’ wat Remco zou kunnen overkomen is compleet geparkeerd staan zoals afgelopen vrijdag.
Kelderman en Tratnik zullen in topvorm en ‘solide’ op de fiets moeten zijn. Gesink loodst het zaakje wel door het laag en middengebergte, maar Bouwman, Foss en Hessmann konden mij ook bepaald niet overtuigen.

-1
Fenno de Groot 27 maart 2023 om 14:55

Beste tijdrijder in de wereld? Is dat niet Ganna? Dennis en Kung zijn ook erg goed. Verder kunnen van aert, pogacar, vingegaard en roglic zelf ook goed tijdrijden. En dan mis ik er vast nog genoeg. Evenenpoel hoort bij de top omtrent tijdrijden, dat ontken ik niet, maar om hem nou echt de allerbeste te noemen. Dat betwijfel ik. Mijn gevoel zegt toch ganna als beste.

0
11 na 11 28 maart 2023 om 02:41

Laat het ons houden op dat Evenepoel de beste klassementstijdrijder ter wereld is op dit moment?

Enkelen noemen Dennis nog, deze mensen hebben de laatste 3 jaren in een coma gelegen. Ganna? Won van zijn laatste 6 tijdritten er slechts één! Slechts 3de op het EK en 7de (!) op het WK. Ganna was al een tijdje veel minder dominant dan tijdens 2020, maar misschien zou het allemaal wel eens sneller bergaf kunnen gaan gezien de nieuwe regels, nu het niet meer toegelaten is om een volgwagen vol gestapeld met fietsen enkele meters achter zich te hebben.
Van Küng heeft Evenepoel al net te vaak (met groot verschil) gewonnen om die als beter te beschouwen.
Wie blijft er dan nog over? Van Aert, die zal op meerdere terreinen nog net dat beetje beter zijn vermoed ik. Foss kon het WK winnen omdat hij een week op het circuit kon trainen terwijl Evenepoel 3 dagen voor het WK met jetlag uit de Vuelta kwam. Dumoulin is op pensioen.
Pogacar? Reed al 4x een tijdrit tegen Evenepoel en even vaak was hij trager. Vingegaard? Ook die reed al 4x een tijdrit tegen Evenepoel en was al even vaak als Pogacar succesvol. Bissegger, Hayter, Thomas, Asgreen, Cavagna…? Right. Roglic leidt de tussenstand tegen Evenepoel, maar gezien het leeftijdsverschil (en de twee eerste confrontaties toen Evenepoel net prof was) niet verwonderlijk.

1

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone