Ploegleider Parkhotel Valkenburg verdedigt Nicole Frain: “Het was niet haar intentie”

woensdag 27 juli 2022 om 09:27
Ploegleider Parkhotel Valkenburg verdedigt Nicole Frain: “Het was niet haar intentie”

foto: Cor Vos

Marta Cavalli moest in de tweede etappe van de Tour de France Femmes opgeven nadat Nicole Frain met hoge snelheid op haar inreed. Dat leidde tot de nodige commotie. Stephen Delcourt, de ploegmanager van FDJ-SUEZ Futuroscope, zei voor de start van de derde etappe tegen CyclingNews dat hij niet zou starten, als hij Frain was geweest. Bart Faes, ploegleider van Parkhotel Valkenburg, verdedigt in gesprek met diezelfde nieuwssite Frain juist.

“Als ik Nicole Frain was, zou ik niet starten vandaag (gisteren, red.). Maar ik ben niet haar, noch haar ploegleider, noch de organisatie”, aldus Delcourt, die de val van Cavalli moeilijk vond om te aanschouwen. “Een val als deze is moeilijk om naar te kijken. Hier werken we niet voor. Het is moeilijk te beschrijven. Ik beeldde me een slecht scenario in en dacht aan Marta en haar familie. Hoe is het mogelijk dat dit is gebeurd?”

“Niet haar intentie”
De reacties op de actie van Frain waren niet mals, maar Faes vindt de harde woorden onterecht. “Het was niet haar bedoeling om dit te doen. Nee, zeker niet, nee. Het was niet haar intentie om iemand pijn te doen, nee, dat kan niet. Als we het gevoel hadden dat het haar intentie was, dan hadden we haar zeker uit de wedstrijd gehaald. Maar nee, dat was het niet.”

Cavalli liep schedelletsel op door het incident, zo bleek bij onderzoek in het ziekenhuis, maar kon zich maandagavond weer bij haar ploeg voegen. Faes was blij, toen hij dat hoorde. Hij en Frain hadden beiden contact proberen op te nemen met FDJ-SUEZ Futuroscope uit bezorgdheid om Cavalli en op hun excuses aan te bieden, vertelt hij. “We waren bang dat ze een grote blessure had en dat is het laatste dat zou moeten gebeuren”, aldus Faes, die vertelt dat de renners en staf van Parkhotel Valkenburg na de rit van maandag ook een moeilijk nacht hebben gehad.

De val
Faes legde ook nog uit wat er bij de val precies gebeurde. “Nicole kwam terug van een val, in het wiel van haar ploeggenote (Anne van Rooijen, red.). Ze kwamen terug, ik zei tegen haar ploeggenote dat ze aan de linkerkant langs het peloton moest, en op dat moment was er een val. Je hebt één of twee seconden nodig om te reageren. Ze gingen 63 kilometer per uur. Als je een moment niet voor je uitkijkt en het gebeurt, dan ben je vijftien meter verder. En dat gebeurde. Ze zei dat ze dacht dat er een gat was. Ze realiseerde niet wat er gebeurde, ze zag de val niet. Dat was het hele probleem.”

“We zijn blij dat er geen serieuze blessure was bij Cavalli, maar ook niet bij onze rensters. Anne ging heel snel op links, er was geen tijd om te remmen. We zijn erg… Voor ons is het ook heel moeilijk wat er is gebeurd”, aldus Faes. De ploegleider reageerde ook nog op de berichten die binnenkwamen via sociale media. “Alle reacties en al die bullshit, alle mensen die niet in de wedstrijd zijn, en niet kunnen zien wat er gebeurt… Ze probeerde te remmen, maar ze kon niet op tijd remmen natuurlijk.”

Jakobsen en Groenewegen
Door sommigen werd ook de vergelijking gemaakt met de val van Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen in de Ronde van Polen 2020. “Dit is heel anders. Dat was een massasprint en dit was heel anders dan dat. Je moet in een seconde reageren, in vijftig meter en terwijl je over het peloton heen kijkt. Je ziet niet echt wat er gebeurt.”

Dit artikel delen:

66 Reacties

Murcia 27 juli 2022 om 09:40

Damage control van de ploegleider, ze probeerde namelijk helemaal niet te remmen maar zag volgens haar eigen verklaring een gaatje en wilde daar doorheen. Ook haar gedrag vlak na de val en in het eerste interview bij de finish leek niet echt te duiden op schuldbesef noch veel gevoel voor het lot van Cavalli. Juist daardoor krijg je de reacties op sociale media en sites als deze.

0
Romāns Vainšteins 27 juli 2022 om 09:43

Ach ja , social media, stelletje dramaqueens daaro. Net alsof iemand gierend van de pret eenander het ziekenhuisnin boort met ook kans daar zelf te belanden. Social media is het probleem, niet die gekke wielrenners.

0
ddjong67 27 juli 2022 om 10:32

@murcia … wat ben jij gem**n!! Geen woorden voor. En ik zeg tegen ieder ander, die hier doet net of Fraile iemand bijna opzettelijk dood/letsel rijdt: je weet niet wat je zegt! Bedenk wat voor trauma mensen Dylan aan gedaan hebben met hun onbezonnen reacties … Ga eerst eens rustig onder bakje koffie 1:1 met beiden zitten en pas hoor en wederhoor toe voor je een oordeel velt…

Die kut social media .. mensen vermoorden en veroordelen zonder dat je het recht hebt of de autoriteit hebt om dit te doen…

Het enige wat ik mijn eerdere reactie probeerde te zeggen: kijk es met zn allen uit het vrouwenpeloton zelf naar zo’n situatie en kijk wat je uit zo’n situatie kunt leren. Wat bijvoorbeeld je ‘default’ reactie zou moeten zijn en hoe je dat traint…

Het kan zijn dat het trainbaar is. In elk geval zou ik zeggen: Als we met zn allen kunnen accepteren dat veiligheid boven prestatie prevaleert, dan kun je iets eerder bij een onduidelijk situatie zeggen : ik doe het niet… ipv wat we nu soms zeggen: laat ik het gokje maar wagen.. En dan bedoel ik niet als een cognitieve beslissing maar als reflex … en ook reflexen zijn trainbaar.

Maar laat ik het zo zeggen: ik heb net zo weinig respect voor diegenen die hier Fraile afbranden (of haar ploegleider) als ik totaal geen respect heb voor die amsterdamse studenten die op die bijeenkomst waren en OF meededen met het hoeren geroep of niks zeiden terwijl ze erbij waren. Compleet respectloos naar je ‘naasten’…

Geen woorden voor.

0
Mr. Gert 27 juli 2022 om 10:32

Ze was te laat met remmen, ze kon niet meer uitwijken naar de berm en zag een gaatje dwars door de menigte. In een split second dacht ze dat dat gaatje de beste optie zou zijn maar het ging helaas finaal mis. Dat ze in haar interview zegt dat ze een gaatje zag maar er toch niet tussendoor kon is inderdaad niet heel handig maar iemand bewust zo hard onderuit rijden lijkt me onwaarschijnlijk. Je helemaal leeg rijden om terug te komen van een valpartij, 60 km/uur rijden (of vooruit, 50 km/uur rijden) en op een stilstaand peloton terecht komen is ook niet de makkelijkste situatie. Anne van Rooijen wijkt nog uit naar de berm en maakt een behoorlijke salto. Nicole Frain zat in het wiel en had die optie niet meer. Ik vraag me ook af of ze de ernst van haar actie al doorhad net na de val/finish. Ze had de beelden nog niet gezien en had al een microfoon onder haar mond. Naderhand, toen ze de beelden had gezien?, heeft ze nog excuus gemaakt bij Cavalli en alle betrokkenen. Probeer het eens vanuit haar perspectief te bekijken. Wij zitten met z’n alle lekker op de bank naar beelden te kijken en zodra iets mis gaat, gaat social media los. Zodra iets goed gaat, zoals het knap uitwijken van Anne van Rooijen en een behoorlijke salto maakt, hoor ik niemand.

0
Murcia 27 juli 2022 om 12:16

@ddjong67
Je hebt er geen woorden voor maar vervolgens volgt een lang betoog waarbij je allerlei zaken erbij haalt (Amsterdams Studenten Corps werkelijk?) die niks met dit incident te maken hebben en bagatelliseer je de actie van Frain. Je mag mij gerust gemeen noemen maar Nicole heeft niet alleen schandalig onverantwoordelijk gehandeld maar ook wisselende verklaringen afgegeven, ze zag de val niet maar wel het gaatje bv. Beetje bijzonder is het niet? De derde renster die kwam aansluiten remde wel af. Daarnaast was er tijdens en na het incident geen sprake van schuldbesef en neemt de ploegleider de slachtofferrol aan. Dat mag jij allemaal ok vinden maar ik niet en dan ben ik maar de gemene Murcia. Het is niet anders.

0
makkelijk 27 juli 2022 om 12:27

Maar die jongens van het ASC zagen gewoon een gaatje en wilden er in!

0
Brabander 27 juli 2022 om 13:06

Ga wel met Murcia mee. Vond het ook een waanzinnige actie met niet echt een goede reactie van Nicolleke.
Maar schijnbaar vond de jury dit niet de moeite waard om te bestraffen. Zelfs om er iets over te zeggen. Dus beter om het te laten rusten denk. Ze zal het ook heus niet expres hebben gedaan
Ook eensch met betrekking tot de sociale media. Wat bezielt een mensch om Frain te gaan bedreigen? Toch wel een groot probleem van deze tijd hoor. Hele volksstammen zijn alleen maar bezig met het veroordelen van een ander, van ‘woke’ tot rechts-populist.

0
Marik 27 juli 2022 om 13:13

Ik vind het verschil met de situatie Groenewegen ook zo bizar. Van de lijn afwijken en elleboogje uit steken of vol over iemand heen rijden? 9 maanden schorsing bij het eerste geval en niet eens een discussie in het tweede geval? Ik snap het niet meer.

0
Michiel 27 juli 2022 om 09:43

Wat een waardeloze reactie, hij werd bijna nog pissig op de journalist die hem vragen stelde. Vind de vrouwen Tour maar een rare kermis, met een handvol toppers die iedereen naar huis rijden.

0
Romāns Vainšteins 27 juli 2022 om 09:44

Bij de mannen is het totaal anders ja, niks toppers en niks naar huis rijden.

0
Michiel 27 juli 2022 om 09:51

Bij de mannen is het niveau van de renners veel breder, en komen ze tactisch veel beter voor de dag. Gister op een relatief makkelijk parcours reden 10 vrouwen iedereen naar huis, de rest ploeterde alleen door of in kleine groepjes van 3 met hun paardestaartjes wapperend in de wind. Ja, laten we het prijzengeld gelijk trekken, alles voor inclusieviteit of hoe dat ook heet. Ik verwijs maar naar Plugge zn uitspraken. Oh nee, das of topic.

0
Fast Freddy 27 juli 2022 om 09:51

Over waardeloze reacties gesproken..

0
Maillot à Pois 27 juli 2022 om 10:00

Inderdaad is er meer niveauverschil bij de vrouwen.
Dat is echter heel snel aan het evolueren, en daarbij speelt deze Tour een grote rol. De top is nu al breder dan enkele jaren terug. Nu is een investeringsfase.
Voor mij terecht, ik heb al prachtige koers gezien deze week.

0
Harry Hek 27 juli 2022 om 10:04

Hé top reactie van jou dit. Niveau verschil ja maar moet je daarom maar geen wedstrijd organiseren? Door het organiseren van dit soort wedstrijden komen er juist meer mogelijkheden voor een bredere top. Lekker met oogkleppen op blijven lopen man!

0
Michiel 27 juli 2022 om 10:12

Ik zie de laatste 20km graag, Maillot

Geen wedstrijd meer organiseren Harry? Wat de hek zeg jij nou

0
thorsen 27 juli 2022 om 10:21

Bij de jeugd is de top ook niet breed, ook maar mee stoppen dan, heeft helemaal geen zin zo.

0
Michiel 27 juli 2022 om 10:30

Wat lezen jullie slecht zeg. Ik heb nergens gezegd dat ze maar moeten stoppen met het organiseren van deze wedstrijden.

0
Oblomov 27 juli 2022 om 12:25

Bij de mannen reed Alaphilippe drie jaar geleden in zijn eentje weg op de heuvel waar bij de vrouwen die tien toppers de rest achterlieten en reed vervolgens de laatste vijftien kilometer solo naar de finish.

Maar laat je niet hinderen door de feiten…

0
Brabander 27 juli 2022 om 12:58

Ik denk dat je je punt nu wel gemaakt hebt, Michiel ;)

0
Michiel 27 juli 2022 om 13:58

Brabander. Oh ja? Vind je? Lijkt er anders niet op, men wil het niet snappen lijkt het. En ik bepaal zelf wel wanneer het zover is ;)

0
wielrenner 27 juli 2022 om 14:49

Bij de mannen is het toch niet anders. Ook een handjevol toppers die iedereen naar huis rijden. Kijk eens naar het tijdsverschil in het AG.

0
Marik 27 juli 2022 om 15:09

Ah kijk eens aan, een autonomie dingetje. Wat ontzettend schattig.

0
Michiel 27 juli 2022 om 15:11

Wielrenner. Volgens mij is het verschil in niveau tussen de mannen stukken kleiner dan bij de dames. In de breedte vooral. Tuurlijk heb je ook een paar kleppers bij de mannen, zoals Van Aert, Pogi, Van der Poel (hopelijk) en Vingegaard….maar daaronder heb je een heleboel sterke renners die weinig voor elkaar onder doen en het de kleppers op een goede dag ook zeker lastig kunnen maken. Ik heb alleen soms moeite met het aanschouwen van vrouwenwielrennen, of voetbal. De intensiteit zie ik niet of nauwelijks, de tactiek laat vaak te wensen over. Natuurlijk heeft dat tijd nodig en ik geniet zeker van een Mariannne Vos. Ik blijf natuurlijk een Jumbo Visma adept.

Maar goed, je hebt er een paar op wielerflits die je de kost niet zou willen geven in discussies over dames wielrennen. Beetje zuigen, beetje sarren, vinden ze leuk.

0
Marik 27 juli 2022 om 15:17

Ik vind het woord zuigen in combinatie met dameswielrennen nogal aanmatigend.

0
Maillot à Pois 27 juli 2022 om 15:56

Marik nog iets inhoudelijks te melden ook, of gewoon al te lang geen aandacht meer gehad van Michiel?

0
Marik 27 juli 2022 om 16:23

Ik vind jouw aandacht anders ook een hele eer Maillot.

0
LeoR 16 27 juli 2022 om 09:45

Natuurlijk was het niet haar intentie om iemand pijn te doen, dat is ook helemaal naast de kwestie. Het probleem is dat ze onverantwoord grote risico's nam, en dat ten koste van collega's.
Bij gebrek aan sancties vanuit de wedstrijd wordt er van de maatschappij van haar verwacht, dat ze zelf haar verantwoordelijkheid op neemt. Maar eigenlijk is dat misschien ook wel aan Faes om dit te doen. Zijn renster is immers een schietschijf, die dit zal mee dragen voor de rest van haar carrière.

0
oostrijck 27 juli 2022 om 12:09

Met je eens. Ze had heus geen intentie om iemand te verwonden, maar ze nam een onverantwoorde beslissing om met veel snelheid letterlijk door een valpartij heen te rijden. En ook dat mag best tot gevolg hebben dat ze uit de wedstrijd wordt genomen. Dat zou ik hier wel redelijk vinden.

0
de adelaar 27 juli 2022 om 09:46

Als ploegleider had ie beter moeten handelen achteraf, renster in bescherming nemen en naar huis. Verder mag ze beter begeleid worden in koers inzicht , socals op nul zetten en gezamenlijk zorgen dat deze meid in het pelerine kan koersen

0
LeoR 16 27 juli 2022 om 09:59

+1 zijn reactie nu komt meer over als 'olie op het vuur' of 'zout in de wonde'. Zeker als je weet dat hij wellicht diegene was die in de oortjes riep om vol door te knallen.

0
Monsieur Bendy 27 juli 2022 om 09:49

Ok. Dus als ik dadelijk append achter het stuur zit en een hond of een kind aanrijd, kan ik mij verdedigen door te zeggen dat 'het niet mijn intentie was om iemand aan te rijden' en iedereen gaat weer verder tot de orde van de dag. Duidelijk.

0
LeoR 16 27 juli 2022 om 09:56

Met als verschil dat je daarvoor sowieso zal voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter en men dus niet van je verwacht dat je jezelf wel even zal straffen.

0
Poeksel 27 juli 2022 om 13:06

Toevallig heeft Frain door onoplettendheid al eens iemand doodgereden. Niet haar intentie, ze kreef wel straf.

https://www.abc.net.au/news/2015-12-01/tas-driver-gets-suspended-sentence-for-fatal-crash/6991264

0
bartp25 27 juli 2022 om 09:59

Natuurlijk was het niet haar intentie om iemand te blesseren, maar het risico wat je hier neemt door te proberen, moedwillig, om op volle snelheid tussen stilstaande en gevallen renners door te glippen is absolute waanzin.

Het is gewoon zo spijtig om te zien dat sinds de vreselijke val van Jakobsen er nog geen fluit is veranderd bij de UCI. Afgelopen tour meermaals zeer rare fratsen gezien van renners in de sprint –> geen sancties, en nu dit. Onvoorstelbaar dat een Jury niet zegt jongedame inpakken en wegwezen. Dat deze dame nog in koers is dat is een nederlaag voor het wielrennen in het algemeen.

0
wielrenner 27 juli 2022 om 14:59

Haar fiets is toch uitgerust met schijfremmen? Gelijk remmen had heel wat minderschade kunnen veroorzaken. Echter ze zat gewoon niet op te letten zo hard reed ze door die barricade van rensters en fietsen. Als je in het wiel zit kijk je immers altijd mee met je voorganger. Het is een kwestie van de juiste reflexen.Ik vind de melding dat ze eerder een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt niet relevant.

0
Pizzi 28 juli 2022 om 01:22

@wielrenner: Parkhotel rijdt met velgremmen. Maar ook met velgremmen kun je afremmen.

0
Fast Freddy 27 juli 2022 om 10:01

Behoorlijk kansloze reactie van de ploegleiding hier. Het grootste verwijt dat Frain gemaakt wordt, is dat de onkundig reageert op een koerssituatie en daar achteraf nogal opmerkelijk op reflecteert door te zeggen dat ze een gat zag en weinig blijk gaf van medeleven.
Zowel het weerspreken van een slechte intentie (waar komt die vandaan?), tegenstrijdige verhaal van de beoordeling van de koerssituatie als de vergelijking met Polen (daar werd niet in een split-second gereageerd??) is slappe hap.

0
Topsor 27 juli 2022 om 10:06

Wat een onzin kraamt die man allemaal uit. Hij maakt het alleen maar erger, geef gewoon toe dat ze verkeerd zat, dat ze prima nog had kunnen remmen en dat het tamelijk onbesuisd was om met 63km/u achterin een peleton te rijden. Haal haar uit de koers en hup, we kunnen weer door. Nu blijf ik me ergeren aan het feit ze nog onderdeel is van het peleton en Cavalli door deze actie niet meer.

0
Harry Hek 27 juli 2022 om 10:07

Deze reactie is eigenlijk gewoon de bevestiging van slecht handelen. Deze renster moet gewoon uit koers. Natuurlijk stapt niemand op met de intentie om even iemand helemaal kapot te rijden, wat een zwak antwoord. De beelden spreken voor zich.

0
AnderJ 27 juli 2022 om 10:22

Iets met wrijven in een vlek.

0
AnderJ 27 juli 2022 om 12:00

Om iets preciezer te zijn: uiteraard had Frain geen opzet op de aanrijding. Dus daarover beginnen, is precies het verkeerde om te doen. Of Frain meer had kunnen doen om het ongeluk te vermijden (dan wel te onervaren was om dit te vermijden), kan ik niet beoordelen. Sommige mensen met kennis van zaken zeggen van wel. Kennelijk zijn er anderen die vinden van niet. Onder die anderen moet kennelijk ook de jury worden gerekend, want anders hadden ze wel ingegrepen.

0
Maillot à Pois 27 juli 2022 om 10:26

Zag er ongelooflijk roekeloos uit, maar vanuit het peloton zijn intussen wel wat tegengeluiden te horen. Albert Timmer (ploegleider van DSM) reed in de eerste wagen achter het peloton en zag het dus vanop de eerste rij gebeuren. Hij is van mening dat Frain dit moeilijk had kunnen vermijden.

De ploegleiding maakt het m.i. wel alleen maar erger door zelf in een slachtofferrol te blijven kruipen (wij hebben ook slecht geslapen, voor ons is het ook niet makkelijk, onze rensters zijn ook gevallen…). Uitermate slecht management van een mediastorm.

0
Idske 27 juli 2022 om 10:38

Wellicht niet vermijden maar misschien het gevolg kunnen verminderen. Ze zag de situatie vast te laat als 3e in het groepje, maar ipv te remmen besluit ze om vol door te stormen door een gaatje wat er niet was. Haar eigen reactie.

De vraag is of remmen enig effect zou hebben gehad maar de hele intentie, en dus ook publieke opinie, zou dan anders zijn.

0
Maillot à Pois 27 juli 2022 om 10:43

Ja, zo zie ik het zelf ook hoor, de impact op Cavalli was dan toch minder geweest. Maar goed, ik heb nooit in een peloton gereden of überhaupt gekoerst, vandaar dat ik opinies van mensen met meer kennis ter zake ter harte neem.
Daar is het beeld iets genuanceerder, al is er ook veel kritiek. Audrey Cordon-Ragot beweert dat Frain in het algemeen gevaarlijk rijdt en ook haar eerder in de rit deed vallen.

0
Jacco van Stierop 27 juli 2022 om 10:30

Wat een kulverhaal. Als Frain, Van Rooijen en de 19-jarige Hanna Buch (Roland Cogeas Edelweiss Squad) bijna weten aan te sluiten houdt het peloton de benen stil vanwege de valpartij, Frain en co trappen nog 3 seconden door. Vanaf de cameramotor die achter Frain zit zijn er al rensters zichtbaar die op de grond liggen. Buch weet keurig af te remmen en kent geen problemen, Van Rooijen wijkt uit naar links en rijdt de berm in, en Frain rijdt als een dolle stier recht op de valpartij af, terwijl er op rechts richting berm alle ruimte was.
Verklaren dat ze de valpartij niet heeft gezien maar wel “dacht dat er een gat was” is ridicuul. Het gebrek aan zelfreflectie bij Frain en haar ploegleiding verbijsterend.

0
SolitaryShell 27 juli 2022 om 10:31

Als ik met 200 kilometer per uur op de snelweg iemand ram, maar dat echt niet mijn bedoeling was, ben ik dan ook slachtoffer en niet schuldig?

Misschien was ze wel weer slaperig, dan maak je wel vaker fouten.

Schrijnend dat je al een keer iemand dood hebt gereden en dan nog niet kan reflecteren op je eigen gedrag.

0
ddjong67 27 juli 2022 om 11:21

??
1. 200km/u op elke snelweg in NL is wettelijk verboden
2. 100km/u op de fiets in koers rijden is niet verboden

dus wat doet ze wettelijk gezien fout? wat is je punt?

0
SolitaryShell 27 juli 2022 om 12:07

Je denkt serieus dat in een sportwedstrijd alles kan en daar geen consequenties, ook wettelijke, uit getrokken kunnen worden?

Je mag 60 rijden in een koers. Wat niet mag is 60 rijden, niet remmen en gewoon stug door blijven rijden zonder dat ruimte voor is terwijl je weet dat dat ernstige gevolgen kan hebben. Zoek anders Niels Kokmeijer eens op op Wikipedia of zo en vergelijk dan deze zinsnede

Quote:
Bouaouzan bood Kokmeijer zijn excuses aan voor wat in zijn ogen niet meer dan een harde sliding was geweest.

met wat Frain en Parkhotel nu proberen. Ik vind het echt schokkend hoe ze de boel bagatelliseren terwijl Cavalli gemakkelijk dood had kunnen zijn.

0
Destination Unknown 27 juli 2022 om 10:37

Je zal pr manager van het Parkhotel in Valkenburg zijn.

0
jomaxman4 27 juli 2022 om 10:47

Het lijkt mij voor zichtzelf spreken dat ze het niet expres deed. Je maakt niet voor de lol zo’n val. Het lijkt mij echter wel verontrustend dat er iemand met zo’n slecht inschattingsvermogen in het peloton rijdt…

0
ddjong67 27 juli 2022 om 11:27

Beste Jonaxman en anderen , ik heb een open vraag: ik heb ook vroeger beetje gekoerst. Niet op dit niveau. Maar ik heb er wel dicht op staan kijken en in betrokken geweest… En dan durf ik te zeggen dat de werkelijkheid lastiger is dan je denkt. Er spelen dingen die wij als buitenstaander niet zien. En ik weet ook dat het niveau verschil in vrouwen peloton groter is dan in mannen peloton. Dat is inherent aan waar het staat op de ontwikkelings ladder … Logisch en dat accepteer ik. Het aanbod in mannenpeloton aan wielrenners is veel groter dan aanbod in vrouwen peloton. We hadden alleen in NL toentertijd 400 junioren in NL waar er uiteindelijk 4 prof van werden. Dames wedstrijden waren echt minder bezet. Het gaat echt de goede kant op met ontwikkeling van vrouwenwielrennen en dat is MOOI! … maar er is nog hele slag te maken in professionalisering en broad adoption … Daarentegen vind ik het ook schrijnend in het mannenpeloton wat voor letsels er opgelopen worden. Maar 1 ding wil ik echt je meegeven. mijn vraag is: waarom oordelen? advies: OORDEEL NIET, waarmee ik/jij anderen oordeelt zal een ander jou/mij ook oordelen.

0
zacht 27 juli 2022 om 12:17

Inschattingsniveau op meerdere gebieden. Je hebt ooit iemand doodgereden toen je in slaap viel in je auto. Je rijdt met hoge snelheid een stilstaand peloton in omdat je denkt een gaatje te zien, dat er niet is. Je blesseert daarbij iemand. Je reacties achteraf zijn samen te vatten als #letsmakethisaboutme. Je kiest voor een ploeg waarvan de ploegleider (gezien deze reactie) nul komma nul bijdraagt aan je koersinzicht en persoonlijke ontwikkeling. En dat laatste heb je echt nodig Fraine. En je ploegleider mag eens gaan praten met een neuroloog over de ernst van een hersenschudding.

0
Txirrindularitza 27 juli 2022 om 13:22

@ddjong67: “Beste Jonaxman en anderen , ik heb een open vraag”

… en vervolgens komt er geen vraag, laat staan een open vraag :’-(

0
Tollpatscher 27 juli 2022 om 11:18

Ik dacht aan een kettingbotsing op de autobaan waar de bedstuurder van het laatste voertuig zat te slapen.
Wat ik werkelijk zag is de minachting van een voorval voor zich, waarvan men hoopte er tussendoor te kunnen laveren met behoud van de basissnelheid, met alle gevolgen van dien.
Dat dit niet ‘bestraft’ wordt vind ik bedenkelijk.

0
de adelaar 27 juli 2022 om 11:36

Er is vanuit de ervaren rensters welke peloton ervaring hebben al aangegeven( van Dijk, van Vleuten) dat er nu meiden meerijden die voorheen geen enkele ervaring of weinig hebben in het rijden in een peloton, laat staan een belangrijke koers. Dat maakt dat er vaker gevaarlijke situaties voordoen als gebruikelijk. Neem daarin mee dat de belangen hier groot zijn, opgefokte ploegleiders en een stuk onbenulligheid van deze renster zelf met weinig zelfreflectie dat deze zaken voorkomen hoe erg ook. Kijk eerst eens als ploeg waar je iemand opstelt, of iemand kundig is behalve wattages of zwift winnares. Deze Mevrouw had vooraf danwel achteraf in bescherming moeten worden genomen door haar niet op te stellen of uit koers te halen

0
Bahamontes Fanclub 27 juli 2022 om 12:11

Nou moe… dat moest er nog aan ontbreken dat ze de intentie had om een concullega werkelijk aan 50 km/h te torpederen…

Maar dat neemt niet weg dat ze nog altijd zeer roekeloos gedrag vertoonde waarvan een normaal denkend mens toch wel een beetje de gevolgen had kunnen inschatten.

0
Vierkante Wielen 27 juli 2022 om 12:25

Dit kan gewoon gebeuren als er iets voor je gebeurt en je in een split second moet beslissen op hoge snelheid, hoe hard, smerig en vies die aanrijding ook was.

Haar reactie voor de camera daar kan ik wel echt boos om worden. Lachend een interview geven en zeggen dat je een gaatje zag, geen enkele interesse tonen in de renster die je hebt aangereden en geen excuses. Dat vind ik wel echt schandalig.

0
SolitaryShell 27 juli 2022 om 12:41

Ik ren ook wiel, maar mijn oerinstinct is bij gevaar toch echt altijd remmen. Als ik voor elkaar zou moeten krijgen wat Frain deed, dan moet ik er echt bewust en met volle verstand voor kiezen om die actie te doen.

0
Marlin 27 juli 2022 om 12:28

Ze heeft niet alleen wisselende en tegenstrijdige verklaringen afgelegd, ook haar ploegleider vertelt leugens. Andere rensters vonden haar voordien al gevaarlijk fietsen. Tenslotte, ze reeds enkele jaren geleden met de wagen al een man dood en verwondde zijn vrouw zwaar. Ze wist toen ook van niets, was zogezegd in slaap gevallen.

0
Merlinappa 27 juli 2022 om 13:31

Dat ‘frame’ dat iedereen die het Frain kwalijk neemt denkt dat ze het met opzet zou hebben gedaan is kwalijk. Ik snap ook wel dat het niet met opzet was, maar ze nam wel (relatief) bewust een groot risico door met 50+ zo’n gaatje in te duiken. Ik heb zoiets echt nog zelden tot nooit gezien in het wielrennen.

En Ddjong67: ik koers ook, en ik weet dat er gekke dingen kunnen gebeuren. Maar wat ik altijd zie is dat bij een valpartij het iedereens instinctieve reactie is om te remmen en uit te wijken. Frain doet geen van beide.

0
ddjong67 27 juli 2022 om 13:40

Merlinappa, Vandaar dat ik schreef: het lijkt me goed om met haar te evalueren en te kijken wat zou je default reactie zijn. Bij mij is het remmen. Als ik fiets .. waar dan ook, kijk ik altijd om me heen. Continue voor escape mogelijkheden in het geval er iets gebeurd. Dat zij dat niet doet, is geen reden om haar publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Wel om het gesprek aan te gaan. Maar laat dat over aan mensen in haar nabije omgeving… Ik snap wat je zegt. Ik voel met je mee. Ik heb hetzelfde wat jij zegt. Maar het gaat mij om het oordelen, wat ik echt veroordeel.

En wat ik stiekem wel es denk is dat de prestatiedrift zo hoog in de adrenaline / cortisolen zit dat de nuances (veiligheid zoeken versus presteren) wel es uit balans raken.. en ik zou dat persoonlijk best is in een werk groep (zowel mannen als vrouwenwielrennen) willen adresseren…

tot slot: ik heb beelden ook paar keer teruggekeken en dacht .. wow, dat is niet niks … qua crash was het een bizarre crash. Daarin ben ik het 100% met je eens.

Ik heb overigens geen enkel interview achteraf gezien. Wat zij of haar ploegleider daar zegt, dat weet ik niet. Dat verandert mijn mening ook niet. In alle gevallen geldt: praat niet over mensen maar met mensen…

0
Merlinappa 27 juli 2022 om 14:31

Ik nagel niemand publiekelijk aan de schandpaal, ik zeg gewoon wat ik van de situatie vindt en dat mag gelukkig in dit land. Als ik haar persoonlijk kende had ik dat ook wel direct tegen haar gezegd, maar ik ken haar vanzelfsprekend niet persoonlijk.

De interviews staan online, ik raad je wel aan om die met Eurosport te kijken, ik vond het vrij shockerend.

0
Marik 27 juli 2022 om 15:11

Geheel met Merlinappa eens.

0
ddjong67 27 juli 2022 om 14:36

hoi Merlinappa (zie ook PM), jouw reactie vond ik evenwichtig. Wat ik veroordeel is het goedkope oordelen van anderen op dit forum. Ik heb iets over interview gehoord. Roxanne zei ook dat het haar raakte. Dus je hebt echt wel een punt. Maar ik denk dat je het ook eens bent met dat mensen hier op dit forum wel heel kort door de bocht zijn soms (vaak vind ik!).

0
Merlinappa 27 juli 2022 om 23:18

Hi,

Ik kan zelf geen berichten versturen for some reason, dus dan maar zo:

Dank je voor je berichtje en mooi om je verhaal te horen! Ik ben het ook helemaal met je eens hoor, internet en social media zorgt ervoor dat nuance wegvalt. Mooi om te horen dat je dochter geeneens boos is, terwijl ze daar alle recht toe heeft. Ik kan er echt gelukkig van worden dat er nog mensen zijn die zo lief zijn. Fijne dag!

0
Trucdeluxe 28 juli 2022 om 08:40

Kunnen we alstublieft stoppen met het verwijzen naar een dodelijk ongeluk met de auto…
Niet bepaald relevant, daarnaast zet het ook aan tot haatdragende reacties.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone