Wielerploegen 2016: Giant-Alpecin

Wielerploegen 2016: Giant-Alpecin

Foto: Sirotti

maandag 25 januari 2016 om 07:00

Zo na de Tour Down Under resten nog een aantal samenstellingen van achttien WorldTour-teams, Roompot Oranje Peloton en de zeven Nederlandse continentale ploegen. Vandaag schenkt WielerFlits aandacht aan de voormalig Nederlandse ploeg van Tom Dumoulin: Giant-Alpecin.

Giant-Alpecin
Land: flag-de Duitsland
Sponsor: Fietsenfabrikant en Duits merk in haarverzorgingsproducten
Sinds: 1999 (als Batavus-Bankgiroloterij-Big Star)
UCI-code: TGA
Fietsen: Giant
Tenue 2016: Klik

Aantal overwinningen 2015: 19
WorldTour-ranking 2015: 13
CQ-ranking: 13e met 6006 punten
Website: teamgiantalpecin.com
Facebook: /TeamGiantAlpecin
Twitter: @GiantAlpecin
YouTube: /TeamGiantAlpecin

Vorig seizoen
Door een knieblessure viel 2015 voor het overgrote deel in het water voor Tom Veelers. Hij moest verplicht vanaf de zijlijn toekijken hoe Giant-Alpecin de ene na de andere overwinning pakte. “Voor mij persoonlijk was 2015 het slechtste seizoen ooit”, vat Veelers kort en bondig samen. “Maar de jongens hebben natuurlijk wel heel wat mooie dingen laten zien. Twee monumenten, een rit in de Tour de France en de Vuelta a España van Tom Dumoulin, dat zijn zaken wat heel erg gaaf is om te zien. Voor mij was het echter wel lastig om naar te kijken, vanaf de bank. Dan is de beleving toch anders. In de koers ben je bezig met het ding waar jezelf goed in bent en wat afgesproken is. Nu moest ik echt de knop omzetten. Het was wel heel erg verbijten, moet ik zeggen, om op deze manier koersen op TV te kijken. Ik had daar zelf natuurlijk ook graag deel van uit gemaakt. Van mijn kant is dat heel erg jammer, maar ik ben er niet minder trots op dat het gelukt is.”

Parijs-Roubaix 2015

Degenkolb wint Parijs-Roubaix – Foto: Sirotti

Vanachter zijn televisie zag de lead out-specialist zijn ploeg schitteren in onder meer Milaan-San Remo (winst voor John Degenkolb), Parijs-Roubaix (eveneens een prooi voor Degenkobl), de Tour en de Vuelta. Wedstrijden waar Veelers normaal ook acte de présence geeft. “Ik vond de mooiste overwinning die van Simon Geschke in de Tour. Hij heeft zo veel jaar gevochten en geknokt voor die ene grote zege, dat het super is dat het hem nu is gelukt. Ook omdat hij er zo emotioneel onder was, iets wat voor mij heel logisch is. Vaak was het bij hem net niet, ondanks korte klasseringen. Dat staat voor mij met stip op nummer één. Op twee natuurlijk Dumoulin, die zijn talent tot ontplooiing zag komen in de Vuelta. Op drie de beide grote zeges van Degenkolb, waarvan we natuurlijk al wisten dat hij tot heel veel toe in staat was. Daarbij vond ik zijn overwinning in Roubaix verrassender dan in San Remo, omdat hij tijdens La Primavera in 2014 ook al heel erg goed was. En dat klinkt natuurlijk gek als je het over zulke koersen hebt”, lacht Veelers.

“Ik snap dat de volgorde van de hoogtepunten misschien wat verrassend is”, bekent Veelers. “Maar dat komt een beetje door de verwachtingen die je vooraf hebt. Bij Simon zag je die overwinning al heel erg lang aankomen, want daar rijdt hij al jarenlang voor. John is natuurlijk een gevestigde waarde en doet al zo veel jaren aan de top mee, dat het niet uit de lucht komt vallen. Het heeft ook niets te maken met het feit dat ik de één meer gun dan de andere, maar gewoon het verwachtingspatroon wat je hebt. Dat het dan precies in de Tour lukt voor Simon, maakt het toch net iets specialer, hoe raar dat misschien ook klinkt. Op de een of andere manier heeft die zege een iets andere lading dan die van Degenkolb en de prestaties van Dumoulin. Daarnaast heeft Ramon Sinkeldam (winst in de Garmin Velothon Berlin en de Mémorial Frank Vandenbroucke, red.) me verbaasd het afgelopen jaar. Ik vond hem supersterk, zeker gezien ook zijn overwinningen in die twee semiklassiekers. Hij heeft bewezen dat hij daar zijn mannetje staat.”

Tom Dumoulin in de rode leiderstrui tijdens de Ronde van Spanje - foto: Sirotti

Tom Dumoulin in de rode leiderstrui tijdens de Ronde van Spanje – foto: Sirotti

Hoewel er het voorbije jaar veel goed ging bij de ploeg van teammanager Iwan Spekenbrink, verloor het wel ’s werelds beste sprinter Marcel Kittel aan Etixx-Quick-Step. Hij en Giant-Alpecin zijn samen groot geworden; Skil-Shimano gaf Kittel in 2010 de kans om te groeien tot de sprinter die hij nu is, terwijl de ploeg anderzijds zichzelf heeft ontwikkeld van een kleine Nederlandse ProContinental-ploeg tot een van de grotere WorldTour-teams. “Ik heb er door mijn blessure natuurlijk niet heel erg dicht op gezeten en dat vind ik wel heel erg jammer. Ik kan er dus niet heel erg goed uitspraken over doen, maar ik vraag me wel af of er iets anders met Marcel in het verschiet had gelegen. Qua afhandelingen, of het wel of niet goed af zou zijn gelopen. Maar dat durf ik niet te zeggen. Als je geblesseerd bent sta je veel aan de kant en krijg je veel minder mee met wat er gebeurd.” Wel kan hij goed beoordelen hoe het afgelopen seizoen geweest is. “Met twee monumenten in het voorjaar, ritten in de Tour en de Vuelta, denk ik al gauw aan een acht. Het was mooi geweest als het Luka Mezgec gelukt was om een rit te winnen in de Giro d’Italia. Dan was het jaar helemaal compleet geweest. Maar ik denk dat een acht een heel mooi cijfer is.”

Transfers
Giant-Alpecin toonde zich vooral bedrijvig op de transfermarkt van beloften. Ploegleider Marc Reef was nauw betrokken bij dit proces en legt aan WielerFlits uit waarom van de vijf aanwinsten liefst vier neoprofs zijn. “Dat is een bewuste keuze geweest. We zijn een ploeg, wat Iwan ook al een aantal keer onderstreept heeft, die altijd bezig is met talenten en het geven van kansen aan jonge renners. Ik denk ook dat we in het verleden hebben aangetoond dat we goed om kunnen gaan met dat soort jongens, dat die coureurs groeien binnen Giant-Alpecin en haar voorlopers. Dat zie je met Degenkolb, met Dumoulin, met Warren Barguil, met Kittel, Nikias Arndt die eraan zit te komen. Ik denk wel dat dit de grootste voorbeelden zijn. Dat wij hen op onze eigen manier de kneepjes van het vak bijbrengen, een basis geven om zichzelf te ontwikkelen waardoor ze kunnen groeien naar wereldtoppers. Dat is onze manier van werken; niet renners binnen halen die al groot zijn, maar door jonge gasten op te leiden om er op termijn mee te kunnen scoren.”

“We zijn in ieder geval erg tevreden met onze nieuwe aanwinsten”, benadrukt Reef. “We hebben vier grote talenten binnengehaald en in de persoon van Laurens ten Dam hebben we iemand met een bulk aan ervaring aangetrokken die ons in de breedte enorm veel sterker maakt. Met Sam Oomen en Søren Kragh Andersen hebben we twee van de allergrootste talenten onder de 23 jaar gehaald. Max Walscheid is een sprinter die bij het grote publiek nog niet bekend is, maar ik denk dat hij wel eens zou kunnen verrassen. Misschien zelfs dit seizoen al. Sindre Skjøstad Lunke is iemand die op termijn Dumoulin en Barguil moet kunnen ondersteunen in het rondewerk. Voor het komende jaar en ook zeker met het oog op de toekomst, hebben we een hele goede transferperiode gehad.”

Marcel Kittel heeft de overstap gemaakt naar Etixx-Quick-Step - foto: Tim de Waele

Marcel Kittel heeft de overstap gemaakt naar Etixx-Quick-Step – foto: Tim de Waele

Vooral over Kragh Andersen en Oomen is Reef dus te spreken. “Hij heeft het afgelopen jaar al op meerdere vlakken zijn klasse laten zien. Op het vlakke, op lastige parcoursen, in tijdritten en zelfs tussen de profs heeft hij al gewonnen. Søren is écht een winnaar. Wij willen van hem een renner maken voor de klassiekers. Daar heeft hij de mogelijkheden voor. Dit jaar gaat hij in die koersen, waar John kopman is, een ondersteunende rol spelen. In heel wat andere wedstrijden krijgt Søren echter ook zijn kans om voor resultaten te gaan, al gaan we niet direct te veel grote koersen met hem doen. Op die manier kan hij in de kleinere wedstrijden zijn winnaarsmentaliteit blijven etaleren. Met Sam blijven we zelfs nog voorzichtiger, omdat hij officieel pas derdejaars belofte is. Hij zal zeker geen grote ronde rijden dit jaar. We gaan hem rustig brengen met een uitgebalanceerd, wisselend programma waarin veel verschillende koersen zijn opgenomen. Denk aan de Ronde van Andalusië, Dwars door Vlaanderen, Critérium International en in april/mei een etappekoers in de WorldTour. Hoewel niet alle koersen direct bij hem passen, denken wij dat dit goed is voor zijn ontwikkeling. Om op termijn een ronderenner te worden. Van de aanwinsten verwacht ik komend seizoen echter het meest van Søren.”

In
flag-nl Laurens ten Dam (LottoNL-Jumbo)
flag-dk Søren Kragh Andersen (Trefor-Blue Water)
flag-no Sindre Skjøstad Lunke (Joker)
flag-nl Sam Oomen (Rabobank)
flag-de Max Walscheid (Kuota-Lotto)

Uit
flag-us Lawson Craddock (Cannondale)
flag-fr Thierry Hupond (Delko Marseille-Provence KTM)
flag-de Marcel Kittel (Etixx-Quick-Step)
flag-si Luka Mezgec (Orica-GreenEDGE)
flag-nl Daan Olivier (gestopt)

De renners voor 2016
Het voorbije seizoen boekte de Duitse formatie minder zeges dan de jaren daarvoor. Nestor Roy Curvers tekent echter direct voor eenzelfde scenario. “We boeken liever vijf zeges in de WorldTour met een klassieker erbij, dan dat we tien of twintig 1.1-koersen winnen”, vertelt hij aan WielerFlits. “Maar als je naar het afgelopen seizoen kijkt, is het verleidelijk om de verwachtingen hoog neer te leggen. Alleen we blijven wel realistisch, met de voeten op de grond. Als je heel makkelijk roept dat je het wel even dunnetjes over doet, doe je de unieke prestaties van vorig jaar te kort. De gewonnen monumenten van John waren uitzonderlijke situaties. We moeten dit jaar proberen om met dezelfde jongens hetzelfde vormpeil te halen. Vorig jaar was er in de groep die de klassiekers deed een hele goede chemie. Iedereen was ook uitstekend in conditie, met twee gewonnen monumenten als resultaat. Dit jaar moeten we er alles aan doen om met hetzelfde gevoel die klassiekers te gaan starten. Wat er dan uitrolt, dat is het. Als je drie keer geklopt wordt door iemand die een stukje beter is, dan moet je daar vrede mee hebben. Als we maar weer meedoen om de overwinning met John, in de koersen die hem liggen. Dat is het belangrijkste.”

“In de grote rondes zal het daarentegen, nog meer dan in het verleden, verdeeld zijn”, gaat de Limburger verder. “Gedeeltelijk uit op dagsucces met sprinters en aan de andere kant kijken we straks met meer dan een schuin oog ook naar het klassement in die wedstrijden. Maar de voornaamste koersen voor ons zijn Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix en Gent-Wevelgem, dat zijn echt de hoofddoelen. John heeft in het verleden bewezen daar te kunnen winnen en zou dat zo maar weer kunnen doen. Wat de grote rondes betreft: er zijn er maar drie. En die zijn alle drie even belangrijk. Mocht het voor ons in het voorjaar echter niet lukken, dan heb je nog twee seizoensblokken over: het middenstuk van de Giro naar de Tour en daarna het najaar. Als het dus niet in de klassiekers lukt dit jaar, moet je de periodisering weer oppakken naar het volgende doel. Dan moeten we gaan scoren in de grote rondes, zo simpel is het.”

Men verwacht veel van Geschke in 2016 - Foto: Sirotti

Men verwacht veel van Geschke in 2016 – Foto: Sirotti

Degenkolb is de man waar het tot aan mei voornamelijk om draait. Vervolgens is het aan Dumoulin en Barguil om resultaten te boeken in de Giro en de Tour. Enerzijds de tijdritten in Italië, anderzijds een goed klassement in Frankrijk. Toch zijn er ook andere renners die volgens Curvers komend seizoen knikkers in de pot gaan gooien. “Dan denk ik vooral aan Simon Geschke. In mijn ogen heeft hij in de Tour vorig jaar een hele bevrijdende zege geboekt. Al jaren is hij een steengoede renner, die eigenlijk nooit zo in the picture staat. Het zou mij niets verbazen als hij dit seizoen bevestigd wat hij vorig jaar heeft laten zien. Maar ik hoop in ieder geval dat we de kwaliteit van de zeges van afgelopen jaar kunnen evenaren. In de koersen die we al besproken hebben, dat we daar meedoen voor de prijzen. Het enige wat je wat dat betreft in eigen handen hebt, is dat je hetzelfde niveau moet halen. In de wedstrijden komt er altijd een beetje geluk bij kijken, ben je afhankelijk van hoe goed je tegenstanders zijn. Hoe veel zeges er dan uiteindelijk in het laatje liggen, daar moet je dan vrede mee hebben.”

Zwaar ongeluk
De vraag is echter of de ploeg haar doelstellingen dit voorjaar kan verzilveren. Het is namelijk nog de vraag hoe Degenkolb, Barguil, Sinkeldam, Walscheid, Frederik Ludvigsson en Chad Haga herstellen van het zware ongeluk van afgelopen zaterdag. Wanneer zij terug kunnen keren in competitie is nog niet duidelijk, al zal het herstel in sommige gevallen maanden duren. WielerFlits wenst Giant-Alpecin sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Selectie Giant-Alpecin 2016
flag-de Nikias Arndt
flag-be Bert De Backer
flag-fr Warren Barguil
flag-cn Ji Cheng
flag-nl Roy Curvers
flag-nl Laurens ten Dam
flag-de John Degenkolb
flag-nl Tom Dumoulin
flag-us Caleb Fairly
flag-de Johannes Fröhlinger
flag-de Simon Geschke
flag-nl Lars van der Haar
flag-us Chad Haga
flag-us Carter Jones
flag-nl Koen de Kort
flag-dk Søren Kragh Andersen
flag-se Tobias Ludvigsson
flag-se Fredrik Ludvigsson
flag-no Sindre Skjøstad Lunke
flag-nl Sam Oomen
flag-at Georg Preidler
flag-nl Ramon Sinkeldam
flag-nl Tom Stamsnijder
flag-nl Albert Timmer
flag-nl Tom Veelers
flag-be Zico Waeytens
flag-de Max Walscheid 

Dit artikel delen:

12 Reacties

Netraam 25 januari 2016 om 07:29

Helaas zal Walscheid dit jaar niet meer bevestigen… Ook het plan voor de klassiekers kan gelijk weer in de prullenmand. Verder is het een redelijk sterke ploeg, die echter ondanks een hoop sprinters een wat mindere tweede lijn heeft: Achter Barguil, Dumoulin en Degenkolb zie ik weinig resultaten in grote wedstrijden, of LtD moet het in de Tour op zijn heupen krijgen. Verder, als Arndt en Geschke definitief doorbreken kan deze comment ook weer in de prullenmand.

0
Doomsday 25 januari 2016 om 08:01

Het enige voordeel van het drama in Spanje is dat anderen nu een kans zullen krijgen tijdens het voorjaar.

0
tvm 25 januari 2016 om 08:53

Aangepast. – YIJ.

Inhoudelijk: jammer dat er geen mogelijkheid is gepakt om de inhoud n.a.v. het ongeluk aan te passen. Desnoods door de ploeg wat later te uploaden.

Zit er eigenlijk een doordachte volgorde in de ploegenpresentatie van Wielerflits?

0
achtpuntzes 25 januari 2016 om 09:08

beetje cru, dit bericht zo zonder rekening te houden met het ongeluk. beter had Youri het laatste stuk herschreven, of gewoon gewacht totdat duidelijker is hoe het seizoen er voor de gekwetsten uit zal gaan zien.

0
Youri IJnsen 25 januari 2016 om 10:02

@TVM, @8.6

Dat was ook de bedoeling. Echter is dat helaas ergens misgegaan gisteren. Meer dan ooit was dit super vervelend en pijnlijk. Inmiddels heb ik toegevoegd wat erbij had moeten staan.

0
Moosje07 25 januari 2016 om 10:33

@Tvm
De volgorde is gebaseerd op de ranking van vorig jaar(laag naar hoog) met de nederlandse ploegen(inc giant) als laatst

0
achtpuntzes 25 januari 2016 om 10:59

@ Youri:
ah, dan heb ik niks gezegd. :)

0
horsm 25 januari 2016 om 11:00

Erg mooi stuk, Youri. Vooral het interviewtje met Veelers was interessant. Het lijkt me bij Giant moeilijk om iets anders los te krijgen dan hun eigen eigen verhaal / mythe over teamgeest en opleiden etc. etc. En dat is dus gelukt.

Ook leuk om te lezen dat de renners zelf de prestaties van Sinkeldam & Geschke eruit pikken. Dat legt net een ander accent dan het al vaak vertelde Tom & Johnny verhaal.

0
Jay 25 januari 2016 om 11:51

Zo jammer , Degenkolb zal wel niet veel ( als hij het al haalt) maken in klassiekers

0
MME 25 januari 2016 om 14:12

Inderdaad erg jammer dat de klassiekers qua doelstelling weg zijn. Hoewel ik Sinkeldam nog niet afschrijf, goede sprint en heeft al eens Parijs Roubaix voor belofte gewonnen.

0
Arema Pro Cycling Team 25 januari 2016 om 16:49

Stilletjes hoop ik nog op Degenkolb voor de klassiekers..wishfull thinking?
Dan Dumoulin maar in de Waalse!

0
Covadonga 25 januari 2016 om 19:28

Een van de mindere voorbeschouwingen tot nu toe. Ik weet alleen niet goed waarom. Evengoed bedankt.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone