Ploegenpresentatie: Vacansoleil Pro Cycling Team

dinsdag 29 december 2009 om 21:08
Ploegenpresentatie: Vacansoleil Pro Cycling Team

Vacansoleil Pro Cycling - foto: Cor Vos

Na een korte kerstreces pakt WielerFlits het presenteren van de grootste wielerploegen in 2010 weer op. Tot aan de start van de eerste ProTour-wedstrijd van aankomend seizoen, de Tour Down Under, zetten wij voor u elke dag één ploeg in de spotlights. Dit maal: het Nederlandse ProContinentale Vacansoleil

2009
Zowel de leiding, de sponsoren als de renners hadden het waarschijnlijk niet durven dromen. Vacansoleil maakte in zijn eerste jaar een bijzonder goede indruk. In bijna alle grote klassiekers waren ze van de partij, en met de Ronde van Spanje mochten ze in hun eerste jaar al meteen een grote ronde betwisten. En ze waren beslist geen pelotonvulling. In het voorjaar gaf de ploeg al blijk van kwaliteit. In de Ronde van Vlaanderen werd seizoensrevelatie Johnny Hoogerland 12de, in de Waalse Pijl werd de later ontslagen Fransman Clément Lhottelerie 11de, Matteo Carrara werd 12de in Luik-Bastenaken-Luik. Daarnaast zorgde Björn Leukemans (rit in de Ster van Bességes), Johnny Hoogerland (de 3daagse van West-Vlaanderen) en Lieuwe Westra (Arno Wallaard Memorial) voor zeges. Zeges kwamen er ook veelvuldig in de maand mei. Westra won de Ronde van Picardië, Carrara was de beste in het Circuit de Lorraine en Borut Bozic spurtte tot tweemaal toe naar ritwinst in de Ronde van België. De echte successen kwamen echter in het najaar. In de Ronde van Spanje werd er ritwinst behaald met Borut Bozic en eindigde de ijzersterke Hoogerland 12de in het eindklassement. Bozic won eerder nog ritten in de Ronde van Polen en de Tour du Limousin en werd als klap op de vuurpijl 3de in Parijs-Tours. In diezelfde wedstrijd werd Gerben Löwik 7de en Johnny Hoogerland 13de. Hoogerland sloot vervolgens zijn en zijn ploegs fantatische seizoen af met een 5de plaats in de Ronde van Lombardije.

2010
Het doel voor 2010 is duidelijk: het nog beter doen dan in 2009. Graag zou de ploeg twee grote rondes betwisten, waaronder de Tour de France. Ook alle grote klassiekers hopen ze weer in hun wedstrijdprogramma te kunnen opnemen. En het is niet de bedoeling om er doelloos rond te rijden, want de ploeg heeft genoeg kwaliteit om te rijden voor goede resultaten. Eigenlijk is er geen specialiteit waar ze binnen de ploeg geen renner van formaat voor hebben, behalve misschien het rijden van een klassement in een grote ronde. En dan nog het opleiden van talenten: zit er een nieuwe Hoogerland in de ploeg?

De ploegleiding
Prachtige prestaties in 2009, dus geen reden om veranderingen aan te brengen binnen de ploegleiding. Daan Luijkx is de algemene manager, terwijl de Belg Hilaire van der Schueren en de Nederlander Michel Cornelisse de twee ploegleiders zijn.

De sponsor(en)
Vacansoleil Camping Holidays is een Nederlandse organisatie die, al sinds 1969, luxe campingvakanties aanbiedt.

Het materiaal
De renners van Vacansoleil rijden op fietsen van het welbekende Nederlandse fietsenmerk Batavus, die uiteraard hun topmodel Batavus Professional X ter beschikking stelt. De onderdelen worden geleverd door het Japanse Shimano, de Dura-Ace groep welteverstaan. Het stuur, de stuurpen en de zadelpen komen van FSA, en de zadels zelf worden geproduceerd door Selle San Marco. De wielen waar Hoogerland en co op rijden zijn de Cole Shuriken Carbon Lites, en de banden eromheen komen van Vittoria. Het bedrijf dat Vacansoleil van kleding voorziet, is niet meer hetzelfde als vorig jaar. In 2010 rijden de renners namelijk in pakken van Santini.

De transfers
In
De nieuwe renners bij Vacansoleil zijn niet bepaald de minsten. De belangrijkste nieuwkomers zijn Brice en Romain Feillu. De populaire Franse broers moeten het team een startbewijs voor de Tour bezorgen, waar ze de laatste jaren goed presteerde. De 24-jarige Brice, een klimmer, won dit jaar de bergrit naar Arcalis terwijl de 25-jarige Romain, een sprinter, in 2008 een dag de gele trui droeg. Een andere opvallende nieuwkomer is Alberto Ongarato. De Italiaan is al sinds jaar en dag één wagon in de trein van Alessandro Petacchi, maar koos voor een avontuur in Nederland. Naast Romain Feillu en Ongarato werd er nog een derde sprinter aangetrokken, en wel de Belg Gorik Gardeyn. De laatste jaren gaat, met name door pech, wat minder maar in 2007 klopte Gardeyn onder meer Allan Davis en Tyler Farrar in de Ronde van België. Er komen ook nog twee nieuwe Nederlanders naar de ploeg. Joost van Leijen (25) werd in dienst van Van Vliet-EBH Elshof knap derde op het NK, terwijl Rob Ruygh (23) indruk maakte als stagiair. De laatste nieuwkomer is een Fransman, de 22-jarige klimmer Stéphane Rossetto.

Uit
Met name Nederlanders tussen de vertrekkers bij Vacansoleil. Gerben Löwik kon na zijn 7de plaats in Parijs-Tours rekenen op een contractverlening, maar koos voor een ProTour-avontuur bij OmegaPharma-Lotto. Ook Reinier Honig, die een sterk najaar reed in Italië, kon blijven, maar was dolgelukkig met een de kans die hij kreeg om zich bij Acqua & Sapone verder te ontwikkelen. Veldrijder Thijs van Amerongen kon niet op een contractverlening en vond tot op heden ook nog geen nieuwe ploeg. Dan is er Aart Vierhouten, die besloot een punt achter zijn rijke carriere te zetten. Een voormalig groene trui winnaar, Baden Cooke, koos ervoor om een jaar na zijn verassende overstap weer te vertrekken, en wel naar het grote Team Saxo Bank. Ook de Belg Wim De Vocht keerde terug naar de ProTour, hij rijdt volgend jaar voor Team Milram.

De renners
Aan kwaliteit van de renners geen gebrek bij Vacansoleil. Sprintkopman Borut Bozic schaarde zich in 2009 herhaaldelijk tussen de topsprinters en krijgt er in 2010 een medesprintkopman bij: de Fransman Romain Feillu. Geen gebrek aan snelle knechten voor de twee, maar Alberto Ongarato, Gorik Gardeyn, Bobbie Traksel, Matthé Pronk en met name Marco Marcato zullen ook hun eigen kansen krijgen. Marcato is meteen ook een troef voor de heuvelklassiekers, maar zal daar de nummer vijf van de afgelopen Ronde van Lombardije, Johnny Hoogerland, en de nummer twaalf van de afgelopen Luik-Bastenaken-Luik, Matteo Carrara, voor zich in de hierarchie moeten dulden. Deze twee heren zijn ook de troeven voor klassementen, en hebben daar met Sergey Lagutin en met name Brice Feillu twee sterke klimmers aan hun zijde. In de kasseienklassiekers is de hoop gevestigd op de Belgen, met naast Gardeyn ook nog Björn Leukemans (4de in Parijs-Roubaix 2007) en Frederik Veuchelen (winnaar Dwars door Vlaanderen in 2006). Tot slot heeft Vacansoleil nog twee zeer sterke tijdrijders in dienst: Jens Mouris en Lieuwe Westra. Laatstgenoemde wil zich met name in kleinere rondes zonder bergen laten zien.

Selectie Vacansoleil Pro Cyling Team 2010
flag-si Borut Bozic
flag-it Matteo Carrara
flag-fr Brice Feillu
flag-fr Romain Feillu
flag-be Gorik Gardeyn
flag-pl Michal Golas
flag-nl Johnny Hoogerland
flag-uz Sergey Lagutin
flag-be Björn Leukemans
flag-it Marco Marcato
flag-nl Wouter Mol
flag-dk Martin Mortensen
flag-nl Jens Mouris
flag-it Alberto Ongarato
flag-nl Wout Poels
flag-nl Matthé Pronk
flag-fr Stéphane Rossetto
flag-nl Rob Ruijgh
flag-nl Bobbie Traksel
flag-nl Arnoud van Groen
flag-nl Joost van Leijen
flag-be Frederik Veuchelen
flag-nl Lieuwe Westra

Het tenue
Het tenue van Vacansoleil zal er in 2010 iets anders uitzien dan in 2009. De hoofdkleuren blijven blauw en geel, maar de naam Vacansoleil staat nu tussen twee geelwitte strepen. Ook is er op de broek meer plaats voor geel en wit.

Website
Website Vacansoleil Wielerploeg

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone