Ploegarts Sky gaf triamcinolon ook aan personeel

zaterdag 4 maart 2017 om 10:21
Ploegarts Sky gaf triamcinolon ook aan personeel

Foto: Sirotti

Afgelopen donderdag werd bekend dat Sky-arts Richard Freeman, de spil in het verhaal rond het mysterieuze pakketje van Bradley Wiggins, een grote hoeveelheid aan triamcinolon (een corticosteroïde) had besteld. Veel meer nog dan Wiggins zelf nodig zou hebben, volgens het Britse antidopingagentschap. Dat leverde de nodige speculaties op, maar Sky meldt nu aan Cyclingnews dat triamcinolon ook gebruikt is voor personeel.

Voor personeel vormt het gebruik van dit medicijn geen probleem, maar renners hebben er een attest voor nodig. Wiggins kreeg driemaal toestemming om triamcinolon in te brengen: voor de Tours van 2011 en 2012, en de Giro van 2013. De door Freeman bestelde hoeveelheid triamcinolon bleek echter veel meer dan nodig was voor één persoon. Dat deed de nodige wenkbrauwen fronsen. Prentice Steffen, een ervaren ploegarts die tegenwoordig voor Cannondale-Drapac werkt, legde bijvoorbeeld aan The Guardian uit dat hij in de laatste tien jaar slechts driemaal het medicijn heeft gebruikt.

De vraag was dus: waarom heeft Freeman dan zo veel van dit middel besteld? Nu blijkt dat ook personeel triamcinolon heeft gekregen. Eén van de betreffende stafleden is nota bene Dave Brailsford. De ploegbaas zegt tegenover The Telegraph “niks te verbergen te hebben” en bevestigt dat hij in 2008 triamcinolon gebruikte vanwege knieproblemen. Ook Keith Lambert, bondscoach van de Britse beloftenploeg, heeft aangegeven dat hij van Freeman triamcinolon heeft gekregen.

Dit artikel delen:

56 Reacties

arviidd 4 maart 2017 om 10:23

Het wordt steeds slechter!

ruudenkit 4 maart 2017 om 10:23

Zou ik ook zeggen als ik teambaas was!
Het zaakje gaat steeds meer stinken vind ik.

achtpuntzes 4 maart 2017 om 10:27

hahaha, het wordt steeds gekker. deze is in dezelfde categorie als 'het was niet voor mij maar voor mijn hond' lol.
maar goed, bij SKY zaten de renners dus niet aan de doping, maar het personeel wel als ik ze mag geloven lol.

robertowilco 4 maart 2017 om 10:27

Waarom heeft men dan zo lang daarmee gewacht om dat naar buiten te brengen, dus was het bestemd voor het personeel, klinkt niet echt geloofwaardig

kittelkolb 4 maart 2017 om 10:27

Ze denken toch niet dat ze er zo makkelijk vanaf komen?

kittelkolb 4 maart 2017 om 10:28

Mijn hamster heeft last van z’n knie..

rahimns 4 maart 2017 om 10:33

Wiggins kreeg een zware kuur vlak voor de tour van 2012 die hij won…. hij was dus zo ziek dat hij dit medicijn nodig had en won daarna een van de zwaarste sportevenementen die er is… er zit iets goed mis in de topsport. Nog steeds blijkbaar. Jammer, het wordt er allemaal niet veel geloofwaardiger op. Triest dat mensen nog steeds niet begrijpen hoeveel schade ze de sport berokkenen.

dustin 4 maart 2017 om 10:35

“dat triamcinolon ook gebruikt is voor personeel”

Kan best waar zijn!
Wie staan er allemaal op de loonlijst?
Verzorgers, ploegleiders, mecaniciens ….. en ja juist, de renners ;)

vlek 4 maart 2017 om 10:39

Dit is het niveau van de weerleggingen geworden? Blijkbaar vinden ze het zelf ook niet meer belangrijk om geloofwaardig over te komen. Blaas de boel dan maar op..

klassementsrenner 4 maart 2017 om 10:39

Kan dit gezeur nou eindelijk is afgelopen zijn!!

Romāns Vainšteins 4 maart 2017 om 10:47

Denken ze daar soms dat iedereen achterlijk is of zo ?
Die kale moet opstappen, niet de dokter.

markd 4 maart 2017 om 10:52

‘k zou het geen gezeur noemen, triamcinolone is geen aspirientje..; wordt gebruikt in de behandeling van toch wel ernstige aandoeningen zoals auto-immuunziektes, chronische longziekten en allerlei aandoeningen die zeldzaam, toch voor de patiënt best vervelend zijn .
Een topsporter ( en z’n entourage) is dus een een chronische patiënt????

kittelkolb 4 maart 2017 om 10:58

Sky heeft denk ik onder zijn personeel een erg hoog ziektepercentage

Kirsipuu 4 maart 2017 om 11:01

Toch sympathiek van Sky dat ze zoveel mensen met een arbeidsbeperking aannemen.
Een aanmerking op het artikel: het gaat om het ondersteunend personeel. Want de renners zijn inderdaad ook personeel.

Wheely 4 maart 2017 om 11:02

Het lijkt me dat de ploegarts is aangesteld om in hoofdzaak de renners te verzorgen, het andere personeel zou naar mijn idee voor dit soort recepten naar een andere arts moeten gaan. Vreemde praktijken.

Muldriaen 4 maart 2017 om 11:04

Koekoek! Geloof je het zelf? Dit zaakje stinkt niet, het meurt de keet uit!

Koel 4 maart 2017 om 11:13

De schoonmoeder van Rumsas schijnt er ook baat bij te hebben gehad…..

Hensie 4 maart 2017 om 11:16

Haha. Wat een verhaal. Zeg dan gewoon niks.

Romāns Vainšteins 4 maart 2017 om 11:19

De hond van Froome hoef je ook geen deur voor open te zetten, die gaat gewoon dwars door de muur heen naar buiten toe.

thorsen 4 maart 2017 om 11:25

Dit is zo triest dat ik er eigenlijk alleen maar om kan lachen, terwijl het eigenlijk best wel verontrustend is. Blijkbaar heb ik een dikke huid gecreëerd als het om doping gaat…

Strade! Zin in!

NDI22 4 maart 2017 om 11:39

De magische aanpak waarvoor men Sky roemde had dus niks te maken met andere trainingsmethodiek, materiaal of het kijken naar de metertjes. Zoeken naar de rand van het op papier toelaatbare met medisch personeel en advocaten. Ga je over de rand dan is de laptop met admnistratie ineens “gestolen”.

klootje kriekeljon 4 maart 2017 om 11:43

Ja pleur nou toch op zeg, wordt steeds gekker.

Verweggistan 4 maart 2017 om 11:43

Waar een pakje flumicil al niet toe kan leiden. Dat pakje zelf was niet zoveel mee aan de hand, maar wel heel goed dat de Britten hebben doorgepakt omdat het eigenlijk het enige concrete bewijs was (hoewel niet strafbaar oid) dat het niet allemaal zo mooi ging bij Sky als ze wilden doen geloven. En grotendeels door eigen toedoen blijft Sky maar struikelen en blunderen over kleine dingen. Plots heeft de hele staf kniepijn….

Turtlehead 4 maart 2017 om 11:45

hahaha, ik moest meteen denken aan ‘mijn hond’, ‘mijn schoonmoeder’. Helaas was ik niet de eerste. Wat een boevenbende. Wel knap trouwens dat ze, zonder archief, zich dit nog precies weten te herinneren. Opeens. Toevallig. Eerder niet aan gedacht, ‘want er werd niet naar gevraagd…?’

poeskescherens 4 maart 2017 om 11:45

Vooral de bijwerkingen zijn niet misselijk. Je kan maar beter een echte aandoening hebben dan als je het gebruikt. Tenzij je vocht wil vasthouden of problemen met je zicht wil hebben en bovendien stopt je bijnier er even mee. Knettergek om dat als prestatieverhogend middel te gebruiken.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone