Pijnvrije Egan Bernal doorstaat eerste test in Giro: “Doel bereikt”

woensdag 12 mei 2021 om 09:07
Pijnvrije Egan Bernal doorstaat eerste test in Giro: “Doel bereikt”

Egan Bernal - foto: Cor Vos

Egan Bernal kijkt tevreden terug op de zware vierde etappe van de Giro d’Italia. De Colombiaan kwam als elfde over de finish, als eerste van de klassementsmannen. En nog belangrijker voor de Colombiaan: fysieke problemen bleven uit, tot opluchting van de kopman van INEOS Grenadiers.

In het klassement staat Bernal op een voorlopige elfde plaats, op 1m39s van rozetruidrager Alessandro De Marchi. Op de eerste favoriet voor het algemeen klassement, Aleksandr Vlasov, hoeft Bernal slechts vijftien tellen goed te maken. “Ik ben hier om plezier te hebben en het zelfvertrouwen van 2019 terug te winnen. Deze dag zet me op het goede spoor”, zei de Colombiaanse klimspecialist na de etappe.

Voor de Giro was Bernal een onzekere factor, maar na een degelijke openingstijdrit en een goede prestatie in de eerste zware etappe bewijst Bernal dat hij iemand is om ernstig rekening mee te houden. “Ik had geen pijn en er waren geen problemen. Ik had de benen om te kunnen volgen toen er werd aangevallen. Ik kon het zelf ook nog eens proberen. Ik heb mijn concentratie tot het einde vast weten te houden en ik heb mijn doel bereikt in deze lastige etappe. Het team heeft ook goed gewerkt”, sloot een doorweekte Bernal af.

Dit artikel delen:

28 Reacties

Gannadier 12 mei 2021 om 09:12

Zag er gister heel sterk uit, was de beste van de klassementsrenners. Als hij wil winnen zal hij ze er bergop wel allemaal 1 voor 1 moeten afrijden, want heeft van de klassementsrenners een van de minste tijdrit!

adelaarvanantwerpen 12 mei 2021 om 09:42

Van alle AK renners die gisteren in de eerste twee groepen zaten kan ik alleen van Evenepoel met zekerheid zeggen dat hij Bernal op meer dan een minuut gaat rijden in de laatste tijdrit. Bernal zijn tijdrit is veel beter dan die van ciccone, landa, bardet en Martin en minstens zo goed of zelfs beter als die van Yates, Carthy, Formolo, Caruso en zelfs Vlasov die behalve die openingstijdrit nog geen goede tijdritten heeft gereden.

Gannadier 12 mei 2021 om 09:47

Zeker mee eens, maar toch zal Bernal wel tijd moeten gaan pakken om zeker te zijn op wie dan ook. Was gister in ieder geval de beste ja.

Wheely 12 mei 2021 om 09:20

Hoop van harte dat hij verlost is van zijn rugklachten want dan kunnen de rest van de klassementsmannen hun borst nat maken. Normaal gesproken geen grote Ineos fan maar ze rijden nu ook met een leuke ploeg hier die wel koers zal moeten gaan maken ipv controleren.

KnightBiker 12 mei 2021 om 10:51

Ik vind Ineos tegenwoordig een leuke ploeg omdat ze aanvallender rijden met meerdere renners en ook de deksel op de neus krijgen en daarvan leren. (Dat was in de Froome tijd wel anders, maar ook daar moet je respect voor hebben)

KimJungPoels 12 mei 2021 om 09:24

Hele goede etappe van hem en goed om te horen dat hij geen last had van zijn rug. Nu was het van tevoren natuurlijk vooral de vraag of dat 3 weken zo zou blijven en of dat hij de echte lange inspanningen goed zou verteren. Die twee vragen blijven vooralsnog wel onbeantwoord.

filemon crauwels 12 mei 2021 om 09:24

Zag er gisteren inderdaad sterk, en vooral heel gretig uit.
Houdt zijn rug het dan zal hij er kort bij zijn.

Gitan 12 mei 2021 om 09:38

Zag er erg goed uit en zijn terrein moet uiteraard nog komen. Heeft ook een ijzersterk team rond zich, dus nog steeds de topfavoriet om deze Giro binnen te harken. Zou wat zijn als hij op zijn 24ste al de Tour en de Giro op zijn palmares heeft.

josi 12 mei 2021 om 09:39

Maakte een zeer sterke indruk gisteren, maar de grote vraag is natuurlijk of zijn rug het drie weken lang volhoudt. Zo ja, dan zal hij moeilijk van de eindzege zijn af te houden.

IlPirata 12 mei 2021 om 09:41

Met chronische rugproblemen zal hij vooral in de Dolomieten, met langere klimpartijen, hinder ondervinden. Hoewel ik dat niet hoop voor hem, beter een fitte gezonde Bernal in deze giro.

SoloSlim 12 mei 2021 om 10:13

Begin dit jaar was hij ook heel sterk op korte steile klimmetjes, zie Strade en muur-etappe in de Tirreno, maar als het langer te klimmen was, zie de koninginnenrit Tirreno, kon hij niet mee.. Is het door zijn rug of is hij toch gewoon een categorie lager dan een Pogacar/Roglic.
In de Tour die hij won, met een Allaphilippe als 5e in de eindstand, was het niveau achteraf bekeken toch niet erg hoog en had hij geluk met de modderstromen.

Veleta 12 mei 2021 om 11:01

@solo: nee hoor, die modderstroom was eerder een nadeel. Hij was net bezig een veel grotere tik uit te delen, Prudhomme kreeg hem bijna niet van de fiets af. Sieraad voor de sport, deze jongen!

ChefSpijker 12 mei 2021 om 11:04

In de Tirreno kon ie inderdaad niet mee met Pogacar en Yates, daarna is ie gaan knechten voor Thomas (dat ie daar achter Landa, Quintana en zo eindigde is niet representatief voor zijn niveau daar). Dat Pogacar een niveautje hoger is dan Bernal geloof ik wel, maar daarna kom je al snel bij hem uit.

Dat geluk met die modderstromen in de Tour die hij won snap ik niet zo. Hij was die bergrit juist veel te sterk voor de rest. Had ze er allemaal al bergop afgereden, had waarschijnlijk enkel meer gepakt met nog een lastige aankomst bergop erna en op zaterdag een zware rit die uiteindelijk ook onthoofd is door de modderstromen. Daar had hij categorie Buchmann en Kruijswijk ook gewoon nog even zoek gereden. Hmmm nu je het zegt, categorie ‘Buchmann en Kruijswijk’ klinkt inderdaad niet al te best. Maar goed daar kun je ook weinig aan doen, wie er niet is, kun je niet verslaan. Hij won die Tour in elk geval met twee vingers in de neus.

SoloSlim 12 mei 2021 om 11:06

We zullen nooit weten hoe het was afgelopen maar het niveau lag die tour toch minder hoog dan bvb vorig jaar.

Ben benieuwd wat de giro gaat geven.. kan alle kanten op en dat maakt het net spannend!

lo squalo dello Stretto 12 mei 2021 om 09:45

Intrinsiek de renner met de grootste klasse hier aanwezig. Hopelijk houdt die rug het, ook naar de toekomst toe richting duels met Pogacar.

Verstand zegt Bernal voor eindwinst. Het hart gaat voor Landa, wat zou ik het hem gunnen. Mooiste klimmer van het peloton.

IlPirata 12 mei 2021 om 09:52

Het hart gaat voor Landa, wat zou ik het hem gunnen. Mooiste klimmer van het peloton.

Eens!

SoloSlim 12 mei 2021 om 10:35

@ISDS
Net eens gekeken naar Bernal zijn erelijst.. en ok, hij is nog jong, maar zo veel staat er nog niet op hoor. Zijn talent wordt misschien wat overschat..
-PN won hij dankzij een waaierrit en een coup van Ineos, want stond al op achterstand na eerste bergritten,
-Zwitserland won hij tegen een Dennis, Pozzovivo en Benoot.
-Tour won hij met 1' voorsprong, die hij won dankzij wat moddertromen
En dat is het!

lo squalo dello Stretto 12 mei 2021 om 10:41

Hij won bovenstaande wel allemaal voor zijn 23e. Hoeveel renners kunnen dat zeggen? Reed ook al podium in de Strade en Lombardije.

Gannadier 12 mei 2021 om 10:43

Pogacar heeft ook niet heel veel meer gewonnen als jij de prestaties van Bernal allemaal zo neerzet. Dan zijn veel overwinningen van Pogacar ook niks waard!

SoloSlim 12 mei 2021 om 10:56

Heb niet gezegd dat Bernal geen goed renner is he.
Hij was een van de eerste jongeren die doorbrak maar ondertussen is -23 het nieuwe 28 en dominant is hij nooit geweest.
Ik heb niet het gevoel dat hij de Giro gaat winnen.

@ Gannadier
Bekijk dan Pogacar zijn lijstje maar eens, je zal zien hoe uitgebreid het al is.
Je kan Bernal er onmogelijk naast zetten.

adelaarvanantwerpen 12 mei 2021 om 11:03

@ soloslim
Als jij kritiek wil geven op Bernal zijn prestaties geef dan wel de juiste informatie.

De eerste en enige bergrit in PN kwam pas na de waaierritten. In de waaierritten pakte Bernal uiteindelijk 5 seconden op de rest van de AK renners. In de ITT pakte hij heel veel tijd, maar in de bergrit (waar hij zogezegd op achterstand werd gereden) kwam hij samen met Quintana als eerste AK renner boven.

In de tour stond Bernal al voor iedereen in het AK voor de modderstroomrit op Alaphilippe na. In die rit reed bernal iedereen op achterstand en zelfs als jij die rit wil wegwerken wint bernal toch nog altijd omdat Alaphillipe de dag erna meer dan drie minuten verloor. Voor de rest won Bernal nog de Gran Piemonte, zwitserland, Ronde van Colombia en reed hij podium in Lombardije en de strade.

Behalve Pogacar ken ik geen renner die voor zijn 23ste een betere erelijst heeft in de voorbije 20 jaar.

SoloSlim 12 mei 2021 om 11:16

@ adelaar
Ik geef geen kritiek hoor.. kon me buiten een paar flitsen gewoon niet heel veel herinneren. En zoveel is er blijkbaar niet om naar te refereren.
En idd, de waaierrit was in het begin van PN, en 'mocht' hij o.a. Yates in een latere bergrit laten rijden omdat het geen AK-mannen meer waren.
En renners die rondjes winnen zonder een overwinning missen toch een beetje glans, maar het eindresultaat telt natuurlijk.

Gitan 12 mei 2021 om 12:25

Zo veel staat er misschien nog niet op zijn erelijst, maar wat voor koersen…

– Tour
– Parijs-Nice
– Ronde van Zwitserland
– Ronde van Californië
– Piemonte

Als 24-jarige al een palmares waar bijna niemand van het peloton aan het einde van zijn carrière aan kan tippen.

Wat is hier eigenlijk de maatstaf geworden, Eddy Merckx?

VespavanBern 12 mei 2021 om 12:56

@soloslim, tja, deze bal kun je natuurlijk eindeloos terug blijven kaatsen. Wat als Froome niet was gevallen en wel in vorm was voor de tour van 2020? Wat als Roglic niet uit het niets zijn slechtste dag op de fiets ooit kende? Wat als pinot niet de 1e rit al viel? Wat als een plaatselijke schone de renner voor pogacar afleidde en viel met alle gevolgen van dien? Wat een geluk allemaal!

Michelangelo 12 mei 2021 om 13:18

Ga volledig mee met de haai.

Grootste palmares heeft Nibali, maar die is duidelijk op zijn retour. En vervolgens kom je qua rondewerk toch al snel uit bij Landa en Bernal.

Bernal was 3 jaar terug de “Evenepoel of Pogacar van nu”. Won als broekie de TdF en andere rondjes, en iedereen zei dat we voor flink wat jaren vertrokken waren voor complete dominantie. En even wordt hij weggezet als rugpatient die blijkbaar niks meer kan, het kan snel gaan in de sport.

Voor mij is Bernal ook de grote favoriet voor de Giro, mits hij heel blijft. Hij lijkt een stuk beter in orde dan vorig jaar, oogt gretig en fit. En, niet onbelangrijk, hij heeft waarschijnlijk een goede conditionele basis.

Landa heeft voor mij de gunfactor, aangezien hij al jaren iedere keer net naast heeft gepist, en vaak de aanval niet schuwt.

Jean Dupuis 12 mei 2021 om 12:46

Absoluut en helemaal akkoord Gitan ! De kwaliteit van zijn palmares is uitmuntend, maar waarom vraagt u aan Eddy Merckx wat de maatstaf is geworden? Leest hij mee op ons favoriete forum?

VespavanBern 12 mei 2021 om 12:57

hahahaha scherp +1

Gitan 12 mei 2021 om 13:03

Hehe, mijn oneigenlijk leestekengebruik dat me weer nekt?

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair