Philippe Gilbert: “Vakbond CPA is wakker geschud”
foto: Marcel Koch
zaterdag 20 oktober 2018 om 13:57

Philippe Gilbert: “Vakbond CPA is wakker geschud”

De commotie rond de presidentsverkiezing van de Cyclistes Professionnels Associés (CPA), de internationale vakbond voor beroepsrenners, leidt mogelijk tot grotere betrokkenheid tussen de profrenners en hun vertegenwoordigende orgaan. Dat zegt Philippe Gilbert in een gesprek met de website Cyclingnews. Onlangs werd Gianni Bugno herkozen voor een derde opeenvolgende termijn als voorzitter, ondanks een oproep van een aantal renners om de stemprocedure aan te passen. Gilberts naam valt zo nu en dan als de CPA ter sprake komt; de Belg van Quick-Step Floors wordt gezien als mogelijke voorzitter in de toekomst – ook al zijn de volgende verkiezingen pas in 2021. Aan Cyclingnews wilde hij zijn interesse in het voorzitterschap bevestigen noch ontkennen, maar hij benadrukte wel het belang van een sterk en verenigd vertegenwoordigend orgaan. Hij komt vaak op voor de belangen van renners, zoals deze week nog over de gevaren van de bevoorrading.

Besef
“Ik heb ook gehoord dat enkele mensen mij dit graag zouden zien doen”, zei Gilbert. “Het is al zo’n tien jaar dat ik meehelp, door de link te zijn tussen de renners en de CPA. En ik zat ook in de UCI Atletencommissie. Ik heb veel gedaan. En het enige dat je kan zeggen is dat nu sommige renners wakker worden en beseffen dat we een stem hebben.”

Volgens Gilbert is het jammer dat die renners zich dat zo laat pas beseffen. “Immers, als we verenigd zijn, kunnen we een krachtig onderdeel vormen in de wielersport. Als de renners zich verenigen, kunnen we dingen veranderen. Dat is de enige manier.”

Hoewel Millar verloor van Bugno met 96 stemmen tegen 379, denkt Gilbert dat de kandidatuur van de Brit de staat waarin de CPA verkeerde, enigszins heeft geholpen. “Ik denk dat we Millar dankbaar moeten zijn, want hij zette de stap en schudde de CPA wakker. De CPA is sindsdien een stuk actiever geworden. Dat is een goede ontwikkeling.”

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
20 oktober 2018 17:22
En waarom zou Gilbert een goeie voorzitter zijn?
20 oktober 2018 18:24
96 stemmen tegen 379.
Zo dat is nogal een aantal stemmen, ik dacht dat je en fysiek aanwezig moest zijn en man en je mag geenNederlander om te mogen stemmen.
NL heeft zich teruggetrokken uit de CPA en volgens mij vervloog daarvoor ook het stemrecht. Ik vraag me af wie er dan op Bugno hebben gestemd ook gezien de steun op social media voor Millar.
    20 oktober 2018 23:44
    Een paar vaste vertegenwoordigers die bij elkaar al de helft van de stemmen hebben. Van die landen mogen individuele renners niet stemmen

Reacties zijn gesloten.