Philippe Gilbert houdt druk voor Milaan-San Remo af: “Ik kan ook in Amstel geschiedenis schrijven”

woensdag 24 juni 2020 om 11:27
Philippe Gilbert houdt druk voor Milaan-San Remo af: “Ik kan ook in Amstel geschiedenis schrijven”

© Cor Vos

“Als ik mag geloven wat ik lees, dan staat of valt mijn seizoen met Milaan-Sanremo. Het seizoen stopt daar niet. Ik heb wel meer doelen. En of ik in San Remo nu win of niet,  het leven gaat door. Ik overleef dat wel.” Getekend: Philippe Gilbert, gisteren in een video-conference.

Teammanager John Lelangue was mee aangeschoven voor de online persbabbel en nam vlotjes het eerste half uur voor zijn rekening. Op zijn Lelangues: geen speld tussen te krijgen. Tot Philippe Gilbert het welletjes vond. Toen het ‘vragenmoment’ begon en de eerste twee vragen opnieuw aan de ploegbaas werden gesteld, geraakte Gilbert zijn geduld op. “Dit persmoment was voorzien om vragen aan mij te stellen. Het is niet de bedoeling dat ik hier uren zit te wachten. Kunnen we?”

Gedaan met uitweiden over de Tourambities van Lotto Soudal dus, en over naar Milaan-San Remo. Het gaat er bij Gilbert al maanden over. De Belgische Monegask kan op 8 augustus immers zijn vijfde monument winnen en zich bij het illustere trio Van Looy – Merckx – De Vlaeminck voegen. Het zou zijn carrière helemaal afmaken. Maar dat de Primavera zo vroeg op de hertekende kalender valt, ziet de voormalige wereldkampioen vooral als een minpunt. Niet dat die ambities plots weg zijn, maar hij probeerde gisteren wel de druk af te houden.

Moeilijker op toerental
“Milaan-San Remo wordt pas mijn derde koers na een lange pauze. Ik zal meer tijd en koersritme nodig hebben om top te zijn.” Dat geldt uiteraard ook voor de rest van het peloton. Gilbert bevestigt. “Ja, het is voor iedereen hetzelfde. Maar die jonge gasten zijn toch bevoordeeld. Hun motor geraakt sneller op toerental. En je mag niet vergeten dat we sinds Parijs-Nice niet meer in een peloton gereden hebben. Ik heb alleen Strade Bianche en Milaan-Turijn om de conditie en de automatismen te finetunen. Eerlijk? Ik denk dat dit jaar in Milaan-San Remo weinig kansen liggen voor mij.”

Gilbert in de Volta ao Algarve – Cor Vos © 2020

Philippe Gilbert behoort bij Lotto Soudal tot de ‘Tourbubbel’, waarvan al weken sprake. Die specifieke bubbel, die in principe niet alleen uit dezelfde renners, maar ook uit hetzelfde personeelsbestand bestaat, werkt een stage in de Vogezen af en rijdt vervolgens de Ronde van Polen en de Ronde van Wallonië in de aanloop naar de Tour de France. Maar voor ‘patron’ Gilbert worden uitzonderingen gemaakt: de drie bovenvermelde Italiaanse eendagskoersen rijdt hij wel, de Ronde van Polen niet. Ewan bijvoorbeeld krijgt één uitzondering: Milaan-San Remo. John Degenkolb en Tim Wellens krijgen er geen.

Amstel Gold Race
Gilbert had het ook over keuzes maken. Zo past hij voor de Ronde van Lombardije, die hij zowel in 2009 en 2010 al won. “De laatste jaren was die te zwaar voor mij. Toen ik er wel meedeed, was dat in functie van een andere kopman, zoals Alaphilippe. Zelf heb ik er nog weinig te zoeken.” In de klassieke periode verkiest Gilbert de Amstel Gold Race (zaterdag 10 oktober) boven Gent-Wevelgem (zondag 11 oktober). “Als het me niet lukt om geschiedenis te schrijven in Milaan-San Remo, kan het misschien in de Amstel Gold Race. Ik kan er een vijfde keer winnen (en Jan Raas evenaren, red). Ook dat zou historisch zijn.”

Dit artikel delen:

37 Reacties

Voorgeborchte 24 juni 2020 om 11:35

Gilbert is op zijn best na veel koersdagen dus dat stemt me niet heel optimistisch.
MSR winnen zou legendarisch zijn, maar hij kan genoeg koersen winnen die zijn seizoen goed zouden maken.

Panache 24 juni 2020 om 11:39

De Gold Race winnen is een grote wedstrijd, die een seizoen al geslaagd kan maken. Of zo’n 5e nu echt een soort van geschiedschrijving is? Denk het niet. Gilbert laat tussen de regels door wel weten dat zijn carrière sowieso geslaagd is, of er nog een grote vis bij komt of niet. Dat staat als een paal boven water. Ooit is de tank leeg.

Steven_E 24 juni 2020 om 12:41

5x een bepaalde koers winnen is toch altijd speciaal, of het nu de AGR is of de sluitingsprijs Putte-Kappele. En het gaat hier toch om een WorldTour-wedstrijd, als je er zo eentje 5x kan winnen is dat toch wel bijzonder. En in dezelfde omgeving nog eens wereldkampioen geworden ook.

Ab Normaal 24 juni 2020 om 15:32

@Panache
En dat is ook zo.
De man heeft een palmares om je vingers bij af te likken.

bomb ba 24 juni 2020 om 12:34

Deze man heeft het maximale uit zijn carriere gehaald. Veel meer gewonnen dan verwacht met zijn geringe talent.

Steven_E 24 juni 2020 om 12:38

Inderdaad, net als Eddy Merckx

Massimo Bataille 24 juni 2020 om 12:47

Dat geringe talent is nu toch ook wel niet echt correct.
Hij was in zijn beste periode gewoon de beste puncher ter wereld ( zelfs beter dan valverde) en heeft nog altijd een goeie portie explosiviteit. Tegenwoordig zijn de hardrijderskills nog meer naar boven gekomen en heeft hij een van de grootste motoren van het peleton.
Dat gecombineerd met een enorme koersinzicht en sluwheid maakt hem altijd al een steengoed renner.

Voorgeborchte 24 juni 2020 om 12:54

Vind je? Voor mij als fan waren er toch veel verloren dagen ten tijde van BMC.
Dat van dat geringe talent zal wel gewoon getrol zijn…

Romāns Vainšteins 24 juni 2020 om 13:10

Talent is boring en overrated, met name ook omdat er geen waarden van zijn en iedereen maar loos wat kan brullen hoe o o wel of niet iemand er mee gezegend is. Meestal klinkt dat als de nagalm van een burp in een holbewonersgrot, eventjes cool maar snel uitgedoofd.

Felice Gimondi 24 juni 2020 om 14:13

@Romāns Vainšteins: Lol. Maar wel eens, het is totaal niet meetbaar.

girardengo 24 juni 2020 om 14:26

Niet meetbaar, je kunt het hoogstens wel vermoeden. Bij Gilbert heb ik dat vermoeden;-).

Jacco van Stierop 24 juni 2020 om 14:57

Voor een geslaagde carrière is het doorgaans beter om wat minder getalenteerd te zijn.

SoloSlim 25 juni 2020 om 09:03

@voorgebrochte +1
Spijtig ook dat Phil bleef uitgespeeld worden in klimklassiekers ten voordele van Greg.

Steven_E 24 juni 2020 om 12:37

“Gilbert had het ook over keuzes maken. Zo past hij voor de Ronde van Lombardije, die hij in 2010 al een keertje won.”

@redactie: Hij won zowel in 2009 als in 2010.

Romāns Vainšteins 24 juni 2020 om 13:04

Dat was idd ook meteen mijn wenkbrauwfrons.

Nico Dick 24 juni 2020 om 13:20

Thx. My mistake! Aangepast

tvm 24 juni 2020 om 12:52

Hoewel je renners eigenlijk niet met elkaar kunt vergelijken, is Gilbert toch een groter renner gebleken dan zijn bewierookte land- en generatiegenoot. Wat een palmares, ambitie en bovendien een echte all-rounder.

Steven_E 24 juni 2020 om 13:06

Ik denk niet dat Boonen hoger wordt gezet als Gilbert qua palmares, zelfs niet door z'n fans (zoals ik). Vlamingen zullen wel harder voor Boonen supporteren, maar dat kan je hen moeilijk kwalijk nemen gezien het zelf een Vlaming is. Die bovendien zéér vlot is in de omgang en ook zwaktes heeft vertoond doorheen z'n carrière, waar Vlamingen vaak zelf een zwak voor hebben (zie ook VDB ). Boonen deed het dan ook nog eens allemaal in de kasseiklassiekers, die heilig zijn voor Vlamingen.

Peetvader 24 juni 2020 om 14:18

Gebaseerd op de PCS all-time ranking staat Boonen op 25, Gilbert op 27.
Dus Gilbert kan er nog wel over springen, maar volgens de statistieken toch aan mekaar gewaagd.

Kosmonaut 24 juni 2020 om 17:12

Natuurlijk appels met peren vergelijken, ook de statistieken. Bovendien was Boonen in zijn jongere jaren ook nog eens top in het sprinten dus pak je automatisch meer overwinnen en dus meer punten.
Voor mijn gevoel staat Gilbert wel een stuk boven Boonen puur omdat hij veel meer allround is.

Gelei 24 juni 2020 om 17:23

Groter? Ligt eraan wat je zelf het belangrijkste vindt in een carriere. Ik heb altijd heel veel appreciatie gehad voor Phil omdat hij net won waar geen enkele landgenoot in slaagde wegens teveel focus op de kasseien of onvoldoende capaciteiten.

Het is ergens ook logisch dat zijn palmares (in tegenstelling to Boonen) niet dezelfde weerklank vind bij het brede publiek in Vlaanderen; uiteindelijk is koers in Belgie voor 95% Vlaams en zitten daar ook de grote organisatoren en media. Maar daarom is dat niet terecht.

Uiteindelijk vergelijk je hier de beste kasseirenner aller tijden met de beste eendagsrenner sinds Bettini. Flip a coin, zou ik zeggen.

SoloSlim 25 juni 2020 om 09:19

Als fan van Gilbert heb ik Boonen toch ook leren apprecieren en in zijn wedstrijden was Boonen echt steeds opnieuw de beste in koers. Heb nu tijdens de Corona dagen veel uitzendingen herbeken en Gilbert had van die dagen dat hij oppermachtig was en veel ervan resulteerden in een overwinning (o.a. zijn overwinningen in Lombardije), terwijl Boonen met 7 monumenten er eigenlijk nog wel waar meer had verdiend. Denk dat de Wolfpack methode Boonen meer slecht dan goed gedaan heeft.

Gelei 25 juni 2020 om 10:06

@SoloSlim
Dat geloof ik niet. De laatste keer dat Boonen echt competitief was in het voorjaar was lang voor er van de Wolfpack sprake was. De reden dat hij daar niet heeft kunnen van profiteren is omdat er simpelweg 3 tot 4 ploegmaats beter waren. Was hij op dat niveau geweest, dan was het gegarandeerd nog wel eens prijs geweest.

SoloSlim 25 juni 2020 om 15:36

@gelei
Blijf toch bij mijn gedacht.. in de RvV met een Devolder zat Boonen 2x gevangen.
Maar ok, hij heeft er soms ook wel zijn voordeel uitgehaald, dus misschien is zijn palmares redelijk in verhouding met zijn talent. Had het hem wel gegund om boven een Museeuw te staan in de ronde of boven een De Vlaeminck in Roubaix.

chance 24 juni 2020 om 14:20

Met Milan San Remo zo vroeg op her seizoen, gaan er veel Renners nog niet in top vorm zijn. Een Gilbert kan wel vol pieken naar deze wedstrijd en dan zie ik hen in de laatste 2km wel een truck uithalen.

Romāns Vainšteins 24 juni 2020 om 14:49

Eerder al.

Met hele bakken topjagers in de Dauphine zal de mogelijkheid tot terughalen van groepen een stuk minder dan regulier zijn. Met een mooi gezelschap hardrijders er rond en nabij de Cipressa een harde schifting op losknallen en ik denk dat je van het hele idee jagend peloton af kan zijn.

Gilbert gaat het niet op de Nibali of Cancellara manier kunnen flikken, hij heeft net als in Roubaix en Vlaanderen koers en metgezellen nodig.

Deel Koeper 24 juni 2020 om 18:46

Best een groepje en dan liefst ook nog eens met Degenkolb of zo erbij zodat daar wat tactisch kan worden gespeeld.

Vinyakke 24 juni 2020 om 19:46

Degenkolb zal er niet bij zijn, ewan wel. Al is het maar de vraag of die zal kunnen volgen. Van Wellens weet ik niet of die mee doet.

Deel Koeper 24 juni 2020 om 18:44

Voor Gilbert is ’t jammer dan het net Milaan – San Remo is die de laatste van de 5 is. Dat is de moeilijkste om te winnen, de meest onvoorspelbare en ook niet de koers die je even op je sluwe, oude dag wint.

Het kan natuurlijk, maar bij de andere 4 lijkt het toch evidenter. Als je daar als topper goed bent en je hebt geen pech, dan weet je dat je zeker zal meedoen voor de prijzen, in MSR gaat het meer over timing/geluk, het is moeilijker om het zelf af te dwingen.

Gelei 24 juni 2020 om 20:58

IMO heeft hij bij BMC 2 a 3 jaar te lang gefocust op de Waalse klassiekers toen het wat mij betreft al duidelijk was dat hij daar te kort kwam. Dat is tijd waarin hij zijn vormpiek vroeger had kunnen leggen met het oog op sanremo.

SoloSlim 25 juni 2020 om 09:09

Hij heeft de kans gehad om M-SR te winnen en het was een paar keer telkens niet.
-Toen hij op de poggio weg reed, was hij nog niet sterk genoeg om het solo vol te houden tot de meet en toen Goss won was reed Pozzato alles uit het lijf om Gilbert te pakken (begrijp nog steeds niet wat daar de reden voor was).

Paul Bus 24 juni 2020 om 19:04

Ik gun hem ze allebeide MSR en AGR,de laatste 2 zeges in monumenten van hem toonde zijn koersinzicht vechtlust en super mentaliteit.Petje af voor deze grootheid

Maenhout 24 juni 2020 om 19:52

Ik gun ’t hem van harte, maar Amstel Gold Raas klinkt toch beter dan Amstel Gold Flip…

Steven_E 24 juni 2020 om 22:45

Amstel Gilbert Raas (AGR) dan maar?
Dan nog een toekomstige 5-voudige winnaar vinden wiens naam met een ‘A’ begint.

eddyvv 24 juni 2020 om 23:28

Avenepoel

davyduck 25 juni 2020 om 00:15

Veel keuze is er niet …
Arensman, Alba, Almeida, Ardila.
Ik zou er niet meteen geld op inzetten …

Stevo1 25 juni 2020 om 08:08

Alejandro

Headlines

Materiaalzone

Populair