Philip Roodhooft: “Niemand kan voorspellen hoe snel het proces van Mathieu verloopt”

woensdag 5 januari 2022 om 13:44
Philip Roodhooft: “Niemand kan voorspellen hoe snel het proces van Mathieu verloopt”

foto: Cor Vos

Philip Roodhooft wil de druk rond de revalidatie van Mathieu van der Poel temperen. De ploegmanager van Alpecin-Fenix heeft nader uitleg gegeven over het besluit om een punt te zetten achter het veldritseizoen van de wereldkampioen. “We hebben op aanraden van de specialisten beslist om te rusten tot de blessure genezen is”, zegt hij tegen Sporza.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

“Het enige wat we logischerwijs kunnen doen, is om hem de tijd te gunnen om de blessure te laten genezen”, stelt Roodhooft. Over de rugblessure van Van der Poel is veel gezegd en geschreven. “Jammer genoeg horen we van alles, dat hij al jaren last hiervan heeft. Maar dat is niet het geval. Mathieu heeft sinds een paar maanden last van de rug. Het gaat om een tussenwervelschijf die gezwollen is. De enige remedie daarvoor is rust. Die rustperiode is er geweest, na het wegseizoen, maar die bleek niet lang genoeg.”

‘Het is belangrijk dat het goed geneest’
De meest spectaculaire val van Van der Poel was tijdens de Olympische Spelen op de mountainbike, maar de rugpijn speelde daarvoor al. “In de Ronde van Zwitserland kreeg hij voor het eerst last, en sinds de Tour haalt hij daardoor zijn topniveau niet. Het belemmert hem ook in de training. Je kan zeggen dat hij eerder dit of dat had moeten doen, maar die blessure evolueert”, legt Roodhooft uit.

“Op dit moment zijn we op het punt gekomen dat het 100% genezen moet zijn. Dan pas kunnen we verder kijken. Niemand kan voorspellen hoe snel dat proces zal verlopen. Op dit moment vinden we dat niet het meest relevante. Duurt het weken? Duurt het maanden?”, vraagt de manager zich af. “Maar we zijn bewust daar niet mee bezig. Mathieu wordt binnenkort 27 en we hebben nog lang te gaan. Het is belangrijk dat het goed geneest. We zullen met de rest van de ploeg proberen succesvol te zijn.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

Panache 5 januari 2022 om 13:55

"Niemand kan voorspellen…" Hoho, rustig aan Roodhooft. Dan ken je de medische specialisten op Wielerflits nog niet. Die kijken naar het nieuws van vandaag (Mathieu neemt voor onbepaalde tijd rust), zien dat het buiten regenachtig weer is en trekken dat door naar de toekomst: dat komt dus nooooit meer goed.

0
Barry Batsbak 5 januari 2022 om 14:10

Goddank worden de medische vorderingen dagelijks gevolgd door het Belgische journaille die om de beurt 7 dagen per week bij vader Adrie staan te drammen om een uitspraak wanneeeheeeeer Van der Poel weer gaat fietsen en welke koers dan en wat zijn de ambities dan en rijdt hij dan gelijk podium en wat vind hij eigenlijk van Van Aert en wat verbouwt hij nou eigenlijk in zijn tuin en en en en…

0
Koers 5 januari 2022 om 14:12

Het is wel waar, hij mag hopen dat ie aan de slag kan als magazijnier in een Quickstep ofzo.

Mijn ex is ook zo'n voorspeller: volgens haar krijg ik nooit weer een vriendin, nou dat zullen we nog wel eens even zien.

0
Barry Batsbak 5 januari 2022 om 14:52

@Koers, als je gewoon niet meer aan een vriendin begint heb je meer tijd (en bakken geld) over voor dingen met fietsen enzo. Zij haar lolletje maar jij uiteindelijk nog meer.

0
Limal 5 januari 2022 om 14:57

@Panache, ben je het wel eens dat een dergelijke blessure voor veel mensen iets is waar ze de rest van hun leven herhaaldelijk last van krijgen en mee moeten leren leven?

Het klopt dat niemand met zekerheid kan voorspellen hoe deze blessure bij Mathieu gaat evolueren (ook de behandelende artsen dus niet, cf. Roodhooft), maar dat hierover onder wielerliefhebbers druk gespeculeerd wordt lijkt me vrij normaal.

0
Alucard 5 januari 2022 om 15:53

Wat een gezeur van Panache in elke topic weer.

Inderdaad, niemand kent de toekomst. Zullen we voortaan bij elk bericht een disclaimer plaatsen dat elke uitspraak met betrekking tot de toekomst per definitie speculatief van aard is en daar dus geen rechten of plichten aan verbonden kunnen worden?

0
Panache 5 januari 2022 om 16:12

Iemand als jij Limal, met voldoende fatsoen en gereserveerdheid op onbekend vlak, kan prima balanceren tussen feit en fictie. Maar helaas geldt dat lang niet voor iedereen. Om gedegen uitspraken te kunnen doen heb je ten eerste het medische dossier nodig en ten tweede moet je zelf in staat zijn dat dossier te doorgronden en te interpreteren. Helemaal niemand hier op Wielerflits kan dus iets zinnigs zeggen. Voor de doctoren schijnt die interpretatie al lastig te zijn (tenminste dat wordt ons verteld). Een moeilijk te interpreteren dossier hoeft echter geen somber dossier te zijn (kan wel, hoeft niet). Is er sprake van een chronische blessure? Weten we niet. Welke invloed had de val in Tokio? Weten we niet. Speelt het combineren van verschillende disciplines mee? Weten we niet. Is er sprake van jarenlang overbelasting? Weten we niet. Heeft Mathieu de goede adviezen richting wk en Roubaix in de wind geslagen en is hij daarom nu terug bij af? Weten we niet. Kan deze blessure met volledige rust volledig herstellen? Weten we niet. Hoe lang dient de volledige rust te duren? Weten we niet. Als de blessure altijd een zwak punt blijft, hoe uit zich dat dan? Weten we niet. Kan er behalve pijn ook iets echt stuk gaan als de blessure niet de juiste aandacht krijgt? Weten we niet. Etc. etc. Aan de ene kant is het niet onlogisch dat er gespeculeerd wordt, maar stellig verkondigen hoe Mathieu had moeten, nu dient en in de nabije toekomst om zal moeten gaan met deze blessure is met de huidige informatie onzinnig. Dat mag Alucard dan gezeur noemen (helemaal prima, jouw mening). Zo lang een handvol Wielerflitsers mijn bijdragen en andere benadering van onderwerpen blijven waarderen blijf ik graag hobbymatig posten. Dat ik jou op de zenuwen werk is een mooie bonus.

0
Dikke Man 5 januari 2022 om 14:10

Als we de speculerende Vlaamse medici mogen geloven, komt het inderdaad nooit meer goed. Iets met een hamburger.

0
Alucard 5 januari 2022 om 15:49

Deze onbetrouwbare ploegleider vertelt iedere keer iets anders.

Een maand of twee geleden beweerde hij nog dat de rugproblemen van Mathieu definitief verleden tijd waren.

Daarvoor had hij het er nog over dat de rugklachten altijd opspelen tijdens de switch naar het mountainbiken.

Nu zouden ze zich opeens pas in de ronde van Zwitserland hebben gemanifesteerd.

Versterkt het gevoel dat ze allemaal maar wat aanmodderen bij AF.

0
vincenzo 5 januari 2022 om 16:04

Een hernia-achtig verschijnsel moet niet worden onderschat. Versterkt bij mij het gevoel dat het na "herstel" zo weer terug kan komen (bij een val of overbelasting) en dat de professionele carrière van Mathieu nu aan een zijden draadje hangt.

0
Reutemeteut 5 januari 2022 om 18:48

Dat is Vlaams communiceren.

0
Arie den Blanken 5 januari 2022 om 19:28

Wat Roodhooft doet is de goede manier om de nieuwtjes geile media en WF-volgers bezig te houden door een hele boel te spuien over dingen die ze eigenlijk niets aangaan.

0
notriple 5 januari 2022 om 19:35

Van Roodhooft krijg ik een punthoofd.

0
Wim 5 januari 2022 om 19:34

Als ik zijn ploegleider hoor heeft hij een uitpuilende tussen wervelschijf. Beter gezegd een hernia. De uitpuilende schijf drukt tegen de zenuwbanen en veroorzaakt een bijna niet verdragen pijn weet ik uit ervaring. Vroeger werd je daar aan geopereerd en was je na plm 4 maanden weer op redelijk niveau, maar geen top. Tegenwoordig is opereren not done. Rust moet er voor zorgen dat de uitpuiling verdwijnt en hoelang dat gaat duren is met geen zinnig woord te zeggen. Elke voorspelling is een slag in de lucht. Het kan alle kanten op. Hopelijk voor hem de goede en anders is het een verloren wielerjaar en wordt 2023 zijn topjaar.

0
westmalle1965 6 januari 2022 om 15:38

Wim scheur is hernia is operatie,zwelling of uitpuiling is lumbago is rust

0
Romāns Vainšteins 6 januari 2022 om 15:45

Dus een Wim Scheur los je niet op door gewoon ff lumbago te doen?

0
bellevue 6 januari 2022 om 16:06

Dr. Statsdontlie geeft 12 adviezen in 1 zin. Indrukwekkend! Hij doet naar verluidt 30 consultaties per uur.
Maar als chronisch ruglijder zou ik toch op een ander gaan.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone