Peter Sagan de beste in Kuurne-Brussel-Kuurne

Door , zondag 26 februari 2017 om 16:31
Peter Sagan de beste in Kuurne-Brussel-Kuurne

foto: Leon van Bon

Peter Sagan (BORA-hansgrohe) heeft Kuurne-Brussel-Kuurne 2017 op zijn naam geschreven. De wereldkampioen toonde zich de rapste van een favorietengroepje van vijf, waaronder de winnaar van vorig jaar: Jasper Stuyven. De Belg van Trek-Segafredo werd verrast door de vroege sprint van Sagan en werd tweede, Luke Rowe (Sky) eindigde op plek drie.

Van Ginneken zit mee
Het was lang wachten op de eerste echte kopgroep. Even leken Alexis Gougeard en Daniel Oss het te gaan proberen, maar zij lieten zich terugzakken in het peloton dat in het eerste uur vijftig kilometer afraffelde. Daarna volgde een geslaagde poging van negen renners, waaronder Sjoerd van Ginneken van Roompot-Nederlandse Loterij. Hij kreeg bijval van (weer) Gougeard, Jürgen Roelandts, Antoine Duchesne, Alex Kirsch, Guillaume Boivin, Maxime Farazijn, Sander Cordeel en David Boucher. Zij pakten meer dan zes minuten voorsprong.

Favorieten scheiden zich af
In aanloop naar de Oude Kwaremont brak het peloton in meerdere delen. Ian Stannard nam het initiatief en gaf er een flinke snok aan. In de uitloop van de Kwaremont sloegen negentien renners een gat, met daarbij onder meer Stybar, Trentin, Martin, Sagan, Stannard, Rowe, Van Avermaet, Stuyven, Benoot, Planckaert, Naesen en Démare. LottoNL-Jumbo (dat Boom en Wynants zag afstappen) had de slag gemist en verloor in het peloton binnen no time een minuut.

foto: Marcel Koch

In de kopgroep vielen Tony Martin en Guillaume Boivin letterlijk weg na een ongelukkige maar wel zware crash, Baptiste Planckaert viel ook, maar wist zich sterk terug te vechten in de favorietengroep. Lange tijd leek het peloton geslagen, maar toch kwamen ze dichterbij. Op 36 kilometer sloot de favorietengroep aan bij de vroege vluchters, gevolgd door het peloton op vijftig seconden. Bij de eerste passage van de meet in Kuurne was het verschil nog een kleine halve minuut.

Vijf man sprinten voor de winst
Uittredend winnaar Stuyven vond dat het niet hard genoeg ging; hij sprong weg uit de favorietengroep. Sagan, Trentin, Rowe en Benoot wisten het gat nog te overbruggen. Door die versnelling was het peloton definitief uitgeschakeld voor de zege. De grote verliezer in de favorietengroep was Van Avermaet, die met drie BMC-ploegmaats de slag miste.

De vijf koplopers pakten onder aanvoering van een ontketende Stuyven een veertigtal seconden. In de slotkilometers was het ouderwets linkeballen. Trentin speelde op de verrassing, maar hij werd teruggepakt. Op driehonderd meter was het Sagan die als eerste de sprint aan ging en daar had niemand meer een reactie op.

Foto: Serge Waldbillig

Dit artikel delen:

59 Reacties

klootje kriekeljon 26 februari 2017 om 18:24

Nou van Baarle vind ik niet heel veel minder dan Boom. Over de breedte genomen misschien zelfs sterker.

HSV 26 februari 2017 om 19:00

Boom is een meester in DNF. Waarschijnlijk een van de redenen dat hij het bij Astana niet gemaakt heeft.

HSV 26 februari 2017 om 19:01

Van Baarle heeft veel meer de nodige vechtersmentaliteit dan Boom.

Tripodboom 26 februari 2017 om 19:22

Ik ben bang dat het in de klassiekers ook dit jaar niets gaat worden met TLJ. Gebrek aan klasse en vooral mentaliteit.

fringale 26 februari 2017 om 20:00

Vorig jaar zagen we het al en dit weekend eens te weer, Quickstep zonder (een fitte) Boonen gaat het niet makkelijk hebben om het werk af te maken…of het moest er eentje uit Columbia zijn.

klootje kriekeljon 26 februari 2017 om 20:01

TLJ gaat eigenlijk vol voor Kruijswijk he. Met als resultaat dat de rest van de ploeg nog wat zwakker is geworden. Alleen op sprint-en tijdritgebied mag je nog wat verwachten naast klassementen. Het is een begrijpelijke keuze die is gemaakt, met erg veel risico als die ene pijl zijn doel mist.

lancethegreat4 26 februari 2017 om 20:36

Er hebben het er hier een paar over Van Baarle.Maar die was dit weekend ook wel nergens te bespeuren.

Wim Kruithof 26 februari 2017 om 21:13

Ja hoor… het duurde welgeteld 2 koersen en ik heb de immens sneue oneliner “Lotto-Jumbo ontbreekt het aan winnaarsmentaliteit” alweer voorbij zien komen.

Zo gemakkelijk en bovendien nog kortzichtiger dan het hardnekkige “chronisch tevreden” syndroom.

Meestal gevolgd door leden die dit nog extra bekrachtigen.

kleomantre 27 februari 2017 om 13:24

Wat betreft Boom mag dat wel gezegd worden, en indirect dan ook over het team. Ik zou een gast als Boom nooit gecontracteerd hebben. Je hebt er niks aan om hem jongelingen te laten begeleiden, uitslagen rijden is spaarzaam en zal waarschijnlijk een fors salaris hebben.

Als je met Gesink, Kruijswijk, Bennett en Primož Roglič een redelijk tourteampje hebt, dan zou ik meer investeren in support rondom Groenewegen. Niet een halve die Groenewegen niet gaat helpen en waar je maar eens van moet zien of er een keer goesting is.

Headlines

Materiaalzone

Populair

Poll