Peter Sagan de beste in Kuurne-Brussel-Kuurne

Door , zondag 26 februari 2017 om 16:31
Peter Sagan de beste in Kuurne-Brussel-Kuurne

foto: Leon van Bon

Peter Sagan (BORA-hansgrohe) heeft Kuurne-Brussel-Kuurne 2017 op zijn naam geschreven. De wereldkampioen toonde zich de rapste van een favorietengroepje van vijf, waaronder de winnaar van vorig jaar: Jasper Stuyven. De Belg van Trek-Segafredo werd verrast door de vroege sprint van Sagan en werd tweede, Luke Rowe (Sky) eindigde op plek drie.

Van Ginneken zit mee
Het was lang wachten op de eerste echte kopgroep. Even leken Alexis Gougeard en Daniel Oss het te gaan proberen, maar zij lieten zich terugzakken in het peloton dat in het eerste uur vijftig kilometer afraffelde. Daarna volgde een geslaagde poging van negen renners, waaronder Sjoerd van Ginneken van Roompot-Nederlandse Loterij. Hij kreeg bijval van (weer) Gougeard, Jürgen Roelandts, Antoine Duchesne, Alex Kirsch, Guillaume Boivin, Maxime Farazijn, Sander Cordeel en David Boucher. Zij pakten meer dan zes minuten voorsprong.

Favorieten scheiden zich af
In aanloop naar de Oude Kwaremont brak het peloton in meerdere delen. Ian Stannard nam het initiatief en gaf er een flinke snok aan. In de uitloop van de Kwaremont sloegen negentien renners een gat, met daarbij onder meer Stybar, Trentin, Martin, Sagan, Stannard, Rowe, Van Avermaet, Stuyven, Benoot, Planckaert, Naesen en Démare. LottoNL-Jumbo (dat Boom en Wynants zag afstappen) had de slag gemist en verloor in het peloton binnen no time een minuut.

foto: Marcel Koch

In de kopgroep vielen Tony Martin en Guillaume Boivin letterlijk weg na een ongelukkige maar wel zware crash, Baptiste Planckaert viel ook, maar wist zich sterk terug te vechten in de favorietengroep. Lange tijd leek het peloton geslagen, maar toch kwamen ze dichterbij. Op 36 kilometer sloot de favorietengroep aan bij de vroege vluchters, gevolgd door het peloton op vijftig seconden. Bij de eerste passage van de meet in Kuurne was het verschil nog een kleine halve minuut.

Vijf man sprinten voor de winst
Uittredend winnaar Stuyven vond dat het niet hard genoeg ging; hij sprong weg uit de favorietengroep. Sagan, Trentin, Rowe en Benoot wisten het gat nog te overbruggen. Door die versnelling was het peloton definitief uitgeschakeld voor de zege. De grote verliezer in de favorietengroep was Van Avermaet, die met drie BMC-ploegmaats de slag miste.

De vijf koplopers pakten onder aanvoering van een ontketende Stuyven een veertigtal seconden. In de slotkilometers was het ouderwets linkeballen. Trentin speelde op de verrassing, maar hij werd teruggepakt. Op driehonderd meter was het Sagan die als eerste de sprint aan ging en daar had niemand meer een reactie op.

Foto: Serge Waldbillig

Dit artikel delen:

59 Reacties

Lombarda 26 februari 2017 om 16:53

En dat is overwinning nummer 1. Wat een klasse.
Maar waarom haalt Rowe Trentin terug (met Sagan in zijn wiel)?

Scotty 26 februari 2017 om 16:53
Quote:
Vind Sagan steeds minder sympathiek aan het worden.

Het domme napraten is begonnen…
Ik hoop toch niet dat dit gezeik de tendens gaat worden in de koersen waarin Sagan wint/koerst.

miguelon 26 februari 2017 om 16:54

In ieder geval zal Degenkolb niet de enige kopman zijn voor de klassiekers in maart en april voor Trek. Jasper heeft een duidelijk statement gemaakt gisteren en vandaag

robotour 26 februari 2017 om 16:56

Gaat er in de volgende koersen nog iemand doorrijden als Sagan erbij zit ? Ze moeten wel anders rijdt Sagan gewoon zelf rechtstreeks naar huis. Ufff die heeft heel veel overschot t.o.v. de andere, niet normaal meer. TLJ moet zich maar niet richten op klassiekers, komt voor Groenewegen nog zeker een jaarte te vroeg. Misschien in de Scheldeprijs proberen.

klootje kriekeljon 26 februari 2017 om 16:57

Kan juist alleen nog maar lachen als ik Sagan zie, waar ik hem vroeger arrogant vond. Maar er is er maar 1 zoals hij als het om zijn persoonlijkheid gaat. En van zijn kwaliteit ook. Zo gister pis je je toch de broek vol van het lachen, die nonchalance. Wat een figuur. Ik had hem nog geen 2 euro gegeven als ie op Hoog Catharijne lag, mooie zwerver.

Ainu 26 februari 2017 om 17:00

Sagan heeft alles wat een renner nodig heeft in klassieke voorjaarskoersen. Hij is sterk genoeg om er een solo uit te persen, voert vaak tijdens de koers mee de schifting uit en is meestal de sterkste sprinter na een zware koers. Zonder pech of een slechte dag kan je bijna niet om hem heen.

robertus 26 februari 2017 om 17:01

Voorlopig regeert tot nu toe Sagan in de voorjaarsklassiekers wat een heerser

Wildebert 26 februari 2017 om 17:05

Weet iemand wie afgelopen weekend verantwoordelijk was voor de taktiek van TLJ?

robotour 26 februari 2017 om 17:09

@wildbert geen idee, maakt ook niet uit. Tactiek is heel simpel, meezitten als Sagan naar voren gaat, maar zelfs daar hebben ze bij TLJ niet aan gedacht, of ze het dan kunnen is weer een ander verhaal. Boom heeft inmiddels al 2x een DNF achter zijn naam.

Wim Kruithof 26 februari 2017 om 17:15

Zowel in koers als op het (voetbal)veld wordt dit een prachtig jaar.

Sagan is een held met daarbij Stuyven die heel veel kopwerk deed en lange aflossingen.

Wildebert 26 februari 2017 om 17:15

Onder taktiek versta ik ook motiveren, zorgen dat je er goesting in hebt, attent rijden met een duidelijk doel. Daar twijfel ik al lang aan bij sommige TLJ ploegleiders en om man en paard te noemen zeker bij Verhoeven.

vlek 26 februari 2017 om 17:15
Quote:
Tactiek is heel simpel, meezitten als Sagan naar voren gaat

Tactiek was gisteren ‘meezitten na de Taaienberg’ en vandaag was het ‘meezitten na de Kwaremont’. De uitvoering heeft meer met kwaliteit te maken, dan met de tactiek. Sagan is wat dat betreft inderdaad een goed voorbeeld, die zit altijd mee op die punten.

TykkeThor 26 februari 2017 om 17:17

@Wildebert
Tactisch is er dit weekend ook niet zoveel fout gegaan. Op de Taaienberg of op de Oude Kwaremont is Boom eigenlijk de enige waarvan je mag verwachten dat hij meezit. Als die wegvalt hou je niet zo gek veel over. Dat Groenewegen niet meezit op de Kwaremont kun je hem niet kwalijk nemen, en dan heb je de pech dat dat groepje vooraan zo goed draait waardoor je voor plek twaalf sprint.

denise 26 februari 2017 om 17:20

Wat een wedstrijd en Sagan oppermachtig. Die sprint was zo lachwekkend en mooi om te zien. Zijn tegenstanders waren precies een bende kleuters.

schipperaar 26 februari 2017 om 17:27

Als je de inhoud van Sagan hebt kan je elke verrassing recht zetten en denk als Dylan die twee puisten een honderd keer verkend had zeker in staat moet zijn om mee te doen voor de zege, kan meer dan alleen sprinten.

Herr.VdV 26 februari 2017 om 17:31

Stuyven misschien onderweg de sterkste, leek beetje onervaren nog in de sprint.
Belgen top, waar zijn de Nederlanders?

Ik dacht dat Groenewegen toch zo goed was?

Romāns Vainšteins 26 februari 2017 om 17:32

Of men Sagan nou minder sympathiek vind worden staat natuurlijk redelijk ver los van de wijze waarop hij koerst.

klootje kriekeljon 26 februari 2017 om 17:37

Gisteren duurde het ook al zolang, World Tour. Heeft iemand een volledige uitslag?

TykkeThor 26 februari 2017 om 17:38

Moeten we bij elke centimeter asfalt die omhoog loopt nu ook gaan roeptoeteren waar de Belgen zijn? Wat moet je over een gigantisch minderwaardigheidscomplex beschikken als je je daar zo obsessief mee bezighoudt.

Herr.VdV 26 februari 2017 om 17:42

Nee goeft niet hoor, zag gisteren Van Avermaet en vandaag Stuyven redelijk naar boven rijden… of die keer dat Van Avermaet won van de klimmers in Rio…

Wat ik wil zeggen is waar zijn de Nederlandse specialisten voor dit werk. Het spijt me maar vind dat bv. Nl Lotto onzichtbaar is, en al heel vaak geweest is dr vorige jaren.

Romāns Vainšteins 26 februari 2017 om 17:52

Je mag toch best wel vragen waar de Nederlanders waren dit weekend, ik heb ze zelf ook niet gezien, op Teunissen na dan.

Wheely 26 februari 2017 om 17:57

Terpstra, Boom, Van Baarle en Langeveld nagenoeg onzichtbaar. Mochten blij dat we Roompot en Sunweb hadden. Leve de vakantieploegen.

TomDJ 26 februari 2017 om 18:01

Niet helemaal waar, Langeveld was continue in beeld zodra het peloton in beeld gebracht werd. Zijn rol was blijkbaar het peloton terugbrengen voor Van Asbroeck.

vlek 26 februari 2017 om 18:05

De drie Nederlanders die wel met de beste mee moeten kunnen hebben we inderdaad niet gezien dit weekend. De drie (jonge) sprinters hebben vandaag in verloren positie gereden door het geweld vooraan in de koers. We hebben enkele subtoppers gisteren nog wel behoorlijk uit de verf zien komen, maar alles bij elkaar was dit zeker geen goed een openingsweekend.

TykkeThor 26 februari 2017 om 18:06

Er zijn op dit moment twee Nederlanders waarvan je mag verwachten dat ze vooraan meezitten, en dat zijn Terpstra en Boom. De eerste start hier niet en de tweede ondervindt nog last van een valpartij gisteren, waardoor hij de finish niet haalt. Voor de rest is de spoeling gewoon ontzettend dun onder de Nederlandse klassiekerrenners. Zeker vergeleken met wat België voortbrengt. Zo verbazingwekkend is dat toch allemaal niet?

Headlines

Materiaalzone

Populair

Poll