Peter Koning zoekt ploeg: “Nog niet klaar met de sport”
foto: Sirotti
Maxim Horssels vrijdag 16 november 2018 om 12:36

Peter Koning zoekt ploeg: “Nog niet klaar met de sport”

Peter Koning ondervindt aan den lijve hoe onzeker de wielersport is. De Noord-Hollandse wegkapitein kon rekenen op contractverlenging bij Aqua Blue Sport, maar door de afgeketste fusie met Veranda’s Willems-Crelan en het daaropvolgende faillissement zit hij nu zonder ploeg: “Jammer dat dit gebeurt”, zegt hij tegen WielerFlits.


Zijn profcarrière leek in rustig vaarwater te zitten. Hij had als een van de weinige renners binnen zijn ploeg de zekerheid op een contractverlenging, maar door een reeks gebeurtenissen zit hij voorlopig toch zonder ploeg.

Bron van het probleem is de 3T-teamfiets van Aqua Blue Sport. Door aanhoudende technische problemen met de fiets ontstonden er spanningen tussen de ploeg en de materiaalleverancier. Door te fuseren met Veranda’s Willems-Crelan hoopte teameigenaar Rick Delaney te kunnen overstappen op Stevens. Echter toen die beklonken deal alsnog werd geannuleerd besloot de multimiljonair de stekker uit de ploeg te trekken.

“En dat is heel zonde”, zegt Koning. “We hadden een prachtige ploeg en Delaney had echt plannen voor een lange toekomst.”

Wegkapitein
In 2016 wist Koning twee profzeges te boeken door lange solo’s succesvol af te ronden. Dat hij deed in zowel de Tour de San Luis (2.1) en de Tour of Iran (2.1). Sinds die overwinningen hield het peloton meer rekening met hem. “Het werd voor mij nog moeilijker om te winnen, omdat ze mij niet meer lieten rijden. De laatste anderhalf jaar ben ik mij daarom gaan richten op een rol als wegkapitein, maar dat is wel ten koste gegaan van mijn uitslagen.”

Het gebrek aan klinkende resultaten in grote koersen maken de zoektocht naar een nieuwe profploeg voor 2019 nu extra ingewikkeld. “Er zijn nog maar een handvol plekken. Het is afwachten wat de WorldTour-ploegen doen”, geeft Koning aan.

Plekken zijn schaars
Ondanks het geringe aantal vrije plekken bij WorldTour en ProContinentale teams houdt hij hoop. “Voor een broek en een shirt ga ik fietsen bij wijze van spreken. Ik doe het ook niet voor het geld, want ik weet dat ik na mijn carrière gewoon nog moet werken. Ik doe het omdat ik passie heb voor de sport.”

Nu het wielerseizoen ten einde is, besteedt Koning – opgeleid tot elektricien – veel van zijn tijd aan het klussen in zijn nieuwe woning. Ondertussen zit hij ook nog iedere dag op de fiets. “Ik blijf sowieso fietsen want de sport vind ik veel te mooi en ik ben er nog niet klaar mee.”

 
9 Reacties
Sorteer op:
16 november 2018
“Het werd voor mij nog moeilijker om te winnen, omdat ze mij niet meer lieten rijden. Zal het? On: zit in hetzelfde vaarwater als menig ander wielrenner. Zou ook niet weten waar hij anders terecht zou kunnen
  16 november 2018
  Peter Koning heeft kennelijk hetzelfde probleem als Sagan. Beiden worden enorm in de gaten gehouden door de concurrentie vanwege hun kwaliteiten als winnaar...
  16 november 2018
  haha, ik dacht ze gaan soms vreemd en drinken te veel in de winter maar deze houdt inderdaad meer steek.
16 november 2018
Er was wel meer aan de hand dan problemen met de fiets. Die mogelijke fusie had volgens mij meer te maken met Wout van Aert en de bijbehorende wildcards. Het gebrek aan wildcards was iets waar teameigenaar Delaney flink gefrustreerd over was. Dat terwijl de wildcard voor de Vuelta, in het eerste jaar, eerder vreemd dan de normaal was.
  16 november 2018
  Sommige blaadkaken denken dat ze recht op alles hebben
16 november 2018
Geen slechte renner natuurlijk. Maar ook niet heel bijzonder. Er zijn nog zoveel renners die een ploeg zoeken. Met een beetje pech moet hij het gaan zoeken bij een continentale ploeg.
16 november 2018
Ik mis zn leeftijd
17 november 2018
Prima renner. Maar inderdaad niet heel erg bijzonder.

Reacties zijn gesloten.