Patrick Lefevere: “Vuelta-parcours zou Evenepoel moeten liggen”

zaterdag 18 december 2021 om 08:58
Patrick Lefevere: “Vuelta-parcours zou Evenepoel moeten liggen”

foto: Cor Vos

Patrick Lefevere, ploegbaas bij Deceuninck-Quick-Step, ziet kansen voor Remco Evenepoel in de komende Vuelta a España, waarvan de route de afgelopen week is onthuld. De 66-jarige manager denkt dat enkele etappes de jonge ronderenner moeten liggen. “Maar een favorietenrol wil ik hem absoluut nog niet toedichten.”

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Dit parcours zou Remco moeten liggen”, zegt Lefevere in gesprek met Sporza, nadat donderdag de route van de Vuelta werd gepresenteerd. De derde grote ronde van het seizoen begint op 19 augustus met een ploegentijdrit in Utrecht, waarna op 11 september wordt geëindigd in Madrid. “We hebben in de Giro – ondanks zijn mindere voorbereiding – gezien dat hij aanleg heeft om Grote Rondes te rijden. Als hij met een normale voorbereiding aan de start komt in Spanje, zie ik toch kansen in enkele ritten.”

Lefevere blijft echter voorzichtig met zijn 21-jarige renner. “Een favorietenrol wil ik hem absoluut nog niet toedichten. Het blijft nog steeds afwachten hoe hij zal reageren op een drie weken durende rittenkoers. Ook de drie aankomsten die boven de 2000 meter liggen, worden relatief nieuw voor hem.” Het Vuelta-parcours telt twee tijdritten. “In de ploegentijdrit zouden we een mooi resultaat kunnen neerzetten. De individuele tijdrit (in de regio Valencia, red.) mist wel wat hoogtemeters om Remco volledig te plezieren.”

‘In januari hakken we de knoop door’
Hoewel Lefevere denkt dat het Vuelta-parcours Evenepoel moet liggen, komt de ploeg pas begin volgend jaar officieel met de bevestiging van een eventuele deelname. Vorige maand liet de baas van Deceuninck-Quick-Step nog doorschemeren dat ook de Giro weer een optie is. “In januari hakken we de knoop door. We gaan eerst kijken naar het eerste deel van het seizoen. Zo zal Remco zijn jaar waarschijnlijk in Argentinië (met de Vuelta a San Juan, red.) beginnen. Hij heeft daar goede herinneringen en krijgt er de nodige tijd om zich voor te bereiden.”

Evenepoel slaat komend jaar in ieder geval de Tour de France over. “Een piste die volgend jaar mogelijk is, is om tijdens de Tour een stage in de plannen. Zo kan hij het seizoen afsluiten met de Vuelta en het WK (in het Australische Wollongong, red.). De Tour zelf wil Evenepoel alvast nog niet rijden volgend jaar. Hij wil absoluut geen stappen overslaan.”

Momenteel is Evenepoel zich in Spanje aan het voorbereiden op het nieuwe seizoen. Hij blijft daar nog tot 23 december, laat Lefevere weten.

Dit artikel delen:

107 Reacties

Polleke 18 december 2021 om 09:09

Lefevre én Evenepoel in hetzelfde topic… de messen worden alvast geslepen…

0
LaDoyenne 18 december 2021 om 09:11

“We hebben in de Giro – ondanks zijn mindere voorbereiding – gezien dat hij aanleg heeft om Grote Rondes te rijden."
Dat hebben we inderdaad.

0
Marik 18 december 2021 om 09:19

Hij heeft aanleg voor rondes van een week. Tijdens de Giro heb ik vooralsnog niets gezien dat aangeeft dat hij nu al aanleg heeft om heel goed te presteren in een grote ronde. Wat niet wegneemt dat er een grote kans is dat hij ooit een grote ronde wint. Die kans is aannemelijk. Laat die jongen toch eerst eens ervaring opdoen. De weg van de geleidelijkheid is geen verkeerde hoor.

0
Beer 18 december 2021 om 09:52

Hij kan tijdrijden, kan klimmen, heeft een winnaarsmentaliteit, groeimarge, etcetera… We hebben idd al gezien dat hij een zekere aanleg heeft voor het ronde werk. Nu zien hoe het evolueert vanuit het punt waar hij nu staat.

0
Panache 18 december 2021 om 13:53

Of hij kan klimmen (dus echt bergetappes, daar waar Landa en Kruijswijk voorheen boven kwamen drijven) hebben we nog niet gezien. Of er groeimarge is, is ook nog maar de vraag bij een jongeman die al dik tien jaar als topsporter leeft. Hopen mag natuurlijk altijd. Het is ook goed dat Evenepoel zijn landgenoten laat dromen van een grote ronde winnen, maar wees niet verrast als Evenepoel gewoon de volgende Quickstepper wordt die als tijdrijder en heuvelrenner tot de wereldtop behoort maar die laatste stap in het rondewerk gewoon nooit gezet krijgt.

0
Romāns Vainšteins 18 december 2021 om 14:02

Zo enorm zijn die bergetappes hier niet, best veel eindklim stages. Dat type is eerder zijn ding want het is natuurlijk een klimmende tijdrijder.

0
Beer 18 december 2021 om 14:56

Die ritzege in de Ronde van Burgos destijds was voor mij bewijs genoeg van zijn klimvermogen.

0
Cochise 18 december 2021 om 15:03

Kan je alsjeblieft ook stoppen met dat volledig van de pot gerukte argument “dat hij al 10 jaar als profsporter leeft” want dat klopt niét. Vanaf zijn tweede jaar als junior zou je kunnen zeggen dat hij dat enigszins doet, dat is dus hoop en al 4-5 jaar. Het leven van een jeugdvoetballer is in niets te vergelijken met dat van een profsporter.

0
Panache 18 december 2021 om 15:13

@Beer: de rit in Burgos destijds was 150 km met 2.631 hoogtemeters. Een knappe overwinning maar geheel anders dan bijvoorbeeld etappe 18 in de Giro 2020 over de Stelvio. Ver in de derde week een rit van 2010 km met 5.848 hoogtemeters. Dat is niet te vergelijken met die rit in Burgos.
@Cochise: je mag het 'leven als topsport' argument van de pot gerukt vinden, ik denk daar anders over. Het argument zal je dus nog vaak tegen gaan komen. Voorlopig als kanttekening over de groeimarge en over een paar jaar als duiding waarom deze renner voor het gevoel eerder stagneerde dan leeftijdsgenoten. Wen er maar aan.

0
Dantiest 18 december 2021 om 15:23

Panache
Wat is je vergelijkingsbasis voor deze uitspraak?
“eerder stagneerde dan leeftijdsgenoten.”

0
Lalsacien 18 december 2021 om 15:36

@Dantiest dat schrijft Panache in zijn bericht…

0
Beer 18 december 2021 om 16:14

Wie Carapaz, Yates, Landa, Chaves, Bennett, Valverde en Ben Hermans bergop kan losrijdrn, kan klimmen. Daar hoef je verder niet kinderachtig over te doen. Wat niet wegneemt dat je verschillende type bergritten hebt, dat klopt.

0
Dantiest 18 december 2021 om 18:39

@Lalsacien
Je begrijpt de vraag niet.

0
Cochise 18 december 2021 om 19:02

@panache: Kan je het dan op zijn minst duiden ipv “het is mijn mening dus wen er maar aan” te zeggen. Dat is alsof ik zou zeggen dat Remco heel goed kan sturen omdat hij jarenlang karting heeft gedaan. En als jij dan zegt “Nee hoor, hij heeft nog nooit op een kart gezeten” zeg ik dat het tóch mijn mening is.
Ik ken Remco al van z’n voetbaltijd bij Anderlecht en KV Mechelen en weet heel goed wat hij (en z’n leeftijdsgenoten) moesten doen en laten om het vlak van professionele begeleiding. Ik kan je verzekeren dat quasi elke huidige renner tussen z’n 12 en 17 al professioneler bezig moet zijn geweest met z’n sport dan die voetballers.

Je mag gerust van mening zijn dat hij weinig progressiemarge heeft, ik ga niet bij hoog en laag beweren dat dat wel zo is, maar doe het op basis van juiste argumenten.

0
Panache 18 december 2021 om 20:37

Vergelijk bijvoorbeeld dit verhaal met iemand die op zijn 5e al door Anderlecht werd opgepikt en rode duivel werd. https://www.observantonline.nl/Home/Artikelen/id/52268/alumnus-tom-dumoulin-wint-giro-2017

0
Michelangelo 18 december 2021 om 20:52

Veel jonge wielrenners “kloten maar wat aan”. Zeker als ze nog niet in een grote ploeg zitten. En moeten vaak zelf nog alles organiseren met hun opleiding.

Voetballers daarentegen worden op dat vlak al veel beter begeleid. Iedereen kent de busjes waarmee ze van school naar de club gaan en terug. Zeker bij de topclubs zijn ook voor de spelers uit de hogere jeugd al heel veel zaken professioneel geregeld.

En dat maakt waarom ook ik mijn vraag heb over het groeipotentieel van Evenepoel. En overigens ook over dat van Pogacar. Of Thibau Nys. Want hoe eerder je op heel hoog niveau sport en perfect begeleid wordt, hoe eerder je ook je fysieke max bereikt. Waar dat voor veel renners vroeger pakweg op hun 28e lag, zie je dat nu bij de toptalenten (die vanuit de jeugd al zeer goed begeleid worden) al veel eerder. Overigens ook met het gevaar dat ze sneller zijn opgebrand.

0
Lalsacien 18 december 2021 om 22:57

@Dantiest zijn vergelijkingsbasis is zijn gevoel. Dat staat in zijn post.

0
Cochise 18 december 2021 om 23:30

Dus omdat je eens wat gehoord hebt over voetballers in busjes en rondklooiende juniorenrenners kan je daar een gevolg uit trekken? Ik ben zelf jeugdrenner geweest en actief in het elite-jeugdvoetbal, zoals ik al zei weet ik dus wel wat Remco deed als voetballer en kan ik wel een vergelijking trekken met andere renners.
Maar goed, neem vooral jullie eigen “gevoel” als vaststaand feit. Kom dan wel niet meer af dat mensen nooit met tegenargumenten komen aandraven in discussies want op deze manier is het ook zinloos.

En nogmaals: best mogelijk dat een Evenepoel weinig progressiemarge heeft. Van een Nys zou dat inderdaad zeker kunnen, al zegt Van den Bosch altijd dat ze daar heel voorzichtig in zijn geweest. Bij Pogacar over progressiemarge spreken lijkt me wat absurd.

0
Panache 19 december 2021 om 08:05

Laat de framing die vaart op feiten aan jouw kant en meningen aan de andere kant maar varen, Cochise. In discussies als deze kan niemand meetbaar maken hoe professioneel of amateuristisch individuen opgeleid zijn, wat de groeimarge is en hoe de toekomst er uit ziet. Je kan enkel af gaan op wat algemeenheden en je eigen gevoel. Lieden die pretenderen meer te weten dan dat wantrouw ik.

0
Cochise 19 december 2021 om 10:14

Niks met framing te maken. In dit geval ken ik de feiten gewoon en tenzij jij op dat moment ook actief was bij Anderlecht of Mechelen ken jij ze niet.

Je hoeft het ook niet altijd naar die toekomst te draaien want ik heb al bij elk van m’n posts herhaald dat ook ik het raden heb naar z’n progressiemarge. Ik wil je dus zeker niet overtuigen van het tegendeel, ik ontkrachtte gewoon een van je argumenten.

0
Michelangelo 19 december 2021 om 10:25

@Cochise,
Als je zo graag licht op de zaak wilt schijnen:
– bij welke jeugdclub ben je actief, en op welk niveau
– hoe zien de dagen van die spelers eruit? Wat voor trainingen doen ze, welke begeleiding krijgen ze, wat doen ze qua voeding, periodieke tests, etc.
– Op welk niveau en in welke tijd ben je jeugdrenner geweest, en welke begeleiding had je toen?

Want iedereen kan allerlei holle kreten op het internet gooien. Ik ook. Maar jij hebt blijkbaar alle bagage om er een hele goede kijk op te geven. Maar het zou mooi zijn als je jouw specifieke kennis met ons zou willen delen ipv enkel te roepen dat we een kulargument hebben omdat jij het beter weten.

0
Alfons Haavers 19 december 2021 om 10:39

Geef jij dan ook even door wie van de ploeg je zoals je zelf zei nou juist kent bij Deceuninck-Quick Step? ;-)

0
Panache 19 december 2021 om 11:35

Voetbal is de grootste, meest concurrerende sport ter wereld. Daar heb je buiten de lokale vereniging ook geen club waar je lid van wordt, maar wordt je gescout en doorloop je een ‘jeugdopleiding’ waar de concurrentie/schifting/prestatiedruk al op kinderen worden overgebracht. Bij Anderlecht en PSV is geen plaats voor hobbyisten. Kinderen verlaten hun gezin (vaak nodig vanwege afstand), gaan bij gastouders (verbonden aan de club) wonen en worden primair opgeleid om topsporter te worden. Dit zijn toch echt de feiten en iets dat je mondiaal in het wielrennen niet tegen komt.

0
Alfons Haavers 19 december 2021 om 11:41

De vraag is ook wat je onder groeimarge verstaat.

Evenepoel fietst nog maar een paar jaar, dus bij hem ligt die marge misschien eerder in het goed in een peloton leren rijden, beter dalen, minder kracht verspelen onderweg, tactisch slimmer leren rijden, meer trainen op explosiviteit en klimmen in het hooggebergte…

Dat lijken me toch allemaal zaken die je niet in het jeugdvoetbal (op welk niveau dan ook) oppikt?

0
Panache 19 december 2021 om 12:08

Qua aërodynamica schijnt Evenepoel de perfectie te benaderen, daar zit geen marge. Valpartijen vermijden natuurlijk wel, maar dan fiets je niet harder dan in een weekse ronde waarin je niet op je snufferd bent gegaan. Extra watts zie ik niet zomaar ontstaan door leeftijd (iets wat anderen soms wel hebben). Door ervaring kan hij zijn watts handiger en doelgerichter gaan inzetten, daar zal best nog wel een slag in te maken zijn, maar of dat een sprong voorwaarts of een minuscule gain is zal gaan blijken.

0
Cochise 19 december 2021 om 20:56

Niet dat ik hier "roep", maar goed.
Ik was jeugdrenner voor Remco z'n tijd, meer de generatie van Van Avermaet, De Gendt, Bakelants, Meersman, Maes. Ook Boom, Thomas Dekker en Cavendish.
Greg kwam trouwens ook uit het elitejeugdvoetbal, maakte net als Remco later bij de junioren de overstap en is naar mijn bescheiden mening toch nog lang blijven doorevolueren (zegt niet dat het daarom ook bij Remco zo zal gaan maar toch).
Bij de jeugd zit er wel wat niveauverschil in de wedstrijden maar eigenlijk kan iedereen tegen iedereen rijden. Ik reed voornamelijk de gewone koersen, af en toe een wat grotere wedstrijd. Heb dus tegen alle bovenstaande namen gereden maar kwam niet in hun buurt qua niveau natuurlijk. Later ben ik opleider geworden bij de elitejeugd van KV Mechelen waar Remco z'n laatste half jaar gevoetbald heeft, maar ik weet natuurlijk ook wel hoe er bij onze concurrent Anderlecht werd gewerkt.
Concreet: hoewel ik bij wijze van spreken op regionaal niveau aan wielrennen deed en het elite-voetbal drie niveau's hoger op nationaal niveau staat was ik als wielrenner veel meer bezig geweest met voeding, verzorging, testing en training. En dan was ik er enkel individueel mee bezig, terwijl de meeste latere profs al bij ploegen als Sweet Paradise, Davo en Bodysol zaten en het daar qua begeleiding al x3 was. In vergelijking met voetballers van eenzelfde leeftijd betekent dat: beduidend meer trainingsuren (7-8 uur bij voetballers, 12+ bij wielrenners), betere testing (inspanningstesten, lactaat-testen, VO2-max-meting terwijl het bij voetballers beperkt blijft tot "fysieke testen"), degelijke en vooral individuele periodisering en conditionele opvolging zijn veel concreter in het wielrennen. Anderzijds hebben die voetballers wel een aangepast schoolprogramma: zelfs in hun normale opleiding is er via een samenwerking met de school ruimte gemaakt in hun lesprogramma om overdag te trainen op de terreinen van de school, hebben ze achteraf studiebegeleiding voor hun gemiste lessen en gaat het eventueel na de lesuren nog met de busjes naar de club. Remco woonde op 10 minuten van Anderlecht, dus daar had hij weinig last van. Dat ene jaartje Eindhoven deed papa ook met de wagen, maar daar ken ik verder de gang van zaken niet. Qua buitenlandse avonturen zal het wat gelijk zijn. De ene al eens een buitenlands tornooi met de club of eens op interland (Remco is een keer of 5 opgeroepen, al roept men bij U15/16 in totaal meer dan 100 spelers op doorheen een seizoen om een goed beeld te hebben) , de ander rijdt al eens een meerdaagse in het buitenland of gaat op stage met de nationale ploeg (ook dat zijn er een pak meer dan enkel die 5 jongens die het WK rijden).
Dus naar mijn mening zijn de zaken die jeugdwielrenners intensiever beleven (trainingstijd, voeding, verzorging) veel zeker niet minder nefast voor een latere progressie dan jeugdvoetballers.

0
Marik 18 december 2021 om 09:13

Ah de verwachtingen worden alvast weer opgeschroefd. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

0
Dikke Man 18 december 2021 om 09:22

Ik hoop het vooral voor Remco. Qua kwaliteiten zit het wel snor, het 3 weken volhouden is anders. Zulke tengere mannetjes komen doorgaans wel beter uit de verf tussen de bosbranden in de Vuelta dan de sneeuwmuren in de Giro. Hopelijk houdt hij het vol en wordt hij niet zo’n voorbereidingsrondevreter als Spilak of Mathias Frank. Wie kent hen nog?!

0
Michelangelo 18 december 2021 om 09:36

Ik word een beetje moe van “dit is iets wat Remco zou moeten liggen”. Of eigenlijk is het wel vermakelijk…

Want er is al heel vaak geroepen dat iets hem zou liggen, waarna hij bewijst dat hij het niet kan. Kijk naar het tijdritparcours op de OS, kijk naar de wegrit op de OS. Zijn legendarische uitspraken over lange gelijkmatige klimmen, om er vervolgens in de Giro genadeloos afgepierd te worden. Daarna zou een harde koers richting een laatste klim hem goed liggen, maar vervolgens vliegt hij er nog voor de laatste klim al af.

Er is al zo vaak geroepen dat iets een Remco parcours is, en even vaak heeft hij gefaald. Vanuit de ploeg, vanuit Lefevere, vanuit de media en vanuit Remco zelf. Ik denk dan ook dat Lefevere en de rest er verstandig aan zouden doen om gewoon de verwachtingen niet zo op te schroeven. Tenzij ze denken dat dit soort druk nodig is om zijn moteureke te laten draaien en hij er harder van gaat fietsen… maar het leidt onherroepelijk tot een genadeloos oordeel van Youri bij de eindafrekening

0
Beer 18 december 2021 om 09:54

De klassieke opsomming van waar het mis liep voor deze jonge renner, zonder zijn hele zware blessure mee in rekening te brengen of zijn verwezenlijkingen ook even op te sommen.

0
LaDoyenne 18 december 2021 om 10:01

@Michelangelo

Lefevere, Remco en QuickStep's PR-team hebben wat kaas gegeten van psychologie:

Telkens zeggen dat het parcours Remco ligt, komt eigenlijk neer op zeggen dat élk parcours hem ligt. De impliciete boodschap is natuurlijk dat Remco bovenmate uitzonderlijk is.

0
Marik 18 december 2021 om 10:13

LaDoyenne ik weet wel wie er bij jou in de kribbe ligt ipv het kindeke Jezus.

0
LaDoyenne 18 december 2021 om 10:19

@Marik

Inderdaad, een kleine messias op een Latexco-hoofdkussen, met een PizzaHut-doos in de hand, zittend op een Specialized-fiets en Volvo-sleutels in zijn broekzak.

0
Marik 18 december 2021 om 10:26

Haha die kan ik dan wel weer waarderen. Gelukkig heb je ook wat zelfspot.

0
Limal 18 december 2021 om 10:33

Marik, heb je nog steeds niet door dat LaDoyenne allesbehalve een fan is van Evenepoel? Dat verklaart meteen je verwondering over de reacties in dat draadje gisteren…

0
Marik 18 december 2021 om 10:35

Oh echt? Oh dat is dan wel een zwak moment van mij. Normaal gesproken ruik ik sarcasme van kilometers afstand. Dank voor de duiding Limal.

0
Limal 18 december 2021 om 10:36

Haha, al dat telewerken heeft onze sociale capaciteiten geen goed gedaan :D

0
peter s 18 december 2021 om 09:41

Deze Vuelta past idd perfect bij Remco , dus ik verwacht op zeker een top 25 plaats

0
meqadon 18 december 2021 om 12:22

Dat en een ritzege zou een fantastische prestatie zijn voor een 22 jarige renner. Laatste decennia heeft geen enkel lage landen talent hem dit voorgedaan op deze leeftijd. Ik teken ervoor!

0
peter s 18 december 2021 om 13:39

Echt???? Is hij nog MAAR 22 dan.. ?

0
meqadon 18 december 2021 om 14:09

Idd peter. Hij staat nog maar aan het begin van zn carrière. Je zal dus nog lang met hem geconfronteerd worden ;)

0
LaDoyenne 18 december 2021 om 14:26

@meqadon

“Hij staat nog maar aan het begin van zn carrière. Je dus nog lang met hem geconfronteerd worden”

Neen. Over enkele dagen is het reeds zijn vierde seizoen bij de profs. En dit na enkele jaren als voetballer bij de profs.
Zijn carrière is al verder gevorderd dan zijn leeftijd zou doen vermoeden.

0
meqadon 18 december 2021 om 15:00

@La Doyenne

“Over enkele dagen is het reeds zijn vierde seizoen bij de profs. En dit na enkele jaren als voetballer bij de profs.”

Neen. Het hoogste niveau dat hij haalde was u17 anderlecht en u19 kv mechelen. Dat is nog een eindje verwijderd van het profstatuut.

0
Panache 18 december 2021 om 15:03

"Dat en een ritzege zou een fantastische prestatie zijn voor een 22 jarige renner. Laatste decennia heeft geen enkel lage landen talent hem dit voorgedaan op deze leeftijd."

Sam Oomen, 27-05-2018. Geen ritzege (Sam gunt andere renners ook wel eens wat), maar wel een eerste top10 eindklassement als 22-jarige.

0
meqadon 18 december 2021 om 15:45

Ik dacht dat Sam ouder was op dat moment. Blijkbaar niet. Foutje van mij. Hopelijk voor hem dat hij die fantastiche prestatie uiteindelijk eens kan bevestigen, want de laatste jaren was het toch wat minder.

0
Pogacar_GOAT 18 december 2021 om 20:07

@meqadon
‘Dat en een ritzege zou een fantastische prestatie zijn voor een 22 jarige renner. Laatste decennia heeft geen enkel lage landen talent hem dit voorgedaan op deze leeftijd. Ik teken ervoor!’

Hahaha de verwachtingen voor Evenepoel zijn aardig teruggeschroeft zie ik wel. Benieuwd of generatiegenoot Pogacar ook tevreden is met plek bij de 1e 25 en een ritzege.

0
meqadon 18 december 2021 om 21:50

Best dat we pogacar de geit niet vergelijken met generatiegenoten. Niemand kan aan hem tippen, zelfs niet renners die al veel meer ervaring hebben en kopman zijn bij de grootste rondeploegen vd wereld. Laat remco maar bouwen aan zn eigen carrière. Hy zal er ook wel komen.

0
Maillot à Pois 18 december 2021 om 09:51

Verwachtingen opschroeven… hij antwoordt op vragen van Sporza, en probeert de verwachtingen m.i. net wat te temperen.
Hij bevestigt nog niet eens dat Evenepoel de Vuelta überhaupt gaat rijden, die beslissing moet nog genomen worden.
Laat staan dat er hier gezegd wordt dat hij voor een klassement zou gaan.

Ja, Lefevere ziet ‘kansen in enkele ritten’.
Mij lijkt dat niet onrealistisch.

0
Limal 18 december 2021 om 10:06

Toen ik dat interview gisteren op Sporza zag verschijnen wist ik al welke PatRev 'fans' er als de kippen bij zouden zijn om te reageren en wat ze zo ongeveer gingen zeggen. Onafhankelijk van de aanleiding/inhoud van het artikel. En ook wie er op welke manier zou reageren – hebben wij niets beters te doen? ;-)

0
Marik 18 december 2021 om 10:12

En zo cirkelt een beperkt groepje van ongeveer 20 gebruikers om elkaar heen in dezelfde bubbel. Lekker hoor :)

0
Limal 18 december 2021 om 10:30

Je kan eenvoudig uit die bezoedelde bubbel breken, Marik. Wat vind je van wat Maillot zegt? Heb je na zijn reactie het artikel nog eens aandachtig gelezen en dan vergeleken met jou eerste reactie? Vind je niet dat die de lading van het artikel toch niet volledig dekt? Lees en oordeel zonder vooroordelen, free Marik from the bubble!

0
Dikke Man 18 december 2021 om 10:32

Maak je geen zorgen. Vroeger bestond zo’n clubje uit eenzame lieden die elkaar zelfs nieuwjaarswensen deden en was het ongemakkelijk om dat te beseffen. Tegenwoordig zijn wij allemaal telewerkers die lekker thuiszitten en 20x per dag afleiding zoeken omdat de laptop van de baas uit 2010 weer vast is gelopen. We worden dan ook betaald per reactie. Panache waarschijnlijk het meeste, vandaar die eindeloze opstellen.

0
Marik 18 december 2021 om 10:40

Mijn beste Limal, heb je niet door dat ook jij in deze bubbel zit? En wat knap dat je helemaal geen suggestieve opties aan me geeft. (Sarcasmeknop weer uit)
On topic: Lefevre schept wel degelijk verwachtingen. Iedereen weet nu toch wel hoe het klokje van Evenepoel werkt? De afgelopen Giro waren er ook geen zogenaamde verwachting en toch zagen we een hyperactieve Remco in de eerste week, sprinten voor boniseconden. Om over de stuurfout maar helemaal te zwijgen. Alles wat in de media komt over eventuele verwachtingen over Evenepoel leidt tot druk bij deze jongen. Als je dat nu nog niet doorhebt dan heb je toch redelijke oogkleppen op.

0
Maillot à Pois 18 december 2021 om 10:51

@Marik
Dat de media Evenepoel verwachtingen opleggen en blijven opleggen, daar heb je gelijk in.

Maar wat moest Lefevere hier dan doen? Niet antwoorden op de vragen van Sporza na de Vuelta voorstelling?
Het helpt natuurlijk niet dat Sporza er een kop boven zet die niet echt de lading van het artikel dekt, en dat mensen hier klaarblijkelijk reageren zonder het artikel te lezen.

0
Limal 18 december 2021 om 11:03

@Marik, ik kan met enige fierheid zeggen dat ik al deels uit de bubbel ontsnapt ben – je ziet me meestal nog maar om de paar dagen reageren en dan vooral op het nieuws zelf.

Wat betreft verwachtingen *scheppen*: Sporza interviewt PatLef naar aanleiding van de voorstelling van het Vuelta-parcours en hij antwoord met nuance wat betreft de kansen en verwachtingen voor Remco. Verwachtingen die wat mij betreft realistisch lijken (enkele ritten met kansen). Wat had hij volgens jou anders kunnen zeggen om helemáál geen verwachtingen te "scheppen" zonder dat het onrealistisch werd? Want ja, als Evenepoel ergens aan de start staat, dan zijn er op basis van de afgelopen twee jaar automatisch verwachtingen. Snel even Procyclingstats openen en naar de lage cijfertjes kijken in rituitslagen/klassementen illustreert dat verwachtingen voor Evenepoel normaal en onontkomelijk zijn. Daar kan zélfs PatLef niets aan veranderen.

Edit: Maillot drukt het zoals vaak met veel minder woorden perfect uit.

0
Marik 18 december 2021 om 11:18

Wat Lefevre wat mij betreft beter had kunnen zeggen: “Remco gaat eerst eens ervaren hoe het is om 3 weken te koersen. Uitrijden is dan ook het doel. Tijdens de ronde bekijken we of- en zo ja welke dagen hij uit kan kiezen.”

0
Limal 18 december 2021 om 11:23

Verschilt dat zo heel erg van "Als hij met een normale voorbereiding aan de start komt in Spanje, zie ik toch kansen in enkele ritten. Een favorietenrol wil ik hem absoluut nog niet toedichten. Het blijft nog steeds afwachten hoe hij zal reageren op een drie weken durende rittenkoers. Ook de drie aankomsten die boven de 2000 meter liggen, worden relatief nieuw voor hem.” ?

Ik vind het niet zo heel onrealistisch om van iemand die 15 dagen in de top-10 van zijn eerste GR kan staan te verwachten dat hij de tweede kan uitrijden. (ook zonder de lange weg terug na de blessure in beschouwing te nemen)

0
Marik 18 december 2021 om 11:29

In het geval van Remco had ik zo duidelijk mogelijk alle hoge verwachtingen keihard getemperd. Je weet toch hoe het tijdens de Giro is gegaan. Moeten de ezels zich voor een 2e keer stoten? Je hebt gewoon rekening te houden met het temperament van deze jongen.

0
Limal 18 december 2021 om 11:33

Zoals Murcia hieronder aanhaalt – de WT "voorbereidings"koersen zullen ook hun rol wel spelen. Je kan vorig jaar – 1e GR zonder wedstrijden vooraf – in niets vergelijken met het plan voor 2022. Voortschrijdend inzicht komt er vanzelf.

0
Beer 18 december 2021 om 12:00

Lees de vraag van Limal nog eens opnieuw Marik en reageer daar eens op ipv weer af te wijken.

0
Marik 18 december 2021 om 12:04

Beer wil ook een beetje aandacht en nog even stoken?

0
Martijn Arensman 18 december 2021 om 13:30

Volgens mij vallen jullie stuk voor stuk in de valkuil van de berichtkop. Wielerflits is er namelijk alles aan gelegen om sensatie te veroorzaken.

0
Limal 18 december 2021 om 13:41

Heel vaak zou je gelijk hebben, Martijn, maar in dit geval werd die trend al gezet door het oorspronkelijke artikel. En het kan blijkbaar nog erger – in een net verschenen artikel zegt Renaat Schotte het volgende:

"Het is opmerkelijk dat de Tour volgend jaar de kroon spant qua tijdritkilometers. Puur op basis daarvan, zou je moeten zeggen: Stuur een Evenepoel in vorm naar de Tour."

en dat geven ze als titel:

Renaat Schotte na Vuelta-voorstelling: "Stuur een Evenepoel in vorm naar de Tour"

Tja… Ik verdedig Sporza niet langer als ze ook die richting uitgaan.

0
Panache 18 december 2021 om 15:22

“Wat had hij volgens jou anders kunnen zeggen om helemáál geen verwachtingen te “scheppen” zonder dat het onrealistisch werd?”

Ik doe een suggestie. Lefevere antwoorde standvastig als volg: “Wat maakt het eigenlijk uit hoe het parcours er uit ziet? Dat is een vraag voor de Pogacars en Roglics van deze wereld. Wij zijn nu niet met dat klassement bezig. Alaphilippe wil wederom top zijn in de Tour en voor Evenepoel is nog geen definitief 2021 plan uitgetekend. Natuurlijk zou Remco hier in enkele ritten goed voor de dag kunnen komen en hebben we ook een ploegentijdrit, maar laten we eerst eens kijken hoe de lente zich ontvouwd en ons de kop niet nogmaals gek laten maken”.

0
Martijn Arensman 18 december 2021 om 15:58

Wat hij had kunnen zeggen weet ik niet, maar ik weet wel wat ik zou vermelden:

“De Vuelta heeft een passend profiel en is een mooie wedstrijd om te ontwikkelen, voor Remco een mooie kans om eindelijk zijn eerste GT in de benen te krijgen en voor mooie koers te zorgen”

En ik ben met jullie eens dat de druk door Patrick en de media belachelijk hoog is. Het is een geweldige renner maar de winst al toeschrijven voordat de start nog moet vallen in renners kapot maken. En toch, Remco is zelf ook niet vies van bravoure uitspraken. Patrick doet het heel villain: “ik wil hem de favorieten rol nog niet toedichten..”

Stiekem verwachtingen scheppen en prestatiedruk.

0
Pogacar_GOAT 18 december 2021 om 20:13

@Limal
Want ja, als Evenepoel ergens aan de start staat, dan zijn er op basis van de afgelopen twee jaar automatisch verwachtingen. Snel even Procyclingstats openen en naar de lage cijfertjes kijken in rituitslagen/klassementen illustreert dat verwachtingen voor Evenepoel normaal en onontkomelijk zijn.

Zijn enige andere deelname aan een grote ronde doet niet echt vermoeden dat er wat dat betreft verwachtingen voor Evenepoel normaal en onontkomelijk zijn. Kijk Procyclingstats er maar op na!

0
Wheely 18 december 2021 om 10:12

Lijkt me wel leuk hem daar te zien, zorgt in ieder geval voor een extra sausje. Hoop dan ook dat een gedreven Almeida er bij is en Carapaz vs Mas vs Lopez vs Dumoulin. Lekker een beetje rellen.

0
Limal 18 december 2021 om 10:17

Ik hou niet van rellen, maar dat zou een hele leuke bezetting zijn. En daar komen uiteraard nog enkele topfavorieten bij die willen herkansen na een foutgelopen Tour.

0
LaDoyenne 18 december 2021 om 10:22

@Wheely

Almeida zou inderdaad leuk zijn. Nu heeft Remco immers Van Wilder om af te stappen en langs te weg op zijn kopman te wachten.

0
Marco 18 december 2021 om 14:04

En Roglic want die is in de tour weer van zijn fiets gevallen dus die wil ook nog wat winnen.

Alleen doet Pogacar in 2022 ook de Vuelta

0
Wheely 18 december 2021 om 14:20

Oja Pogi wil ook mee naar Spanje zie ik inderdaad. Dat verandert de zaak.

0
nickdt 18 december 2021 om 10:16

Zo kan hij het seizoen afsluiten met de Vuelta en het WK (in het Australische Wollongong, red.)

Dat is als Evenepoel wel wordt opgeroepen voor het WK, want tijdens het laatste interview van de bondscoach hier op Wielerflits kreeg ik de indruk dat hij Evenepoel niet wil meenemen.

0
Reutemeteut 18 december 2021 om 10:20

Wollongong is nog ver. Maar dat het weer om te smullen gaat worden met de Belgische selectie is al duidelijk, ja.

O jongens, ik kan niet wachten totdat we weer gaan koersen!

0
Maillot à Pois 18 december 2021 om 10:58

Als Evenepoel op niveau is, wordt hij in principe altijd opgeroepen voor de tijdrit.
Voor de wegrit wordt het dan interessant.
Australië is een verre verplaatsing, een extra renner meenemen heeft zijn kostplaatje.

0
Polleke 18 december 2021 om 11:22

De bondscoach doet het dun in de broek voor Qs/Lefevre en co. Als Evenepoel in vorm is kan hij niet om hem heen…

0
nickdt 18 december 2021 om 11:39

Afgaande op de datum van de Vuelta en een eventueel WK, is er ook een mogelijkheid dat ze niet te combineren zijn.

0
11 na 11 18 december 2021 om 10:23

Jammer dat de redactie wel besliste om dit artikel te kopiëren, maar besloot dat niet te doen voor de getuigenissen van ex-DSM renners vorige week. Een artikel dat veel beter had aangesloten bij de “ietwat” éénzijdige interviews van het DSM management en dat ook veel zou hebben verduidelijkt voor vele mensen die nog steeds met vragen zitten. Een gemiste kans toch.

0
Rondje 25 18 december 2021 om 10:32

Dat hij kwaliteit heeft staat vast. De val in Lombardijen heeft hem toch best wel teruggeworpen. Dat kost meer tijd dan verwacht. Toch ga ik er vanuit dat hij steeds beter gaat worden. Daar heeft hij nog tijd genoeg voor.

0
lo squalo dello Stretto 18 december 2021 om 10:47

Met te zeggen dat enkele ritten hem liggen zegt hij uiteraard niets verkeerd. Ik hoop dat ze hem in het voorjaar laten mikken op WorldTour-rittenkoersen en Luik (als bliksemafleider van Alaphilippe); erna Zwitserland. Dan heb je toch echt serieuze tegenstand gehad (en heb je een zicht op wat je in de Vuelta mag verwachten) ipv weer te gaan uitpakken en iedereen gek te maken met ocharme winst in San Juan, Algarve, Denemarken,…

0
Murcia 18 december 2021 om 10:58

Vrij voorzichtig interview van de Don maar wel realistisch, het verwachtingsmanagement is nu op de juiste manier toegepast. Belangrijk wordt vooral om komend jaar te zien of Evenepoel om de knikkers meedoet in de World Tour wedstrijden. San Juan e.d. is leuk als voorbereiding maar de stappen moet hij volgens mij zetten in P-N of andere topwedstrijden van een week.

0
Limal 18 december 2021 om 11:12

(‘like’ knop ingedrukt, zoals wel vaker zonder dat je het ziet)

0
Pjotr26 18 december 2021 om 11:19

ik hoopte Remco juist in de tour te zien tegen pogacar en Roglic, jaartje wachten dan maar.

0
Romāns Vainšteins 18 december 2021 om 11:31

Gewoon even puur op de inhoud.

Eens met PL, dit is een goed parcours voor hem, je moet dan wel het juiste team meegeven voor de TTT dus Cavagna, Asgreen, Cattaneo die lui..

0
Wheely 18 december 2021 om 11:56

Die TTT is natuurlijk wel maar een klein deel van de vergelijking, bergop zal hij ook nog de juiste knakkers om zich heen moeten hebben om niet geslachtofferd te worden door de bloeddorstige klimgeiten.

0
Marik 18 december 2021 om 11:57

Ik zou helemaal niemand meenemen ter ondersteuning van Evenepoel. Dat zou de verwachtingen pas opschroeven.

0
Massimo Bataille 18 december 2021 om 16:18

Voldoende hardrij mogelijkheden bij quickstep natuurlijk.
Ik vermoed dat ze zullen opdraven met halve sprinttrein voor Jakobsen of Cav met Senechal en Vanlerberghe.
Voor het vlakkere werk Cerny en Cavagna ( al sluit ik niet uit dat een Lampaert of Asgreen de vuelta rijden in voorbereiding van het WK)
Evenepoel, Cattaneo en Van Wilder voor het klimwerk

0
meqadon 18 december 2021 om 12:27

Goed interview! De favorietenrol wordt niet opgenomen.. ik hoop dat de verwachtingen van media en fans toch wat getemperd worden.
En aub niet de giro (zeker geen combo giro vuelta). Laat hem maar op een normale manier zn carriere opbouwen, niet op die opgefokte manier van vorig jaar.

0
xistnc 18 december 2021 om 13:07

Vooral bijzonder dat hij nu praat over de voorbereiding op de vorige Giro. Die voorbereiding is er toch niet anders op geworden door de ontwikkelingen tijdens de Giro?

0
Aerts 18 december 2021 om 13:46

@meqadon

Je kan toch ook de giro ingaan als ‘voorbereiding’. Een paar ritten uitzoeken en misschien een tijdritje winnen. Daarna balans opmaken hoe zijn lichaam reageert. Aan de hand van deze gegevens kun je beslissen wat je met de vuelta doet. Ik vind namelijk een heel jaar afstemmen op de vuelta een groot risico. Het is namelijk wel tijd dat Remco een grote ronde gaat uit rijden. Als hij dan weer ergens valt en de vuelta en geblesseerd raakt. Dan rijdt hij weer geen grote ronde.

Ikzelf zou hem een vrije rol in de tour geven. Rustig bekijken hoe het er aan toe gaat. Maar goed Patlef de Grote zal het wel beter weten. Alhoewel hij het wel moet doen zonder zijn favoriete druïde.

0
Viktrodriguez 18 december 2021 om 14:05

Laten we wel wezen, tenzij de ASO met een zak geld over de brug komt, gaat ie niet de Vuelta rijden. Commerciële en financiële belangen, buiten hoofddoelen als het Vlaamse voorjaar en de Tour, zijn in Lefevere’s beleving belangrijker dan wat het beste is voor zijn coureurs. Dat hebben we wel de afgelopen jaren wel gezien, met o.a. Evenepoel in de Giro als eerste grote ronde na een zware blessure en zonder enige voorbereiding en Alaphilippe, die in een andere wedstrijd werd opgesteld dan gehoopt wegens startgelden.

Verder moet ik nog maar zien of hij wel een groteronderenner is. Voor hetzelfde geld is Evenepoel de verbeterde, maar tragere en minder handig fietsende versie van Simon Spilak. Die was ook elite in die weekrondes met een dominante rol voor tijdritten, maar was niks in de grote rondes.

Dus nee, ik geloof dit soort uitspraken niet. ”Het parcours zou hem moeten liggen” is namelijk ook inclusief het drie weken kunnen verteren en driewekenlang niet op je snufferd gaan.

0
Edwin Jansen 18 december 2021 om 15:08

1 of 2 normale ritten winnen lijkt me idd realistisch en mss de tijdrit. Maar buitenom dat lijkt me het allemaal niet goed dat het verwachtingspatroon nu 9 maanden er voor al zo opgeschroefd wordt. Ik blijf bij mijn voorspelling dat als Remco niet beter mentaal begeleid gaat worden hij binnen nu en 1 a 2 jaar opgebrand is.

0
Edwin Jansen 18 december 2021 om 15:12

Ik denk persoonlijk dat als Lefevre dit een goed parcours voor Remco vindt dat elk parcours dat is. Natuurlijk zijn 9 bergetappes veel te veel voor zo’n jonge renner! Laat hem lekker zonder enige ambitie de Vuelta rijden. Maar goed denk niet dat dat kan met Remco. Ik verwacht dat ie net als Mathieu dit jaar na 2 weken af gaat (moeten) stappen.

0
Alucard 18 december 2021 om 16:32

Laat hem nou eens in de klassiekers tegen Van der Poel en Van Aert strijden, en in de rondes tegen Roglic en Pogacar.

Of zou er een reden zijn dat hij die tegenstanders steeds mijdt?

0
Gunther Leonhardt 18 december 2021 om 23:57

Hij is niet geschikt voor RvV of Parijs-Roubaix. In principe verwacht ik hem wel in de Waalse Pijl en L-B-L en daar komt hij Pogacar en Roglic normaal wel tegen. Ik begrijp ook niet dat je zegt dat hij die tegenstanders mijdt, want hij heeft vorig jaar verschillende keer met Pogacar samen gereden.

0
LaDoyenne 19 december 2021 om 07:57

@Gunther Leonhardt

Vader Evenepoel denkt daar anders over. Begin oktober in De Morgen en Het Laatste Nieuws: ‘Wie zegt dat Remco de Ronde van Vlaanderen niet aan kan?

0
Gunther Leonhardt 19 december 2021 om 08:04

@La Doyenne: Hij kan niet wringen. Zie je hem al voor positie vechten tegen WVA en MvdP op weg naar de Paterberg?

0
Marik 19 december 2021 om 08:09

Ik denk juist dat Evenepoel bij uitstek geschikt is voor PR en de RVV. Allebei uitputtingsslagen en zeker in PR kan hij gebruik maken van zijn wapen door van heel ver aan te gaan.

0
LaDoyenne 19 december 2021 om 08:21

@Marik

M.a.w. Evenepoel is geschikt voor ELK parcours. Heuvelklassiekers, kasseiklassiekers, Milaan-San Remo, kleine en grote ronden, tijdritten, … Overal is hij dé kanshebber. Waarom in godsnaam twijfelen wij op dit forum toch aan de PR-machine?

0
Marik 19 december 2021 om 08:46

Nou in koersen die wat makkelijker te beheersen zijn denk ik juist niet dat hij nog kanshebber is. Het peloton weet hoe hij koerst en kan zich daar makkelijk tegen wapenen. Tenzij Evenepoel zelf ook evolueert gaat hij steeds minder koersen winnen denk ik.

0
Dumoulinke 18 december 2021 om 17:15

Blijft lachwekkend hoe blind sommigen hier zijn als het gaat om het grote talent Evenepoel.

Ik hoor bijvoorbeeld zeggen dat hij geen goede tijdrit op het afgelopen WK heeft gereden. Met alle respect maar er moet toch vooral gekeken worden hoe hij het heeft gedaan ten opzicht van de andere grote-ronde-renners. Evenepoel eindigde als 3e – een topprestatie an sich. De eerstvolgende grote-ronde-renner in het eindklassement was Pogacar (jawel, degene die nu al in een adem wordt genoemd met Merckx). Diezelfde Pogacar kwam ruim een minuut later binnen dan Evenepoel. Als dit verschil zich straks ook voordoet in de Vuelta dan moet Pogacar het dus helemaal hebben van de beklimmingen (P.S. ik ga even uit van een situatie waarin hij ook start in de Vuelta).

Ook wat de beklimmingen aangaat hoor ik een paar wieleronkundigen hier roepen dat Evenepoel geen hooggebergte aankan. Ik weet niet welke koersen ze zoal hebben gevolgd maar ik heb Evenepoel al zeker vorig seizoen beklimmingen zien winnen van de 1e categorie. Grote namen legden het tegen hem af.

Evenepoel, die komt er wel. Wat een klasbak is dit toch. Prachtige prestaties al neergezet en nog vele zullen volgen. Ook in de grote rondes.

0
Sjonge Jonge 18 december 2021 om 17:40

Gelukkig hebben we jou nog, anders zou het hier wel heel triest gesteld zijn met al die onkunde samen!

0
Romāns Vainšteins 18 december 2021 om 17:56

Het is gewoon niet zo dat je resultaten uit 1 bepaalde koers rechtstreeks doorvertalen kunt naar een jaar later, op een andere plek, in andere omstandigheden.

Dat het goede tijdrijders zijn is verder wel genoegzaam duidelijk, voor mij is het eerder interessant of REVKET bergop er een doormalend molentje uit gaat weten te persen.

0
Viktrodriguez 18 december 2021 om 18:54

Ja, maar geen enkele van die bergritten vond plaats in de tweede of derde week van een grote ronde. Daar zit hem het hele euvel. Je kunt uitstekend klimmen in die ene bergetappe in een rondje van een week, maar dat zegt niks over je kwaliteiten als een groteronderenner.

0
Michelangelo 18 december 2021 om 20:28

@Dumoulinke,
Misschien moet je ook even kijken naar een van de andere grote doelen van Evenepoel afgelopen jaar. Hij had op de OS echt een tijdrit op zijn maat: lang en veel op en af.

Maar hij werd op grote achterstand gereden: ruim 2 minuten op de winnaar. En dat was toevallig 1 van de beste ronderenners van dit moment. Stel je voor dat hij dat in de TdF zou doen: waar zou hij die 2 minuten nog goed moeten maken??

De ene dag is de andere niet, de ene koers is de andere niet. Ik heb geen moment de indruk gehad dat Pogacar bezig was met het winnen van de tijdrit op het WK. Maar meer met alles wat daarna nog kwam….

0
Michael Bianchi 18 december 2021 om 17:44

Kat in het bakkie voor Remco.

0
Gunther Leonhardt 18 december 2021 om 23:52

Ik zou graag een krachtmeting zien tussen hem en Pidcock en Padun, twee andere talenten die zich nog in het rondewerk moeten bewijzen.

0
LaDoyenne 19 december 2021 om 07:04

Ja. Voeg Ethan Hayter ook maar toe. En, over een jaar of twee, Ayuso. Prachtduels worden dat!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone