Patrick Lefevere twijfelt nog over winstkansen van Remco Evenepoel in de Tour
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 2 november 2023 om 12:25

Patrick Lefevere twijfelt nog over winstkansen van Remco Evenepoel in de Tour

Remco Evenepoel zal volgend jaar voor het eerst in zijn carrière aan de start verschijnen van de Tour de France. De grote vraag is natuurlijk of de Belg in 2024 in staat is om met Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar te wedijveren om de eindzege. Patrick Lefevere, de teambaas van Soudal Quick-Step, heeft zo zijn twijfels.

Verhoog de voorpret voor de klassiekers met de nieuwe RIDE Seizoensgids. Onze nieuwe 188 pagina's dikke voorjaars-editie vol met schitterende wielerverhalen verschijnt op 8 maart. Verzeker je van jouw exemplaar en pre-order hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Remco Evenepoel won een jaar geleden met de Vuelta a España al zijn eerste grote ronde, maar maakt hem dit ook tot een kandidaat-winnaar van de Tour de France? De Waalse krant La Dernière Heure vroeg het aan Lefevere. In de voorbije Vuelta a España kon Evenepoel zich een eerste keer meten met de regerende Tourwinnaar Vingegaard, maar verloor hij door een off-day liefst 27 minuten in de rit naar de Col du Tourmalet.

“Daardoor hebben we nog steeds twijfels over het exacte niveau dat hij straks kan bereiken in de Tour de France, tegen jongens als Vingegaard en Pogacar”, aldus Lefevere. “We hadden liever gezien dat hij zich in de voorbije Giro d’Italia drie weken lang kon uitleven, alvorens de Tour te ontdekken. Maar door al die tegenslagen dit jaar moet hij dat meteen doen in de Tour.”

Evenepoel liet na de presentatie van het Tourparcours nog weten dat hij overweegt om in 2024 aan zowel de Giro d’Italia als de Tour de France deel te nemen. Lefevere raadt het echter af en houdt er ook geen rekening meer mee. “Er is nooit concreet over gesproken en ik weet dat zijn trainer Koen Pelgrim en zijn sportdirecteur Klaas Lodewyck het ook geen goed idee vinden.”

Johan Bruyneel gelooft niet meteen in de kansen van Evenepoel voor de komende Tour, zo liet hij weten in de podcast THEMOVE. “De Tour de France is een ander spelletje dan de Vuelta a España. Ik denk niet dat men kan verwachten dat hij zal meestrijden voor het podium. Hij moet de kneepjes van de Tour nog leren. Zeker als Vingegaard, Pogacar en Roglic fit blijven en er niets gebeurt met hen, zal Evenepoel hen niet kunnen bedreigen”, aldus Bruyneel.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
24 Reacties
Sorteer op:
2 november 2023 12:47
Is een kanshebber voor het podium, meer niet. We gaan tot de Tour nog veel berichten zien over zijn kansen daar, maar het lijkt mij vrij simpel. Vingegaard, Pogacar en Roglic hebben duidelijk een streepje voor, meerdere strepen zelfs. Evenepoel komt in hetzelfde rijtje als Carapaz, Mas, Ayuso en Rodriguez als outsiders voor het podium. Winst is nergens op gebaseerd.
2 november 2023 13:30
Evenepoel is 23 jaar, het is niet van moetens komend jaar. Ik weet dat een deel van de buitenwereld hem graag met die druk opzadelt: je moet nu winnen of het komt er nooit meer van. Welnee, Evenepoel heeft nog jaren om een nieuwe grote ronde te winnen. Zijn eerste groterondewinst (die er volgens velen ook nooit zou gekomen zijn) pakken ze hem in ieder geval niet meer af, en verder valt er weinig over te zeggen op dit punt.

Alsof Vingegaard en Pogacar de komende 10 jaar telkens onklopbaar gaan zijn, laat staan Roglic die volgend jaar 35 wordt. Gewoon naar de Tour gaan in '24 om te zien hoe ver je komt, en verder mag er zowel in het voorjaar als in het najaar ook wel een groot doel bij. LBL en het WK lijken me de juiste koersen daarvoor, eventueel ook nog de OS erbij na de Tour.
  2 november 2023 13:33
  Die drukoplegging en 'bevrijdingshonger' is ook pure projectie natuurlijk.
  Zo'n REVKET kan veel beter met zichzelf leven dan sommige anderen met hem.
2 november 2023 13:48
Ik las in het originele artikel ook dat lefevre het had over teveel koersdagen en vooral de zware ronde van Zwitserland. Wat is eigenlijk de reden dat hij al begon in San Juan?
  2 november 2023 14:06
  Goede herinneringen aan (was z'n eerste profkoers) én hij was er titelverdediger.
  Daarom nog geen must om daar te starten, maar denk dat dat wel meegespeeld heeft, net als het feit dat hij graag z'n regenboog zo lang mogelijk wou showen (door het vroege WK dit jaar).
2 november 2023 12:31
Een zeer redelijk interview. We weten niet waar hij volgend jaar zal staan.
Ik hoop dat de vier groten allemaal in topconditie zullen zijn en dat Van Aert voor de Giro kiest zodat Vingegaard grotendeels zelf z'n plan zal moeten trekken.
Onwaarschijnlijk dat het allemaal uitkomt, maar een mens mag dromen.
Ik blijf het jammer vinden dat REv tijdens de Angliru-rit voor een kansloze vlucht koos ipv de strijd aan te gaan met het TJV trio.
2 november 2023 12:50
In mijn ogen is bepalend hoe remco het gaat doen in de tour wat voor voorjaar gaat hij rijden. Of gaat hij net als jumbo puur vorm opbouw doen qua hoogte stages, paar weekse wielerwedstrijden en dan fris aan de start staan of gaat hij een druk voorjaar rijden met veel eendaagse wedstrijden, maar met alle gevolgen van dien. Kijk naar pogi dit jaar.
  2 november 2023 12:57
  Denk dat je de vergelijking nog niet 100% kunt gelijk trekken voor REV en pogacar.
  Pogacar reed van Sanremo tot LBL bijna 2maand op hoog niveau, terwijl Remco normaal enkel echt voor de ardennenklassiekers gaat.
  Valt Pogacar ook niet in LBL met die blessure als gevolg, zou zijn aanloop naar de Tour ook wel normaal zijn geweest.
  Een voorjaar rijden lijkt me niet echt invloed te hebben op je voorbereiding voor de Tour (het is nog 2,5 maanden)
  2 november 2023 12:59
  Evenepoel heeft een te grote waaier aan mogelijkheden om zijn hele seizoen toe te wijden aan slechts 1 wedstrijd. Dat kan hij eens doen als hij een jaar of 29 is en een (nog) grotere erelijst heeft.

  Al is het bij Evenepoel op zich nog wel logischer dan voor een Van Aert.
2 november 2023 13:00
Nee, gaat überhaupt niet gebeuren.
2 november 2023 13:04
Je weet het simpelweg niet bij hem, gaat hier om één van de grootste talenten met misschien wel de grootste drive van het hele peloton. Ik neig er naar om te stellen dat het parcours een tikkie te zwaar voor hem is maar dan echt ten opzichte van de grote 2 kemphanen en niet zozeer de rest. Ook kan QS niet echt een team afvaardigen waarmee ze het mandaat van de koers oppakken kunnen.

Denk dat hij beter de giro doet, eigenlijk, als ie echt een grote ronde wil winnen aankomend jaar
  2 november 2023 16:02
  Gelukkig is REV een man van zijn woord. Hij doet wat hij zegt, in tegenstelling tot wat hij anderen wel verwijt.

  Met een ongestoorde voorbereiding is het wat mij betreft voor hem van MOETEN meedoen aan de Tour.
2 november 2023 15:48
Alsof iemand wel eindwinst voor ogen heeft. Er zijn drie grote kanonnen, een daarvan kloppen is al niet simpel, laat staan alledrie.
4e plaats lijkt me voorlopig hoogst haalbare. Totaal geen schande als doelstelling voor een eerste Tour denk ik!
  3 november 2023 17:53
  Nee derde plaats is ook mogelijk, ik schat Evenepoel hoger in dan de Roglic van 34 jaar oud. Met de basis van de vuelta 22 en 2 jaar extra op de teller gaat die vingegaard en pogacar dicht benaderen.
2 november 2023 12:32
Gewoon vanuit de underdog-rol proberen een goed klassement te rijden, zodat je weet waar je staat tegenover de andere ronderenners. De tijd om verstoppertje te spelen is voorbij na twee keer Giro en twee keer Vuelta.
2 november 2023 12:57
Hij zal absoluut proberen mee te strijden voor de overwinning. En er is ook niks vrijblijvends aan; als je een hele ploeg in dienst gaat stellen van Remco dan is het van MOETEN en niet van MOGEN.

Maar ik zie hem niet winnen. Tot op heden heeft hij niet aangetoond dat hij in staat is om te wedijveren met de in vorm zijnde toppers in het grote rondewerk. Sterker nog, hij viel genadeloos door de mand in de Vuelta. Waarbij je dan ook nog eens moet aanteken dat de Tour nog een ander paar mouwen is dan de RvSpanje.

Goede hiervan is dat dit eindelijk voor de nodige realiteitszin heeft gezorgd bij hemzelf, de ploeg en de supporters. En wie weet dat dit wel eens bevrijdend kan werken bij hem.
  2 november 2023 13:37
  Hij viel mentaal door de mand in de Vuelta, niet fysiek. Dat werd bewezen in de ritten erna.
  Die mentale druk door zijn geldingsdrang is misschien wel zijn grootste probleem. Anderzijds staat hij er nagenoeg altijd als hij een goede voorbereiding heeft.
  De anderen zijn ook kwetsbaar en dat vergeten we wel eens. Pogacar heeft al een paar grote tikken gekregen van Vingegaard en Roglic reed een naar zijn doen matige tijdrit in de TdF van 2020 toen het erop aan kwam. Ik wil bovendien wel eens zien hoe Vingegaard het er vanaf brengt zonder Roglic (en waarschijnlijk Van Aert). Zijn we zeker dat Vingegaard de afgelopen twee TdF wint in een andere ploeg?
  We hebben de neiging al het voorgaande te projecteren naar het volgende jaar. Dat was zo met Ulrich (lang geleden), met Bernal, Pogacar en nu Vingegaard. Ik ben het eens met PL. We weten het niet.
  2 november 2023 13:50
  Het bericht waarvan je wist dat het zou komen. Ergens verstopt achter een snelkoppeling wellicht. Michelangelo staat er altijd als hij er moet staan, de Pogacar van WielerFlits.
  2 november 2023 13:58
  Waarom zou het van moetens zijn? Er moet helemaal niets, zelfs als Rev de vooruitgeschoven man zou zijn.
  Als hij jongens als Asgreen, Lampaert, Alaphilippe, Landa, Van Wilder etc meekrijgt heeft hij erg sterke knechten, maar die kunnen stuk voor stuk ook voor eigen succes gaan mocht Remco een offday kennen.

  Zoals ook anderen al aangaven, valt er helemaal niet te voorspellen hoe dit zal gaan evolueren, want iedere persoon volgt een ander traject en kent een ander carrièreverloop. Op Rev's leeftijd nu had Vingegaard welgeteld 1 grote ronde gereden, en daarin werd hij pas 46ste op 2u, in een ronde die geeneens 21 dagen duurde. Een jaar later werd hij 2de in de Tour en nog een jaar later beschouwen de meesten hem als quasi onklopbaar. Wil dat daarom zeggen dat Rev nog een even grote stap kan/zal zetten op deze leeftijd? Neen. Maar om hem af te schrijven op basis van het afgelopen jaar lijkt me nog een stuk onverstandiger, omdat er zo ongelooflijk veel factoren meespelen.
  2 november 2023 14:19
  De reactie op het bericht waarvan je wist dat die zou komen. Ergens verstopt achter een snelkoppeling wellicht. Melkzuur staat er altijd als hij er moet staan, de Van Aert van WielerFlits.
  2 november 2023 15:59
  Hij viel natuurlijk mentaal èn fysiek door de mand. Een aantal etappes na de Tourmalet mocht hij 'uit spelen' gaan, met etappewinst en ereplaatsen als gevolg. Totdat TJV besloot dat het klaar was en ze hem niet nog langer gingen laten rijden..
  2 november 2023 16:23
  Movistar heeft elk jaar een ploeg in dienst van Mas en die heeft nog nooit meegedaan om de overwinning. Hij moet dus niet meedoen om de overwinning omdat er een ploeg in zijn dienst staat.
  Indien hij wil dat de ploeg in zijn dienst blijft staan zal hij wel een hoge plaats in het klassement moeten vasthouden.
  Voor de rest: wat Jappe zegt.
2 november 2023 22:41
als er twijfel is waarom niet nog een jaartje giro dan? meer kans op winst daar
3 november 2023 17:47
Zonder een offday eindigt die gewoon op het podium (wel derde waarschijnlijk) in de tdf van volgend jaar, puur intrinsiek zijn enkel vingegaard en pogacar wellicht net iets betere ronderenners maar dat zal dan wel blijken. Ik heb hem lange tijd niet echt leuk gevonden door zijn arrogantie maar dat is enerzijds al gebeterd maar anderzijds mag hij ook wel zelfverzekerd overkomen want hij is gewoon echt heel goed, dat moet iedereen kunnen toegeven. Ik zou nu niet van mijn stoel vallen mocht hij gewoon de tdf winnen volgend jaar.

Reacties zijn gesloten.