Patrick Lefevere pareert kritiek: “Start zeker niet gemist”

zaterdag 4 maart 2023 om 07:32
Patrick Lefevere pareert kritiek: “Start zeker niet gemist”

Patrick Lefevere pareert de kritiek dat de prestaties van zijn wielerploeg Soudal-Quick-Step voorlopig tegenvallen. Na Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne zijn er openlijk vraagtekens gezet bij de kwaliteit van hun klassiekerploeg. Lefevere trekt het breder en stelt in zijn column in Het Nieuwsblad dat ze het tot nu toe met tien overwinningen allesbehalve slecht doen.

“In de Vlaamse koersen wilde het de voorbije week niet lukken, maar februari is voor ons wel een heel goeie maand geweest”, schrijft hij in zijn wekelijkse column. “Tien overwinningen in totaal en eigenlijk twaalf als je – zoals ik doe – Rwanda meetelt. Mauri Vansevenant kan weer koersen winnen en nieuwkomers Casper Pedersen en Tim Merlier staan er direct. Wie verder kijkt dan de Vlaamse koers ziet dat Soudal-Quick-Step zijn start zeker niet heeft gemist.”

Desalniettemin kende zijn klassiekerploeg afgelopen dinsdag opnieuw de nodige tegenslag, ditmaal in GP Le Samyn. “Ons koersbilan: Stan Van Tricht gevallen, Fabio Jakobsen gevallen, Martin Svrcek gevallen, Kasper Asgreen twee keer gevallen en lek gereden in de laatste kilometer. Kasper is misschien wat onstuimig zijn vorm achterna aan het rijden op dit moment, maar hoeveel pech kan je hebben? Vijf gebroken kaders hadden we in Le Samyn. Vijf, waarvan twee voor Asgreen. Met onze startvergoeding van 3500 euro gaan we al zeker niet uit de kosten geraken.”

In zijn column meldt de patron van het peloton tevens dat Bert Van Lerberghe als lead-out met Fabio Jakobsen meegaat naar Tirreno-Adriatico doordat Michael Morkov ziek is weggevallen. Tim Merlier krijgt in de sprints in Parijs-Nice hulp van Florian Sénéchal en Yves Lampaert “Die kunnen ook een sprint aantrekken”, aldus Lefevere.

Dit artikel delen:

23 Reacties

Baukema Tomoulin 4 maart 2023 om 08:27

Je mag ook eerlijk zijn en zeggen dat de focus ergens anders ligt: WT rondes winnen met Evenepoel en sprints winnen met Merlier en Jakobsen. Ik vermoed dat de lagere prio voor Vlaamse klassiekers in België gevoelig ligt en zeker voor een ploeg als Quickstep in al zijn vormen.
Wellicht te vergelijken met Jumbo in 2017 (de tijd dat Roglic en Groenewegen de kar trokken) geen deftige ploeg in AGR op de been kreeg (lobato en Battaglin ‘kopmannen’) en een deel van wielerminnend Nederland daar behoorlijk verontwaardigd over was. De rest van dat jaar was erg succesvol gezien waar jumbo vandaan kwam maar ohohoh opeens was AGR heel heilig voor alle journalisten en praatprogramma’s

14
Kartouche 4 maart 2023 om 09:14

Een goede analyse. QS was in een hele lange periode, waarin de Belgen geen potten konden breken in de grote rondes, een baken van hoop en trots. Nu hebben ze een renner die rondes kan winnen en al gewonnen heeft, kan men maar moeilijk de hang naar glorie en dominantie van de vroegere QS loslaten.

0
Marik 4 maart 2023 om 09:28

Baukema slaat de spijker op zijn kop.

0
zietemgaan 4 maart 2023 om 12:22

Spot on en goeie vergelijking. Ze zullen opnieuw van onderuit moeten beginnen met goeie jonge klassieke toppers. Lotto als voorbeeld

0
KJP 4 maart 2023 om 09:17

Ik dacht het gaat eens een heel Lefevre artikel nergens over geld. Maar toen wist hij er toch nog een opmerking uit te persen over het startgeld…

6
Geel Zwarte Bril 4 maart 2023 om 07:56

Jullie hebben wel de boot gemist. Omloop nergens te zien, Kuurne nergens te zien. Le Samyn (als de wereldtop
Niet meedoet) nergens te zien. Constant wordt de slag gemist. Dan doe je het gewoon niet goed. Tuurlijk heb je al 10 overwinningen. Maar kwantiteit is geen kwaliteit.

5
Steven_E 4 maart 2023 om 08:04

2 sprints in de UAE tegen de absolute wereldtop. Eindklassement UAE tegen Yates. Iemand (ik geloof zelfs jij) zei hier dat QS niet door leek te hebben dat er een ploegentijdrit was in UAE met zo’n zwakke selectie. Wie won de ploegentijdrit? Vansevenant en Van Wilder hebben ook goeie resultaten neergezet tussen de toppers op hun terrein. SQS is zich gewoon aan het heroriënteren. Internationaal gezien stellen de Omloop en Kuurne bitter weinig voor. Toen zd focusten op Vlaanderen was dat althans de kritiek. En nu doen ze het eens andersom en is de kritiek dat ze de “grote” afspraken gemist hebben. Tja…

0
bartp25 4 maart 2023 om 08:49

Ik kan je goed volgen in je reactie Steven, echter de Omloop en KBK stellen internationaal gezien veel meer voor dan een pakweg San Juan/UAE tour of een voorbereidingskoers in Spanje, dus daar sla je de plank een beetje mis.

3
Lars Maden 4 maart 2023 om 09:19

UAE Tour boeit niemand.

2
bartp25 4 maart 2023 om 09:32

UAE tour boeit inderdaad niemand, maar 2 sprints winnen met Merlier tegen: Ewan, Bennett, Kooij, Cavendish, Bauhaus, Demare, Gaviria, Welsford en Groenewegen die tellen toch wel hoor. Stond een meer dan behoorlijk deelnemersveld qua sprinters aan de start en er dan 2 winnen die sla ik toch redelijk hoog aan.

3
zietemgaan 4 maart 2023 om 12:20

Tegen Yates en co in de UAE winnen: geen kwaliteit?? Zucht man: je haat neemt komische proporties aan. Zoek hulp.

0
Kirsipuu 4 maart 2023 om 09:41

De kritiek was inderdaad niet mals:

“We moeten vaststellen dat zij nu de ploeg zijn die wij een paar jaar geleden waren. Zij domineren en wij zijn te licht bevonden.”
“Er zitten bij ons ook jongens die kunnen rijden zoals Benoot. Als Nathan Van Hooydonck in de kopgroep geraakt, kunnen er ook vier van ons mee zijn. Dat gebeurt alleen niet. We willen de koe niet bij de horens vatten.”
“Alaphilippe wint zaterdag de Faun-Ardèche Classic, maar wordt er een dag later wel weer afgereden in de Faun Drôme Classic. En Asgreen? Die gaat heel erg goed moeten zijn en mag niet ziek worden.”

– Lefevere, vijf dagen geleden.

5
Lay On 4 maart 2023 om 08:38

5 gebroken kaders in Le Samyn… Lijkt me geen goeie reclame voor Specialized…

4
Nico Dutronc 4 maart 2023 om 08:57

Beter in Le Samyn dan in Parijs-Roubaix.

0
Het Luipaard van Lent 4 maart 2023 om 09:06

Amai, das niet goed nee. Allemaal door valpartijen of ook andere zaken?

0
Maillot à Pois 4 maart 2023 om 09:01

’t is vrij eenvoudig: de Vlaamse voorjaarskern heeft haar start gemist, die hebben in het openingsweekend niet kunnen brengen wat er met mannen als Asgreen, Lampaert, Sénéchal, Jakobsen nog steeds van verwacht kan worden.
De heuvel/ronde kern heeft haar start niet gemist, met Evenepoel, Alaphilippe, Van Wilder, Bagioli. Maar voor hen moeten de belangrijke afspraken uiteraard nog komen.

3
bartp25 4 maart 2023 om 08:44

Lefevre mikt zoals altijd op kwaliteit en kwantiteit qua overwinningen. De kwantiteit is er momenteel met 10 overwinningen echter de kwaliteit (nog) niet. De overwinningen van Merlier in UAE zijn knap, daar stond een zeer sterk sprint deelnemersveld, de overige overwinningen zijn leuk maar uiteraard geen grote vissen. De eerste koersen van naam, waar hij en zijn ploeg ook altijd op mikt, zijn ze weggeblazen. Dat wil niet zeggen dat dit de komende weken wederom het geval gaat zijn maar vooral de manier waarop moet toch pijn hebben gedaan binnen de rangen van Lefevre. Denk persoonlijk niet de ze succes gaan hebben in de eendagskoersen dit jaar, des te meer in dagsucces in de rondes van een week en 3 weken alsook Evenepoel die misschien nog ergens een klassement naar zich toe weet te trekken.

0
Mooie Sjors 4 maart 2023 om 08:59

Succes in eendagskoersen gaan ze volgens mij wel ergens hebben. Met Alaphilippe – Evenepoel (op jonge leeftijd toch al WK, Luik en 2x San Sebastian gewonnen) – Asgreen in de rangen moet er toch ergens een mooie eendagskoers worden gewonnen.

Maar de dominantie die ze vroeger soms hadden in de klassiekers, hebben ze duidelijk niet meer. Ze worden momenteel inderdaad weggeblazen door TJV, die overigens ook nog eens een betere rondeploeg hebben.

Maar goed, ondanks dat ze vorig jaar eigenlijk een slecht seizoen kenden in de klassiekers, hadden ze aan het eind wel een mooie afrekening met Vuelta, Luik, San Sebastian, 2 ritten en geel gedragen in de Tour en – ik zet ze er bij – het WK en het EK. Weinig ploegen deden beter. Ik denk dat ze al lang blij zijn als ze in 2023 een rijtje van gelijkaardige kwaliteit kunnen voorleggen.

0
bartp25 4 maart 2023 om 09:11

Mooie reactie Sjors, en inderdaad hadden ze vorig jaar zeker geen slecht seizoen laat me dat voorop stellen, maar van een team van Lefevre verwacht je toch iets meer in het voorjaar. De prachtige overwinning van Evenepoel vorig jaar in Luik heeft wat verbloemd maar het voorjaar was simpelweg niet goed. Of Alaphilippe weer kan aanhaken bij MvdP, WvA en Pogacar is natuurlijk de vraag, maar als ik een voorspelling moet doen voor dit jaar denk ik dat hij nog wat tekort gaat komen. Asgreen moet het hebben van een superdag waar alles meezit, en ze zitten momenteel in de hoeken waar de klappen vallen. Een Pogacar in het jaar van de wraak daar gaat Evenepoel zijn handen aan vol hebben in Luik. Daarom denk ik dat ze dit voorjaar geen eendagskoers gaan winnen, maar genoeg succes gaan hebben in de rondes van week met etappezeges.

1
Nico Dutronc 4 maart 2023 om 08:56

Hij heeft toch overschot van gelijk. Die vlaamse navelstaarderij toch.
De enige echte minpunt in de ploeg momenteel is Asgreen. Lampaert en Senechal gaan geen klassiekers meer winnen en Ballerini is altijd al overroepen geweest.

0
bartp25 4 maart 2023 om 09:34

Ik neem aan dat het mikpunt is in plaats van minpunt?

0
Adorni 4 maart 2023 om 09:02

Met zo een slechte S-Work fietsen zal het dus ook noppes worden in Roubaix, of wat wil Lefevre zeggen?

Toen QS nog initiatief en aanvallend koerste, vielen ze niet. Nu rijden ze plots op plaatsen in het peloton waar ze vroeger niet reden en waar ze in de klappen delen.

0
Jungle Man 4 maart 2023 om 09:40

Met Alaphilippe hebben ze een grote troefkaart in de hand om een van de Waalse klassiekers te kunnen winnen.
Rekening wordt pas opgemaakt na LBL.
Tegen het geweld dat tjv in de omloop in KbK liet zien is bijna geen kruit gewassen.
Sprint overwinningen zijn voor het publiek niet echt overwinningen die bij het publiek blijven hangen. Denk dat dat de publieke opinie voedt.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone