Patrick Lefevere na hartstilstand Colbrelli: “Extra screenings na covidbesmetting is een must”

Patrick Lefevere na hartstilstand Colbrelli: “Extra screenings na covidbesmetting is een must”

foto: Cor Vos

dinsdag 22 maart 2022 om 12:35
Interview

Het lijkt allemaal goed af te lopen met Sonny Colbrelli. Maar zijn hartstilstand laat niemand onberoerd. Ook Patrick Lefevere is er niet gerust in. “Omdat ik weet wat de gevolgen kunnen zijn. Je ziet het in de maatschappij, waarom zou het in de sport anders zijn? Het maant in elk geval aan tot voorzichtigheid.”

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

“Met de rest van het peloton heb ik niet zoveel contact”, antwoordt Lefevere op onze vraag of de hartstilstand van Sonny Colbrelli nazindert bij renners en teams. “Maar ik ben wel bang voor mijn team en mijn renners”, windt hij er geen doekjes om. “Omdat ik weet wat de gevolgen kunnen zijn van covid.”

Colbrelli miste Milaan-Sanremo door bronchitis, maar raakte naar verluidt in januari ook besmet met het coronavirus. Het maant aan tot extreme voorzichtigheid, zegt de teambaas van Quick-Step-Alpha Vinyl. “Let wel, ik spreek me niet uit over het geval Colbrelli, misschien heeft het er zelfs niets mee te maken. Maar als er bij ons nu iemand ziek wordt, nemen we geen risico. Eerst op non-actief en voor de renner in kwestie hervat, moet hij hartonderzoeken ondergaan.”

“Als je in mijn tijd koorts of griep had, nam je een paar aspirines en koerste je gewoon voort”, zegt Lefevere. “Zo ging dat. Maar door de jaren heen leerde ik in Italië, eerst bij GB-MG, later bij Mapei, om geen zieke renners te laten koersen. Dat wilden ze daar niet, zeker niet met koorts. Maar met covid gaan we nu nog een stap verder. Niemand had gedacht dat dat virus zo’n impact zou hebben op ons organisme.”

Langer uitzieken dan normaal
“Bij de een zet het zich op de longen, bij de ander op het hart, zoals bij Tim Declercq. Hij heeft overigens geluk gehad, met een ontsteking op het hartzakje. Voor hetzelfde geld was het fin de carrière. Sommigen, zoals Yves Lampaert, Julian Alaphilippe en Mattia Cattaneo, merk je dat ze veel langer moeten uitzieken dan normaal. Andere voelen er dan weer niets van. Nog bij anderen gaat het in golven. De ene dag zijn ze beter, de volgende liggen ze weer in bed.”

“Daarom werken we nu toch anders dan vroeger”, zegt Lefevere. “Na het uitzieken, moeten onze renners naar de cardioloog voor de nodige testen. De situatie maant aan tot extreme voorzichtigheid. Kijk naar de maatschappij. Waarom zou het in de sport anders zijn? Er zijn jonge renners die sterven in hun slaap, voetballer stuiken neer op het veld. Er staat ook geen leeftijd op. Daarom pleit ik ook voor nog meer hartscreening bij jonge renners.”

Lefevere werkt al meer dan tien jaar samen met de befaamde cardioloog Pedro Brugada. “Wij waren inderdaad een van de eersten die Brugada drie dagen per jaar meeneemt met de ploeg om hartritmestoornisssen op te sporen. Dat kost me wat centen, maar geen mensenleven is het waard om niet in te investeren. We hebben er intussen ook een paar ontdekt, zoals Gianni Meersman destijds en Zdeněk Štybar. Brugada pleit overigens voor nog meer screenings bij jonge sporters en ik volg hem daarin helemaal.”

Dit artikel delen:

24 Reacties

Kleine h 22 maart 2022 om 12:42

Wow dit is echt de eerste keer dat deze man iets zinnigs zegt

Turtlehead 22 maart 2022 om 15:35

… en maar een klein beetje over centjes ;)

ssj 22 maart 2022 om 19:22

Patlef zegt het hele jaar al zinnige dingen. Vraag me af wat hij in de winter heeft gedaan. Je herkent m bijna niet meer terug

Michelangelo 22 maart 2022 om 22:51

Even een dag in de tuin gewerkt, en zou bijna gemist hebben dat Lefevere een keer iets zinnigs zegt. Waar gaan we dat schrijven??

Ik vraag me af welke problemen je met goede screening gaat voorkomen. Maar mijn persoonlijke ervaring is in ieder geval dat de conditie een flinke knauw heeft gekregen door een coronabesmetting, terwijl ik maar 1 dagje koorts had. En na (of eigenlijk nog tijdens) de besmetting ben ik wat gaan sporten, maar ik kwam geen meter vooruit terwijl de hartslag snel in het rood ging. Terwijl ik me topfit voelde als ik op de bank zat te niksen. En dan ben ik maar een hobbysporter die niet tot het uiterste hoeft te gaan.

Beer 22 maart 2022 om 12:46

Lefevere zegt wel vaker zinnige dingen en was ook al vaker een voortrekker. Ik lees het ook graag wat hij hier vertelt. De juiste focus; eerst de mens, dan de renner. Als je dan leest dat ze met Meersman, Stybar & Declerq al wat problemen ontdekken, dan is het de kostprijs meer dan waard.

Jean Dumas 22 maart 2022 om 12:57

Daar hebben ze zeker goed werk geleverd.

reusjen 22 maart 2022 om 13:18

Het viel mij op dat hij een aantal dagen terug ook al met een genuanceerd verhaal op wielerflits stond. Het moet niet gekker worden. Ik zou vooral ook graag zien dat er een statisticus werk maakt van het gevoel dat hartproblemen vaker voor komen bij jonge sporters. Ik heb dat gevoel zelf ook maar het is eigenlijk alleen gebaseerd op het idee dat het vaker in de media lijkt te komen. Mocht er daadwerkelijk een stijging zijn dan moet daar onderzoek naar gedaan worden om de oorzaak te achterhalen.

trivium 23 maart 2022 om 10:09

Over dit onderwerp is veel onderzoek beschikbaar, een goed overzicht is bijvoorbeeld: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000749 (Scientific Statement van de American Heart Association over de relatie tussen langdurige training en cardiovasculaire pathologie)

reusjen 24 maart 2022 om 09:54

Die studie verklaard waarom er meer dikke Amerikanen hartproblemen krijgen tijdens het sporten. Met als 1 van de redenen dat er meer gesport wordt door mensen die niet fit zijn. Dit zegt niets over de populatie topsporters die sowieso allemaal al aan het sporten waren. Een stijging in deze groep moet dus een andere oorzaak hebben, als er een stijging is…

Zadelsnuffelaar 22 maart 2022 om 13:32

Het zou mooi zijn als Patlef naast het fysieke welzijn ook zo erg inzat met het mentale welzijn van zijn renners. Hoe die Ierse sprinter behandeld werd is haast onmenselijk te noemen.

Marik 22 maart 2022 om 13:35

Dat ben ik dan weer volledig met jou eens Zadelsnuffelaar. Echter is Lefevre van een generatie die dat helemaal niet heeft meegekregen. Dus ik vrees dat het niet gaat veranderen.

Bart 24 maart 2022 om 09:37

Overdrijven is ook een vak zeker, hij was zondermeer onnodig grof in de media maar om dat onmenselijk te noemen is er ook flink over. Ik lees hier overigens geregeld even erg afzeik- en afbreekwerk van mensen dus tjah…

En misschien heeft die Ierse sprinter ook wel boter op zijn hoofd, want als je recht in je schoenen staat kan je evengoed flink tegenwerk geven zonder dat je er al teveel last van hebt.

Marik 22 maart 2022 om 13:34

Ik ben het van A tot Z met Lefevre eens. Dat ik dat nog eens mag meemaken.

Polleke 22 maart 2022 om 14:31

Boenk er op, zoals meestal…. alleen een vraagteken bij het roemen van de Italiaanse sportgeneeskunde uit ‘die’ jaren…

FDJ 22 maart 2022 om 15:02

Belangrijk dat dit door hem zo wordt benoemd en gedaan wordt. Volledig mee eens

Mountainking 22 maart 2022 om 15:40

Het is op zeker geen bijwerking van het vaccin. Dat hoef je niet eens te noemen en al helemaal niet te onderzoeken.

reusjen 22 maart 2022 om 16:10

Ik kreeg na mijn vaccinatie de waarschuwing om een tijdje niet te heftig te sporten ivm een risico voor het hart. Dus misschien weet jij meer, maar de instanties gaan wel uit van een invloed van vaccinatie op het hart.

Als je even zoekt op internet is er ook genoeg over te vinden. En ook bij betrouwbare bronnen.

Mountainking 22 maart 2022 om 16:32

@reusjen. Ben ik mee bekend dus vreemd dat dit nergens wordt benoemd als mogelijke oorzaak in dit geval, lijkt me wel relevant. Er ligt blijkbaar een ban op. Dat ik mijn reactie zo heb geformuleerd komt omdat deze anders niet geplaatst wordt. Ook al een veeg teken.

FDJ 22 maart 2022 om 16:42

Ik kreeg die waarschuwing nooit. Zowel in Nederland (2verschillende locaties) als Duitsland (booster) niet.

Het valt mij op dat het virus in het buitenland over het algemeen serieuzer wordt genomen. Ook de arts van Lotto Soudal deelde als soortgelijke geluiden.

Hier in Nederland zijn we het zat en bedenken we van alles om het goed te praten.

Romāns Vainšteins 22 maart 2022 om 16:19

Eventuele schade komt uiteraard voort uit besmettingen en niet uit vaccins, kip en klaar. Maar dan nog benieuwd of ze echt iets gaan vinden dat nog niet gevonden had kunnen worden bij die miljoenen non topsporters, ik denk dat het best lastig wordt.

reusjen 22 maart 2022 om 22:52

Dat is dus niet klip en klaar. Er zijn aanwijzingen dat de immuunrespons van invloed is op het hart en tot een ontstoken hartspier kan leiden. Dt moet je serieus nemen lijkt me. Wat ik ervan lees is het vrij zeldzaam, maar dan nog is het niet iets om weg te wuiven.

Al Phila 22 maart 2022 om 16:27

Blijkbaar is Lefevere arts. Ten aanzien van het instorten van Colbrelli heeft hij conclusies getrokken die mogelijkerwijs waar zijn, maar waar hij ook het fijne niet van af weet. Het noemen van Stybar, die na een Coronabesmetting gewoon op trainingskamp was en zich niet lekker begon te voelen waarna hartritmestoornissen werden geconstateerd geeft keihard aan dat Stybar niet tijdens of na de Coronaperiode is gecheckt, maar dat pas nadat Stybar problemen kreeg, men is gaan kijken. Hij blijft zichzelf graag een klopje op de schouder geven over hoe goed hij het allemaal wel niet doet …

bron: https://wielerrevue.nl/var/www/wielerrevue.nl/releases/162/public/index.php/artikel/456994/eindelijk-gaat-het-weer-goed-met-zdenek-stybar-nog-nooit-zo-blij-geweest-vier-weken-van-huis-te-zijn

Bart 24 maart 2022 om 20:48

Staat er in het interview met Lefevere dan dat de hartproblemen iets met corona te maken hadden, neen dat staat er niet maar wel dat er hartproblemen zijn gevonden bij Stybar. Iemand is precies aan het lezen wat hij wil en niet wat er staat, in dit artikel en eentje dat hij linkt. Want in dat artikel staat overigens evengoed niet dat hij niet door de ploeg ter controle naar het ziekenhuis is gestuurd. En ja je kan preventief screenen op hartproblemen en ze toch niet opmerken, en pas wel als er symptomen opduiken.

Vincent Kleijn 22 maart 2022 om 23:30

Dat wist ik helemaal niet. Ik ben zelf dubbel gevaccineerd, heb in januari corona (zeer waarschijnlijk omikron) gehad en heb meerdere dagen mijn hart behoorlijk getest (hellingen bedwongen van wel 200m hoog, met mijn 124kg…) vandaag nog. Voor de goede orde, ik voel me kiplekker.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone