Padun zegeviert in koninginnenrit Critérium du Dauphiné, Porte pakt het geel

zaterdag 5 juni 2021 om 14:42
Padun zegeviert in koninginnenrit Critérium du Dauphiné, Porte pakt het geel

foto: Cor Vos

Op de voorlaatste dag van het Critérium du Dauphiné boekte Mark Padun een verrassende zege. In de koninginnenrit naar La Plagne reed de Oekraïner ver weg bij de favorieten. Richie Porte nam daarachter de leiderstrui over van Alexey Lutsenko.

In de koninginnenrit van het Critérium du Dauphiné zagen we voor het deze ronde hoe de verhoudingen tussen de klassementsrenners lagen. Met aankomst op La Plagne (17,1 kilometer aan 7,5%) was het dan ook niet meer mogelijk om verstoppertje te spelen.

Net als gisteren barstte er een felle strijd los bij het vormen van de vroege vlucht in de openingsuren. Na het eerste uur was er nog geen kopgroep gevormd, maar hadden de renners wel al bijna vijftig kilometer afgewerkt.

Pas daarna kregen enkele renners de zegen van het peloton: Pierre Rolland, Franck Bonnamour, Marco Haller, Martin Salmon en Alexis Renard. In deze vorm zouden zij niet heel lang vooruitblijven, aangezien een achtervolgende groep al op komst was, evenals de beklimming van de Col du Pré.

foto: Cor Vos

Nieuwe renners duiken op in kopgroep
Aldaar veranderde de koerssituatie volledig. Sterke renners als Matthew Holmes, Lawson Craddock, Steff Cras, Jorge Arcas, Nils Politt, Warren Barguil, Mikkel Bjerg, Martijn Tusveld, Michael Valgren, en Kenny Elissonde wisten hier de kloof te dichten, maar ook toen stonden er weer renners op lossen.

Van hen wisten Cras, Haller, Craddock, Tusveld, Elissonde, Valgren, Holmes, Arcas en Rolland samen de top te ronden. Hun voorsprong was op dat moment al opgelopen tot drie minuten, maar met de Cormet de Roselend en La Plagne hadden zij nog twee zware beklimmingen te gaan.

Toch werd het verschil in de kopgroep niet bergop, maar in de afdaling gemaakt. In de afdaling van de Cormet de Roselend zagen we Valgren en Haller wegrijden. Daarachter werden de overige vluchters een voor een bijgehaald door het peloton, waar Movistar en INEOS Grenadiers inmiddels het tempo flink hadden opgeschroefd.

Elissonde en Rolland als laatste ingerekend
De Fransman en de Oostenrijker werden echter niet als laatste vluchters ingerekend. Aan de voet van La Plagne werden ze overvleugeld door Elissonde en Rolland, die vandaag de beste klimmers in de kopgroep bleken. Op tien kilometer van de meet zat ook hun dag er vervolgens op.

Ondertussen zagen we steeds meer klassementsrenners lossen: Steven Kruijswijk, Ilan Van Wilder, Guillaume Martin en Patrick Konrad. Dat kwam ook door het hoge tempo van Alejandro Valverde en Carlos Verona namens Movistar.

Padun in de aanval
Toen de twee Spanjaarden afgaven op acht kilometer van de meet, barstte de strijd echt los. Na een aanval van Richie Porte kwamen Sepp Kuss, Mark Padun en Enric Mas voorop te rijden.

foto: Cor Vos

De Oekraïner kwam enkele meters later alleen met Kuss te rijden na een nieuwe versnelling: Porte en Mas bleven daarna geruime tijd op twaalf seconden hangen, terwijl de overige favorieten al op een halve minuut volgde. Kruijswijk wist daar op vijf kilometer van de meet weer terug te keren.

Padun gooide een kilometer later zelfs Kuss overboord: de voorsprong liep op dat moment uit naar een minuut. Dat terwijl de favorieten daarachter elkaar voortdurend bestookten met aanvallen. Eerst David Gauda, daarna Ben O’Connor en Miguel Angel Lopez.

Achtervolgers komen te laat, Porte nieuwe leider
Zij vormden in de slotkilometers, samen met Mas en Porte, de eerste achtervolgers op Kuss en Padun. In de slotkilometer haalden zij de Amerikaan nog bij, maar Padun was al te ver uit zicht: hij werd de verrassende winnaar van de konginnenrit.

Achter de winnaar wist Porte als tweede binnen te komen. Daardoor nam de Australiër de leiderstrui over van Lutsenko, die op een minuut tiende werd. Kelderman viel vandaag net buiten de beste tien, maar behield zijn vierde plaats in het algemeen klassement.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

82 Reacties

vevie 5 juni 2021 om 14:45

Sterk van Padua. Kruijswijk nog wat werk aan de winkel, zelfde geldt voor Konrad. Mas en Lopez worden al beter richting de Tour. En er is zeker ook werk aan de winkel voor Thomas. Die zal beter zijn in de Tour, maar dat moet ook wel; anders heeft hij een probleem

0
Aart van Woud 5 juni 2021 om 14:52

Ik denk dat Kruijswijk niet meer zijn niveau van de laatste jaren zal halen. Lost te snel uit de groep waar hij normaliter wel bij zou zitten. Kelderman wel weer heel goed.

0
platteprijs 5 juni 2021 om 14:54

Kruijswijk gaat volgens mij niet meer lukken voor de Tour. De Vuelta is misschien beter. Al gaat het wellicht nooit meer lukken. Ook Thomas geloof ik niet meer in voor deze Tour. Het duel met Roglic en Pogacar is een paar maten te groot. Ineos zal het met Hart, Carapaz en Porte in de breedte moeten gaan zoeken.

0
tvm 5 juni 2021 om 15:04

Wat gaat A. Yates doen?

0
adelaarvanantwerpen 5 juni 2021 om 15:06

Yates gaat naar de vuelta.

0
Tuubke 5 juni 2021 om 14:47

Padun heeft vermoedelijk van tevoren deze rit uitgekozen en in de vorige etappes zitten sparen. Pakt goed uit.

0
ChefSpijker 5 juni 2021 om 15:56

Sparen? Die heeft bijna elke etappe tientallen kilometers op kop moeten beuken voor Sonny. Om de vlucht binnen schot te houden. Achteraf had Bahrain dit vast ook niet verwacht. Anders hadden ze een Teuns in die ritten wel eerder opgeofferd in plaats van Padun. Nu was Padun meestal nog voor Buitrago aan het werk zelfs.

0
Tuubke 5 juni 2021 om 16:00

Ah, dat heb ik niet gezien. Ik zag alleen dat hij dag in dag uit minuten verloor, dus ik dacht dat hij had laten lopen. Des te knapper dat hij dit ook nog eventjes uit de benen schudt.

0
Savojor 5 juni 2021 om 14:48

Ik vraag me wel af heh, zou Kruijswijk nou serieus nog de gevolgen ondervinden van zijn coronabesmetting? Zelden gezien dat een renner zo veel minder is geworden binnen 1 jaar tijd..

Sowieso is het merendeel van de Tourploeg van Jumbo ziek, zwak en misselijk(Van Aert, Vingegaard, Teunissen) of gewoon niet zo goed meer(Kruijswijk, Gesink). Ziet er niet best uit voor Roglic.

0
YogiBear 5 juni 2021 om 14:52

Bij Kruijswijk hoop ik ook elke keer meer, maar vraag me ook echt af of Corona effect heeft gehad en hoeveel? Het hoeft in de topsport natuurlijk maar structureel één a twee procent te zijn en je verliest ineens een paar minuten.

0
S. Morgenstern 5 juni 2021 om 14:58

Vingegaard lijkt me een twijfelgeval inderdaad, maar daarvoor hebben ze in Zwitserland nog een prima alternatief aan de start staan, mocht Vingegaard het niet halen.

Teunissen rijdt verder gewoon weer goed rond en ook Gesink zit hier bij de beste dertien tot vijfendertig omhoog en daarmee op een niveau waarmee hij in de Tour weer uitstekend huis kan gaan houden. Kruijswijk gaat er ook wel staan, niet op podium niveau (hoewel je eens naar de Dauphine van 2019 zou kunnen kijken), maar wel als man die er in de bergritten bij de laatste vijftien tot twintig nog bij gaat zitten.

Van Aert op 90% aan de start lijkt me ook niet noodzakelijk nadelig voor Roglic.

0
DuMoullemAert 5 juni 2021 om 15:08

Het blijft natuurlijk wel een voorbereidingswedstrijd voor de Tour de France. Dus er is nog tijd om te verbeteren.

0
hanjovdberg 5 juni 2021 om 16:21

Ik heb altijd zo mijn twijfels bij de trainingsuren van Kruiswijk. Volg hem op Strava en het lijkt toch alsof hij tov andere toppers minder uren maakt. Vaak dezelfde rondjes in de buurt van Monaco/Italië. Denk eerder dat de nieuwe lichting en innovatieve bij hem minder effect sorteren en hij als echte diesel gebaat is bij zo min mogelijk veranderingen.

Net als Kuss die het ook vaak net niet weet af te maken. Zakt er dan hard doorheen na een veelbelovende demarrage. Jammer want een succesje buiten Roglic en v Aert zou wel eens fijn zijn.

0
Massimo Bataille 5 juni 2021 om 19:00

Goh het is nog voorbereiding en het is nu niet alsof ze super slecht rondrijden. Ik denk ook dat je vorig jaar niet als referentie mag nemen, want daar vlogen alle jumbo-vismas na de coronabreak.
Zowiezo heb ik het gevoel bij Kuss dat hij niet echt goed herstelt van even in het rood te gaan (aanvallen). Behoort qua tempo rijden bij de betere klimmers ter wereld, maar heeft niet de versnelling ( en doorzetten na versnelling) om te kunnen winnen.

Bij Kruijswijk heb ik nog niet 100% het vertrouwen dat hij echt top zal zijn. Vind hem zowiezo niet ideaal als ‘knecht’ voor Roglic. Is ook een pure diesel en als hij net niet top is, zal zijn tempo niet hoog genoeg zijn om de rest te versmachten.
Zowiezo is hij niet het type om eventjes 5min in het rood te rijden en dan te parkeren.

0
molovin 5 juni 2021 om 14:48

Rare klim van Porte, demarreren, niet mee kunnen en vervolgens de opkomende man (MAL) lossen.

0
WernerFranke 5 juni 2021 om 15:59

Denk dat Porte Mas, die nooit in de overname ging, niet wou meenemen en aangezien Kuss en zeker Padun geen bedreiging zijn voor GC kon hij ze wel wat ruimte geven.

0
RidderSchwobin 5 juni 2021 om 14:50

Mooie klim! Hopelijk doen ze deze vaker.

0
S. Morgenstern 5 juni 2021 om 14:51

Wat was dit? Padun die alle topklimmers naar huis fietst… Geen idee waar ik naar hem zitten te kijken. Hopelijk de doorbraak van een jongen met heel veel tegenslag achter de rug. Mooie babbel heeft hij in ieder geval wel.

Porte en Movistar goed, maar verder nog weinig indrukwekkende dingen gezien van de kopmannen voor de Tour. Thomas en Gaudu zijn redelijk, Kelderman en Hart aardig, Quintana valt tegen en Kruijswijk (als je hem mee telt) helemaal. Martin veel last van zijn val.

Pogacar en Roglic gaan er niet nerveus van worden.

0
skylimit 5 juni 2021 om 14:59

Padun heeft wel vaker van die uitschieters, en dat hij zijn dag uitkiest. Tot nu toe zich goed verstopt in de Dauphine. Kuss blijft toch beperkingen hebben met zijn motortje en kan zijn inspanning maar niet doortrekken en zakt nog een eind weg op het einde.
Kruijswijk lijkt nog wel een eindje weg te zijn, maar ja dat maakt de rolverdeling in de Tour de France wel makkelijk. Roglic de absolute kopman en de rest meesterknechten en knechten.

0
fietsvriend 5 juni 2021 om 14:52

Iedereen bij Bahrein vliegt omhoog, waar had Landa geeindigd in de Giro.

Heerlijk interview

0
Tonydepony 5 juni 2021 om 14:53

Ik herinner me vooral de Hammer series in 2018 waar hij iedereen eraf reed. Was toen echt impressionant!

0
dikkechaap 5 juni 2021 om 15:45

Wat blijft dat toch een lelijk woord, geen Nederlands bovendien. Wat is er mis met indrukwekkend?

0
Tonydepony 5 juni 2021 om 15:49

Oh nee geen Nederlands! aaahhhhhh ouvre tes yeux man, doe die oogkleppen af en verbreedt u visie

0
Romāns Vainšteins 5 juni 2021 om 15:58

Lelijk woord inderdaad, past niet. Indrukwekkend doen.

0
Lalsacien 5 juni 2021 om 16:02

@tony de pony ook jij kunt je ogen openen. Impressionnant komt uit het Frans.

0
Tonydepony 5 juni 2021 om 16:38

So what dat het uit het Frans komt? Dat is net mijn hele punt

0
Romāns Vainšteins 5 juni 2021 om 16:40

Je hele punt?

0
SchoonGeweten 5 juni 2021 om 17:02

Mon point totale!
Zie, is niet zo difficile.

0
Tonydepony 5 juni 2021 om 17:50

Vergeet ook niet dat ik geen punt had geplaatst aan het einde van mijn zin!
Impressionant staat trouwens wel degelijk in het woordenboek.

0
Lalsacien 5 juni 2021 om 21:35

@tonydepony impressionnant is een woord dat jij vaker gebruikt dan dikkechaap dus om je punt te maken had je indrukwekkend moeten gebruiken!

0
Handige Harry 5 juni 2021 om 14:53

Mooi interview met Padun, dikverdiende winnaar.

Van de toppers eigenlijk alleen Porte en Lopez op afspraak.

0
Gilberto 5 juni 2021 om 14:59

Als ze nou eens allemaal op afspraak zouwe zijn, zijn ze dan automatisch niet tegelijkertijd weer geen van allen op afspraak?

0
Romāns Vainšteins 5 juni 2021 om 15:02

Wat was de afspraak sowieso?

0
Aart van Woud 5 juni 2021 om 14:53

Porte opvallend sterk, kan wel eens een onverwacht goede Tour gaan rijden!

0
MichielH 5 juni 2021 om 15:07

Kun je na vorig jaar nog echt van onverwacht spreken?

0
Aart van Woud 5 juni 2021 om 15:18

Vorig jaar was inderdaad ook niet helemaal verwacht, maar toen reed hij niet bij Ineos. Thomas is bij die ploeg de aangewezen kopman voor komende Tour dacht ik, samen met Carapaz.

0
Turtlehead 5 juni 2021 om 15:22

INEOS in de breedte de beste :)

De sportieve visie is ver te zoeken vind ik, maar ja, als je wint heb je gelijk.

0
Jean Dumas 5 juni 2021 om 14:57

Hoopte dat Wilco in het groepje Haig/Lopez had kunnen meegaan. Lutsenko moet hij toch kunnen hebben.

0
Romāns Vainšteins 5 juni 2021 om 14:58

Leuk dat Padun hier de schellen van de volgersogen afrijdt. Straks een stroomstoring omdat de nerds hun databases aan het laden zijn om dit te duiden.

0
Jean Dumas 5 juni 2021 om 14:59

Mäder, Caruso en Padun, winnen kunnen ze allemaal.

0
tvm 5 juni 2021 om 15:05

Colbrelli…

0
klassementsrenner 5 juni 2021 om 14:59

Toch wel verrassend dat Kuss Padun niet meer kon volgen had anders gehoopt, maar wel echt top gereden door Padun. Ik hoop dat we die vaker gaan zien!

0
Jacco van Stierop 5 juni 2021 om 15:01

Leuke nadere kennismaking met Padun, een straf nummertje wel. Porte gecontroleerd naar het geel gereden, had van Lopez iets meer verwacht. Gaudu blijft een smaakmaker, en Valverde was lekker aan het ravotten.
Onderhoudend, maar echt spektakel was het nou ook weer niet.

0
Tripodboom 5 juni 2021 om 15:17

Ik kan me herinneren dat de ploegleiding van JV stelde dat het er om gaat om met de handjes in de lucht over de finish te komen. Als ik zo eens kijk gaat dat loffelijke streven heel moeilijk worden. Misschien Roglic en van Aert, maar dan heb je het wel gehad, maar ik moet dat nog maar zien. Na de opleving van Vingegaard is het armoe troef bij JV.

0
Aart van Woud 5 juni 2021 om 15:18

Daar sluit ik me bij aan, erg zwak in de breedte..

0
Savojor 5 juni 2021 om 15:23

In de breedte is het inderdaad niet best. Ik zag trouwens op PCS een statistiekje dat Jumbo-Visma na DSM de ploeg is die al het langst zonder overwinning zit, dat is ook wel veelzeggend.

0
Le Blaireau FR 5 juni 2021 om 15:23

"(een van drie) beste ploeg(en) ter wereld"

0
molovin 5 juni 2021 om 15:26

Tja van wie had je nog meer overwinningen verwacht? Groenewegen is net terug en Dumoulin z’n verhaal is bekend. Verder in de giro paar keer dichtbij geweest maar helaas net niet. Het is geen Ineos of oliestaatteam met onbeperkt budget.

0
Le Blaireau FR 5 juni 2021 om 15:23

Where’s Steven?

0
Lalsacien 5 juni 2021 om 16:05

Hij kwam binnen voor Bernard…

0
Le Blaireau FR 5 juni 2021 om 16:29

Bernard Balai?

0
Lalsacien 5 juni 2021 om 21:36

Le blaireau…
Bernard Julien…

0
ProfrondeZevenbergen 5 juni 2021 om 15:26

Teleurstellend slot van Kuss. Ik zag hem de ronde naar zich toe trekken, maar hij had zich blijkbaar overschat.

0
Polleke 5 juni 2021 om 15:30

De Movistar Award blijft binnen het huis…

0
Jean Dumas 5 juni 2021 om 16:25

Ik kan ze niet los meer zien van de documentaire. Hier weer stof tot nadenken: waarom rijdt Mas niet op kop mee met Porte? Wie is eigenlijk de kopman van de tridente Valverde, Lopez, Mas?

0
Le Blaireau FR 5 juni 2021 om 16:36

In de Tour moet Valverde een rit proberen winnen en voor de rest wat steun bieden.
Het is vooral zaak om te zien wie van de twee 25ers het best in vorm is. Mas lijkt me een stuk minder eigenzinnig dan Landa of Quintana.

In alle andere wedstrijden moeten ze een meerdere kopmannensysteem hanteren en vooral het elkaar leren gunnen. Opoe klonk vrij realistisch gisteren “Blij dat ik dit nog kan”, dus die zal toch niet alleen meer zelf willen winnen?

0
Massimo Bataille 5 juni 2021 om 19:03

Ik vond de strategie van Movistar nu echt wel goed eigenlijk.
Duidelijk voor Lopez aan het rijden, de kopgroep uitdunnen, mee aanvallen met Mas zodat Lopez ( en Valverde) in zetel zitten en dan Lopez die de oversteek maakt en Mas die nog wat kan knechten.

Enige nadeel was dat Padun enorm sterk was en dat Porte ook nog iets beter was.

0
Polleke 5 juni 2021 om 22:20

De Award gaat naar de ploeg die heel lang en hard op kop blijft rijden en daarvoor niks in de plaats krijgt…. tenzij ze strijden om een zesde plaats maar dat zal wel niet…

0
japio 5 juni 2021 om 15:30

Een mooie klim La Plagne, jammer dat ze in de Tour afbuigen naar Tignes.

Thomas is nog niet indrukwekkend, hij moest er toch wel heel wat laten gaan. En ook Kruijswijk is er nog niet. Maar hij is altijd al van de langere rondes geweest, dus dat zie ik nog wel goed komen. En Kuss, tja…qua stijl een prachtige klimmer, maar hij blaast zichzelf vaak op.

0
roeleur 5 juni 2021 om 15:44

Zie Kuss liever dan Kelderman. Altijd maar met dat kleine molentje aanhaken en zich snel op zij zetten in de hoop dat een ander het dichtrijdt. Heul voorzichtig naar de zoveelste vierde of vijfde plek.

0
Silent Hill 5 juni 2021 om 15:53

Het leuke aan Kruijswijkfan zijn, is dat je altijd wel een excuus hebt. Het was te steil, het rondje is te kort, hij heeft Corona gehad, hij is in opbouw, het is maar een voorbereidingkoers, het was te koud, het was te warm …
Kruijswijk staat momenteel netjes 15de. Ongeveer zijn plaats.

0
YogiBear 5 juni 2021 om 15:39

@japio Het interessante is juist dat hij zichzelf niet opblaast. Als het opblazen was, had hij veel meer tijd verloren. Dat zie je wat vaker bij hem. Hij gaat niet helemaal kapot en houdt een redelijk goed tempo.

0
japio 5 juni 2021 om 15:44

Opblazen is misschien niet het juiste woord idd. Het is meer plafonneren. Het ziet er zó makkelijk uit, echt een heerlijke fladderende stijl. En dan houdt het op. Hoe komt dat dan toch?

0
de nieuweMerckx 5 juni 2021 om 15:39

Caruso, Colbrelli, Padun…… hmmmmm…….

0
roeleur 5 juni 2021 om 15:58

Nu Wout nog.

0
Le Blaireau FR 5 juni 2021 om 16:47

uitnodigen voor een pizza?

0
IlPirata 5 juni 2021 om 15:47

Je gaat zo'n Porte in de tour de france toch niet laten knechten voor Thomas en Carapaz..Hij was keurig 3e verleden jaar in de TdF. Wat een weelde daar.

Daarnaast voor Jumbo mogen ze blij zijn met Kuss als meesterknecht voor Roglic in het hooggebergte. Kruiswijk komt waarschijnlijk te kort dit jaar voor de tdf en Vinnegaard zou dat kunnen invullen, als hij de benen heeft.

0
DuMoullemAert 5 juni 2021 om 16:03

Wat een geld daar, dat creëert de weelde.

0
F4L 5 juni 2021 om 15:59

Verbazingwekkende prestatie van Padun zeg. Porte ook weer sterk, ben benieuwd wie ze gaan uitspelen bij INEOS in de Tour.

0
Baukema Tomoulin 5 juni 2021 om 16:11

Ik verwacht inmiddels een Evenepoel-Almeida achtig drama bij Ineos in de tour. Wie verliest jammerlijk 5 a 6 minuten door pech of een slechte dag vroeg in de ronde en blijkt later de betere? Ik gok op Tao, hij rijdt nog rond alsof hij knecht is terwijl hij wat mij betreft al hoger in de rangorde mag staan dan Thomas of Porte.

0
LyndaLid 5 juni 2021 om 16:11

Hmmm iedereen was er als de kippen bij om met de vinger naar Astana te wijzen toen ze een leuke uitschieter in de tijdrit hadden, maar deze ploeg rijdt toch wel héél erg opvallend het hele jaar.

Een super goede winter gehad, laten we daar maar vanuit gaan.

0
Jean Dumas 5 juni 2021 om 16:22

Lutsenko heeft altijd uitschieters, zoals ooit in de Tirreno en vorig jaar in een Tourrit, maar ook langere perioden van onzichtbaarheid.

0
ChefSpijker 5 juni 2021 om 16:27

Vind dat eigenlijk wel meevallen. Caruso een erg positieve uitschieter en vandaag dan Padun. Sonny, Landa, Pello lieten hun niveau van dit jaar de afgelopen jaren ook wel (op momenten) zien. Poels en Haig (tot deze week) vallen me juist tegen. Mäder was vorig jaar al dichtbij een ritzege in Vuelta, dat ie dit jaar bevestigt in PN en Giro is ook niet meer dan ‘normaal’ voor een talent. En Bauhaus won in de tijd bij Sunweb al eens een massasprint in de Dauphiné. Dat die nu ook in kleine koerjes sprints wint is niet heel gek. Verder nog wat? ;)

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone