Padun zegeviert in koninginnenrit Critérium du Dauphiné, Porte pakt het geel

zaterdag 5 juni 2021 om 14:42
Padun zegeviert in koninginnenrit Critérium du Dauphiné, Porte pakt het geel

foto: Cor Vos

Op de voorlaatste dag van het Critérium du Dauphiné boekte Mark Padun een verrassende zege. In de koninginnenrit naar La Plagne reed de Oekraïner ver weg bij de favorieten. Richie Porte nam daarachter de leiderstrui over van Alexey Lutsenko.

In de koninginnenrit van het Critérium du Dauphiné zagen we voor het deze ronde hoe de verhoudingen tussen de klassementsrenners lagen. Met aankomst op La Plagne (17,1 kilometer aan 7,5%) was het dan ook niet meer mogelijk om verstoppertje te spelen.

Net als gisteren barstte er een felle strijd los bij het vormen van de vroege vlucht in de openingsuren. Na het eerste uur was er nog geen kopgroep gevormd, maar hadden de renners wel al bijna vijftig kilometer afgewerkt.

Pas daarna kregen enkele renners de zegen van het peloton: Pierre Rolland, Franck Bonnamour, Marco Haller, Martin Salmon en Alexis Renard. In deze vorm zouden zij niet heel lang vooruitblijven, aangezien een achtervolgende groep al op komst was, evenals de beklimming van de Col du Pré.

foto: Cor Vos

Nieuwe renners duiken op in kopgroep
Aldaar veranderde de koerssituatie volledig. Sterke renners als Matthew Holmes, Lawson Craddock, Steff Cras, Jorge Arcas, Nils Politt, Warren Barguil, Mikkel Bjerg, Martijn Tusveld, Michael Valgren, en Kenny Elissonde wisten hier de kloof te dichten, maar ook toen stonden er weer renners op lossen.

Van hen wisten Cras, Haller, Craddock, Tusveld, Elissonde, Valgren, Holmes, Arcas en Rolland samen de top te ronden. Hun voorsprong was op dat moment al opgelopen tot drie minuten, maar met de Cormet de Roselend en La Plagne hadden zij nog twee zware beklimmingen te gaan.

Toch werd het verschil in de kopgroep niet bergop, maar in de afdaling gemaakt. In de afdaling van de Cormet de Roselend zagen we Valgren en Haller wegrijden. Daarachter werden de overige vluchters een voor een bijgehaald door het peloton, waar Movistar en INEOS Grenadiers inmiddels het tempo flink hadden opgeschroefd.

Elissonde en Rolland als laatste ingerekend
De Fransman en de Oostenrijker werden echter niet als laatste vluchters ingerekend. Aan de voet van La Plagne werden ze overvleugeld door Elissonde en Rolland, die vandaag de beste klimmers in de kopgroep bleken. Op tien kilometer van de meet zat ook hun dag er vervolgens op.

Ondertussen zagen we steeds meer klassementsrenners lossen: Steven Kruijswijk, Ilan Van Wilder, Guillaume Martin en Patrick Konrad. Dat kwam ook door het hoge tempo van Alejandro Valverde en Carlos Verona namens Movistar.

Padun in de aanval
Toen de twee Spanjaarden afgaven op acht kilometer van de meet, barstte de strijd echt los. Na een aanval van Richie Porte kwamen Sepp Kuss, Mark Padun en Enric Mas voorop te rijden.

foto: Cor Vos

De Oekraïner kwam enkele meters later alleen met Kuss te rijden na een nieuwe versnelling: Porte en Mas bleven daarna geruime tijd op twaalf seconden hangen, terwijl de overige favorieten al op een halve minuut volgde. Kruijswijk wist daar op vijf kilometer van de meet weer terug te keren.

Padun gooide een kilometer later zelfs Kuss overboord: de voorsprong liep op dat moment uit naar een minuut. Dat terwijl de favorieten daarachter elkaar voortdurend bestookten met aanvallen. Eerst David Gauda, daarna Ben O’Connor en Miguel Angel Lopez.

Achtervolgers komen te laat, Porte nieuwe leider
Zij vormden in de slotkilometers, samen met Mas en Porte, de eerste achtervolgers op Kuss en Padun. In de slotkilometer haalden zij de Amerikaan nog bij, maar Padun was al te ver uit zicht: hij werd de verrassende winnaar van de konginnenrit.

Achter de winnaar wist Porte als tweede binnen te komen. Daardoor nam de Australiër de leiderstrui over van Lutsenko, die op een minuut tiende werd. Kelderman viel vandaag net buiten de beste tien, maar behield zijn vierde plaats in het algemeen klassement.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

82 Reacties

KennyKlimmen 5 juni 2021 om 16:24

We kunnen nu wel stellen dat TJV niet datgene brengt wat het vorig jaar wel deed. Gaan de tour niet hoeven en/of kunnen dragen.

Jean Dumas 5 juni 2021 om 16:28

Ze missen Dumoulin, die veel geknecht heeft in Dauphiné en Tour, en veel vrees inboezemde bij de concurrentie.

Chippen 5 juni 2021 om 17:27

gesink en van aert waren vorig jaar de beste knechten, niet dumoulin

FDJ 5 juni 2021 om 16:35

Wat een negatieve reacties tov Kruijswijk. Was nooit heel sterk in dit soort rondjes ter voorbereiding en werd 2 jaar terug in de bergritten ook zo ongeveer tussen plaats 15 en 20 teruggevonden in de uitslag. Een anderhalve maand later stond hij op het podium. Hij hoeft pas goed te zijn in de Tour. Heb er wel vertrouwen in.

H Jetten 5 juni 2021 om 18:15

Het wordt tijd dat ze de reglementen gaan veranderen dan gaan de grotere misschien ook eens rijden en niet wachten tot de laatste kilometers in de bergen Ieder dag zie je hetzelfde een kopgroep die vooruit mag fietsen. Als je wil kijken dan val je in slaap voor de tv z0o eentonig is dat. Verander de reglementen en neem op een derde en twee derde van de rit de tijd op die telt voor het algemeen klassement. Dan zullen de grotere wel moeten fietsen als ze de eindoverwinning willen behalen.

Romāns Vainšteins 5 juni 2021 om 18:40

Klinkt erg gekunsteld allemaal, wie kan aan zoiets nou nog een touw vastknopen?

YogiBear 5 juni 2021 om 20:39

Interessant; op elke HC bergtop 60-30-15 sec bonificatie en elke 1e cat top 30-15-10. Krijg je in ieder geval een andere wedstrijd denk ik.

Lalsacien 5 juni 2021 om 20:50

@H Jetten jij kijkt wielrennen om alleen de favorieten te zien winnen?

Julien Van der Aert 5 juni 2021 om 18:42

Onder de indruk van het INEOS blok, ze koersen sterk deze Dauphiné. Niet alleen in de breedte gaat het goed, ook tactisch weten ze te verrassen. Heel erg knap. Dit zullen ze in de tour ook nodig hebben om POG en ROG een kopje kleiner te kunnen maken. Met Thomas, Hart, Porte en Carapaz in de ploeg moet dat wel lukken zou je zeggen. Benieuwd of Sir Dave zijn woord na komt in de koers en voor een aantrekkelijke koers gaat zorgen.

  • 1
  • 2

Headlines

Materiaalzone

Populair