Örken laat zich ontslaan bij Israel Cycling Academy door spanning Midden-Oosten
Foto: Tour of Turkey
Koen Middendorp donderdag 21 december 2017 om 19:07

Örken laat zich ontslaan bij Israel Cycling Academy door spanning Midden-Oosten

Israel Cycling Academy neemt vroegtijdig afscheid van Ahmet Örken. De 24-jarige Turkse sprinter heeft op eigen verzoek zijn contract laten ontbinden bij de Israëlische ProContinentale formatie vanwege de huidige spanningen in het Midden-Oosten, en tussen Turkije en Israël in het bijzonder.

De situatie in het Midden-Oosten is sinds 6 december extra gespannen, nadat de president van de Verenigde Staten Donald Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende. Om deze erkenning kracht bij te zetten, is Trump van plan de ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. De islamitische landen, waaronder Turkije, beschouwen Jeruzalem echter als de hoofdstad van Palestina. Sinds het plan van Trump dreigt Turkije met het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met zowel de Verenigde Staten als Israël.

Örken, geboren en getogen in de Turkse stad Konya, is van mening dat hij omwille van de huidige situatie en de invloed die dit heeft op de veiligheid van zijn familie niet kan uitkomen voor de Israëlische wielerploeg. Teammanager Ran Margaliot probeerde de jonge sprinter in enkele gesprekken nog van gedachten te doen veranderen, maar dit bleek vruchteloos. De beslissing van Örken is opvallend omdat hij na het eerste trainingskamp van de ploeg nog werd verkozen tot vredesambassadeur van het Peres Centrum voor Vrede en Innovatie. Dit als onderdeel van de boodschap van het team om via sport tot verbroedering en vrede te komen.

Ploeg wil boodschap van vrede blijven uitdragen
Margaliot laat in een reactie weten bedroefd te zijn door de beslissing van zijn inmiddels ex-werknemer, maar de boodschap van vrede en gelijkwaardigheid te willen blijven uitdragen. “Dit is een grote klap voor ons. Ahmet is zowel een fantastisch atleet als mens. Hij conformeerde zich aan onze visie om sport en vrede boven politiek te plaatsen. Deze boodschap kon aanvankelijk op veel steun rekenen vanuit Israëlische als Turkse hoek. Daarom zijn we teleurgesteld in zijn beslissing. Toch hopen we dat hij zich in de toekomst weer bij ons aansluit. Wij als ploeg zullen de boodschap van vrede en gelijkwaardigheid blijven uitdragen.”

Örken zelf laat weten met een goed gevoel terug te kijken op zijn korte passage bij de ploeg, maar te kiezen voor de veiligheid van zijn familie. “Ik ben Israel Cycling Academy dankbaar voor de kans die ze me hebben gegeven. De recente ontwikkelingen hebben me echter doen besluiten voor mijn familie te kiezen. Mijn familie in Konya bevindt zich in een lastige situatie. Vooral mijn moeder en broer hebben het zwaar. Hoe graag ik ook profwielrenner ben, ik voel me allereerst een familieman.”

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
21 december 2017 19:16
Quote:
Geflitst - 21 september 2017 om 19:11
Een Turkse kampioen in een ploeg die zichzelf de “Israëlische wielerschool” noemt, gekker wordt het niet.


Jezelf laten ontslaan, gekker wordt het dus wel.
21 december 2017 19:22
Sneu dat hij het gevoel heeft gekregen dat dit nodig is om de veiligheid van zijn familie te garanderen.
21 december 2017 19:25
Eigenlijk een zeer treurig bericht.
21 december 2017 19:28
Begrijpelijke keuze, maar verdrietig dat dit moet.
21 december 2017 19:35
Edit redactie: We bedoelen inderdaad werknemer
21 december 2017 19:53
Sport verbroederd.
21 december 2017 19:55
Begrijpelijke keuze???
Ik lees dit: "Vooral mijn moeder en broer hebben het zwaar", als: Mijn moeder en broer hebben zo'n hekel aan Israël, dat ik niet eens voor een Israëlisch bedrijf mag werken.

Kan het natuurlijk verkeerd hebben, maar als dat inderdaad de strekking is, dan is het triest gesteld met zijn familie.
21 december 2017 19:57
Treurig dat je om zo'n reden afscheid moet nemen van je ploeg, maar vanuit zijn perspectief wel goed te begrijpen.
21 december 2017 20:04
@r525, zo lees ik het niet. Dat staat er namelijk ook totaal niet.
21 december 2017 20:04
@r25: Waarschijnlijker is dat zijn familie bedreigd wordt vanwege zijn keuze en helemaal vanwege de recente spanningen. AZ spits Jahanbakhs mocht al niet tegen een Israëlische ploeg spelen. Maar dan nog hadden ze dit gewoon moeten doorzetten om te bewijzen dat het prima kan. Echt zonde ook voor de carrière van Orken.
21 december 2017 20:11
Gefnuikt door schurken: Amerikanen, Israëli's en Turken. Ongelukkige combinatie, fietsen en soepjurken. Slachtoffer van een grondig verbroederde sport: Ahmet Örken.
21 december 2017 20:17
@verweggistan
Als die bedreigd worden zou het wel heel sneu zijn, maar grote kans...
Sneu voor zo'n jongen die in dat geval alleen maar slachtoffer is.
Laat ik me zacht uitdrukken, het blijft een 'bijzonder' land...
21 december 2017 20:32
Het is trouwens niet orken maar orks en die zijn levensgevaarlijk in een peloton.
21 december 2017 21:20
Hij rijdt in 2018 weer opnieuw voor Torku Sekerspor trouwens.
21 december 2017 21:43
Lijkt me ook niet makkelijk. Israël en Turkije staan op de vooravond van een oorlog. En dan werk je als Turk bij een Israëlisch team. Helaas zorgen Trump, Netanyahu en Erdoğan ervoor dat sport niet kan verbroederen.
21 december 2017 21:58
Ik ben niet zo overtuigd van het "op eigen verzoek"..
21 december 2017 22:04
De bedoelingen van ICA zijn ongetwijfeld goed maar helaas gaat het momenteel stroomopwaarts door de laatste politieke spanningen... de Giro start in Jerusalem hangt ook aan een zijden draadje en daarmee ook hun wildcard....
21 december 2017 22:59
De titel is technisch gezien onjuist. Op verzoek het contract laten ontbinden is wat anders dan jezelf laten ontslaan.

Verder is het wel heel sneu voor deze jongen. Heeft zijn opleiding genoten als junior bij de UCI in Aigle, en rijdt al een aantal jaar niet onverdienstelijk rond. Krijgt eindelijk de kans om ergens prof te worden en dan dit. Hopelijk krijgt hij in de toekomst nog ergens een kans.
21 december 2017 23:00
Ah de politieke reactie van @Mark kan wel verwijderd worden toch?
21 december 2017 23:13
@Mark
Waar baseer je dat op? Turkije valt Israël echt niet aan, ze willen nog langer mee.
21 december 2017 23:18
Haha! Ok wielerflits, nu is het wel tijd om te laten weten wie van de redactie voor het strikte "geen sport met politiek mengen" is, dit is gewoonweg niet meer vol te houden. Ik eis een duidelijk statement.
21 december 2017 23:48
Wat een prutdraad weer.
22 december 2017 03:44
"... nadat de president van de Verenigde Staten Donald Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende. "
Zoals zowel ex-president Clinton en ex-president Obama ook al in woord hebben gedaan. Dat een muselman Orken, na aandringen van zijn moeder, niet over het daad bij woord voegen van de huidige president van de verenigde staten heen kan stappen is zijn persoonlijke keuze. Dat deze gang van zaken met de hierboven gekozen bewoording nieuwswaardig genoeg is voor een Nederlandse wielersite is een duidelijke politieke keuze. Slechts afschuw is mijn deel.
22 december 2017 06:55
het standpunt van wielerflits betreffende politieke discussies op deze wielersite is mij niet geheel duidelijk...
22 december 2017 07:43
@Reusjen
Israël wil ook langer mee, een oorlog zal sowieso de positie van beide landen verslechteren en zal men niet over een nacht ijs gaan. Echter kan je niet ontkennen dat beide landen op gespannen voet staan, een incident en de twee krachtigste legers in het Midden-Oosten staan tegenover elkaar. Dat beide staten weinig waarde hechten aan mensen anders dan het eigen dominante volk door hun beleid, helpt ICA en Örken niet verder dan deze beperkte visie te kijken en te handelen.

Reacties zijn gesloten.