Örken laat zich ontslaan bij Israel Cycling Academy door spanning Midden-Oosten

Örken laat zich ontslaan bij Israel Cycling Academy door spanning Midden-Oosten

Foto: Tour of Turkey

donderdag 21 december 2017 om 19:07

Israel Cycling Academy neemt vroegtijdig afscheid van Ahmet Örken. De 24-jarige Turkse sprinter heeft op eigen verzoek zijn contract laten ontbinden bij de Israëlische ProContinentale formatie vanwege de huidige spanningen in het Midden-Oosten, en tussen Turkije en Israël in het bijzonder.

De situatie in het Midden-Oosten is sinds 6 december extra gespannen, nadat de president van de Verenigde Staten Donald Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende. Om deze erkenning kracht bij te zetten, is Trump van plan de ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. De islamitische landen, waaronder Turkije, beschouwen Jeruzalem echter als de hoofdstad van Palestina. Sinds het plan van Trump dreigt Turkije met het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met zowel de Verenigde Staten als Israël.

Örken, geboren en getogen in de Turkse stad Konya, is van mening dat hij omwille van de huidige situatie en de invloed die dit heeft op de veiligheid van zijn familie niet kan uitkomen voor de Israëlische wielerploeg. Teammanager Ran Margaliot probeerde de jonge sprinter in enkele gesprekken nog van gedachten te doen veranderen, maar dit bleek vruchteloos. De beslissing van Örken is opvallend omdat hij na het eerste trainingskamp van de ploeg nog werd verkozen tot vredesambassadeur van het Peres Centrum voor Vrede en Innovatie. Dit als onderdeel van de boodschap van het team om via sport tot verbroedering en vrede te komen.

Ploeg wil boodschap van vrede blijven uitdragen
Margaliot laat in een reactie weten bedroefd te zijn door de beslissing van zijn inmiddels ex-werknemer, maar de boodschap van vrede en gelijkwaardigheid te willen blijven uitdragen. “Dit is een grote klap voor ons. Ahmet is zowel een fantastisch atleet als mens. Hij conformeerde zich aan onze visie om sport en vrede boven politiek te plaatsen. Deze boodschap kon aanvankelijk op veel steun rekenen vanuit Israëlische als Turkse hoek. Daarom zijn we teleurgesteld in zijn beslissing. Toch hopen we dat hij zich in de toekomst weer bij ons aansluit. Wij als ploeg zullen de boodschap van vrede en gelijkwaardigheid blijven uitdragen.”

Örken zelf laat weten met een goed gevoel terug te kijken op zijn korte passage bij de ploeg, maar te kiezen voor de veiligheid van zijn familie. “Ik ben Israel Cycling Academy dankbaar voor de kans die ze me hebben gegeven. De recente ontwikkelingen hebben me echter doen besluiten voor mijn familie te kiezen. Mijn familie in Konya bevindt zich in een lastige situatie. Vooral mijn moeder en broer hebben het zwaar. Hoe graag ik ook profwielrenner ben, ik voel me allereerst een familieman.”

Dit artikel delen:

31 Reacties

Geraint 22 december 2017 om 09:11

Om het toch over het sportieve te hebben:

Misschien kunnen ze hun stagair van dit jaar, de Braziliaan Nicolas Sessler, alsnog de kans geven. Als je eerste profkoers ooit de prö Oztaler is en je wordt daarin 17e kan je wel iets. Bovendien heeft die jongen bij de jeugd in België gereden en spreekt hij perfect Nederlands. Kan een mooie luitenant voor Hermans worden.

0
mackie 22 december 2017 om 10:22

@mattje123
trump doet juist iets wat zijn voorgangers ( zelf Bush) jaren lang hebben tegen gehouden. er is inderdaad jaren geleden een wet in de VS aangenomen die Jeruzalem tot hoofdstad van Israël verklaart. maar deze wet werd door elke president tegengehouden. tot nu toe

0
Mwielerfan 22 december 2017 om 11:06

Gek dat deze ploeg voor vrede is en dan meedoet aan een evenement dat de bezettende partij zo eenzijdig promoot.
Als je doel vrede is kun je beter niet meedoen aan deze promo actie voor Jeruzalem als hoofdstad.

0
t731 22 december 2017 om 12:16

Promo actie voor Jeruzalem als hoofdstad? Volgens mij was de Giro er eerder dan de beslissing van Trump. Maargoed. Het is ook nogal duidelijk dat Örken's familie dus zware bedreigingen ontving. Dat zegt weer genoeg over de échte agressor in dit conflict. Dat is gewoon de groep Islamitische landen en Turkije in het bijzonder.

Mensen die beide kanten de schuld geven en een soort gulden middenweg propageren, ik kan er weinig mee. De schuld van Netanyahu, Trump en Erdogan? Één van die drie opereert toch echt op een veel lager niveau dan de andere twee. Het is net als die mensen die een dialoog willen tussen zwarte piet-tegenstanders en voorstanders. De voorstanders zíjn gewoon racistisch en dus moreel inferieur. Hen een gekijke stem geven vanuit ons doodgedraaide polder-dogma is krankzinnig. Hetzelfde geldt voor het op gelijke voet stellen van Erdogan en organisaties als Hamas en Hezbollah met relatief respectabele democratische rechtsstaten als Israël.

0
chasse patat 22 december 2017 om 14:31

Konya (woonplaats van zijn ouders) staat bekend als de fietsstad van Turkije (meeste fietspaden). Maar het is ook een stad met een hele grote groep orthodoxe moslims. (Soort Barneveld van Turkije) Ik kan mij voorstellen dat er in dit geval veel druk door de omgeving op de familie van Örken wordt uitgeoefend.

0
west 22 december 2017 om 16:08

Weet je wat ook erg is? Hongerdebonger..

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone