Ophef in het Noorse kamp: Kristoff woedend op Boasson Hagen

Ophef in het Noorse kamp: Kristoff woedend op Boasson Hagen

Op enkele honderden meters voor de streep leek alles nog op rolletjes te verlopen voor de Noren - foto: Sirotti

maandag 17 oktober 2016 om 11:09

Alexander Kristoff is woedend op Edvald Boasson Hagen. Volgens de renner van Katusha heeft zijn landgenoot hem het goud gekost. “Ik voel me een beetje verraden”, zei hij na afloop tegen Sporza. Kristoff eindigde uiteindelijk als zevende, Boasson Hagen deed een plekje beter. 

Boasson Hagen is zich van geen kwaad bewust
Kristoff verwijt zijn landgenoot dat hij voor eigen kansen reed. “Ik zat perfect in het wiel van Edvald op vijfhonderd meter van de finish, maar hij bleef wachten en daarna sprintte hij voor zichzelf. Tot overmaat van ramp hinderde hij mij ook nog in de sprint. Ik was behoorlijk gefrustreerd aan de finish, want Edvald had me perfect kunnen afzetten. Maar in plaats daarvan eindigden we zesde en zevende. Daar koop je niets voor.” De renner van Dimension Data kan zich niet vinden in de kritiek van Kristoff: “Alex was onze troefkaart. Ik ben meegesprongen met Niki Terpstra en Greg Van Avermaet en daarna wou ik de sprint aantrekken voor Alex. Ik deed mijn best, maar het is niet gelukt.”

Scheuren in Noorse alliantie?
Thor Hushovd, de laatste Noorse wereldkampioen, had moeite met het voorval. Volgend jaar is het WK immers in eigen land. “Het lijkt er alvast op dat Edvald zijn eigen kans gaat. Maar misschien zijn er factoren die we niet kennen. Als je de sprint wilt aantrekken voor iemand, dan houd je het niet vol tot op de finish. Dan moet je je eigen sprint rijden tot op ongeveer 200 meter. Waarom dat er niet is uitgekomen? Dat weet alleen Edvald. […] Daarom is dit zo jammer. Kristoff heeft bewezen dat hij de betere sprinter is en dus had Edvald alles moeten geven voor hem. Zo zou hij zelf in 2017 de steun van het hele Noorse team krijgen.” Het parcours in Bergen zou Boasson Hagen namelijk beter liggen.

Oordeel zelf in deze video

Dit artikel delen:

32 Reacties

Jeje 17 oktober 2016 om 11:25

Duidelijk dat Hagen voor eigen kans ging, jammer voor Kristoff.

0
Kelder is de Man 17 oktober 2016 om 11:27

Kristof was lang niet snel genoeg. Ook zonder dat kwakje was het niet meer dan de zesde stek.

0
simon_cc 17 oktober 2016 om 11:28

beetje flauw van Kristoff, hij had trouwens zelf nooit gewonnen denk ik. Wat dat hinderen betreft, Hagen moest 2 keer uitwijken door de man voor hem.

Edit redactie: Bedankt, aangepast

0
Noud89 17 oktober 2016 om 11:30

Inderdaad duidelijk, maar ook duidelijk dat Kristoff hier nooit goud had gepakt. Komt er totaal niet langs, en heeft gewoon minder snelheid van Sagan, Cavendish, Boonen maar ook Nizzolo en Matthews rijden gewoon een snellere sprint.

0
Kirsipuu 17 oktober 2016 om 11:31

Boasson Hagen de schuld geven van een mislukt wk, dat klinkt bekent :D

0
maklukzat 17 oktober 2016 om 11:34

Zo naai je dus een ploeggenoot. Te lang wachten met aantrekken en dan heb je zelf ook nog kans.

0
Jowinho 17 oktober 2016 om 11:43

Als Boasson Hagen zijn sprint vroeger inzet dan zit Kristoff verder naar voor wanneer de sprint ingezet wordt en maakt hij wel degelijk kans op een medaille. Winnen zou sowieso wel moeilijk geweest zijn.

0
Verweggistan 17 oktober 2016 om 11:51

Volgens mij is het vooral Leezer die de sprint van de verschillende landen nogal in de war bracht. Maar ik snap niet dat Hagen niet aanviel, hij kan (bijna) iedereen kloppen in een sprint en mocht Sagan of Matthews meespringen gewoon niet meerijden. Maar Hagen hoeft echt niet bang te zijn voor van Avermaet of Terpstra in een sprint.

0
achtpuntzes 17 oktober 2016 om 11:55

Kristoff komt toch echt snelheid te kort dus moet hij het bij zichzelf zoeken.

0
Jos84 17 oktober 2016 om 11:59

Misschien toch die landenteams maar overboord gooien en ploegenteams op een wk inzetten.

0
burgyv 17 oktober 2016 om 12:03

Kristoff is natuurlijk iemand die eerst op snelheid moet komen en pas dan kan doorversnellen. Als hij tot 2 keer toe moet inhouden kan hij nooit meer zijn topsnelheid halen. Voor explosieve types als Cav en Sagan is dat toch anders.

Op basis van de beelden maakt Kristoff niet de beste indruk, maar tot waar een goede lead out Kristoff had gebracht zullen we nooit weten.

0
VDB44 17 oktober 2016 om 12:15

Dat Hagen vorig jaar z’n WK al opgaf voor ploegmaat Kristoff zonder resultaat is hij blijkbaar al vergeten

0
Wiggo_O 17 oktober 2016 om 12:16

Of Kristoff het af had kunnen maken of niet doet eigenlijk niet ter zake. Als er stalorders waren en Hagen heeft zich hier niet aangehouden (en daar lijkt het op) is dat niet chique van Hagen.. beetje Spaanse taferelen :) zo heb je ieder kampioenschap wel zo’n gevalletje, maar dat is ook wel weer de charme van deze (team?)sport.

0
Boomie1 17 oktober 2016 om 12:27

Edit redactie: Bedankt, aangepast

0
leegloper 17 oktober 2016 om 12:45

@VDB44,
Hagen had vorig jaar beter van Van Avermaet kunnen overnemen om Sagan bij te halen, als hij toen voor Kristoff reed. Maar misschien waren het toen stalorders die hij niet negeerde.

Ik kan me voorstellen dat je een schreeuw kan missen in volle finale. Tumult van publiek enzo. ;) Maar het was logischer geweest voor EBH om veel eerder aan te gaan.

0
leegloper 17 oktober 2016 om 12:52

Matthews lijkt net iets te makkelijk het wiel van Nizzolo op te geven en laat Boonen ertussen.
Als Cavendish het wiel van Blythe had gekozen, had hij waarschijnlijk een betere sprint gereden.
Allemaal achteraf uiteraard.

0
josi 17 oktober 2016 om 13:09

Het is ook elk jaar wat met het Noorse team. Vorig jaar verspeelde EBH een grote kans op een medaille doordat hij op Kristoff moest wachten, dit keer is Kristoff de klager. Benieuwd hoe dat volgend jaar gaat op het WK in Noorwegen. Het lijkt me trouwens stug dat Kristoff hier goud had gewonnen als EBH hem beter had geholpen.

0
metnoppenderop 17 oktober 2016 om 13:23

Hagen ligt de hele sprint op plek plek 6 met Kristoff in z’n wiel, maar komt er geen moment overheen. Lijkt mij dat het probleem niet alleen bij Hagen ligt. Kristoff was gewoon niet snel genoeg.

0
liske 17 oktober 2016 om 13:25

als je de video bekijkt is het duidelijk dat kristof er langs had kunnen gaan.
maar hij had niet genoeg power meer.
dan moet je niet anderen de schuld geven.
dan lijkt je op kittel die gefrustreerd een bidon naar een auto gooit,
of degenkolb die en belg te lijf gaat…
onsportief!!!

0
metnoppenderop 17 oktober 2016 om 13:48

Misschien liep de sprint niet helemaal als gepland…zo kan het gaan. Onsportief om je tekortkoming op een ander af te reageren, maar daarmee ook in diskrediet te brengen door te zeggen dat hij voor eigen succes gaat.

0
roadrider 17 oktober 2016 om 13:49

Zulke dingen gebeuren als je 264 dagen per jaar in ploegverband met merkenploegen rijdt en dat allemaal overboord moet gooien om éénmalig voor je land uit te komen. Je weet nooit welke verborgen afspraken er zijdelings worden gemaakt. Zo was het opvallend dat Boonen, zonder namen te noemen, Van Avermaet viseerde, dat Boasson Hagen afspraken negeerde, dat Degenkolb ruzie maakte met Debusschere en wie weet wat nog meer dat niet in beeld is geweest. Een eerlijker WK zou alleszins een WK met merkenploegen zijn.

0
Skedel 17 oktober 2016 om 14:04

Geef hem eens ongelijk..
Het is nou niet dat Kristoff zo een topseizoen draait ook.

Ik zeg Noorse kramp.

0
Spinergy 17 oktober 2016 om 14:12

Ja, EBH reed voor eigen kans.
Nee, Kristoff had ook niet gewonnen met EBH als perfecte lead-out.

0
Jan Blokland 17 oktober 2016 om 14:53

Toch heeft Kristoff wel enig recht van spreken. Want allebei sprinten terwijl EBH ook nog eens een klein kwakje uit deelde is niet echt proffesioneel te noemen. Hier zijn duidelijk afspraken genegeerd of er zijn geen goede afspraken gemaakt. Dat is voor een buitenstaander natuurlijk lastig in te schatten. Dat Kristoff er nu niet aan te pas kwam heeft ook te maken hoe je lead-out voorbereid. Daar heeft zo te zien EBH geen boodschap aan gehad. Aan de andere kant moet je ook stellen dat Kristoff dit jaar niet de Kristoff was van vorig seizoen.

0
Orakel 17 oktober 2016 om 14:54

Dom van Hagen, volgend jaar lijkt hij immers kopman.

Of Kristoff het gehaald zou hebben weet je niet. Hagen moest natuurlijk zich zelf opofferen en Kristoff op 140 meter van de streep vooraan afzetten. Nu dit niet gebeurd is kan je enkel speculeren over de afloop.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone