UCI schorst renners vanwege betrokkenheid bij Operation Aderlass

woensdag 15 mei 2019 om 09:14
UCI schorst renners vanwege betrokkenheid bij Operation Aderlass

Kristijan Koren - foto: Cor Vos

Nadat gisteren al de naam van Alessandro Petacchi genoemd werd in de dopingzaak Operation Aderlass, meldt La Gazzetta dello Sport dat ook de Slovenen Kristijan Koren en Borut Bozic en de Kroaat Kristijan Đurasek klant zouden zijn geweest van de omstreden dopingdokter Schmidt.

De 32-jarige Koren is momenteel namens Bahrain Merida actief in de Ronde van Italië. De 31-jarige Đurasek rijdt momenteel voor UAE-Emirates de Ronde van Californië. Bozic (38) stopte vorig seizoen als profrenner. Hij kwam tussen 2009 en 2011 uit voor het Nederlandse Vacansoleil-DCM en maakt nu deel uit van de technische staf van Bahrain-Merida. De drie kwamen in het verleden allen uit voor de Sloveense continentale ploeg Perutnina Ptuj, waarvan momenteel meerder oud-renners een dopinggerelateerde schorsing uitzitten.

De dopingzaak Operation Aderlass gaat over de activiteiten van de Duitse arts Mark Schmidt, die een verleden heeft als ploegarts bij Gerolsteiner. Hij wordt beschuldigd van het toedienen van bloeddoping. Naast wielrenners zijn er ook onder meer langlaufers betrokken. De Oostenrijkse langlaufer Max Hauke werd eerder dit jaar betrapt tijdens een bloedtransfusie, terwijl het infuus nog in zijn arm zat. Eerder deze week bekende oud-renner Danilo Hondo klant te zijn geweest bij Schmidt. De Italiaanse sportkrant meldt dat er nog ongeveer tien wielrenners betrokken zijn, maar dat daar geen grote namen bij zitten.

Update 10:10
De UCI laat in een persbericht weten dat het Koren en Durasek voorlopig geschorst heeft vanwege het gebruik van een verboden methode, waarmee gedoeld wordt op bloeddoping. Ook de inmiddels gestopte renners Bozic en Petacchi zijn bestraft. Koren zal daardoor niet kunnen starten in de vijfde rit die vandaag op het programma staat.

Dit artikel delen:

105 Reacties

Bertvd 15 mei 2019 om 11:41

Petacchi had nog wel zo’n grote mond na het vrijspreken van Froomey. Dat zou hem ook vrijspreken…

Ben toch benieuwd van wanneer de bloedzakken zijn. Hoe lang zijn die wel niet bewaard?!

Sagan=hulk 15 mei 2019 om 11:47

Het lijkt erop dat het vroegere continentale ploegje Perutnina Ptuj een duister dopingploegje was. Het is dan ook hoogst interessant om deze ploeg te onderzoeken, zelf som ik de belangrijkste renners met nationaliteit en jaartal dat ze bij de ploeg reden op.

– Gorazd Stangelj (Sloveen, 1997): Onopvallende renner die vooral carrière heeft gemaakt bij Lampre en Liquigas en heeft z'n carrière afgesloten bij Astana. Is op dit moment ploegleider bij Bahrain Merida.

– Manuele Mori (Italiaan, 2002): Volgens ProcyclingStats begon Mori z'n carrière bij het duister Sloveense ploegje, er zijn wel geen resultaten van hem voor dat jaar aanwezig. Hoe hij in deze ploeg terecht gekomen is, dat weet ik niet. Moeilijk om zijn rol in deze ploeg in te schatten, feit is wel dat hij daarna voor Saunier Duval reed, wat zeker niet de zuiverste ploeg ooit is. Rijdt op dit moment voor UAE Emirates.

– Borut Bozic (Sloveen, 2004-2006): Is eigenlijk degene die de grootste carrière heeft gemaakt van alle ex-renners van Perutnina Ptuj. Op dit moment geschorst door de UCI, wordt een lastig verhaal om nog te ontkennen. Maakte carrière bij Vacansoleil en Astana. Op dit moment ploegleider bij Bahrain Merida.

– Kristijan Koren (Sloveen, 2008): Zelfde verhaal als Bozic, lijkt aan de verboden middelen te hebben gezeten om profrenner te worden. Via Liquigas bij Bahrain Merida terecht gekomen, waar hij nu de Giro moet verlaten.

– Kristijan Durasek (Kroaat, 2006-2008): De derde renner die geschorst is door de UCI. Kwam uiteindelijk via Lampre bij UAE terecht. Zal niet meer van start mogen gaan in Californië.

– Radoslav Rogina: (Sloveen, 2002-2008): 40 jarige Sloveen die nog altijd de 2.2 koersen in Oost-Europa betwist. Het feit dat hij daar z'n hele carrière knappe prestaties liet zien, maar nooit een transfer naar PCT of WT niveau overwoog, komt erg verdacht over. Transfereerde na het stoppen van Perutnina Ptuj, naar die andere Sloveense CT ploeg, Adria Mobil. Adria Mobil is de ploeg waar Jumbo Visma ene Primoz Roglic heeft gehaald. Rogina is nooit betrapt of geschorst geweest, dus over hem zijn dit pure speculaties.

– Jure Kocjan (Sloveen, 2008), Kristijan Fair (Sloveen, 2008) en Matija Kvasina (Kroaat, 2004-2008): 3 renners die op dit moment geschorst zijn. Opvallend is dat ze allemaal betrapt werden vele jaren later na hun passage bij Perutnina Ptuj, maar vermoedelijk zijn ze daar wel voor het eerst met doping in contact gekomen. Fajt reed later ook voor Adria Mobil.

CONCLUSIE:
Het is vooral het Sloveense wielrennen dat hier een enorme kaakslag krijgt en we moeten afwachten of hun absolute toppers zoals Roglic en Mohoric hier ook iets mee te maken hebben. Voorlopig blijven Roglic en Jumbo Visma ervan gespaard, maar als Adria Mobil eenzelfde soort ploegje blijkt te zijn zoals Perutnina Ptuj, dan kan het hard beginnen knijpen.
Bahrain Merida daarentegen zit wel dik in de penarie, Copeland zijn Sloveens beleid keert als een boemerang terug in z'n gezicht. Renners en ploegleiders die worden geschorst, dat is bijzonder slecht voor het imago.
Verder vind ik de vroegere Italiaanse ploegen Lampre en Liquigas er toch ook niet helemaal koosjer uitkomen. Toch een aantal renners die een verleden hebben daar. Omdat UAE de opvolger is van Lampre én omdat Durasek daar nu rijdt, heeft ook hun imago een serieuze knauw gekregen.

Tot slot wil ik nog één iets toevoegen. Wat is het weer typisch dat enkel namen van wielrenners naar buiten komen, de namen van andere sporters wil ik ook graag. Volgens mij zijn er bij bijvoorbeeld de wintersporten nog veel grotere doofpot operaties dan bij de UCI. Chapeau aan de UCI dat ze dit dopingnest durven openbaar maken.

Jowinho 15 mei 2019 om 11:54

Mori was stagair bij dat ploegje.

Romāns Vainšteins 15 mei 2019 om 11:57

Heel simpel > geen lijk geen gezeik. Dit is ook zo weer op de achtergrond beland.

vlaamse ardennen 15 mei 2019 om 11:58

Jure Golčer

west 15 mei 2019 om 12:24

Je begint met Perutnina is een duister ploegje (dat al 8 jaar niet meer bestaat) met allerlei dopingzondaars en een aantal grote namen en je conclusie is: Het Sloveense wielrennen heeft een probleem?
Dan kan je ook zeggen dat het Nederlandse wielrennen een probleem heeft omdat Gesink en Mollema (en Zonneveld) bij Löwik reden waar ook Marc Lotz, Jeff Vermeulen en Rudi Kemna reden…
Het wielrennen in zijn algemeenheid had een probleem 10 jaar geleden (geen commentaar mbt tegenwoordig). En om dat nu aan 1 natie op te hangen is lekker makkelijk…

leegloper 15 mei 2019 om 14:49

Goed uitgezocht. Ik weet nog dat ik vorige transferperiode voor meer Slovenen bij Jumbo was. Nu vind ik 1 wel genoeg.

qwerty10 15 mei 2019 om 19:59

Maar dat zogezegd typische valt hier toch wel mee? Er zijn toch al eerder oa wat Oostenrijkse en Estse langlaufers genoemd en opgepakt.

Vincent Lacressonniere 15 mei 2019 om 12:09

Ik verneem verdomde weinig reacties vanuit het peloton.

Bertvd 15 mei 2019 om 12:20

Die zitten op de fiets ;)

de nieuweMerckx 15 mei 2019 om 12:18

En nogmaals blijkt dat je van doping alleen maar trager gaat rijden….

Marszzz 15 mei 2019 om 12:33

Het ging bij Perutnina Ptuj misschien wel net als in dat fictieve Italiaanse ploegje uit de film ‘Coureur’, momenteel te zien in de Nederlandse cinema’s. Je wordt er niet vrolijk van waarschuw ik je, en het geeft je te denken over vroeger en ook nu.

koos verrek 15 mei 2019 om 12:40

“bij Durasek (UAE) gaan de feiten terug tot 2017”.

Thoin 15 mei 2019 om 12:50

Durasek winnaar van de ronde van Turkije in 2015…

Dat rondje heeft toch ook alle pech e :)

Bertvd 15 mei 2019 om 12:59

Moser?

vlaamse ardennen 15 mei 2019 om 13:23

Kittel?

Jungle Man 15 mei 2019 om 18:32

Er zullen nog wel meer zaakjes bestaan die nooit bekend worden. Door deze bloedtransfusie aandacht is er nu weer minder aandacht voor de gebruikers ( vaak Britten) van medicijnen tegen astma.

west 16 mei 2019 om 07:11

Net zo vaak Britten als andere nationaliteiten.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.