Iwan Spekenbrink is voorstander extra bloedcontroles en meer geld anti-doping

vrijdag 8 juli 2022 om 00:00
Interview

Al jarenlang maakt Iwan Spekenbrink zich sterk om als wielersport meer te investeren in de anti-doping. Met zijn ploeg Team DSM is hij hierin een voorloper. Hij steunt dan ook het idee om bloedcontroles vlak voor de start en direct na de finish in te voeren, waarover WielerFlits vandaag uitvoerig bericht. Spekenbrink is ook een grote voorstander van het extra geldbedrag dat de 18 WorldTour-ploegen in de anti-doping gaan investeren, wat neerkomt op zo’n kleine anderhalf miljoen euro extra per jaar.

“Ik sta achter die extra bloedcontroles vlak voor de start en direct na de finish”, geeft hij voor de start van de vijfde Tour-etappe naar Lille in een interview met WielerFlits aan. “De wielersport is de voorloper op het gebied van anti-doping.”

“Je kunt echter nooit op de lauweren rusten. Er zijn altijd mensen die zichzelf wil bevoordelen over de rug van hun sport. Je moet niet naïef zijn. Je kunt meer controleren. Dan worden de risico’s om gepakt te worden groter. Hiermee verander je gedrag of haal je valsspelers eruit. Dus alles wat je extra kunt doen, vind ik positief.”

Operatie Aderlass heeft aangetoond dat sporters kleine hoeveelheden bloed vlak voor een wedstrijd inbrengen en direct na de competitie aftappen. Jullie renner Georg Preidler was een van de klanten van dopingarts Mark S. Heeft dit jouw ogen geopend?
“Inderdaad. Als je het onderzoeksrapport van Operatie Aderlass leest, dan tap je als sporter op het einde van het jaar een grote hoeveelheid bloed af. Voor bepaalde wedstrijddagen voeg je ’s ochtends, wanneer de controle in het hotel is geweest, een kleine hoeveelheid van dat bloed weer toe.”

“Omdat er bij de start en bij de finish geen bloedcontroles zijn, ontwijk je veranderingen in het bloedpaspoort. Bij aankomst in het hotel wordt eenzelfde hoeveelheid bloed direct weer afgetapt. Wanneer je dan ’s avonds in het hotel een bloedcontrole krijgt, zie je geen veranderingen in de bloedwaardes.”

Foto: Cor Vos

“Als sporters op deze manier manipuleren met bloed dan kun je dit alleen maar waarnemen door deze extra bloedcontroles in te voeren tussen ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat. Dat betekent dat je vlak voor de start en direct na de finish niet alleen urinecontroles moet doen maar ook bloedcontroles. Dat heeft Aderlass ons geleerd.”

De belangenvereniging van ploegen AIGCP heeft ervoor gezorgd dat er meer geld door de 18 WorldTour ploegen wordt ingebracht in de anti-doping. In totaal betalen de ploegen nu jaarlijks een bijdrage van een kleine vier miljoen euro aan anti-doping in het wielrennen. Leeft er iets bij de ploegen dat er weer valsspelers in het peloton zijn?
“Jarenlang is het bedrag dat de ploegen voor de anti-doping investeerden gelijk gebleven. In die jaren zijn de budgetten van de teams geëxplodeerd en er gaat steeds meer geld in het wielrennen rond. We hebben ook Corona-jaren gekend waar niet veel gecontroleerd kon worden. Daardoor is het nu verantwoord om op het gebied van anti-doping weer een stap voorwaarts te zetten. Het is toch onze verzekering om de sport geloofwaardig te houden. Wij moeten niet naïef, maar waakzaam zijn. Mochten er zaken spelen, dan krijg je deze met deze nieuwe controles eerder boven tafel. Op die manier bescherm je de schone renners.”

Is dit dan vooral een teken dat de wielersport opnieuw in de anti-doping voorop wil lopen?
“De wielersport was al een voorloper op het gebied van where-abouts en bloedcontroles. Sinds, zeg maar, de Fuentes-affaire in 2006 is het wielrennen van alle sporten dé voorloper in anti-doping. Dat blijf je niet door geen extra stappen te zetten. Andere sporten zijn ook meer gaan doen aan anti-doping. Ik vind het heel positief dat wij vanuit de ploegen aangeven dat we voorloper willen blijven in de anti-doping. Het gaat erom dat we eerlijke sporters willen beschermen. Dat je echte winnaars krijgt.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

Wheely 7 juli 2022 om 09:57

Ik vind het opzich wel interessant dat de focus bij Spekenbrink al jaren zo op de anti-doping ligt en dat er duidelijk sterkere teams rondrijden dan DSM. Dat betekent dat er bij hem wel een heel groot onuitgesproken vermoeden moet zijn dat de betere ploegen iets pakken. Dit zou vervolgens zo kunnen zijn maar wat ook nog kan is dat ze bij DSM door de jaren heen zo erg zijn geloven in hun achterstand op de gebruikers dat dit hun prestaties negatief beïnvloedt. Ze kunnen simpelweg niet beter presteren dan de ander omdat die nou eenmaal een oneerlijke voorsprong hebben gepakt.

0
filver 7 juli 2022 om 10:09

M.i. wordt er veel te veel op doping gefocust in het wielrennen

0
Pietspeed 7 juli 2022 om 11:21

Het is maar wat je onder doping verstaat.

0
Ditwashet 7 juli 2022 om 19:36

@filver serious ? Teveel

0
Mwielerfan 8 juli 2022 om 21:11

Hij weet dondersgoed dat zowel budget, ploegleiding als teamleider kemna beneden gemiddeld zijn

0
SprintMaster 7 juli 2022 om 10:46

Allemaal goed bedoeld maar de grote jongens ga je nooit pakken. Dat heeft de geschiedenis wel bewezen. Ik durf zelfs te beweren dat áls Pogacar (of Roglic, Vingegaard enz.) positief zou testen, dat nooit bekend gaat worden.

0
Koers 7 juli 2022 om 17:04

Er zijn toch wel wat grote knapen gepakt, vaak te laat maar toch. Toch fijn om te weten dat zo’n naam uiteindelijk nog door het slijk wordt gehaald.

0
Mwielerfan 8 juli 2022 om 21:14

Ulrich basso, Rasmussen, kohl, Pantani, Valverde, ricco, di Luca, garzelli, cobo, Hamilton Landis vino. Best wat grote namen, winnaars van grote rondes en monumenten

0
Pietspeed 7 juli 2022 om 11:19

Bang voor de plots opkomende kleinere teams zoals Arkea, IWG, FDJ, Cofidis? Weet Spekenbrink meer? Operatie Aderlating is toch al van jaren terug?

0
Joker 11 7 juli 2022 om 17:58

spekenbrink oogt zelf totaal niet betrouwbaar

0
Ditwashet 7 juli 2022 om 19:36

Vertel Joker 11

0
Romāns Vainšteins 8 juli 2022 om 09:17

Ik vind Spekenbrink zo af en toe een beetje paranoia overkomen eigenlijk. Ál-tijd maar bezig met eerlijk dat, doping dit.

0
Wheely 8 juli 2022 om 09:33

Ja dat is wat ik bedoelde. Feitelijk beschuldigt hij gewoon alle wel presterende teams hier mee en diskwalificeert hij zijn eigen ploeg bij voorbaat.

0
Mwielerfan 8 juli 2022 om 21:15

Dat is wel heel ruim geïnterpreteerd en daarmee is het gebruik feitelijk zeer overdreven

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone